Agetur, agentia despre care Ziare.com a scris, ieri, ca a inaintat actele pentru intrarea in insolventa, are incasari de la turisti de 2,7 milioane de lei, iar polita debitorului de asigurare in caz de insolventa nu acopera decat 380.000 de euro (aproximativ 1,85 milioane lei). Asta inseamna ca proprietarul agentiei trebuie sa acopere diferenta pentru a-i despagubi pe turisti.
Anton Tiganus, expertul judiciar care se ocupa de dosar, spune ca exista o lista cu 520 de turisti care au platit in avans excursii. La un simplu calcul reiese ca fiecare client al agentiei a platit, in medie, 5.200 de lei per pachet. In cazul in care polita de asigurare acopera cel mult 60% din valoarea avansurilor pe care clientii le-au achitat. Asta inseamna ca tot va ramane o diferenta de aproximativ 2.000 lei pentru fiecare pachet turistic achizitionat care va trebui recuperata din averea proprietarului firmei.
Turistii tot raman cu ceva paguba
"Astazi am primit sentinta de la instanta si s-a decis deschiderea procedurii de insolventa in forma generala, cu intentia de reorganizare judiciara pe baza de plan. Deci debitorul isi continua activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si a judecatorului sindic, se intocmesc toate documentele premergatoare analizei economico-financiare si a stabilirii diagnisticului, adica daca se permite o reorganizare judiciara sau se trece pe faliment", a declarat pentru Ziare.com, expertul judiciar Anton Tiganus.
Creditorii se vor inscrie la... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:18
Uniunea Europeana ar putea furniza imediat intre 28 si 40 de miliarde de euro pentru sustinerea firmelor mici si mijlocii afectate de efectele pandemiei de coronavirus, estimeaza Banca Europeana de Investitii (BEI), intr-o scrisoare trimisa ministrilor europeni de Finante, transmite Reuters.
Insa acest ajutor nu va fi suficient pentru a calma pietele financiare subliniaza BEI, care a facut un apel pentru "garantii suplimentare importante" din partea guvernelor statelor membre, garantii pe care BEI ar putea sa le utilizeze pentru a mentine deschis accesul la finantare pentru IMM-uri.
In aceasta scrisoare, trimisa duminica, BEI avertizeaza ca activitatea economica din Europa se restrange ca rezultat al deciziilor guvernamentale destinate limitarii raspandirii virusului si modificarii comportamentului social.
"Pagubele economice rezultate sunt imediate si extinse", scrie presedintele BEI, Werner Hoyer in aceasta scrisoare consultata de Reuters. "Avem nevoie de un raspuns economic puternic la criza coronavirusului. Evolutiile economice si financiare imediat in fata noastra se apropie de un punct de cotitura. Daca Europa vrea sa isi dovedeasca valoarea in situatia actuala, trebuie sa actioneze la unison", se mai arata in scrisoarea presedintelui BEI.
Ministrii de Finante din cele 27 de state membre vor participa luni la o videoconferinta in cadrul reuniunii Eurogrup extins, care are ca scop instituirea unor masuri economice coordonate la nivelul Uniunii Europene.... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 18:26
Compania de Transport Public (CTP) Arad se confrunta cu distrugeri tot mai mari in tramvaie si autobuze, pagubele ajungand la 100.000 de euro intr-un an, iar, pentru a repara cele aproximativ 100 de scaune vandalizate de calatori in fiecare luna, a fost infiintata o sectie speciala de tapiterie.
Directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat, miercuri, ca distrugerile intentionate provocate de calatori sunt tot mai mari, atat in mijloacele de transport, cat si in statii.
Conform sursei citate, in medie, trei scaune din tramvaie si autobuze sunt distruse in fiecare zi, adica aproximativ 100 pe luna, in general prin taierea tapiteriei.
"Am fost nevoiti sa ne facem propriul atelier de tapiterie, pentru a face fata ritmului in care sunt distruse scaunele. Angajatii acestei sectii speciale reconditioneaza in jur de 100 de scaune pe luna", a declarat Godja.
In afara de distrugerea scaunelor din tramvaie si autobuze, o problema este scrisul cu markerul pe ferestre sau peretii interiori ai vehiculelor, dar si spargerea sau zgarierea ferestrelor cu obiecte ascutite, cum ar fi chei, unii calatori lasand astfel mesaje obscene.
"Doar la vehicule avem pagube provocate intentionat ce depasesc 30.000 de euro intr-un an. La acestea, se adauga pagube si mai mari in statiile de tramvai, unde sunt distrusi peretii din sticla ai refugiilor.
Recent, am inceput sa inlocuim acesti pereti din sticla cu un plexiglas, care costa 600 de lei o coala, dar si acestia sunt distrusi.... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 12:32
In ultima jumatate de an, pesta porcina africana a facut ravagii in Romania, provocand pierderi de zeci de milioane de euro.
Din pacate, boala continua sa se extinda si astazi, in tara, in ciuda faptului ca autoritatile au ucis deja preventiv peste 360.000 de animale, in incercarea de a pune capat epidemiei.
Prezenta pestei - o boala foarte contagioasa, mortala pentru porci - a fost confirmata in Romania inca din iulie 2017, la Satu Mare. Atunci a fost vorba, insa, despre un singur focar pe care autoritatile au reusit sa il stinga repede.
Pe 10 iunie 2018, boala a fost semnalata, din nou, la Tulcea. Iar de aceasta data, problema nu s-a mai putut rezolva, cu una, cu doua. Dimpotriva, pe masura ca zilele au trecut, s-au raportat din ce in ce mai multe cazuri de imbolnavire. Si nu doar la Tulcea, ci si in multe alte zone din tara.
Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a publicat chiar un manual de interventie in focarele de pesta si a inceput sa sacrifice animale din ferme si gospodarii, in incercarea de a opri epidemia care risca sa puna in pericol intrega industrie a cresterii porcului, in Romania.
Au luat nastere asa-numitele "echipe de ucidere" - formate din medici veterinari si asistenti, soldati, jandarmi si functionari - care au inceput sa strabata parte dintre localitatile afectate de pesta si sa le ucida oamenilor porcii din cotete.
Unii si-au dat animalele de bunavoie. Altii - cum ar fi oamenii dintr-un sat... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 11:55
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, apreciaza ca valoarea daunelor cauzate de violentele din timpul protestelor "Vestelor galbene" se incadreaza "intre 3 si 4 milioane de euro".
Aceasta estimare, inca partiala, nu se refera la magazine, nici la Arcul de Triumf, care a fost grav marcat si blocat de protestatari sambata, conform AFP.
De sambata seara, personalul municipal a eliminat "900 m3 de moloz" si a intervenit in cazul a peste "200 de vehicule arse", a precizat Hidalgo.
Cifrele furnizate de prefectura politiei indica 249 de incendii in ziua de sambata, 112 de vehicule avariate, 130 de telefoane urbane si sase cladiri.
Primarul de la Paris a anuntat, de asemenea, o intalnire joi intre primar, stat si asociatiile de comercianti si asigurari pentru a "ajuta comerciantii care au pierdut mult".
Daunele suferite de Arcul de Triumf sambata in timpul izbucnirii violentelor se ridica la cateva sute de mii de euro, a declarat duminica Philippe Belaval, presedintele Centrului Monumentelor Nationale.
Sambata, violentele "de o gravitate fara precedent", potrivit sefului politiei, Michel Delpuech, au avut loc in capitala, conducand la arestarea a 412 de persoane.
Vezi si:
Protestul "vestelor galbene": Macron amana o vizita externa, din cauza crizeiProteste violente in Franta: Zeci de raniti si peste 220 de manifestanti retinuti la Paris (Video)Noi proteste violente la Paris: Zeci de manifestanti au fost retinuti dupa ce au aruncat cu pietre in jandarmi... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 08:32
Premierul Viorica Dancila a convocat marti, la ora 10:00, mai multi membri ai Cabinetului, pentru a participa la o sedinta operativa de evaluare a pagubelor produse de inundatii si a masurilor rapide de interventie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, la sedinta vor participa: ministrul Dezvoltarii Regionale, Paul Stanescu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Apararii, Mihai Fifor, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Muncii, Lia-Olguta Vasilescu, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, si ministrul Tineretului si Sportului, Ioana Bran.
Luni, sefa Guvernului a mers in mai multe zone afectate de inundatii din judetele Buzau, Bacau, Covasna si Brasov, pentru a evalua pagubele si a identifica cele mai rapide solutii de sprijinire a oamenilor si comunitatilor afectate.
In timpul vizitei din judetul Buzau, premierul a anuntat ca, in sedinta de Guvern de joi, ar putea fi acordate ajutoare pentru localitatile care au fost afectate de inundatii.
"Facem o misiune de evaluare, vrem sa vedem ce s-a intamplat, vrem sa vedem de ce au nevoie autoritatile locale, vrem sa vedem situatia existenta in teren, vrem sa grabim evaluarea, astfel incat oamenii care au fost loviti de aceste fenomene sa poata sa aiba un ajutor imediat. (...) Noi speram ca sa avem pana joi toate evaluarile din toate judetele, din toate localitatile care au fost afectate, iar in sedinta de Guvern de... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 08:30
Volumul taierilor ilegale in fondul forestier de stat a fost in scadere, in 2017, pana la 47.713 metri cubi, de la 47.788 metri cubi, cat s-a inregistrat in anul precedent, iar pagubele provocate de aceste actiuni au insumat peste 13,4 milioane de lei, arata datele Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, publicate joi.
Potrivit sursei citate, in 2015, volumul taierilor ilegale se situa la 57.080 de metri cubi.
Datele centralizate arata ca, in 2017, in judetul Maramures a fost inregistrat cel mai mare volum al taierilor ilegale, de 8.319 metri cubi, urmat de judetele Mures (3.230 mc), Suceava (2.393 mc), Hunedoara (2.964 mc) si Caras-Severin (2.592 mc).
La nivel general, valoarea pagubelor provocate de taierile ilegale si pasunatul abuziv s-au ridicat la 13.441.722 lei.
Pe durata anului trecut, angajatii Romsilva au efectuat 91.742 de controale la circulatia materialului lemnos, din care 21.287 de controale impreuna cu Politia Romana. In urma actiunilor de control au fost constatate 1.546 de infractiuni silvice si 12.197 de contraventii silvice, valoarea cumulata a amenzilor ridicandu-se la 26.052.675 de lei. De asemenea, au fost confiscati 21.685 de metri cubi si 5.903 de pomi de Craciun.
In 2017, personalul Romsilva a mai efectuat 358 de controale la instalatiile de debitat, fiind constatate 74 de contraventii silvice si aplicate amenzi in valoare de 492.000 de lei. Totodata, au fost confiscati 4.380 de metri cubi de lemn.
In ceea ce priveste numarul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 17:06
Paguba produsa de Omnia Turism, al carei proprietar s-a sinucis din cauza problemelor financiare, este cea mai mare de dupa Revolutie, a spus, miercuri, ministrul Turismului, Mircea Dobre.
Potrivit datelor oficiale, agentia a vandut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 catre 8.500 de clienti, iar pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 au mai fost incasati 433.000 de euro de la 202 turisti, dar cand ministrul a fost in control in conturi mai existau doar 30.000 de euro.
"Din punct de vedere al legalitatii si al moralitatii, aceasta agentie de turism functiona perfect, indeplinea toate caracteristice unei agentii de buna credinta. Erau clienti care mergeau de 10 ani cu aceasta agentie", a spus Dobre.
El a adaugat ca pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 sunt 433.139 de euro incasati de la persoane fizice si juridice, respectiv 202 clienti care trebuiau sa plece in excursie.
"Nu se mai poate, compania nu mai are acesti bani. Fac apel catre toate persoanele care au pachete achizitionate prin aceasta agentie sa nu se mai deplaseze, chiar daca au biletele de avion platite, pentru ca acele cazari nu sunt achitate.
De asemenea, pentru anul 2018 sunt vandute pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru 8.500 de clienti, persoane fizice si juridice. Cred ca este cea mai mare paguba realizata de o agentie de turism de dupa Revolutie incoace. Este un lucru grav", a adaugat Dobre.
Ministrul a precizat ca ANAF va face... mai mult
Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 13:51
Un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde deeuro la nivelul intregii tari, fara a se cunoaste capacitatea reala a asiguratorilor de a acoperi plata daunelor in acest caz.
Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a afectat circa 35.000 de cladiri la nivelul intregii tari, pagubele fiind estimate atunci la 2 miliarde de dolari. In urma cutremurului, au fost inregistrati 1.570 morti si 11.300 raniti.
In cazul in care un cutremur de aceeasi amploare ar avea loc in prezent, daunele ar fi de circa 6 miliarde de euro la nivelul intregii tari, a declarat un responsabil al sectiunii de asigurari de bunuri si proprietati din cadrul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Aurel Badea.
"Am facut o simulare in acest sens, iar nivelul pagubelor este estimat la 6 miliarde euro. Nu cunoastem capacitatea asiguratorilor de a acoperi daunele in cazul unui astfel de eveniment", a declarat Badea, in cadrul unei conferinte organizate marti de PAID.
Locuintele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit reprezentantilor PAID, in contextul in care programul de reasigurare este de 800 milioane de euro.
Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au asigurare obligatorie.
Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane de euro, potrivit... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 13:16