Primaria Sectorului 1 anunta ca a lansat o aplicatie online pentru inchirierea locurilor de parcare de resedinta, care se afla inca in teste.
Perioada de testare inceputa joi se va finaliza pe 2 ianuarie 2021, precizeaza autoritatea locala printr-un comunicat, amintind ca a lansat in dezbatere publica digitalizarea sistemului pentru ocuparea unui loc de parcare de catre cetatenii rezidenti ai Sectorului 1.
Cetatenii sunt rugati sa testeze aplicatia online la adresa: https://demo-parcari.adp-sector1.ro si sa isi spuna parerea.
Aplicatia va avea o harta interactiva cu locurile disponibile, in care utilizatorul completeaza adresa de domiciliu, urmand ca imediat sa i se afiseze harta locurilor de parcare din zona sa, cu evidentierea celor disponibile pentru a fi rezervate instant.
Dupa accesarea link-ului: https://demo-parcari.adp-sector1.ro, cetatenii vor avea disponibile trei sectiuni: 'Solicitare loc de parcare persoane fizice', unde vor putea testa fluxul de cerere a unui loc de parcare; 'Dezbatere regulament parcari', unde se va regasi propunerea pentru noul Regulament de organizare si functionare a parcarilor publice de resedinta in legatura cu care sunt rugati sa exprime parerea; 'Sondaj parcari persoane juridice', prin care se urmareste identificarea celor mai bune solutii care sa vina in intampinarea nevoilor specifice persoanelor juridice.
Autoritatea locala isi propune ca, incepand din primul trimestru al anului 2021, aplicatia sa devina un serviciu... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 15:43
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Primaria Sectorului 2 a anuntat, marti, ca a publicat pe site-ul sau lista locurilor libere de parcare din aceasta zona administrativ-teritoriala.
"Situatia locurilor de parcare in Sectorul 2 e un fel de Triunghiul Bermudelor. Azi e liber, maine nu e. Atribuirea lor se intampla cumva ferit de ochiul public, iar suspiciunile cetatenilor sunt mari pe buna dreptate. Pe site-ul ADP, institutia care se ocupa de gestiunea lor, nu exista nici macar o informare simpla a locurilor de parcare libere la acest moment. De cand am preluat mandatul le-am cerut o situatie la zi. Initial, mi s-a spus ca avem 27.000 de unitati, din care peste 1.900 libere. Am insistat sa primesc lista clara cu fiecare loc in parte. Ieri am primit-o. Brusc avem doar 961. Motivul - o eroare de calcul a bazei de date pe care incearca sa o actualizeze de mult timp. Pana la urma, au verificat tot manual", a scris primarul Radu Mihaiu, pe Facebook.
Potrivit acestuia, este inacceptabil ca un lucru "atat de simplu" sa fie facut la mana. "Vom schimba asta. Vom implementa un sistem prin care situatia locurilor de parcare sa fie in timp real, la vedere. Vom asigura ca atribuirea sa se faca automat, fara o decizie umana care poate fi subiectiva", a transmis Radu Mihaiu.
El a adaugat ca locurile de parcare existente nu ajung nici pentru 10% din masinile in Sectorul 2. "E clar ca o sa avem nevoie sa ne organizam mai bine spatiul public, dar, pana atunci, putem macar sa fim sinceri si deschisi cu situatia... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 13:29
Tribunalul Bucuresti a admis actiunea USR si a dispus anularea unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti din iulie 2019 privind un proiect de reabilitare peisagistica a Parcului Cismigiu. Decizia instantei nu este definitiva.
"Tribunalul Bucuresti respinge mutilarea Parcului Cismigiu. Alaturi de colegii mei din USR Bucuresti, la initiativa lui Alexandru Gadiuta si a colegei Ana Ciceala, am contestat la Tribunalul Bucuresti mutilarea Parcului Cismigiu, pe care a propus-o Consiliul General al Municipiului Bucuresti, in mandatul Gabrielei Firea, prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 395/31.07.2019. Proiectul ar presupune amplasarea de noi spatii comerciale in parc, latirea aleilor existente si amenajarea de noi alei in zone unde la acest moment exista arbori plantati. Am contestat diminuarea nelegala a spatiului verde si atingerea adusa unui monument istoric, precum si lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru interventii asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat", a anuntat pe Facebook avocatul Dumitru Dobrev, membru al USR.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, insa suspenda executarea proiectului pana la solutia definitiva a cererii USR de anulare a HCGMB nr. 395/2019.
"Parcul istoric Gradina Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Inaugurat la jumatatea secolului al XIX-lea, Cismigiul sta marturie pentru un Bucuresti in plin avant romantic, in curs de emancipare, care-si... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 16:09
Incepand din 14 mai, parcarea Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj-Napoca devine prima din tara care accepta plata serviciilor digital, printr-o aplicatie pentru dispozitivele mobile. GOTO Parking, administratorul parcarii, impreuna cu solutia de parcari yeParking, deschid acest beneficiu tuturor soferilor care acceseaza parcarea.
"In aceasta perioada, in care necesitatea limitarii interactiunilor nenecesare este tot mai pregnanta, ne bucuram sa venim cu aceasta forma de plata sigura si comoda pentru soferi. Noua optiune din aplicatie completeaza planurile yeParking de a oferi comunitatii sale o gama cat mai variata de optiuni de parcare, precum si cele mai eficiente metode de accesare a acestora.
Pe aceasta cale dorim sa ne oferim deschiderea in a colabora cu operatorii si administratorii de parkinguri, pentru a oferi comunitatii solutii alternative de accesare si plata a parcarii, astfel incat conducatorii auto sa poata efectua aceste operatiuni avand siguranta folosirii propriilor telefoane mobile." a declarat Mihai LODOABA, co-fondator si CEO yeParking.
yeParking poate fi instalata, in mod gratuit, pe ambele sisteme de operare, iOS si Android, iar plata pentru parcarea administrata de GOTO Parking la aeroportul din Cluj-Napoca se poate efectua prin simpla scanare a cardului de acces eliberat la intrare.
Pe langa optiunea de plata a parcarii de la aeroport, utilizatorii pot descoperi si cea mai mare comunitate de parksharing din Romania. Harta... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:38
Municipiul Sibiu va avea un nou parc, primul amenajat pe locul unei foste gropi de gunoi si al doilea ca marime, de 6,2 hectare, in cartierul Tilisca, unde se vor investi in acest sens 14,78 milioane de lei, din care 13,45 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a semnat joi contractul de finantare cu directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Centru, Simion Cretu.
"Un element esential pentru calitatea vietii in Sibiu este existenta unor zone verzi cat mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor si pentru a creste calitatea mediului in oras. Parcul Tilisca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizand 6,2 hectare de zona verde.
De asemenea, este primul proiect de reconversie urbana pe care Primaria Sibiu il initiaza, transformand un fost spatiu de depozitare a materialelor de constructii intr-un parc pentru promenada si agrement", a declarat Astrid Fodor, citata in comunicat.
Printre alte facilitati, in acest parc, sibienii vor beneficia de acces gratuit la Internet, prize de incarcare, piste de biciclete, un teren de sport multifunctional, unul de minigolf, dar si spatii de joaca pentru copii. ...citeste mai departe despre "Sibiul va avea primul parc amenajat pe locul unei foste gropi de gunoi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 22:53
Indiferent ca sunt folosite pentru a facilita sau pentru a recompensa munca angajatilor, masinile de serviciu raman un lucru obisnuit in numeroase companii. Pentru a imbunatati gestiunea parcului auto este necesara in primul rand identificarea eventualelor nereguli. In acest sens, un audit complet va indica care sunt atuurile si slabiciunile politicii companiei privind masinile de serviciu si schimbarile necesare care trebuie implementate in ceea ce priveste regulile de utilizare ale acestora.
Costul total al unui autovehicul trebuie stabilit in mod corect. Astfel, costul parcului auto nu este echivalent cu pretul total de cumparare sau de leasing pentru diferitele automobile care il compun. Trebuie sa fie luate in considerare si cheltuielile legate de utilizarea lor, respectiv intretinere, curatare, anvelope, combustibil, asigurare auto, impozite, parcare si altele chestiuni legate de gestiunea interna. Aceste cheltuieli se pot ridica cu usurinta la jumatate din costurile totale ale parcului auto.
Bugetul auto reprezinta o parte importanta din cheltuielile lunare ale companiei, dar exista modalitati de a-l reduce, in functie de circumstante si nevoi. Inainte de a incheia polite de asigurare pentru masini, este recomandata compararea ofertelor disponibile pe piata, pentru a vedea care sunt cele mai convenabile modalitati de a plati RCA si CASCO auto pentru anul in curs.
Este recomandat ca asigurarile auto sa fie platite o data pe an, costurile acestora fiind... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 13:43
Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, spune ca parcarea din subteranul Bulevardului Decebal va fi gata nu peste un an si ceva - asa cum prevede proiectul - ci in cel mult 6 luni.
"Noi ne-am propus sa fie gata in aceasta vara. Sigur, daca se inrautateste vremea, ceva intarzieri am putea avea, la lucrarile de exterior. Dar la interior am lucra in continuare.
In luna martie, vrem sa terminam betoanele. Apoi, in aprilie si mai sa terminam instalatia. Iar in iulie sau, cel mai tarziu, in iulie sa putem intra cu masinile acolo, sa parcam", a precizat pentru Ziare.com primarul Sectorului 3, Robert Negoita.
Potrivit proiectului, parcarea subterana va avea 550 de metri lungime si 17,5 metri latime, urmand sa poata gazdui 718 autovehicule. Lucrarile au inceput in luna martie 2019 si sunt planificate sa dureze pana in luna martie 2021.
Sursa foto: Asociatia Metrou Usor.ro
Robert Negoita sustine, insa, ca sub nicio forma nu va dura atat de mult.
"Acela este un termen calculat de consultant, in functie de ritmul in care a vazut ca se construieste in Romania. Dar noi lucram acolo cu Algorithm Residential, care este o companie a Primariei Sector 3 si vrem sa aratam ca putem sa terminam mai repede", a mai spus Negoita.
Lucrarile la parcarea de sub Bulevardul Decebal au creat nemultumiri in randul bucurestenilor, toamna trecuta. Motivul: desi promisese ca va deschide circulatia pe Bulevard la 15 septembrie, primarul Robert Negoita nu s-a tinut de cuvant si a... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 08:32
Gabriela Firea le cere din nou sprijinul consilierilor generali pentru a lua in administrare trei parcele din Padurea Baneasa, pe care sa le transforme in parc.
Inca de pe 24 octombrie, Gabriela Firea a solicitat aprobarea Consiliului General pentru a recupera de la Romsilva trei parcele de padure, in suprafata totala 572.104 de metri patrati, pentru a le trasnforma in "padure parc".
De ce ar vrea PMB sa faca asa ceva? Institutia sustine ca "doreste sa redea bucurestenilor o zona importanta de recreere, de promenada pietonala si de practicare a activitatilor sportive. Pentru toate acestea se vor obtine toate avizele de specialitate si se vor respecta conditiile impuse de avizatori, cu afectatarea minima a vegetatiei forestiere".
In plus, potrivit PMB, "concret, terenul Parc Padurea Baneasa, situat in Aleea Privighetorilor nr. 39-83, sector 1, in suprafata de 572.104 mp, care in prezent este in proprietatea Guvernului Romaniei si administrata de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a apartinut Municipiului Bucuresti, aceasta fiind cedata cu titlu gratuit in anul 1930, pentru infrumusetarea imprejurimilor Capitalei, de catre regele Mihai I al Romaniei, in scopul de a fi amenajata ca padure parc pentru Municipiul Bucuresti".
Inca de la momentul publicarii initiativei, Fundatia Eco-Civica transmitea ca pe bucuresteni parcul din padure nu i-ar ajuta cu nimic. In schimb - din cauza ca ar presupune constructia unui drum si asigurarea de utilitati in zona (conducta... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:28