Preturile la paine in Romania sunt cele mai mici din Uniunea Europeana, fiind aproape la jumatate fata de media din UE, arata datele pe 2019 publicate luni de Eurostat.
Conform acestor date, pretul painii si al cerealelor era cel mai ridicat in Danemarca, 51% peste nivelul din UE, urmata de Austria, 33% peste nivelul din UE, Luxemburg si Finlanda, ambele cu 25% peste nivelul din UE.
In schimb, cele mai mici preturi la paine si cereale in 2019 au fost inregistrate in Romania, cu 47% sub nivelul din UE, urmata de Bulgaria, 35% sub nivelul din UE, si Polonia, cu 30% sub nivelul din UE.
Datele Eurostat mai arata ca preturile la paine in Romania sunt mai mici si decat in alte state din Balcani care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Macedonia de Nord, Albania, Serbia si Bosnia Hertegovina. Practic, Romania are cele mai mici preturi la paine din toate cele 37 de state analizate de Eurostat. ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania are cele mai mici preturi la paine din UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 09:31
Pensionarii greci au suferit o diminuare a pensiilor astfel incat unii dintre ei au ales sa se mute in Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, transmite Bloomberg.
Un exemplu este George, 75 de ani. Dupa ce a ramas vaduv in urma cu cinci ani si-a inchiriat apartamentul din Salonic si s-a mutat la Sofia unde pensia sa lunara de 800 de euro ii permite sa traiasca "regeste".
"Desigur exista unele dificultati cu procesul de adaptare si sa iti faci prieteni. Dar cu banii pe care ii am pot sa revin frecvent in Grecia si de asemenea am oportunitatea de a calatori", spune George, care nu a dorit sa isi dezvaluie numele de teama de a nu fi urmarit de autoritatile fiscale din Grecia.
In timp ce alti pensionari europeni aleg sa se retraga in Grecia, proprii cetateni ai Greciei sunt interesati sa isi traiasca ultimii ani din viata in tara vecina, care este mai ieftina, dupa ce pensiile lor au fost taiate de cel putin 20 de ori in timpul crizei datoriilor. Potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vietii in Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vietii este cel mai mic din UE.
Chiar daca nu exista date precise care sa arate cat de raspandit este fenomenul pensionarilor greci care se muta in Bulgaria, preturile sugereaza ca ar putea sa se extinda.
In Sofia un litru de benzina costa 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costa 2,30 euro la Sofia si 4,70 euro la Atena iar un bilet de metrou costa 80 de... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 10:23
Romania are cele mai mici preturi la paine din Uniunea Europeana si Europa. In ceea ce priveste pretul la carne, acesta e mai mic doar in Polonia si la vecinii bulgari.
O analiza Eurostat - biroul de statistica al UE - arata ca preturile la paine si cereale in tara noastra sunt la jumatate fata de media inregistrata in Uniunea Europeana si cele mai mici dintre 38 de tari europene analizate.
Chiar si in tari non-UE precum Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia Hertegovina si Kosovo preturile la paine sunt mai mari decat in Romania.
In ce tari din UE sunt cele mai scumpe si cele mai ieftine alimente
In analiza Eurostat s-a luat in calcul presul la paine, carne, ...citeste mai departe despre "Avem cea mai ieftina paine din Europa - unde sunt cele mai scumpe alimente" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 21:00
Mai multe tari europene, printre care Romania si Bulgaria, vor avea de castigat in urma restrictiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grau, intrucat cumparatorii se vor orienta catre alte piete mai usor accesibile, potrivit lui Stefan Vogel, analist al Rabobank International.
"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibila pentru multa lume, iar cumparatorii incearca sa-si asigure cantitatile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, partial Germania si Franta, precum si tarile de la Marea Neagra, Romania si Bulgaria, poate si Tarile Baltice", a declarat Stefan Vogel, seful departamentului de cercetare a pietei agricole al Rabobank International, transmite Bloomberg.
Pretul graului a avansat pentru a sasea zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca guvernul rus foloseste diverse metode, cum ar fi restrictionarea transportului de marfa pe calea ferata sau respingerea certificatelor de export, pentru a incetini livrarile in afara tarii.
Volumul exporturilor de grau din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decat nivelul estimat de guvernul Statelor Unite, in conditiile in care Rusia adauga noi reglementari care vor face mai dificila livrarea de grau in afara tarii, potrivit lui Vogel. Astfel, desi Rusia va limita unele exporturi, livrarile catre Egipt si Turcia, mari cumparatori de grau, vor fi metinute la acelasi nivel.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, exporturile de grau au crescut cu 1,8% din iulie pana in... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:42
O intalnire inre ministrul bulgar al Agriculturii si ambasadorul roman din aceasta tara a nascut ideea infiintarii unei burse comune de legume, care sa rezolve galceava de la malul Dunarii, dintre legumicultorii romani si cei bulgari, care nu fac fata preturilor practicate de comerciantii autohtoni. Desi initiativa este apreciata la nivel de principiu, romanii nu sunt foarte impresionati de proiectul comun al celor doua state.
O bursa de legume romano-bulgara ar avea rolul de a fixa anumite preturi de protocol, in contextul in care productiile romanesti beneficiaza de un pret mult mai competitiv decat cel al bulgarilor. Astfel, fermierii bulgari au iesit in strada vara trecuta si au protestat impotriva importurilor de legume ieftine din Romania. De asemenea, producatorii de paine din zonele de frontiera si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de preturile mai mici la paine in Romania.
Solutia gasita de autoritati la competitivitatea preturilor romanesti este salutata de consilierul prezidential pe probleme de agricultura Adrian Radulescu, care subliniaza ca cea mai mare problema a legumicultorilor romani este lipsa unei piete de desfacere.
"Orice bursa, orice piata noua vine in ajutorul producatorilor agricoli, iar in acest caz ne poate deschide o poarta catre piata bulgareasca", este de parere Radulescu.
Agricultorii romani "se lasa greu"
Pe de alta parte, reprezentantii agricultorilor romani nu sunt foarte impresionati de ideea autoritatilor:
"Ei vor sa... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:24
Romania si Bulgaria vor lucra pentru a infiinta o bursa de legume comuna, ce va fi situata intr-unul dintre orasele dunarene, informeaza biroul de presa al Ministerului Agriculturii de la Sofia. Acest subiect a fost discutat de ministrul bulgar al agriculturii, Dimitar Grekov, si ambasadorul Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, care s-au intalnit joi in capitala bulgara.
Aceasta este o oportunitate foarte buna, ce va fi o legatura directa intre producatorii si comerciantii de pe cele doua maluri ale Dunarii, a comentat Grekov. In opinia ministrului bulgar, fermierii vor fi stimulati astfel sa nu plece in strainatate.
Presa sofiota aminteste ca vara trecuta fermierii bulgari au protestat impotriva importurilor de legume ieftine din Romania. Producatorii de paine din zonele de frontiera si-au exprimat si ei ingrijorarea fata de preturile mai mici la paine in Romania.
Prin intermediului ambasadorului, Grekov l-a invitat pe omologul sau roman sa viziteze Bulgaria. In timpul viitoarei vizite vor fi discutate posibilitatile de cooperare in domeniul productiei de legume, cereale si vinuri.
In viitorul apropiat va fi creata si o comisie mixta de agricultura romano-bulgara care sa identifice subiectele de interes comun. Printre acestea se numara incurajarea contactelor intre agricultorii din Bulgaria si industria prelucratoare din Romania si cresterea productiei culturilor bogate de proteine, cum ar fi soia, nautul si mazarea, se mai arata in comunicatul de presa... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 14:34
Exista un pericol real ca in nordul Bulgariei painea bulgareasca sa dispara, pentru a fi inlocuita de paine mai ieftina din Romania, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor.
Consumatorii bulgari vor stimula economia Romaniei, cumparand paine din aceasta tara, a avertizat Mariana Kukuseva, presedintele Asociatiei nationale a brutarilor. In Romania firmele primesc energia electrica la un pret cu 26% mai mic fata de colegii lor bulgari, iar gazele naturale sunt mai ieftine cu 20%, sustine Kukuseva.
Astfel, productia romaneasca este semnificativ mai ieftina. Presupun ca cei care importa paine din Romania nu platesc taxe si impozite in Bulgaria, a mai spus ea.
Uniunea "Fabricat in Bulgaria" a cerut guvernului de la Sofia sa urmareasca exemplul romanesc si sa reduca TVA de la 20 la 10% in cazul painii. In opinia dnei Kukuseva, pana la sfarsitul anului Sofia trebuie sa trimita Comisiei Europene o notificare pentru reducerea cotei.
Kukuseva a spus ca pana acum Asociatia a reusit sa convinga autoritatile bulgare ca importul de paine cu conservanti trebuie restrictionat. Consumatorii bulgari si-au dat seama ca nu este bine sa cumpere paine cu valabilitate de peste sase luni, pentru ca este clar ca este plina de conservanti.
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Gallup International la comanda uniunii "Fabricat in Bulgaria", 63% dintre bulgari sunt de parere ca achizitionarea de bunuri fabricate in strainatate ii lasa pe bulgari fara locuri de munca. 64% sustin... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 11:42
Premierul Victor Ponta a anuntat aplicarea din luna septembrie a unei TVA redusa cu 15% pentru paine. Masura este ceruta de jucatorii din piata de mai bine de 8 ani, insa efectele ei si solutia gasita de Guvern pentru a compensa pierderile la bugetul de stat ridica multe semne de intrebari.
Anuntul legat de reducerea TVA la paine la 9% a fost facut chiar de catre premierul Victor Ponta, fiind considerata o reusita a Guvernului pe care il conduce. Scopul declarat al acestei masuri este reducerea evaziunii fiscale in acest domeniu.
Pentru a acoperi gaura pe care aceasta masura o va face in bugetul de stat, autoritatile au anuntat deja alte noi taxe. Cresc accizele la produsele de lux si alcool. Practic, vor creste accizele pentru bijuteriile din aur sau platina, masinile cu motor de peste 3.000 cmc, confectiile din blanuri naturale etc.
Spre exemplu, cresterile de pret vor fi, spre exemplu, la bauturile de 40 grd., de 1,24 Euro/litru (votca, gin, whisky) din care acciza suplimentara este de 1E/litru si TVA suplimentar de 0,24E/litru.
Specialistii contactati de Business24 vin cu argumente care contrazic efectele scontate de Guvern prin care o reducere a TVA ar putea fi compensata in bugetul de stat de cresterea accizelor la produsele de lux.
Primul efect: Se incurajeaza evaziunea fiscala la alcool
Avocatul Gabriel Biris, specialist pe fiscalitate, crede ca Guvernul ia pe mere ce da pe pere. Incearca sa reduca evaziunea fiscala la paine si o incurajeaza pe... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 13:51
Autoritatile negociaza cu delegatia Fondului Monetar International reducerea TVA la paine la 9%, iar o decizie finala ar putea fi luata luni sau marti, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta a precizat ca negocierile vizeaza ca scaderea TVA la 9% sa se aplice de la 1 septembrie.
"Este o masura extrem de importanta pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. In momentul de fata este o chestiune de cateva zile pana se va lua o decizie daca se va aplica sau nu au aceasta masura. Delegatia FMI, a Comisiei Europene si Bancii Mondiale este inca in Romania si colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) si Daniel Chitoiu (ministrul Finantelor n.r), pentru ca ei fac aceste negocieri, sunt, probabil si acum, la discutii cu FMI.
Scaderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociaza cu Fondul si probabil maine, daca nu cel tarziu poimaine, marti, se va lua o decizie intr-un sens sau altul. Deocamdata nu pot sa confirm ca este o decizie care se va lua 100%. In momentul de fata nu avem o solutie pe scaderea TVA. Este o chestiune de cateva ore. Am asteptat foarte multi ani, cred ca mai putem sa asteptam o zi, maxim doua, pana cand Fondul va spune daca e bine sau nu, daca poate fi acceptata in pachetul mai larg aceasta masura sau nu poate fi acceptata", a explicat Constantin.
El a precizat ca, daca masura va fi acceptata de FMI, probabil la mijlocul saptamanii viitoare va organiza o... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:43