Romania a inregistrat un excedent bugetar de 400 milioane de lei in luna iunie, deficitul inregistrat fiind mai mic cu 0,07% in iunie, fata de mai, a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
"Inregistram un deficit de 1,12% din PIB, mai mic decat la sfarsitul lunii mai, cand era de 1,19%, ce inseamna ca in luna iunie am inregistrat excedent de 400 milioane de lei", a declarat ministrul de finante.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat, intr-un comunicat, ca deficitul bugetar a fost in primul semestru de 6,8 miliarde lei, fata de un deficit de 11,2 miliarde lei, in aceeasi perioada a anului trecut.
De asemenea, veniturile bugetare au fost mai mari cu 0,5% la sfarsitul primului semestru, fata de perioada anterioara. Cheltuielile sunt mai mici cu 0,3%, respectiv de 16,4% din PIB, fata de 16,7% din PIB in perioada anterioara.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 93 miliarde lei (15,3% din PIB) au fost cu 8,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,5 puncte ca pondere in PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 99,8 miliarde lei, au reprezentat 16,4% din PIB, crescand in termeni nominali cu 3,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
"S-au inregistrat cresteri fata de semestrul I al anului 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE, cu 45,1%, dobanzi cu 34,4%, bunuri si servicii cu 7,1%", se precizeaza in comunicatul Finantelor.
In plus, au crescut... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 15:25
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, ca exista posibilitatea amanarii liberalizarii preturilor la gaze pentru cetateni si a precizat ca oficialii FMI, BM si CE, desi sunt circumspecti, s-au aratat flexibili in acest sens.
"Sustinem si punctul de vedere al presedintelui Romaniei si al coalitiei sa analizam posibilitatea si zicem ca este posibil sa se amane acele date de liberalizare care initial au fost discutate, pentru ca s-au schimbat parametrii economici in UE. Suntem intr-o situatie dificila, vorbesc de UE, si mai ales pentru cetateni va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli daca nu avem o amanare la liberalizarea pretului energiei", a spus Laszlo Borbely, la Palatul Victoria.
El a subliniat ca reprezentatii FMI, BM si CE au manifestat flexibilitate in cazul amanarii liberalizarii preturilor la gaze. "Din raspunsurile care ne-au fost date exista o flexibilitate in ceea ce priveste zona aceasta cu liberalizarea preturilor catre cetateni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor acolo va fi o discutie dificila si atunci va trebui sa vedem, sunt si reglementari europene, dar in zilele urmatoare vor fi finalizate aceste discutii. (...) Sunt circumspecti, dar au avut o flexibilitate si o intelegere in problema liberalizarii fata de consumatori. Aici, probabil, vom cadea de acord", a spus ministrul Mediului.
Fara masurile de austeriate, situatia Romaniei ar fi fost mult mai proasta
Potrivit lui Laszlo Borbely, Jeffrey Franks apreciaza... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 16:54
Presedintele Traian Basescu a anuntat, duminica, obiectivele fundamentale din noul acord ce va fi incheiat cu FMI, UE si BM: consolidarea macroeconomica, dezvoltarea infrastructurii de transport, stimularea investitiilor in sectorul energetic si extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie, informeaza Mediafax.
El a precizat ca primul si cel mai important obiectiv este consolidarea macroeconomica.
"Adica am iesit din zona de risc, de derapaj economic, dar trebuie sa ne consolidam in afara acestei zone. Ceea ce inseamna ca populismele nu pot functiona, si asta trebuie sa inteleaga toate partidele si toti oamenii politici. De asemenea, suntem la etapa la care trebuie sa dezvoltam politici de crestere economica sustenabila.
Aici vreau sa fiu foarte clar: avem experienta unei cresteri economice nesustenabile, o crestere economica ce s-a bazat pe un consum excesiv, mult peste veniturile populatiei si pe un sector imobiliar care ajunsese la parametrii halucinanti ce nu mai aveau nimic comun cu realitatile economice", a spus presedintele.
Traian Basescu a tinut sa precizeze ca Romania nu mai merge pe astfel de proiecte de dezvoltare.
"Am trait aceasta experienta. Optiunea care se reflecta si in noul program este dezvoltare economica sustenabila, bazata pe proiecte, bazata pe crestere economica solida, temeinica, nu pe speculatii, nu pe consum excesiv. Obiectivele noului program sunt in acord cu obiectivele generale ale Uniunii Europene si in program se regasesc si... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:39
Daca la nivel macroeconomic exista toate premisele ca 2010 sa fie un an semnificativ mai bun decit cel precedent, la nivel microeconomic macelul abia incepe.Au fost observatori care m-au criticat atunci cind mi-am formulat prognozele pentru 2010. Adica - spuneam eu la finele anului trecut - Romania are sanse (incepind cu trimestrele doi-trei) sa-si reia cresterea PIB, inregistrind la finele intervalului o majorare a acestuia cu 1-2 procente.
Inflatia poate da semne de nervozitate, dar incadrarea acestui indicator in parametrii prognozati in proiectul de buget nu va fi o lupta la baioneta.
De asemenea, predictibila majorare a ratei somajului in primul semestru poate fi compensata de evolutiile celui de-al doilea, in asa fel incit, una peste cealalta, rata somajului sa nu fie mai mare la sfirsitul acestui an decit aceea din decembrie 2009. Moneda este stabila - mai ramine "razboiul" cu dobinzile prea mari, pentru a desfunda tevile creditarii initiativei antreprenoriale.
Intimplator aceste prognoze au coincis cu cele formulate de FMI& BIRD (asta nu inseamna ca sunt in deplin acord cu cele doua institutii financiare internationale in privinta "tratamentului" administrat bolnavului; ba chiar sunt in total dezacord in privinta unor "medicamente".
Dar acesta este un alt subiect). Si prognozele UE merg cam in aceeasi directie. Si totusi, chiar daca sunt aparent optimiste, aceste prognoze trebuie filtrate cu atentie pentru a zugravi realitatea economica si sociala pe care o... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 23:46
Sistemul socio-economic in care traim are o serie de interdependente intre cele doua domenii, mai mult sau mai putin cunoscute, dintre care cenzura este cel mai important si cel mai ignorat.Incepand din perioada in care corespondenta metal pretios – valoare moneda a fost complet inlaturata si considerata ca un produs al feudalismului, si implicit al trecutului, nevoia unei reglementari cat mai bune a pietei monetare a devenit din ce in ce mai acuta. Altfel spus, cu cat fundamentul real al valorii a trecut de la obiectiv (aur) la subiectiv (incredere), cu atat a fost ingradit perimetrul de actiune al masurilor strict economice care sa reglementeze piata, si a aparut si s-a dezvoltat o adevarata retea de culegere si analiza a perceptiilor asupra valorii. Analiza trecea de la prelucrarea stricata a informatiilor economice la o combinare a acestora cu date sociologice. Trecerea de la obiectiv la subiectiv, de la aur la incredere, a fost una de natura pur informationala, bancnotele emise continuand sa aiba aceleasi caracteristici fizice iar impactul psihologic al acestei schimbari fiind mult diminuat. Cu timpul, administrarea acestui nou sistem economic fara cenzura informationala era imposibila. Gradul de incredere a devenit un indicator esential, care poate sa influenteze decisiv piata intr-un sens sau altul. Ca rezultat imediat tehnicile sociologice utilizate in intoxicare, propaganda, sau dezinformare si-au gasit aplicabilitatea in economic, avand pentru prima... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 10:55