Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.
CEZ, care este controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg, transmite Mediafax.
Producatorul de energie electrica din Cehia nu a initiat inca negocierile cu Energa, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Ladislav Kriz.
Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut, potrivit site-ului companiei.
Benes a afirmat ca CEZ vizeaza, totodata, preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel.
De altfel, CEZ a inceput deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.
Planurile CEZ, incurajate la bursa
Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.
Enel, cea mai mare companie din domeniul... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 16:30
Grupul ceh CEZ cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania, a anuntat ca este dispus sa vanda intregul parcul eolian din Romania, situat la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac.
"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Grupul a anuntat intentioneaza sa ramana pe piata din Bulgaria.
Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari.
Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc.
"Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac.
CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania
In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 09:01
CEZ AS, cel mai mare grup de utilitati electrice din Cehia, a estimat vineri ca parcul sau eolian din Estul Romaniei, cel mai mare din Europa, va aduce companiei castiguri cu 1,3 miliarde de coroane (67 milioane de dolari) mai mari in 2012, fata de 2011.
In perioada ianuarie-septembrie 2012, la parcul eolian de 600 MW Fantanele-Cogealac, detinut de CEZ, profitul inainte de dobanzi si taxe, depreciere si amortizare a fost cu un miliard de coroane mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2011, a anuntat vineri Barbora Pulpanova, purtator de cuvant al CEZ, transmite Bloomberg.
Profitul ar urma sa creasca la 1,3 miliarde de coroane pentru intregul an 2012.
Majorarea castigurilor a fost determinata de finalizarea proiectului parcului eolian si conectarea la retea a tuturor turbinelor, a explicat oficialul CEZ, care nu a dorit sa anunte castigurile totale ale CEZ de pe urma proiectului.
Grupul CEZ a obtinut profit operational 155 milioane de euro in Romania
In noiembrie, CEZ AS a conectat la retea turbinele produse de General Electric pentru cel mai mare parc eolian din Europa, in zona Dobrogea, asigurand astfel in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
CEZ a anuntat recent ca toate cele 240 de turbine General Electric, avand fiecare o capacitate de 2,5 MW, sunt operationale. Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 09:39
Parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta a fost pus in functiune, acesta fiind, la ora actuala, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa.
Proiectul companiei CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati produse de GE si o capacitate totala de 600 megawati.
Astfel, parcul produce acum suficienta energie curata pentru a alimenta peste un milion de gospodarii romanesti in fiecare an, se arata intr-un comunicat de presa al GE.
Investitia CEZ Romania, care apartine grupului ceh CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a crescut semnificativ productia de energie regenerabila a Romaniei.
"Inainte de acest proiect, capacitatea eoliana instalata a Romaniei era de numai 14 megawati", a declarat Ondřej Safař, director de proiect CEZ.
GE, producatorul turbinelor eoliene, a anuntat, la inceputul acestui an, ca flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depasit cifra de 2 gigawati de capacitate instalata la nivel global, adica o cantitate de energie electrica mai curata suficienta pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodarii europene.
Aceste aparate functioneaza in 19 tari din intreaga lume, din care 14 in Europa, si au ajuns la un volum de sapte milioane de ore de functionare comerciala. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:13
Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din Parcurile eoliene Fantanele-Cogealac a fost conectata la sistemul national de distributie al energiei electrice, a declarat vineri, la Drobeta Turnu Severin, purtatorul de cuvant al Grupului CEZ, Angelica Barbu.
Potrivit sursei citate, capacitatea totala instalata a echipamentelor de producere a energiei electrice in cel mai mare parc eolian continental din Europa este de 600 MW, acesta putand sa asigure in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
'Prima turbina a intrat in exploatare la 1 iunie 2010. Ultima a fost conectata la retea la mai putin de doi ani. In perioada dintre cele doua evenimente, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh energie electrica', a precizat Barbu.
In context, reprezentanta CEZ Distributie a mai aratat ca pentru rentabilizarea investitiei se foloseste o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo, marind semnificativ capacitatea de productie a Parcului eolian Fantanele-Cogealac.
La randul sau, managerul proiectului, Ondrej Safar, a aratat ca Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008, investitia totala a Grupului CEZ ajungand la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti), putin dupa primele trei trimestre ale anului 2012, parcul respectiv... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:16
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
Parcul eolian de 600 MW dezvoltat de CEZ in zona Fantanele-Cogealac, din Dobrogea, va fi functional la capacitate maxima pana la sfarsitul anului, a anuntat grupul ceh, care mai vizeaza un proiect pe segmentul energiei regenerabile de 3.000 MW, derulat in Romania, Polonia si Germania.
Parcul eolian din zona Fantanele-Cogealac va avea o putere instalata de 600 MW. In prezent, sunt deja in operare 387,5 MW, a declarat directorul general al CEZ Trade, Ion Lungu.
Romania ar putea avea la finele anului capacitati de energie eoliana de circa 2.100 MW.
Reprezentantul CEZ a anuntat ca grupul are in plan o investitie pentru dezvoltarea a 3.000 MW din surse regenerabile, care va fi derulata in trei tari, respectiv Romania, Polonia si Germania.
"Programul este in curs de realizare, in Romania au selectate cateva proiecte, dar este prematur sa spunem despre ce proiect este vorba", a spus Lungu.
Cota de piata a energiei eoliene in primele patru luni a fost de 2,5%, CEZ generand 1,2%. Grupul a produs in intervalul ianuarie - aprilie 303 GW/h si a primit aproximativ 600.000 de certificate verzi. mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 14:31
Electrica va deveni producator de curent din surse regenerabile, din 2012, cand va construi doua parcuri in judetul Constanta si Galati, investitiile totale ridicandu-se la aproape 238 mil. dolari, potrivit directorului general al Electrica, Ioan Folescu. Strategia companiei este de a construi un parc la Chirnogeni, judetul Constanta de 51 MW, iar celalalt in judetul Galati, la Frumusita-Ijdileni, de 45 MW, informeaza Financiarul.Pentru parcul din jusetul Galati compania de stat a primit deja autorizatia din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la sfarsitul lunii iunie, pentru realizarea capacitatii de productie.Cei mai mari investitori din sectorul energiei regenerabile de pana acum vin din afara, iar printre acestia se numara cehii de la CEZ, care au deja jumatate din parcul de 600 MW de la Fantanele-Cogealac, portughezii de la Energias de Portugal, cu parcul de la Cernavoda, si italienii de la Enel cu ferma de la Valea Nucarilor, judetul Tulcea. mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 11:02