Preturile alimentelor continua sa creasca in Romania.
Pretul painii in Romania a fost cu 25,2% mai mare in luna august 2022 decat in luna august 2021, aceasta fiind a zecea crestere inregistrata in randul celor 27 de state membre UE, conform datelor publicate luni de Eurostat.
In magazine, o franzela a sarit de 2 lei, iar o paine mai mare, cu seminte, costa si 10 lei. Doar chiflele mici mai sunt sub 1 leu.
Potrivit Eurostat, pretul painii in UE era, in medie, cu 18% mai mare decat in luna august 2021. "Aceasta este o crestere uriasa comparativ cu luna august 2021, cand pretul la paine a fost, in medie, cu 3% mai mare decat in luna august 2020", a informat Eurostat.
Insa unele tari UE au fost afectate mai mult decat altele. Cele mai mari cresteri ale pretului painii au fost inregistrate in Ungaria (cu un avans de 66% in luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmata de Lituania (33%), Estonia si Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici cresteri ale preturilor painii au fost inregistrate in Franta (8%), Luxemburg si Tarile de Jos (ambele cu 10%).
Eurostat spune ca painea, legumele si carnea, alimentele in general au devenit mai scumpe, o crestere deosebita fiind inregistrata la uleiul de gatit si grasimi. Aceasta evolutie este cauzata in special de invazia rusa in Ucraina, care a perturbat semnificativ pietele globale in conditiile in care Rusia si Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (in special floarea soarelui) si... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2022, ora 14:12
După scumpirile din ultimul an, este posibil să ne așteptăm și la alte creșteri de preț în perioada care urmează.
Aurel Popescu, preşedinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), a declarat marți, 4 ianuarie, pentru Ziare.com, că pâinea s-a scumpit în medie cu 23% în ultimele șase luni, în special din cauza creșterii prețurilor cu energia electrică și gazele naturale, dar și a materiei prime, grâul.
”Anul trecut, am avut cea mai mare recoltă de grâu din istoria României! 11,3 milioane tone, o creștere de 40% față de anul anterior. În același timp, s-a înregistrat și cel mai mare preț (al grâului, n.r.). În anul 2020, a fost și secetă și s-a înregistrat cea mai mică recoltă de grâu. Estimez că în ultimele șase luni pâinea s-a scumpit în medie cu 23%, este o estimare a mea, unii au scumpit cu mai mult, alții cu mai puțin”, a declarat marți, pentru Ziare.com Aurel Popescu, preşedinte al Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).
El spune că de vină pentru aceste scumpiri nu a fost pandemia.
”Nu e pandemia de vină. Ci din cauza scumpirii energiei electrice, chiar și de cinci ori, a gazelor, de zece ori. S-a scumpit și materia primă. Tona de grâu este acum 1.400 lei, față de 750 lei în luna iulie 2021. Nu pot să estimez ce se va întâmpla. Probabil va mai crește”, a spus Aurel Popescu.... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 22:25