Majoritatea marilor economii mondiale functioneaza sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, in pofida "accelerarii" cresterii in trimestrul doi din 2021, se arata intr-un raport publicat luni, 30 august, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), transmite DPA.
PIB-ul in statele membre OECD ramane la 0,7% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, inainte de izbucnirea pandemiei, in pofida unei cresteri economice de 1,6% in G7 (grupul tarilor puternic industrializate) in trimestrul doi din 2021, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni ale anului, informeaza institutia cu sediul la Paris.
"Exista variatii semnificative" in randul G7 (Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Germania si SUA), apreciaza OECD. Cel mai rapid avans al economiei se inregistreaza in Marea Britanie, aproape 5% in perioada aprilie-iunie 2021, dupa un declin de aproape 2% in primele trei luni ale anului. Germania si SUA au raportat cresteri de 1,6%, in timp ce Canada a fost singura tara membra a G7 a carei economie s-a contractat in trimestrul doi din 2021. Franta si Japonia au inregistrat cresteri mai lente, de 0,9% si, respectiv, de 0,3%.
In pofida revenirii pe crestere, Marea Britanie este la 4,4% sub nivelul raportat la finalul lui 2019, Italia la 3,8%, in timp ce PIB-ul SUA s-a redresat la nivelul de dinaintea pandemiei.
Desi economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere solida anul acesta, atat Banca Mondiala cat si OECD se asteapta ca... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 15:20
Turismul medical, un domeniu în plină ascensiune până în 2020, a avut de suferit în pandemie. Cabinetele care obișnuiau să ofere pachete de turism medical pacienților, în special români plecați în străinătate, au resimțit din plin efectele pandemiei de COVID-19, din cauza restricțiilor impuse la nivelul fiecărei țări.
"Turismul medical nu avea cum să scape. De spaimă să nu se infecteze, cei care veneau în România pentru a-și face diverse intervenții, fie stomatologice, fie de altă natură, nu au mai circulat. Preferă să nu își facă niște concedii de genul acesta, în care să își rezolve problemele medicale, până ce lucrurile nu reintră în normal. Veneau români din Spania, Italia, Israel. Spre exemplu, în loc să își facă la Londra o intervenție cu 10.000 de lire sterline, preferă să dea 7.000 de euro în România", a explicat pentru Ziare.com Ionuț Nache, InaQ Consulting.
Prețuri atractive și calitate superioară
Potrivit acestuia, adevăratul turism medical e făcut de state precum Ungaria, Croația, Israel sau Turcia, țări care au avut de asemenea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă în 2019 piața turismului dentar era estimată la 150 de milioane de euro, estimările nu mai pot fi făcute cu precizie în prezent.
Prețurile atractive de la noi și lipsa unor lipse de așteptare erau doar câteva dintre motivele pentru care românii aflați în străinătate preferau să revină în țară.... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 03:45
Economia Greciei nu va mai fi inchisa din cauza pandemiei, daca ar trebui protejata doar o minoritate nevaccinata, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis, intr-un interviu acordat duminica publicatiei Kathimerini, transmite Reuters.
In primul val al pandemiei de COVID-19 de anul trecut Grecia s-a descurcat bine, dar apoi cresterea numarului de infectii a fortat tara sa impuna restrictii in noiembrie, care au costat miliarde de euro economia ce isi revenea lent de pe urma crizei din ultimul deceniu.
Dupa scaderea numarului de infectii, Atena a inceput relaxarea restrictiilor, dar temerile au crescut din cauza raspandirii variantei Delta.
Saptamana trecuta, Guvernul grec a decis sa ofere tinerilor cu varste intre 18 si 25 de ani care se vaccineaza un card preplatit de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-COVID-19. Pana in prezent, circa 47% din populatia Greciei a fost vaccinata cel putin cu o doza si peste 36% cu schema completa.
"Cand am impus restrictiile, nu existau vaccinuri. Acum le avem", a declarat Mitsotakis.
Acesta a adaugat ca nu poate face vaccinarea obligatorie. "Dar toata lumea trebuie sa-si asume responsabilitatea. Tara nu se va inchide din nou pentru protectia unui numar redus de persoane nevaccinate", a sustinut premierul elen.
Si guvernatorul Bancii Centrale, Yannis Stournaras, a previzionat recent ca economia tarii ar urma sa urce cu 4,8% in 2022, dupa un avans estimat la 4,2% in 2021.
PIB-ul Greciei s-a contractat anul... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 09:16
Consiliul Europei a descris, intr-un nou raport, restrictiile impuse pentru a incetini raspandirea pandemiei de coronavirus drept un "regres al democratiei" pe intregul continent.
Potrivit secretarului general Marija Pejcinovic Buric, chiar "actiunile legitime" ale guvernelor pentru a face fata virusului au redus libertatile "in moduri care ar fi inacceptabile in vremuri normale".
"Pericolul este ca aceasta cultura democratica a noastra sa nu se recupereze pe deplin", a avertizat Pejcinovic Buric.
Cei 47 de membri ai consiliului, printre care se numara si cei reprezentand unele dintre tarile cel mai greu lovite de pandemie, au intrat si iesit din lockdown-uri cu durata si severitate diferite incepand din martie 2020.
Unul dintre cele lungi lockdown-uri a fost al treilea din Irlanda, impus la sfarsitul lunii decembrie si terminat abia luni, desi multe restrictii raman in vigoare, precum interzicerea redeschiderii restaurantelor.
Consiliul sustine ca "restrictiile si masurile legate de COVID nu trebuie numai sa fie necesare si proportionale, dar si limitate ca durata".
Astfel de restrictii, potrivit Consiliului, sunt permise numai daca sunt "legale, proportionale cu necesitatea de a proteja sanatatea si siguranta publica si nediscriminatorii".
Pe langa mentionarea restrangerilor "exceptionale" asupra libertatilor, precum libertatea de intrunire, Consiliul avertizeaza ca femeile sunt mai vulnerabile la violenta domestica, ca atacurile impotriva... mai mult
Marti, 11 Mai 2021, ora 16:49
Bursele internationale sunt din nou in tensiune dupa ce la orizont par sa apara noi posibile lockdown-uri, in conditiile in care noua tulpina a COVID-19, din Marea Britanie, se raspandeste cu repeziciune si in SUA. Mai mult, piata bursiera americana sta, astazi, si sub semnul alegerilor pentru Senat din statul Georgia. Pe de alta parte, si bursele europene au deschis cu semnale diversificate, principalii indici incepand pe rosu sesiunile de tranzactionare.
Cursa stransa in alegerile pentru Senat din Georgia a ridicat ingrijorari cu privire la perspectiva unui Congres controlat de democrati, care ar introduce probabil impozite mai mari intr-un moment in care noua tulpina a Covid-19 continua sa se raspandeasca. De asemenea, zvonurile ca ar exista o noua tulpina mai agresiva decat cea din Marea Britanie, aparuta in Africa de Sud, nu face decat sa alimenteze temerile deja existente.
Senatorii republicani David Perdue si Kelly Loeffler se confrunta cu o concurenta dura in alegerile din Georgia, din partea democratilor Jon Ossoff si Raphael Warnock, potrivit Investing.com.
"Investitorii incep sa cantareasca perspectiva unor impozite mai mari si a cheltuielilor masive ale guvernului impotriva notiunii de ajutor suplimentar de scutire fiscala, deoarece pandemia - si masurile politice ulterioare - continua sa faca ravagii asupra economiei", notau reprezentantii companiei de brokeraj Stifel.
Peste toate acestea, incertitudinea politica apare pe masura ce noua varianta a... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 16:33
Donald Trump a socat cu noi acuzatii incredibile la adresa doctorilor din Statele Unite despre care a sustinut ca iau bani pentru a umfla bilantul celor care mor din cauza noului coronavirus. Afirmatiile presedintelui american sunt nefondate, scrie presa de peste Ocean, care este consternata de vorbele acestuia.
"Doctorii nostri iau mai multi bani daca o persoana moare de COVID. Stiti asta, nu? Adica, doctorii nostri sunt oameni foarte destepti. Ceea ce fac ei e sa spuna: Ne pare rau, dar toata lumea moare de COVID. Dar in Germania si alte locuri, daca faci infarct sau daca ai cancer, daca ai o boala terminala si iei COVID, ei spun ca ai murit de cancer sau ai murit din cauza infarctului. La noi, atunci cand exista dubii, (n.r - doctorii) aleg COVID", a declarat Donald Trump la un miting electoral in Michigan, unul dintre statele cu mare miza in alegerile prezidentiale care au loc peste cateva zile, la 3 noiembrie.
Statele Unite au intregistrat un nou bilant zilnic record si au trecut de 9 milioane de cazuri depistate in total. Peste 101 mii de noi imbolnaviri in 24 de ore au fost raportate vineri, iar bilantul deceselor a trecut de 235.000. ...citeste mai departe despre "Donald Trump, o noua declaratie socanta: Medicii umfla bilantul COVID ca sa ia bani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 19:16
Secretarul de stat, Raed Arafat, le-a cerut structurilor judetene care se ocupa de gestionarea pandemiei sa ii trimita situatia tuturor medicilor si asistentilor medicali care invoca motive medicale sau de alta natura pentru a nu se implica in lupta impotriva pandemiei. Arafat nu solicita numele cadrelor medicale, ci o situatie cu numarul acestora.
Potrivit digi24.ro, centrele judetene de coordonare si conducere a interventiei sunt solicitate sa ceara "in regim de maxima urgenta" de la spitalele implicate in lupta COVID o situatie cu "personalul medical (medici, asistenti medicali - numeric) care sufera de afectiuni medicale ce nu permit desfasurarea activitatii acestora in tratarea pacientilor infectati cu SARS-CoV-2", precum si o situatie cu "personalul medical (medici, asistenti medicali - numeric) care a invocat alte forme/metode de evitare ori de sustragere de la activitati medicale din zona COVID-19 (concedii prelungite, inclusiv medicale sau fara plata)".
Sursa citata mai arata ca autoritatile vor sa stie astfel pe ce personal medical se pot baza in acest moment, avand in vedere ca toata lumea se asteapta ca in perioada urmatoare numarul cazurilor sa creasca, iar principala problema din spitale nu este neaparat lipsa aparaturii sau a paturilor, ci lipsa de personal. ...citeste mai departe despre "Raed arafat cere "in regim de maxima urgenta" o situatie a cadrelor medicale care "se sustrag" de la tratarea pacientilor cu COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 08:30
Bulgaria, o tara cu 7 milioane de locuitori, a inregistrat in ultimele 24 de ore un numar de 2.243 de noi contagieri cu coronavirus si 42 de noi decese provocate de maladia COVID-19, cifre inedite pentru aceasta tara balcanica dupa declansarea epidemiei in luna martie, relateaza marti EFE.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului bulgar al Sanatatii, intre 60 si 100 de bolnavi cu COVID-19 sunt internati zilnic in spitalele din tara, un fapt care, alaturi de numarul tot mai mare al personalului sanitar infectat cu noul coronavirus, ameninta sa aduca in prag de colaps capacitatea clinicilor bulgare.
Multe dintre ele s-au vazut obligate sa inchida unele sectii si sa amane operatiile si tratamentele urgente.
In ultimele 24 de ore, conform autoritatilor locale, 65 de membri ai personalului medical au fost infectati cu noul coronavirus, dintre care 27 medici si 17 asistente, ridicand la 1.948 numarul contagierilor din sectorul sanitar.
La randul sau, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov prezinta "simptome de disconfort fizic" si se afla in autoizolare la domiciliu, la fel ca alti sapte ministri ai cabinetului sau.
"Nu exista o schimbare in ceea ce priveste starea mea: am inca simptome de disconfort fizic. Sunt tratat ca orice cetatean bulgar caruia medicul de familie i-a recomandat tratament acasa", a scris marti Boiko Borisov pe contul sau de Facebook, dupa ce a fost supus sambata unui nou test PCR, care a iesit pozitiv.
Confirmarea testului pozitiv pentru... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 15:37
Redresarea economiei globale dupa pandemia de coronavirus este fragila si inegala, multe economii emergente inregistrand probleme grave, potrivit celui mai recent indice Brookings-FT, relateaza Financial Times.
Indicele arata ca cresterea consemnata de cele mai mari economii din lume este inegala, ceea ce scoate in evidenta perspectiva precara pe fondul careia vor avea loc reuniunile FMI si ale Bancii Mondiale din aceasta saptamana.
In timp ce al doilea val de coronavirus submineaza eforturile de revenire la normal si reduce increderea companiilor, populatiilor si investitorilor, majoritatea tarilor au un drum lung inainte ca economiile lor sa revina la nivelul anterior pandemiei.
"Nu se intrevede o redresare solida, pe scara larga", a declarat Eswar Prasad, profesor la Brookings Institution, adaugand ca "riscurile unor efecte economice substantiale si de durata sunt in crestere".
Reuniunile FMI si Bancii Mondiale vor fi organizate virtual in aceasta saptamana.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat saptamana trecuta ca redresarea dupa criza Covid-19 va fi "lunga, neregulata si nesigura" si "predispusa la regrese".
Datele economice la nivel mondial sunt mai slabe ca oricand dupa 2012, an in care a fost lansat Brookings-FT Tracking Index referitor la redresarea economiei globale.
Acest indice compara indicatorii din economia reala, pietele financiare si increderea cu mediile istorice pentru economia globala si statele individuale.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:07