Germania si-a intensificat campania impotriva crimei organizate, alocand suma de 5 milioane de euro pentru a cumpara asa-zisele "Panama Papers", care contin si o lista cu cei care exploateaza "paradisuri" fiscale secrete offshore.
Oficiali de la Berlin au confirmat marti ca Oficiul politiei criminalistice federale germane BKA a cumparat respectivele documente - care au fost facute publice anul trecut - in cadrul eforturilor sale de a-i depista pe evazionisti, relateaza marti DPA.
"Panama Papers", publicate de mai multe grupuri de media de pe plan international, au divulgat numele celor care au recurs la serviciile firmei de avocatura Mossack Fonseca, cu sediul in Panama. Aceste liste includ oameni politici, rude si asociati apropiati ai acestora din toata lumea. In septembrie 2016, Danemarca a acceptat sa dea bani unei surse anonime in schimbul unor informatii privind sute de cetateni danezi mentionati in "hartiile panameze".
Citeste si:
Malta Files, o noua ancheta gigant tip Panama Papers: Dezvaluiri despre zeci de mii de firme mari si personalitati implicate in paradisul fiscal maltez
Grupuri de firme din Romania sunt investigate, dupa scandalul Panama Papers
Panama Papers 200.000 de documente postate online: Oamenii vor gasi ce noi am ratat (Video) ...citeste mai departe despre "Berlinul cumpara "Panama Papers" cu 5 milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 08:56
Dupa declansarea scandalului Panama Papers, multi au ajuns sa creada ca a avea sau a face afaceri cu o firma offshore este automat de blamat.
De fapt, chiar si inainte de recentul scandal, cuvantul "offshore" capatase conotatii negative, gratie si unor titluri din presa de genul: "ING si ABN Amro au infiintat zeci de companii offshore", "Bulgaria da o lovitura firmelor offshore", "Aurul din Hunedoara a fost dus intr-o firma offshore", iar "Banii din Liga Campionilor au 'disparut' in firme offshore".
Un studiu realizat anul trecut arata ca peste un sfert din economia romaneasca este derulata prin offshore-uri, iar o ancheta lansata dupa declansarea scandalului Panama Papers a scos la iveala lista romanilor care "isi ascund averile" in offshore-uri.
Radu Mazare e acuzat ca a primit intr-un offshore mita intermediata de Elan Schwartzenberg, iar dincolo de granite premierul Islandei a demisionat dupa ce s-a aflat ca a detinut in secret o companie offshore, la fel si ministrul... citeste mai departe despre "Ce e un offshore si cand e de blamat sa folosesti o asemenea firma Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 08:08
In documentele Panama Papers, care au fost date publicitatii luni seara, apar opt offshore-uri care au legatura cu Romania, 109 persoane si entitati de business, 6 intermediari si 103 adrese din tara noastra.
Printre cei vizati se numara Sorin Ovidiu Vintu, Cristian Borcea si Corneliu Iacobov.
Cele opt offshoreuri care au legatura cu Romania sunt: Overseas Enterprises Holding Corp., Osida Services Ltd., Ubras Ltd., Valdres Inc., Pemal International Ltd., Aldwyn Consultants Limited, Yes You Home Limited, Transatlantic Shiping & Management Limited.
De asemenea, cei sase intermediari conectati cu Romania care apar in baza de date sunt: Taylor, Epure and Associates SCPA, Moshe Turgeman, Philippe Marcel Kadouch, Osida Services Ltd., Claudio Maria Riccardi si Gabriela Serbanel.
Panama Papers: A fost publicata lista celor peste 100 de romani care-si ascund averile - Ancheta Rise Project
Pe lista celor 109 persoane si entitati de business din Romania apar, intre altii, Sorin ...citeste mai departe despre "Panama Papers, filiera romaneasca: Borcea, Vintu si OMV Petrom" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 08:07
Scandalul Panama Papers este impresionant. Institutii media din intreaga lume au prezentat liste cu numele clientilor cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, care au legaturi financiare in acest paradis fiscal. Nu mai putin de 11,5 milioane de documente au ajuns in mainile jurnalistilor.
Bun, cifrele graiesc de la sine, la fel si multe dintre numele implicate (de la apropiati de-ai presedintelui rus Vladimir Putin pana la fotbalistul Lionel Messi si omul de afaceri roman Frank Timis), dar cu ce il afecteaza pe romanul de rand acest scandal?
Panama Papers: Lista completa cu toate personalitatile implicate (Video)
Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar
Panama Papers: Violoncelistul apropiat lui Putin sustine ca el de fapt este un "mecena"
In primul rand, sa vedem de ce atat de multa lume prefera sa-si tina banii in Panama. Acesta este un paradis fiscal. Adica se percep taxe infinit mai mici decat in alte tari, iar autoritatile de acolo nu ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Implicatiile pentru romani, la care poate ca nu ne-am gandit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 07:30
Deputatul Gheorghe Ialomitianu a anuntat, miercuri, ca, saptamana viitoare, in Comisia de buget-finante vor fi chemati pentru o discutie presedintele ANAF, Dragos Doros, si presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatare a Spalarii Banilor, Neculae Plaiasu, pe tema scandalului Panama Pampers.
Gheorghe Ialomitianu a precizat ca membrii Comisiei de buget-finante doresc sa stie ce masuri iau aceste institutii pentru prevenirea spalarii banilor.
"Trebuie sa avem o reactie, mai ales ca sunt persoane din Romania care au infiintat firme in Panama si sunt convins ca multe tranzactii le-au derulat prin aceste firme, iar Fiscul roman si Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor nu stiu de aceste tranzactii", a afirmat deputatul PNL.
El a mentionat ca este posibil sa fie vorba, in aceste cazuri, despre evaziune fiscala si spalare de bani.
"Spunea o persoana care a deschis conturi in Panama ca vrea sa plateasca impozite mai mici. Problema este a transparentei, pentru ca s-ar ...citeste mai departe despre "Audieri in Parlament in scandalul Panama Papers: Ce vor sa afle alesii romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:29
Bastian Obermayer, un reporter german de la cotidianul Suddeutsche Zeitung, a fost contactat de o persoana necunoscuta pe un canal de net criptat. Sursa i-a spus ca-i poate oferi "tone de informatii despre infractiuni financiare" cu o singura conditie, ca ele sa fie facute publice.
Reporterul a povestit ca nu s-a intalnit niciodata cu sursa, comunicarea avea loc doar pe net, pe canale criptate, tot timpul, altele. Asa au aparut celebrele Panama Papers, 11,5 milioane de documente, de fapt toata arhiva de 30 de ani a companiei Mossack&Fonseca, o mare firma de avocati care se ocupa cu infiintarea de off-shore-uri.
Coordonarea anchetei a fost facuta de Consortiul International al Jurnalismului de Investigatie, cu sediul in Washington DC, si a durat doi ani. La acest proiect au participat cateva sute de reporteri si editori din intreaga lume, fiind cea mai vasta si dificila ancheta jurnalistica din istoria civilizatiei.
Documentele prezinta modul in care sefi de state, sportivi,... citeste mai departe despre "Panama Papers, o mare criza morala dupa cea economica. Cum ne afecteaza?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:24
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, spune ca implicarea unor banci-mama in scandalul documentelor Panama Papers nu poate sa afecteze bancile din tara noastra.
"Implicarea unor banci-mama nu poate afecta bancile din Romania, pentru ca bancile-mama sunt in bancile din Romania atunci cand este vorba de filiale.
Cand o banca dintr-un centru financiar important are o filiala in Romania, aceasta filiala este banca romaneasca cu capital strain. Deci banca respectiva este numai actionar la banca romaneasca, dar banca romaneasca are autoritate proprie, este persoana juridica romana.
Sigur, sunt si sase sucursale ale unor banci straine, de pilda cum este ING-ul, cea mai cunoscuta, care sunt legate direct de bancile-mama, dar asta este de-acuma altceva, dar ar putea fi implicata numai in masura in care ING-ul a facut astfel de operatiuni, ING-ul din Romania si nu ING-ul de la Amsterdam sau nu stiu de pe unde", sustine Vasilescu, intr-un interviu pentru RFI ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Pot fi afectate bancile din Romania? Ce spune consilierul lui Isarescu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 16:39
Uniunea Europeana, SUA si alte tari dezvoltate ar trebui sa nu mai accepte tranzactii financiare si comerciale cu societati care au sediul in "panarame fiscale" ce nu accepta sa incheie acorduri de transparenta cu restul statelor lumii, spune europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, in contextul dezvaluirilor din dosarul Panama Papers.
Theodor Stolojan remarca faptul ca, "din pacate, actionam din nou asupra efectelor".
"Am propus de mai multe ori in Parlamentul European sa actionam pentru ca tarile membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, alte tari dezvoltate si foarte multe alte tari sa nu mai accepte nici o tranzactie financiara, nici o tranzactie comerciala cu societati comerciale care au sediul in asemenea panarame fiscale din lume, care nu accepta sa incheie acorduri de transparenta cu restul statelor lumii.
Din pacate, aceasta propunere ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Un fost premier spune ca s-ar impune ancheta si in Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 10:51
Vasile Frank Timis, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari potrivit Forbes, este unul dintre romanii care apar in scurgerile masive de documente cunoscute sub numele de "Panama Papers".
"Da, am companii in Bahamas si insulele Cayman, pentru ca aceste doua jurisdictii au tratat dublu cu aproape toate tarile dezvoltate din lume. Toti investitorii prefera sa investeasca in companiile inregistrate acolo, pentru ca atunci cand isi vand actiunile platesc intre 1 si 5%, nu 30% taxe pe profitul actiunilor.
Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, ma refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal ca nu-s de acord sa platesc 30% taxe pe profitul de actiune, in loc sa platesc 5%, daca aceste legi sunt facute de stat la stat", a declarat Frank Timis pentru TVR 1.
Panama Papers: Ce trebuie sa stii despre cea mai mare scurgere de informatii din istorie
Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat ca aceste companii nu sunt ilegale, ci se incala legea in momentul in care se transfera profitul pe ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Reactia unui miliardar roman implicat in dosar" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 08:28