În jur de 100 de cetăţeni români se numără între liderii, politicienii şi miliardarii din peste 400 de ţări ale căror averi şi afaceri secrete au fost dezvăluite în unele dintre cele mai ample documente financiare publicate de Pandora Pepers.
Între potentații din documente figurează nume precum cel al fostului premier britanic Tony Blair, premierul ceh Andrej Babic, care s-a folosit de firme offshore pentru a ascunde o investiţie de 15 milioane de euro într-o proprietate de lux din sudul Franţei, și foştii preşedinţi din Muntenegru, Kenya, Gabon sau Chile, relatează BBC.
Un număr de 21.175 de documente conțin cuvântul România, dar numărul lor poate fi mult mai mare având în vedere sistemul de tip matrioşka, prin care companii din România sunt deţinute de alte companii din România, aflate în proprietatea unor firme offshore deţinute la rândul lor de companii din România.
Documentele Pandora Pepers fac referire, de exemplu, la miliardarul Frank Timiş, despre care a scris şi Rise Project şi care a fost implicat în proiectul Roşia Montana.
Noile documente menţionează un fost parlamentar român care a deschis o companie offshore pentru a controla un cont din Elveţia, în timp ce un oficial în funcţie este beneficiarul ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice care deţin la rândul lor companii în Cipru.
Aproximativ 35 de actuali şi foşti lideri şi peste 300 de oficiali publici... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 11:49
Grupul danez Pandora A/S, cel mai mare producator mondial de bijuterii, va inceta sa mai foloseasca aur si argint nou extras din mina, utilizand in schimb doar metale pretioase reciclate, transmite Bloomberg.
Noua politica a Pandora, care va intra in vigoare din 2025, va ajuta compania daneza sa isi respecte angajamentele in materie de protejarea mediului si o va face mai atractiva in randul investitorilor interesati de activele care indeplinesc standardele ridicate in materie de mediu inconjurator, guvernanta si politici sociale.
Directorul general de la Pandora, Alexander Lacik, a subliniat ca noua abordare nu va afecta calitatea bijuteriilor produse.
"Metalele extrase din mina acum cateva secole sunt la fel de bune ca cele noi", a informat Alexander Lacik intr-un comunicat publicat marti. In schimb, "nevoia de practici de business mai sustenabile a devenit din ce in ce mai importanta", a adaugat directorul Pandora A/S.
Grupul danez a precizat ca tranzitia la metale pretioase reciclate va determina reducerea emisiilor de carbon cu doua treimi in cazul argintului si cu 99% in cazul aurului. Unul din principalele beneficii pentru mediu este reducerea cantitatii de apa utilizate, ca urmare a diminuarii operatiunilor de minerit.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), emisiile anuale de carbon ale pietei globale de aur sunt echivalente cu aproximativ 126 milioane de tone de CO2, iar o treime din aceasta cantitate provine direct de la operatiunile de... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 14:30