Liderii lumii care participa la summitul G20, organizat timp de doua zile incepand de vineri la Hamburg, trebuie sa acorde "o prioritate absoluta" problemelor cu care se confrunta persoanele sarace si marginalizate si eforturilor demarate pentru incetarea razboaielor, a declarat, vineri, papa Francisc.
"Trebuie sa acordam o prioritate absoluta saracilor, refugiatilor, suferinzilor, celor evacuati si celor exclusi, fara distinctie de nationalitate, rasa, religie sau cultura, si sa respingem conflictele armate", a afirmat papa Francisc intr-un mesaj expediat cancelarului german Angela Merkel, gazda summitului G20, relateaza DPA.
Potrivit suveranului pontif, obiectivul summitului G20 - de a asigura o crestere economica globala mai cuprinzatoare si sustenabila - este "inseparabil de nevoia de a ne ocupa de conflictele in derulare si de problema mondiala a migratiei".
Liderul Bisericii Catolice, o institutie care numara peste 1,2 miliarde de credinciosi pe plan mondial, a lansat "un apel din toata inima pentru a remedia situatia tragica din Sudanul de Sud, bazinul Lacului Ciad, Cornul Africii si Yemen, unde 30 de milioane de persoane nu dispun de apa si alimentele de care au nevoie pentru a supravietui".
Intr-o fraza ce ar putea fi interpretata ca o critica adusa Statelor Unite pentru retragerea din Acordul pentru clima de la Paris, papa Francisc i-a indemnat pe liderii G20 "sa respecte si sa onoreze tratatele internationale si sa continue sa promoveze abordarea... mai mult
Vineri, 07 Iulie 2017, ora 15:28
Papa Francisc a declarat luni ca incalzirea globala impinge omenirea la "un pas de sinucidere" si liderii mondiali reuniti la Paris, in cadrul conferintei ONU dedicate temelor climatice (COP21), trebuie sa actioneze "acum ori niciodata".
"Nu sunt sigur (de rezultatele COP21), dar ceea ce pot sa spun este acum ori niciodata", a spus papa presei in avion in timpul intoarcerii la Roma dupa turneul sau in Africa.
151 de lideri mondiali decid viitorul planetei la o conferinta privind clima - Ce spun Obama si Putin (Galerie foto)
De la conferinta de la Kyoto din 1997, "s-a facut putin" si "in fiecare an, problemele sunt mai grave", iar aceasta poate arata, "pentru a utiliza un cuvant puternic, ca suntem aproape de sinucidere", a insistat pontiful argentinian.
"Majoritatea celor care sunt la Paris vor sa faca ceva. Am incredere ca vor face, ei au bunavointa si eu ma rog pentru aceasta", a mai spus ...citeste mai departe despre "Papa Francisc: Omenirea este la un "pas de sinucidere"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 22:33
Papa Francisc a condamnat luni cu fermitate zidurile si barierele care se ridica in Europa din cauza sosirii masive a migrantilor, apreciind ca acestea "nu sunt niciodata solutii".
Ungaria se izoleaza tot mai mult: Mai ridica un gard, pentru a se proteja de imigranti
Criza migratiei de acum din Europa, "cea mai importanta dupa al Doilea Razboi Mondial", este consecinta unui lung proces provocat de razboaie si de foamete, a declarat Suveranul Pontif in cadrul unei conferinte de presa de la bordul avionului cu care se intoarce la Vatican din SUA, relateaza AFP.
"Cand ma gandesc la Africa, o percep ca pe continentul ...citeste mai departe despre "Papa Francisc, despre criza imigrantilor: Zidurile nu sunt niciodata solutii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 19:40
Papa Francisc a ajuns joi la Seul in prima vizita pe care o efectueaza un papa in Asia in ultimii 25 ani.
Unul dintre motivele vizitei este acela de a consolida dezvoltarea catolicismului pe continent, tinand cont ca un numar tot mai mare de credinciosi provin din America Latina, Africa si Asia.
Papa va petrece cinci zile in Coreea de Sud, timp in care va beatifica 124 de martiri, va ajuta la celebrarea Zilele Tineretului Catolic din Asia si va tine Sfanta Liturghe pentru Pace si Reconciliere, potrivit CNN.
"Vizita Papei din Coreea de Sud reprezinta un prim pas al unei deschideri foarte inteligente catre Asia. Prezenta lui este un simbol puternic al faptului ca Vaticanul recunoaste ca in Asia si in Africa Subsahariana, Biserica creste cel mai mult", potrivit lui ...citeste mai departe despre "Papa Francisc, vizita istorica in Coreea de Sud - vecinii din Nord au lansat rachete (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:35
Noul Papa si-a pierdut un plaman in urma unei infectii in adolescenta, insa expertii medicali afirma ca aceasta nu a limitat cel mai probabil energia si actiunile pontifului, in varsta de 76 de ani, si nu ar trebui sa ii faca probleme pe viitor.
Cardinalul Jorge Mario Bergoglio din Buenos Aires, care va fi cunoscut ca Papa Francisc, pare sa fie in putere si sanatos si ar trebui sa aiba capacitatea pulmonara aproape de normal, a declarat doctorul Zeb Mosenifar, un expert pneumolog la Cedars Sinai Medical Center din Los Angeles, relateaza postul NBC News in pagina electronica, transmite Mediafax.
"Fara sa il vad sau sa il consult, pot spune cu usurinta ca functioneaza la 85 sau 90 la suta din capacitatea cuiva de varsta sa care are ambii plamani si nu s-a ingrijit atat de bine", a declarat Mosenifar.
Noul Papa si-a pierdut probabil plamanul cu peste 50 de ani in urma, intr-o vreme cand infectiile fungice sau pneumonia erau tratate pe cale chirurgicala deoarece antibioticele nu erau disponibile pe arie larga. Insa plamanul sau sanatos a crescut cel mai probabil si s-a extins pentru a acoperi capacitatea pulmonara aproape de normal intr-un an sau doi, a declarat Mosenifar.
Plamanii umani au o capacitate peste limita normala, motiv pentru care doctorii folosesc de obicei un singur plaman pentru transplanturi. Exista intre 30.000 si 40.000 de pacienti in SUA care traiesc cu un singur plaman in urma unui transplant si alte mii care au pierdut un plaman in urma unor... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 11:26
Alegerea unui papa din tarile emergente este dorita si de catre catolicii americani, care au declarat in majoritate ca si-ar dori ca urmatorul Suveran Pontif sa provina din America de Sud, Asia sau Africa, arata un sondaj al Pew Research Center.
60% dintre ei vad aceasta alegere ca o idee buna, 20% ii sunt indiferenti si 14% cred ca ar fi o idee proasta, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a 1.504 de americani de toate religiile, dintre care 304 catolici intervievati intre 13 si 18 februarie, dupa anuntul papei Benedict al XVI-lea ca renunta la pontificat.
51% dintre ei cred ca succesorul lui trebuie "sa mentina pozitiile traditionale ale Bisericii".
Printre cei care cred ca dimpotriva urmatorul papa ar trebui sa dea o noua directie institutiei catolice, 15% ar dori sa il vada mai ferm in scandalurile de abuz sexual si 9% mai deschis fata de casatoriile gay.
Doar 1% ar vrea ca el sa isi schimbe pozitia fata de avort.
Aproape unul din patru americani este catolic, ceea ce face din catolicism prima confesiune a tarii, iar natiunea americana este cea care are cea mai mare populatie catolica printre tarile dezvoltate. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 09:53
Peste un miliard de catolici sunt in asteptarea unui papa african, dupa decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie, relateaza AFP.
Peste 15 la suta din catolici sunt africani, iar numarul acestora creste constant. Ghanezul Peter Turkson si nigerianul John Onaiyekan sunt considerati potentiali succesori ai Papei.
"Luand in considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect sa avem un papa de culoare", a declarat Rene Legre Hokou, presedintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.
"In comunitatea catolica africana, un papa de culoare ar putea insemna putina vitalitate si ar denota caracterul universal al acestei religii", a adaugat presedintele Ligii.
Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidentiale din Nigeria si personalitate a comunitatii catolice locale, recunoaste ca ar fi mandru daca un african ar fi ales papa.
Potrivit lui Utomi, papa ar trebui sa fie "o persoana buna, cu o viziune care corespunde timpului".
In acest sens, Utomi a afirmat ca, in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta Biserica catolica, Africa este reprezentativa pe mai multe niveluri.
"Ioan Paul al II-lea a fost o replica Uniunii Sovietice", considera Utomi. "Intr-o anumita masura, scopul Bisericii este de a gasi (...) limba comuna cu islamul si cu miscarea penticostala", a adaugat el.
Africanii au aderat in masa la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerand ca ele sunt mai conforme cu activitatile cotidiene.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:38