Venirea iernii poate fi un adevarat motiv de bucurie, insa ce se intampla atunci cand zapada aduce cu sine si cateva probleme care pot afecta confortul soferilor? Iarna la volan vine cu neplaceri pentru soferii care nu si-au echipat corespunzator masina. Dar si mai rau poate fi pentru acei conducatori auto care pleaca in vacanta in sezonul rece fara sa-si verifice autoturismul.
Vizita la un service auto este esentiala, mai ales inainte sa pleci la drum lung. Sunt multi soferi care amana sa-si echipeze corespunzator masina pentru iarna, iar din aceasta cauza orice greseala minora ar putea fi costisitoare.
Cum iti protejezi masina la drum lung?
Iarna, condusul masinii prezinta dificultati din cauza temperaturilor scazute, a carosabilului ud sau a vizibilitatii reduse. Din acest motiv, este bine sa acorzi o atentie sporita pentru starea tehnica a masinii tale.
Poti incepe cu o verificare la un service auto, acolo unde vei putea afla si eventualele probleme care pot fi detectate numai de mecanici.Nu folosi niciodata pilotul automat pe carosabil umed sau acoperit cu gheata sau zapada.Chiar si la viteze reduse este recomandat sa franezi din timp si in etape. Nu brusca niciodata comenzile masinii, deoarece in cazul conditiilor meteo nefavorabile, risti sa pierzi controlul volanului.Este recomandat sa nu folositi frana de mana atunci cand carosabilul este umed sau inghetat. In caz contrar, frana de mana se poate bloca, iar placutele sau sabotii de frana se pot lipi de... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 11:52
Majoritatea romanilor se limiteaza la verificarea kilometrajului atunci cand vor sa cumpere o masina la mana a doua. Si, pentru ca nu trec mai departe la verificari tehnice sau de daunalitate, am ajuns sa ne confruntam cu o realitate destul de neplacuta: Vanzarea unei masini cu o dauna majora ascunsa dar cu kilometri reali se poate face relativ repede si fara prea mari batai de cap, in Romania.
Din totalul masinilor verificate pe InspectorAuto.ro in primele 8 luni din 2019 pentru aflarea istoricului de daune, procentul de autoturisme cu cel putin o dauna ascunsa se mentine in continuare ridicat, la 60%.
Potrivit raportului InspectorAuto.ro, s-a constatat ca valoarea medie de reparatie a masinilor cu daune a fost de 6.600 euro, iar rata de daunalitate a fost de 3,19 per masina.
De asemenea, din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune in aceeasi perioada, 18% au avut daune majore a caror valoare de reparatie a fost de peste 10.000 euro.
"Prin imbogatirea bazei da date cu masini avariate si lansarea unui nou tip de raport de daune, putem sa vedem exact zona afectata a masinii, daca au sarit airbag-urile, daca masina a fost rasturnata sau daca a avut un accident frontal", a declarat Mihai Cune, fondatorul platformei de verificari online a masinilor. Mai multe detalii despre raportul de daune puteti gasi aici.
Iata cateva exemple de masini cu cele mai grave daune descoperite de InspectorAuto.ro si cum arata noul raport de daune:
1.... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:29
De cele mai multe ori, achizitionarea unei masini noi este mult prea costisitoare sau pur si simplu nu renteaza. Astfel, ajungandu-se la achizitionarea unei masini second-hand. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand luati o astfel de decizie, deoarece masina second-hand vine dupa ea cu anumite probleme daca nu acordati suficient de multa atentie la prima vizionare si testare a acesteia.
In acest articol veti descoperi top 5 aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va cumparati o masina second-hand.
1. Verificati istoricul masinii
Fie ca proprietarul actual al masinii se afla intr-un alt oras fata de dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa evitati pierderea inutila a timpului pe drumuri, indicat este sa cereti numarul de sasiu al masinii, adica codul unic de identificare al acesteia. De asemenea, s-ar putea sa o mai gasiti si sub numele de VIN - Vehicle Identification Number. Numarul de sasiu este precum CNP-ul masinii, deoarece odata verificat veti putea afla informatii vitale despre acea masina.
Astfel, daca veti verifica numarul unic de identificare al masinii veti putea afla daca are kilometri dati inapoi, cand a fost in service-uri autorizate RAR, cand i s-a facut ITP-ul, daca a avut accidente grave de care ar trebui sa stiti. Totodata puteti afla capacitatea motorului, culoarea, greutatea si alte aspecte tehnice.
Codul unic de identificare al masinii este si cel care va poate spune daca masina a fost furata.
Daca aici este totul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:58
Stim ca a inceput deja perioada concediilor si toata lumea asteapta sa plece la munte sau la mare, in functie de preferinte. Dar oare masina care va suporta tot acel drum si razele soarelui are aceeasi parere?
Drumul pana la mare este destul de lung, iar masina trebuie sa fie bine pregatita si echipata pentru un astfel de traseu. Sa nu mai spunem de drumul catre munte, unde sunt toate sansele sa va intalniti si cu vreo cateva drumuri pietruite si pe alocuri cu gropi.
Imaginati-va cum este sa plecati in concediu plini de voie buna, razele diminetii sa va ofere acel sentiment placut de vacanta, sa va inchipuiti deja cum se simte nisipul pe piele sau cum aerul curat de munte va umple plamanii.
Pe masura ce inaintati, aerul de afara incepe sa se incalzeasca din ce in ce mai tare si dati drumul la AC, dar parca multe nu se schimba in interiorul masinii. Caldura este cam la fel, ba mai mult, parca ceva miroase urat si nu prea stiti de unde.
Intr-un astfel de caz, prima intrebare ar trebui sa fie legata de ultima data cand ati fost la un service auto autorizat si ati facut o igienizare sistemului de climatizare.
Pentru a evita astfel de situatii, dar si pentru a va spune ce ar trebui sa mai aveti in masina atunci cand plecati la drum, in acest articol gasiti cateva recomandari in ceea ce priveste pregatirea masinii pentru concediu.
Puteti incepe prin stabilirea unei programari la un service auto in care aveti incredere, unde mecanicii de acolo vor face... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 16:13
Specialistii de la o fabrica auto din Sibiu lucreaza pentru a dezvolta o tehnologie noua, care sa permita transformarea parbrizului intr-un adevarat ecran pe care sa apara toate informatiile utile unui sofer.
"Despre masini autonome si viitorul automobilelor a vorbit Cornel Amariei, Head of Innovation la Continental Sibiu si unul dintre cei mai influenti 300 de tineri din Europa. Acesta a explicat cum ar putea arata interiorul unei masini in 2025. Ecranele tactile, un bord integrat si butoane care apar doar atunci cand soferul are nevoie de o anumita functie sunt doar primele schimbari aduse masinilor actuale cu ajutorul tehnologiilor viitorului", se arata in comunicat.
Masina viitorului este posibil sa aiba butoane care sa apara doar atunci cand este nevoie, spune Cornel Amariei, Head of Innovation la o fabrica din Sibiu apartinand producatorului de componente auto si anvelope Continental.
"La Continental lucram la dezvoltarea unui parbriz care se transforma, practic, intr-un ecran cu toate informatiile. Acum cautam sa dezvoltam o tehnologie prin care sa eliminam butoanele care nu sunt necesare si sa le facem in asa fel incat acestea sa apara doar atunci cand este nevoie", a explicat Cornel Amariei.
Mai multi dezvoltatori software din domeniul deep tech au participat in 18 noiembrie, la Sibiu, la Codiax, eveniment organizat cu sprijinul Continental, "companie care a investit la Sibiu, peste 320 de milioane de euro", se mai arata in comunicatul de presa.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 20:46
Primaria Municipiului Bucuresti intentioneaza sa interzica accesul in centrul orasului a peste 74% dintre masini, potrivit unui proiect aflat in dezbatere publica.
In incercarea de a diminua poluarea din centrului orasului, Primaria vrea sa aplice "Planul integrat de calitate a aerului".
Este vorba despre un proiect prin care in centrul Bucurestiului vor mai avea acces doar masinile ce respecta normele de poluare Euro 5 si Euro 6, potrivit Pro TV.
Conform datelor oficiale, 82% dintre masinile pe benzina si 74% dintre cele diesel nu vor mai putea sa circule in centrul orasului, in cazul in care Primaria isi va pune planul in aplicare.
Zona vizata este delimitata de Piata Victoriei, strada Mihai Eminescu, Strada Traian, Parcul Carol, Izvor si Strada Buzesti, potrivit hartii de mai jos.
Foto: captura ProTV
Cum se va aplica planul Primariei
Autoritatile spun ca s-au inspirat din regulile din Germania pentru a realiza acest proiect pe care vor sa il implementeze.
Planul vizeaza ca strazile din centrul orasului, in care masinile poluante sunt interzise, vor fi marcate cu indicatoare de culoare rosie, pentru ca soferii sa isi dea seama ca nu pot intra daca nu au o masina cu nivel de poluare cel putin Euro 5.
Pe de alta parte, proprietarii masinilor cu sistem Euro 5 si Euro 6 vor primi o vinieta verde, pe care vor fi obligati sa o aiba lipita de parbriz. Aceasta ar urma sa fie obtinuta de la certificatori autorizati.
"As merge mult pe sistemul... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 22:17
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, marti, ca nu va fi introdusa o noua taxa care sa inlocuiasca taxa de mediu eliminata la 1 februarie, insa va fi creat cadrul legislativ astfel incat autoritatile locale sa poata introduce taxe in zonele aglomerate, daca cred ca este cazul.
"In urma discutiilor pe care le-am avut in Coalitie, ca rezultat al grupului de lucru pe care l-am avut in Ministerul Mediului s-a luat decizia ca Romania sa nu introduca o noua taxa care sa inlocuiasca taxa de timbru, ci sa creeze doar legislatia astfel incat autoritatile publice locale, daca vor considera necesar, sa introduca, atunci cand dezvolta infrastructura, ca si varianta optionala, o eventuala taxa pentru zonele supraaglomerate.
Dar dupa cum se vad lucrurile in acest moment, si cred ca nici pe termen mediu, nu se va introduce niciun fel de taxa suplimentara" a declarat ministrul.
Citeste si Ministru: Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, ci cu un concept pe care il introducem gradual
Ministrul a mai spus ca in perioada urmatoare vor exista stickere de culori diferite pe parbrizele tuturor masinilor, in functie de gradul de poluare, iar acestea se vor da dupa inspectiile tehnice periodice.
"Noi consideram ca inainte de a cere cetateanului sa plateasca ceva suplimentar trebuie sa ii punem la dispozitie infrastructura. In perioada urmatoare vom identifica masinile si vom avea cate un sticker de culoare diferita in parbrizul fiecarei masini in functie de... mai mult
Marti, 14 Martie 2017, ora 17:30
Masinile viitorului ii vor ajuta mai mult pe soferi sa faca fata provocarilor din trafic. Un nou tip de parbriz ce echipeaza un model Jaguar arata cat de departe poate ajunge tehnologia din domeniul auto.
Augmented Reality Head-Up Display (HUD) este numele inventiei, ea nefiind o noutate absoluta in domeniu, scrie digitaltrends.com. Un asemenea tip de parbriz a fost prezentat in orasul New York anul trecut sub denumirea Discovery Concept Vision, el fiind destinat masinilor Land Rover.
Un parbriz inteligent
Practic, un astfel de parbriz seamana mult cu tipul de ochelari inteligenti Google Glass. El ofera indicatii privind directia urmata de sofer, precum si imagini si informatii pentru ...citeste mai departe despre "Geamul care va schimba masinile viitorului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 August 2014, ora 11:07
Rusii au creat o aplicatie gratuita de iPhone care poate transforma parbrizul masinii intr-un dispozitiv de navigare performant, prin satelit, care poate da informatii despre viteza sau distanta pana la viraje.
Aplicatia se numeste HudwayApp si foloseste iPhone-ul ca pe un proiector. Ea afiseaza informatiile de pe GPS direct pe parbrizul masinii, fara ca soferul sa fie nevoit sa se uite la alte dispozitive, potrivit obiectivinfo.ro.
Cercetatorii rusi sustin ca "aplicatia este unica si permite soferilor sa fie atenti la drum, sa tina mainile pe volan si sa ramana concentrati la condus", scrie Acasa.ro.
Creatorii aplicatiei au declarat ca aceasta functioneaza si fara ca telefonul sa fie conectat la internet in timpul calatoriei, iar soferii pot incarca ruta de acasa, inainte de a se deplasa catre destinatie. Versiunea pentru Android a acestei aplicatii va aparea in luna februarie a anului viitor.
mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 14:29