A devenit tot mai frecventa necesitatea oamenilor de a fi pe cont propriu atunci cand vine vorba de energia electrica si de a folosi surse de energie regenerabila, sanatoase pentru mediul inconjurator. Sistemele fotovoltaice sunt acele tehnologii care convertesc energia solara in energie electrica. Sistemele de panouri fotovoltaice utilizeaza lumina solara care apoi este transformata in energie electrica. Astfel, beneficiem de o sursa de alimentare cu energie pentru locuinta si electrocasnice.
Panourile fotovoltaice sunt o sursa energetica regenerabila, cu multiple beneficii: o durata de viata a echipamentelor de minim 25 de ani, costuri mici de mentenanta, instalare in orice loc din tara, indiferent daca exista si alte variante de energie electrica, reducerea poluarii, utilizare in orice perioada din an, costuri scazute la facturi, etc. In plus, daca generezi mai multa energie electrica decat cea pe care o consumi, surplusul va fi livrat in retea si apoi vei fi compensat.
Kiturile de panouri solare fotovoltaice iti garanteaza independenta energetica (circa 80% din consum este generat de panouri) si o factura redusa. Ca rezultat al duratei mari de viata a panourilor solare, locuintele pot contribui la obtinerea un certificat energetic superior. In plus, furnizeaza energie electrica in tot cursul anului, indiferent de anotimp.
Categorii de sisteme fotovoltaice: on-grid, off-grid si hibrid
Panourile on-grid sunt panouri solare conectate la reteaua nationala de... mai mult
Luni, 26 Iulie 2021, ora 15:01
Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.
El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.
"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.
El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.
"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04
Uniunea Europeana va renunta, in luna septembrie, la restrictiile impuse importurilor de panouri si celule fotovoltaice provenite din China, respingand solicitarile venite de la producatorii europeni care sustin ca prin aceasta masura blocul comunitar isi va deschide larg portile pentru produsele chineze la preturi de dumping, informeaza Reuters.
Prima data Uniunea Europeana a impus masuri anti-dumping si anti-subventii pentru panourile fotovoltaice si celule fotovoltaice provenite din China in anul 2013 si, ulterior, in luna martie 2017, le-a extins pentru alte 18 luni.
Potrivit unor surse din apropierea discutiilor, Comisia Europeana a propus respingerea unei solicitari care viza o noua prelungire si a obtinut sprijinul majoritatii statelor membre UE.
In prezent producatorii chinezi isi pot vinde panourile fotovoltaice in UE fara taxe daca le comercializeaza la un pret cel putin similar cu un pret minim, care a scazut constant. Daca produsele sunt vandute la un pret inferior celui minim, atunci trebuie sa plateasca taxe de pana la 64,9%.
Uniunea Europeana trebuie sa realizeze un echilibru delicat intre protejarea intereselor producatorilor europeni pe de o parte, si solicitarile importatorilor si celor care vor sa instaleze panouri fotovoltaice, care cer o reducere a costurilor pentru echipamentele de productie a energiei fotovoltaice. In plus, Bruxelles-ul este ingrijorat si de posibilul raspuns al autoritatilor de la Beijing, avand in vedere ca in 2013 cele... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 13:17
Enel S.p.A. ("Enel"), prin subsidiara sa braziliana de energie regenerabila, Enel Green Power Brasil Participacoes Ltda. ("EGPB") a obtinut dreptul de a semna contracte de furnizare a energiei electrice pe o perioada de 20 de ani, in baza unui nou proiect fotovoltaic de 388 MWdc in Brazilia, in urma licitatiei publice A-4 organizata de guvernul federal brazilian prin intermediul Autoritatii de Reglementare a Energiei, ANEEL.
Grupul Enel va investi aproape 355 de milioane de dolari americani in constructia centralei, in conformitate cu investitiile prezentate in planul sau strategic actual.
Contractele de furnizare mentionate, care reprezinta 49% din capacitatea de 791 MWdc oferita in cadrul licitatiei, plaseaza Enel inaintea oricarui alt ofertant pentru energie fotovoltaica, se arata intr-un comunicat remis Business24.
"Succesul acestei licitatii reprezinta un pas inainte pentru Grupul Enel in Brazilia, unde suntem deja unul dintre liderii pietei de energie regenerabila", a declarat Antonio Cammisecra, Directorul Enel Green Power.
"Cei 388 MW care ne-au fost acordati in cadrul licitatiei, reprezinta inceputul unui nou val de investitii al Grupului nostru in Brazilia. Aceasta victorie recenta, impreuna cu celelalte succese notabile pe care le-am inregistrat in cursul anului 2017, subliniaza pozitia noastra clara de leader din punct de vedere financiar si tehnologic in sectorul energiei regenerabile la nivel mondial", sustine Cammisecra.
Centrala solara Sao... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:30
Tesla este pe punctul de a da lovitura cu noile panouri solare destinate gospodariilor, acestea imitand perfect un acoperis normal de casa, cel putin pentru un privitor de la nivelul solului.
Compania a postat cateva imagini cu noile produse, iar producatorul aminteste si ca noile panouri au o durata de viata mai mare decat a celor folosite in prezent, mentioneaza revista Quartz.
Spre deosebire de instalatiile fotovoltaice masive care se gasesc in prezent in comert, designul panourilor concepute de Tesla este mult mai discret, iar reusita anunta si o continuare a parteneriatului cu Panasonic in vederea dezvoltarii capacitatilor de stocare a energiei pentru sistemele solare autonome.
De altfel, Panasonic a si fost desemnat producatorul exclusiv al panourilor solare Tesla, acestea urmand sa fie fabricate in Gigafactory 2 din Buffalo, New York, in vreme ce bateriile produse de cele doua companii vor fi realizate in noua uzina Tesla construita in Nevada.
Spre deosebire de panourile fotovoltaice obisnuite, cele produse de Tesla seamana extraordinar de mult cu tiglele unui acoperis obisnuit, insertia celulelor fotovoltaice fiind vizibila doar din aer.
"Trebuie sa facem panourile solare la fel de atractive ca masinile electrice. Scopul este sa avem acoperisuri solare care sa arate mai bine decat cele traditionale, sa produca energie, sa fie mai rezistente, mai ieftine decat un acoperis normal. De ce sa te mai gandesti sa cumperi altceva?", a explicat Elon Musk,... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 00:00
Compania Alyomy din Negresti Oas, judetul Satu Mare, intentioneaza sa deschida o fabrica de panouri fotovoltaice si va achizitiona o linii de productie printr-un proiect cu finantare europeana.
Valoarea investitiei este de peste 910.000 lei (circa 205.000 euro) fara TVA, conform anuntului publicat de companie. Data limitat de depunere a ofertelor este 26 august.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 4 - "Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", Domeniul major de interventie 4.3 - "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
Livrarea echipamentelor si punerea in functiune a liniei de productie se va realiza in termen de maximum cinci luni de la data semnarii contractului.
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a ajuns anul trecut la aproape 1.000 MW, fata de 49 MW la sfarsitul luni 2012, echivalentul a 5% din totalul unitatilor de productie a energiei din Romania. mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 09:05
Compania China Sunergy va livra in Romania panouri solare cu o capacitate totala de 9,9 MW pentru doua proiecte dezvoltate de spaniolii de la Bester Generacion, potrivit unui comunicat al companiei chineze, preluat de The Wall Street Journal.
Panourile solare vor fi aduse in Romania de la fabrica din Turcia a companiei chineze.
Bester Generacion va utiliza panourile solare pentru doua proiecte in Romania. Bester Generacion este o companie de inginerie si constructii, cu sediul in Spania, specializata in dezvoltarea, constructia, operarea si intretinerea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile in toata lumea.
In ultimii ani, Bester Generacion a dezvoltat proiecte solare cu o capacitate totala de circa 250 de MW in Europa.
'Cu un potential solar bun si suport din partea Guvernului prin schema de certificate verzi, piata solara in Romania a crescut constant in ultimii doi ani si ar trebui sa continue sa ofere oportunitati atractive pe viitor. Vom pune in miscare capacitatea noastra de productie din Turcia si vom extinde colaborarea cu Bester Generacion pentru a obtine o cota mai mare din piata solara globala', a declarat Stephen Cai, CEO al China Sunergy, citat in comunicat.
Fondata in 2004, China Sunergy are capacitati de productie a panourilor solare in China si Turcia.
Bester Generacion a infiintat divizia din Romania in iulie 2012, potrivit site-ului companiei, care nu prezinta insa detalii privind activitatea pe piata locala. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:56
Si persoanele care locuiesc la bloc au posibilitatea sa diminueaze costul facturilor la curent electric, cu ajutorul sistemelor de producere a energiei regenerabile.
Din pacate, lipsa unor programe publice de sustinere a investitiilor, problemele de organizare si costurile mari pe care le implica obtinerea autorizatiilor au descurajat pana acum asociatiile de proprietari.
In tarile vestice, aceste solutii se bucura de o larga popularitate si sustinere guvernamentala, dar in Romania, asociatiile de proprietari trebuie sa se descurce pe cont propriu. In prezent nu exista programe publice care sa sustina astfel de investitii, ca in cazul programului de reabilitare termica. Mai mult, Programul Casa Verde, care oricum este blocat din 2011, a exclus din randurile beneficiarilor pe cei care locuiesc la bloc, din cauza numarului mic de solicitari si a problemelor organizatorice pe care le implica (proprietarii trebuie sa fie de acord in unanimitate), potrivit Administratiei Fondului de Mediu.
Cum se calculeaza costurile investitiei
De regula, o familie consuma in medie 3-4 kW/zi. Pentru un kW putere instalata, care genereaza in medie 5-6 kW/zi, sunt necesare instalatii pe o suprafata de 6-7 mp. In ceea ce priveste costurile investitiei, ele se ridica la 1.300-1.350 de euro pentru fiecare kW putere instalata, potrivit calculelor lui Hans Simon, proprietarul companiei EcoApaSol.
Principala problema a sistemelor fotovoltaice pe acoperisurile blocurilor este suprafata... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:10
Enel Green Power, Sharp si STMicroelectronics au semnat o scrisoare de angajament ferm pentru un acord de finantare a unui proiect in valoare de 150 milioane de euro ce vizeaza dezvoltarea celei mai mari fabrici de panouri fotovoltaice din Italia, potrivit unui comunicat al Enel, transmite NewsIn.Compania mixta cu participatie egala, denumita 3Sun, activa de curand, va incepe operatiunile la fabrica din Catania (Sicilia) si va produce panouri fotovoltaice pentru o capacitate initiala de 160 MW pe an. Compania mixta ESSE dintre Enel Green Power si Sharp a primit, de asemenea, autorizatia pentru dezvoltarea de parcuri solare ce vor genera peste 500 MW.Capacitatea initiala de productie a fabricii din Sicilia, echivalenta cu 160 MW, va fi finantata din surse proprii, finantare din partea Comitetului Ministerial Comun pentru Planificare Economica din Italia, care a alocat de curand 49 milioane de euro pentru acest proiect, si finantare din partea bancilor.
Fiecare partener a contribuit pentru o treime din capital, un angajament de 70 milioane de euro in bani sau sub forma de active tangibile si intangibile si detine o treime din actiunile din noua companie mixta. mai mult
Marti, 03 August 2010, ora 12:56