Painea se va scumpi cu cateva procente incepand chiar din aceasta luna, din cauza majorarii tarifelor la electricitate si gaze naturale, dar si al costurilor cu materia prima si forta de munca, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie.
"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. Daca tigara s-a scumpit, nu trebuie sa scumpim si painea? Daca, inainte, o paine costa cat o tigara, trebuie sa coste si de aici incolo cat costa o tigara. (...) In momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a explicat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociatiei de la INDAGRA.
In schimb, daca luam in calcul pretul unui covrig, produs care a inregistrat cea mai mare crestere pe consum, seful ROMPAN sustine ca majorarea de la 1 leu la 1,5 lei pe bucata a fost un "pic mai mare decat trebuia".
"Legat de covrig, trebuie sa luam in... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 10:35
Cum ar fi sa traiesti intr-un loc unde un kilogram de paine costa 12 dolari? Sau sa lasi la magazin 25 de dolari pentru o sticla de vin? Ei bine, cam astea sunt preturile in orase precum Hong Kong, Paris sau Singapore.
2015 a fost un an plin de schimbari din multe puncte de vedere.
Iar acest lucru s-a reflectat si in topul celor mai scumpe orase din lume, intocmit de specialistii de la Economist Intelligence Unit.
"Nu a fost an mai tumultos ca 2015 de cand realizam acest raport. Scaderea preturilor bunurilor de larg consum a creat o presiune deflationista in unele tari, in timp ce alte state au avut parte de o depreciere a monedei, iar acest lucru a condus la cresterea inflatiei", a aratat Jon Copestake, unul dintre autorii clasamentului.
Business Insider a spicuit din raport si a prezentat cele mai scumpe orase din lume.
9. Seul, Coreea de Sud - Orasul a castigat o pozitie fata de editia anterioara a clasamentului, in special din cauza scumpirii hainelor si a ...citeste mai departe despre "Topul celor mai scumpe orase din lume - locul unde un kg de paine costa mai mult de 12 dolari" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 11:46
Zurich a detronat Tokyo in topul celor mai scumpe orase din lume, conform unui nou sondaj realizat de Economist Intelligence Unit. Aceste orase sunt si locurile unde exista concentratii mari de milionari in dolari.
Au trecut doua decenii de cand orasul elvetian a ocupat locul intai in raportul bianual al Economist Intelligence Unit (EIU), care este alcatuit constant de 30 de ani, scrie Business Insider.
In ultimul raport al EIU, Zurick ocupa locul patru. Moneda elvetiana s-a apreciat mult in ultimele luni, iar Banca Centrala a fost nevoita intervina pentru a impiedica atingerea unui curs mult prea mare.
Iata 10 orase in care traiul este foarte scump:
10. Frankfurt
Indicele costului de trai: 137
Pretul unei paini este astazi de 3,69 dolari, in timp ce, in urma cu cinci ani, pentru acelasi produs se plateau doar 2,76 dolari. Un litru de benzina fara plumb costa in Frankfurt 2,24 dolari, in timp ce acum cinci ani era doar 1,7 dolari.
9. Singapore
Indicele costului de trai: 142
Pentru o paine un locuitor al celebrului oras asiatic plateste 3,19 dolari, iar pentru un litru de benzina 1,7 dolari. Un kilogram de orez costa in Singapore 2,54 dolari, cu 1,59 dolari mai mult decat in urma cu cinci ani.
8. Melbourne
Indicele costului de trai: 145
Pretul unei paini in Melbourne este de 2,28 dolari, iar al unui kilogram de orez 3,05 dolari. Pentru un litru de benzina, locuitorii platesc 1,5 dolari.
7. Sydney
Indicele costului de trai:... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 09:05