Asociatia schi turism montan Pro-Parang organizeaza in cadrul Campionatului National de Turism Sportiv "Stafeta Muntilor" etapa a VII-a si ultima din acest an competitional, in perioada 1-3 septembrie 2017.
Locul de desfasurare este masivul Parang, unde sunt asteptati toti cei care doresc sa redescopere frumusetile tarii noastre prin turism, sport si ecologie.
Tabara va fi organizata la Cabana Groapa Seaca, amplasata la 18 km de municipiul Petrosani pe DN7A.
Ziua de vineri, 1 septembrie, este dedicata primirii si cazarii concurentilor, inscrierea echipelor in concurs, iar la finalul zilei sedinta tehnica care va prezenta in detaliu modul de desfasurare a probelor.
Dupa traseul lacuri din editia trecuta, le propunem participantilor ca anul acesta sa parcurga un traseu pe care sa poata admira toata creasta masivului Parang cu principalele varfuri: Lacul Gauri si formatiunile calcaroase din caldare, varfurile: Gauri, Coasta lui Rus, Piatra Taiata; acestea fiind doar cateva puncte de pe traseul ce va fi parcurs in proba regina a competitiei: raidul montan (drumetia).
Proba de orientare turistica se va desfasura pe harta, traseul va fi de circa 1,8 km si va fi parcurs de intreaga echipa.
Ziua de sambata, 2 septembrie, se va incheia cu proba culturala la foc de tabara unde cei mici si cei mari ii vor incanta pe cei sositi la eveniment cu muzica folk, poezii, piese de teatru si momente umoristice, unde se va rade si se va canta pana dimineata.
Competitia se... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 09:53
In statiunea montana Parang, din masivul cu acelasi nume, se mai poate schia la o altitudine de peste 1.700 de metri, stratul de zapada pe partia B masurand, duminica, peste 30 de centimetri.
"Partia B este mult mai umbroasa si cu orientare spre partea de nord a Masivului Parang. De aceea, zapada rezista mai mult aici. Cred ca se va putea schia inca doua-trei saptamani.
In statiune sunt destul de multi turisti atrasi de aerul curat si de posibilitatea de a-si petrece ziua de 1 Mai pe partie", a declarat duminica seful Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida.
Cabanierii din Parang au redus tarifele chiar si cu 50% fata de perioada sezonului rece si au dat o mana de ajutor la organizarea a doua concursuri de schi - Cupa 1 Mai si Cupa Iepuras, desfasurate la cota 1.750.
Accesul spre statiunea Parang se poate face cu telescaunul, din Petrosani, sau cu masini echipate cu tractiune integrala, pana la cabana "Casuta din povesti". mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 15:30
Stratul de zapada in statiunile montane din judetul Hunedoara are grosimi cuprinse intre 5 si 30 de centimetri, in Straja, Parang si Rausor existand conditii pentru practicarea sporturilor de iarna doar pe partiile dotate cu tunuri de zapada.
Cabanierii din Straja, statiune situata in Valea Jiului, in Muntii Valcan, au pornit tunurile de zapada artificiala, pentru a completa stratul de ninsoare existent pe trei partii din statiune, mai ales ca toate locurile de cazare sunt deja ocupate de iubitorii de schi, care si-au facut din timp rezevari pentru Revelion.
"A nins putin si au fost pornite tunurile de zapada de pe partiile , , dar si pe noua partie amenajata sub telescaun, . Deocamdata avem in statiune cativa centimetri de zapada, iar tunurile de zapada au compensat restul, astfel ca pe partii avem peste 20 de centimetri de zapada", a declarat administratorul vilei Alpin din Straja, Mihaita Dumitrascu.
Pe partiile din Parang zapada are 30 de centrimetrii
In statiunea montana Parang a nins putin, iar stratul de zapada masoara cativa centimetri in toata statiunea si aproape 30 de centimetri pe partii, unde functioneaza tunurile de zapada.
"A fost cald mai multe zile la rand si abia s-a prins un strat subtire de zapada. Compenseaza tunurile de zapada, astfel ca se schiaza pe trei dintre partii, unde zapada a ajuns la 30 de centimetri. Statiunea e plina de turisti in acesta perioada", a declarat seful Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida.
In statiunea... mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 12:04
Primaria Petrosani a incheiat un contract in valoare de 283,69 milioane lei cu o firma din Pitesti, SC Kranz Eurocenter SRL, pentru constructia domeniului schiabil din Parang, lucrari ce vor sta la baza dezvoltarii viitoarei statiuni turistice din judetul Hunedoara, potrivit Newsin. Contractul a fost atribuit la 31 august, in urma unei licitatii deschise, la care SC Kranz Eurocenter SRL (lider de asociatie) a fost singurul ofertant, potrivit unui anunt al primariei din Petrosani publicat sambata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Totodata, lucrarile vor dura 30 de luni din momentul atribuirii contractului.
"Contractul de lucrari va realiza infrastructura necesara realizarii unui sistem de linii suspendate, construirea si montajul de linii suspendate pentru transportul pe cablu cu cabine, telescaune, achizitia instalatiei si a echipamentelor de transport pe cablu, cabine, telescaune, constructia de platforme pentru activitati sportive, achizitia de echipamente pentru producerea zapezii artificiale, amenajarea de drumuri de acces, precum si amenajarea unui lac de acumulare necesar asigurarii sursei de alimentare cu apa a echipamentelor de producere a zapezii artificiale", se mai arata in anunt. mai mult
Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 14:05
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca incurajaza parteneriatul public-privat in ceea ce priveste constructia statiunii de schi din Parang, statul urmand sa realizeze infrastructura primara, informeaza NewsIn."In continuare, proiectul statiunii din Parang este prioritar pentru minister si va fi in lista de proiecte pe care le finantam anul acesta, lista pe care o vom publica miercuri", a declarat ministrul Elena Udrea, vineri, la Academia Romana.Ministrul a explicat ca bugetul Ministerului, si in ce priveste programele de dezvoltare turistica, s-a redus la jumatate fata de anul trecut, motiv pentru care incurajaza autoritatile locale sa incheie parteneriate public-private."Bugetul, si pe componenta aceasta a investitiilor in infrastructura de turism, s-a redus la jumatate fata de anul trecut.
Pe langa speranta ca se va face o rectificare pozitiva, ne gandim si la posibilitatea ca autoritatea publica locala sa apeleze si la parteneriate public-private pentru ca este o investitie foarte mare sa construiesti o statiune.
Daca se asteapta doar contributia de la bugetul statului poate sa dureze foarte mult, asa ca noi ii incurajam sa gaseasca si parteneriate public-private, partea de infrastructura primara o va construi statul. Este in derulare (proiectul statiunii de schi din Parang- n.r.), imediat ce sta zapada se poate construi", a spus Udrea.Legat de turism, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:42
Zona Parang-Petrosani din judetul Hunedoara a fost atestata drept statiune turistica de interes national, printr-o hotarare aprobata de Guvern. Prin acest statut, autoritatile locale din zona beneficiaza de o serie de avantaje, precum dreptul de a colecta la bugetul local taxa de statiune si de a utiliza fonduri europene, informeaza Mediafax.
Actul normativ urma sa fie avizat de Executiv la inceputul lunii august, dar a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei de catre ministrul Turismului, Elena Udrea.
Contactata atunci de MEDIAFAX, Elena Udrea a afirmat ca a retras proiectul de hotarare in urma unor discutii cu membrii Consiliului Consultativ al Turismului privind schimbarea criteriilor de declarare a zonelor si statiunilor turistice, care vor fi cuprinse in viitoarea lege a turismului.
Ministerul de resort a alocat, in luna aprilie, aproape 227 milioane lei pentru finantarea a 46 proiecte de investitii in domeniu, printre acestea fiind inclus si cel legat de constructia la Petrosani, in Parang, a celei mai mari de statiuni de schi din sud-estul Europei.
In luna mai, Primaria Petrosani a publicat un anunt de intentie pentru organizarea unei licitatii privind dezvoltarea domeniului schiabil in zona Parang, proiect in valoare de circa 80 milioane euro, dintre care 72,8 milioane de euro asigurate de Guvern prin Ministerul Turismului.
"Este vorba despre amenajarea unui domeniu schiabil in zona Parang, care va cuprinde 30 de kilometri de partii de ski, o telegondola cu o... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 15:28
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a renuntat sa promoveze in sedinta de miercuri a Guvernului o hotarare prin care zona Parang-Petrosani din judetul Hunedoara sa fie declarata drept statiune turistica de interes national, au declarat agentiei Mediafax surse ministeriale."Ministrul Turismului a cerut retragerea hotararii privind atestarea zonei Parang-Petrosani ca statiune turistica de interes national, fara a explica insa motivul retragerii actului normativ", au declarat sursele citate.
Acestea au precizat ca, impreuna cu proiectul de hotarare privind zona Parang-Petrosani, Ministerul Turismului a retras alte doua proiecte de HG privind atestarea municipiului Piatra-Neamt si a orasului Viseu de Sus ca statiuni turistice de interes national.
Contactata de MEDIAFAX, Elena Udrea a afirmat ca a retras cel trei proiecte in urma unor discutii cu membrii Consiliului Consultativ al Turismului privind schimbarea criteriilor de declarare a zonelor si statiunilor turistice, care vor fi cuprinse in viitoarea lege a turismului.
"Imi doresc ca viitoarele clasificari, inclusiv de zone si statiuni turistice, sa indeplineasca acum criteriile agreate de intreaga comunitate a operatorilor si patronatelor din turism, precum si de reprezentantii administratiilor publice locale", a spus ministrul Turismului.
Udrea a adaugat ca discutiile cu reprezentantii Consiliului Consultativ au fost purtate in contextul elaborarii proiectului Legii Turismului.
"Nota de fundamentare a actului normativ arata... mai mult
Joi, 06 August 2009, ora 15:36
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca in Parang, langa Petrosani, va fi construit, de la zero, cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, proiect care va costa 68 de milioane de euro. Conform ministrului, proiectul tehnic va fi finalizat in scurt timp si apoi se vor demara lucrarile. "Este un proiect aprobat in 2006 de catre guvern, dar apoi a fost uitat de la bugetare. Avem fondurile deja, pe langa sume de la bugetul de stat, avem si bani europeni, este vorba despre 68 de milioane de euro. Proiectul tehnic va fi finalizat in aceasta luna, deci cam in patru ani va fi viabil. Va fi cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, construit de la zero", a declarat Elena Udrea.Ministrul Turismului a vizitat, ieri, zona de est a judetului Timis, orasul Faget, Cramele Recas si manastirea din lemn de la Batesti. Udrea a apreciat ca zona are un potential turistic neexploatat si asta si din vina autoritatilor locale, din vina guvernarii, dar si a lipsei fondurilor. "Despre bisericile de lemn din Banat stiam cate ceva, dar nu stiam in ce stare de degradare sunt. Am vazut si Cramele Recas, care faceau parte dintr-un proiect, Drumul Vinului, dar care a fost gol de continut, pentru ca nu s-a facut nimic. in zona am inteles ca este si o herghelie, poate deveni obiectiv turistic pentru amatorii de echitatie. Mai este si lacul Surduc, care poate fi promovat, pentru ca turistii sa nu mai mearga numai la... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2009, ora 09:32