Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care prevede un regim fiscal derogatoriu, precum scutiri sau reduceri de taxe, pentru terenurile si constructiile din insule, grinduri si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica.
Au fost inregistrate 177 de voturi "pentru", 85 "impotriva" si noua abtineri.
Proiectul initiat de senatorul PSD Serban Nicolae instituie unui regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, constructiilor edificate pe acestea si activitatilor economice autorizate, fiind avute in vedere insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.
Aceste terenuri sunt scutite de taxa pe teren, iar pentru anumite activitati se aplica TVA redus la 5%.
Conform prevederilor adoptate, terenurile proprietate publica sau privata care fac obiectul acestei legi sunt insulele, grindurile si alte suprafete de uscat cu potential de exploatare economica, rezultate prin actiuni sau modificari naturale ale teritoriului ori prin lucrari de amenajare hidrotehnica.
Aceste terenuri se transmit in domeniul public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Regimul fiscal derogatoriu se aplica in mod corespunzator si constructiilor civile edificate pe aceste terenuri, daca sunt destinate exclusiv activitatilor economice.
Vor fi scutite de taxe inclusiv jocurile de... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 15:09
Google a transferat 19,9 miliarde de euro (22,7 miliarde dolari) in paradisul fiscal din insulele Bermude, in 2017, prin intermediul unei companii paravan inregistrata in Olanda, in cadrul unui aranjament care ii permite sa isi reduca obligatiile fiscale, potrivit documentelor depuse la Camera de Comert din Olanda.
Suma transferata in 2017 prin intermediul Google Netherlands Holdings este cu aproximativ 4 miliarde de euro mai mare decat cea din 2016, potrivit documenttelor depuse pe 21 decembrie.
"Platim toate taxele datorate si respectam legislatia fiscala in toate tarile unde operam, in toata lumea", potrivit unui comunicat al Google.
"Google, ca si alte companii multinationale, plateste marea majoritate a taxelor corporative in tara sa de origine si am platit in ultimii 10 ani un impozit efectiv de 26%", a explicat compania.
Timp de peste un deceniu, acest aranjament a permis grupului Alphabet, compania mama a Google, sa plateasca impozite mai mici de 10% pe profiturile obtinute in afara SUA, echivalente cu aproximativ un sfert din impozitul mediu din pietele sale externe.
Filiala din Olanda este folosita pentru transferarea veniturilor obtinute din redeventele obtinute in afara Statelor Unite catre Google Ireland Holdings, o afiliata din Bermuda, unde companiile nu platesc impozit pe venit.
Strategia, cunoscuta sub numele de "Double Irish, Dutch Sandwich", este legala si permite Google sa evite activarea taaxelor americane sau europene pentru... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 08:17
Oficialii Uniunii Europene urmeaza sa propuna saptamana viitoare scoaterea a doua jurisdictii din Caraibe de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, realizata in cadrul campaniei blocului comunitar indreptata impotriva evaziunii fiscale, arata documente ale UE consultate de Reuters.
In martie, Bahamas si St Kitts & Nevis au fost incluse pe lista tarilor a caror practici si reglementari fiscale nu sunt in linie cu standardele UE si care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Dupa ce Bahamas, St Kitts & Nevis s-au oferit sa-si modifice reglementarile fiscale, oficialii UE au recomandat scoaterea lor de pe lista neagra si includerea lor pe asa-numita "lista gri", care cuprinde jurisdictiile care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate si care fac obiectul unei supravegheri stricte.
In cadrul reuniunii de vinerea viitoare a ministrilor de Finante din UE ar urma sa fie adoptata oficial decizia, a declarat pentru Reuters un oficial UE.
Alte sapte jurisdictii vor ramane pe lista neagra: Namibia, Palau, Samoa, Trinidad si Tobago, Guam, Samoa, Samoa Americana si Insulele Virgine Americane.
Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE (Samoa Americana, Bahrain,... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 14:48
Uniunea Europeana ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, o decizie care ar inaspri si mai mult tensiunile dintre Ankara si cel mai mare bloc comercial mondial, informeaza Bloomberg.
Potrivit unor surse comunitare precum si unor documente consultate de Bloomberg, un grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate a ajuns la concluzia ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.
In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.
Chiar daca statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sanctiunilor financiare impotriva jurisdictiilor care sunt considerate non-cooperante in materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale ar afecta reputatia tarii si ar creste presiunile asupra companiilor din UE sa isi revizuiasca investitiile.
Sursele sustin ca mai multe tari, inclusiv Franta, sustin aplicarea unor masuri punitive precum excluderea de la finantarea internationala, dar deocamdata nu a fost luata o decizie.
Posibila includere a Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale vine intr-un moment in care Germania isi foloseste influenta pe care o... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:38
Senatorii PSD au votat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru terenurile de pe insule si grinduri, pentru dezvoltarea activitatilor economice si crearea de locuri de munca, de care ar beneficia si insula Belina din Teleorman, care face obiectul unei anchete DNA.
De asemenea, conform proiectului senatorului Serban Nicolae, activitatile de productie de energie regenerabila, turism, agrement, alimentatie publica, comert cu amanuntul, jocuri de noroc, precum si cele de servicii conexe acestora, sunt taxate la jumatate.
In plus, senatorii au scos articolul care prevedea ca sub incidenta legii nu intra ariile naturale protejate, se arata intr-o analiza Romania Libera.
Proiectul se afla in contradictie cu prevederile noului Cod Fiscal privind paradisurile fiscale, in conformitate cu o directiva a Uniunii Europene, spun analistii.
"Paradisurile fiscale sunt folosite pentru spalare de bani, pentru tot felul de chestiuni ilegale si atunci UE a luat masuri pentru a limita aceste infractiuni economice (...) Aceasta e cireasa de pe tort pentru o lipsa de profesionalism fiscal si o aplicare a regulilor fiscale dupa ureche si dupa interese. Primul lucru la care te poti gandi este ca e o masura luata cu dedicatie", a explicat analistul economic Ion Radu Zilisteanu.
Potrivit expertilor, astfel de facilitati fiscale ar trebui sa faca parte dintr-o strategie nationala pe termen lung.
"Intr-o tara ca Romania sunt foarte multe zone unde domina populatia cu venituri... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 15:28
Un grup de 13 media europene a inceput vineri publicarea asa-numitelor Malta Files, dosare de presa despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziaristi din 16 tari, informeaza AFP.
Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal putin cunoscut care prezideaza Uniunea Europeana pana la 30 iunie". Potrivit ziaristilor, Malta provoaca celorlalte tari europene pierderi anuale de doua miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.
Articolele vor fi publicate timp de doua saptamani si vor dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta. Cateva nume mari mentionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF si Ikea si bancile REYL si JP Morgan.
Saptamanalul german Der Spiegel adauga pe lista BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriana Lufthansa are 18 filiale in Malta, unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia. Der Spiegel a contactat firmele implicate si a primit asigurari ca activitatea lor din Malta este legala si declarata la fisc.
Ziarul italian L'Espresso afirma ca Italia este "de departe" tara cel mai des intalnita in Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de actionari italieni. "Alaturi de intreprinzatori care au creat sau transferat activitati reale, exista si o armata de emigrati din... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 11:03
Presiunea exercitata de Comisia Europeana asupra politicilor fiscale din micul ducat al Luxemburgului tinde sa demoleze mitul paradisului fiscal din centrul Europei. Cea mai profitabila marfa de export a statului minuscul din UE a fost vreme de cateva decenii reducerea taxelor.
Artizanul economiei luxemburgheze, Marius Kohl, s-a retras la pensie in cursul anului trecut, lasand in spate o zona agitata si rascolita de acuzele lansate de Comisia Europeana impotriva organismelor de stat din ducat si a cel putin doua mari companii internationale, suspectate de a fi beneficiat de ajutoare din partea statului luxemburghez, arata Wall Street Journal.
Maestrul confidentialitatii
Pentru directorii corporatiilor internationale cu sediul in Luxemburg, 50.000 la numar, Marius Kohl este "Monsieur Ruling" sau "Stapanul taxelor". Fost director al departamentului de stat Societes 6, Kohl este cel care a negociat nivelul taxelor pentru fiecare dintre "refugiatii" de renume mondial care si-au adapostit profiturile in Luxemburg. Kohl a detinut ani in sir dreptul de a negocia si de a accepta sau refuza intelegerile confidentiale cu mogulii economiei mondiale.
"Puteam sa spun Da sau Nu. Uneori este mai covenabil sa negociezi cu o singura persoana", explica Kohl. Rolul sau si al Societres 6 nu este insa atat de bine vazut si de mecanismele de reglementare fiscala din lumea intreaga. Miliarde de dolari au scapat anual impozitelor aplicate in tarile de origine ale firmelor, prin... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:16
Piata proprietatilor de lux din Monaco, paradisul fiscal al Rivierei Franceze, care va include in curand cel mai scump penthouse din lume, de 300 milioane euro, cunoaste o crestere exploziva, dezvoltatorii anticipand un aflux de milionari care vor sa evite taxele mari si pierderea secretului bancar.
Un numar mare de noi rezidenti emigreaza din Elvetia, unde secretul bancar se prabuseste, atrasi de securitatea, sofisticarea si stilul de viata din principat, dar si din motive financiare, a declarat Jean Claude Caputo, director general la divizia de pe Riviera Franceza a companiei Savills, relateaza Bloomberg citat de Mediafax.
Guvernul din Elvetia a semnat un acord in luna mai referitor la schimbul automat de informatii bancare cu alte state.
"Persoane cu averi mari vor sa se afle in aceasta parte a lumii", a spus Caputo, aflat in drum spre o intalnire cu bancheri din Elvetia pentru a-i informa despre piata imobiliara din Monaco.
Noile taxe aplicate pentru locuintele din lux din Londra si campania globala a Statelor Unite pentru descurajarea ascunderii averilor vor creste atractivitatea principatului Monaco, intre ai carui locuitori se afla staruri pop, piloti de Formula 1 si miliardari rusi.
Din cei 38.000 de locuitori ai Monaco, unul din trei sunt milionari, potrivit unui studiu realizat de revista Spear's si WealthInsight. Pe masura ce numarul rezidentilor creste, va creste si valoarea caselor, cu circa o cincime pana in iunie 2015, potrivit companiei... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 08:59
Cine castiga mult, dar vrea sa plateasca cat mai putine taxe, cauta un paradis fiscal pentru banii sai. Curios, Germania poate fi o solutie pentru acesti oameni.
Organizatia Tax Justice Network (TJN) a intocmit un clasament al paradisurilor fiscale din lume, Germania fiind pe locul 8. Ea se afla inaintea insulei britanice Jersey sau statului Panama. Lider incontestabil al clasamentului este Elvetia.
TJN, o organizatie internationala non-guvernamentala, lupta pentru o fiscalitate echitabila pentru toti si culege informatii despre incalcarea legilor din domeniu. In 2012, de pilda, organizatia mentionata a anuntat ca impozitele neplatite in intreaga lume totalizeaza 280 miliarde euro anual, scrie Deutsche Welle.
Pentru a intocmi acest clasament, TJN a analizat in care tara este cel mai usor sa ascunzi provenienta banilor. Dupa aceea, acesta "infrastructura a infractiunilor financiare" a fost confruntata cu rolul pe care tara cu pricina il joaca in piata financiara internationala. Astfel, Germania, dupa puterea sa economico-financiara, a intrat in Top 10.
Citeste mai multe despre Verdict dur: Germania, paradis fiscal, un stat unde se spala miliarde de euro pe Ziare.com. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 11:02