Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.
Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.
Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.
Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.
"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
Am descoperit cifre socante in Inventarul Forestier National (IFN) si pot sa confirm ca, la ora actuala, in Romania se taie neautorizat intr-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
"Primul lucru pe care am vrut sa-l vad cand am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier National. Eram familiarizat cu subiectul din discutiile de la Comisia de Mediu din Camera si din articolele din presa, insa eram curios sa vad varianta oficiala. Am descoperit acolo niste cifre socante, atat de socante incat la prima citire mi-a fost greu sa le cred. L-am chemat la minister pe domnul Marin Gheorghe (sef departament IFN din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea"- ICAS, n.r.), responsabilul pentru realizarea IFN, sa-mi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar dupa ce am ascultat toate explicatiile, va spun ca am acceptat in integralitate acest raport.
Datele de acolo sunt reale, pot sa va confirm astazi ca, in Romania, se taie intr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.
Faptul ca acest raport a fost tinut la sertar mai bine de un an de catre fosta conducere a ministerului este cu atat mai grav. Au aflat de situatie si in loc... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 12:06
Taierea padurilor din ultimii 20 de ani in zona Rucar, judetul Arges, alaturi de schimbarile climatice sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural la care am fost martori zilele trecute.
Ploile torentiale de vineri, 5 iulie, ne-au aratat consecintele activitatilor forestiere realizate in ultimii ani in padurile din apropierea comunei Rucar, iar victimele acestui eveniment nefericit sunt localnicii si turistii.
De-a lungul timpului, Fundatia Conservation Carpathia a tras nenumarate semnale de alarma in legatura cu potentialele consecinte ale activitatii forestiere desfasurate in mod iresponsabil in zona. In contextul actual, isi ofera sprijinul autoritatilor locale si comunitatii rucarene in remedierea cat mai rapida a problemelor cauzate de viitura, punand la dispozitie excavatoarele fundatiei, daca exista aceasta nevoie. De asemenea, dupa evaluarea pagubelor produse asupra gospodariilor din zona, fundatia isi manifesta intentia de a ajuta familiile pagubite in refacerea caselor afectate.
Cauzele dezastrului natural din Rucar
Intre anii 2004-2011 in zona bazinului superior al Vaii Dambovitei au avut loc taieri neconforme legislatiei si reglementarilor silvice care au dus la disparitia padurilor pe mai mult de 1,500 hectare de teren forestier pe teritoriul administrativ al Vaii Dambovitei. In apropierea localitatii Rucar, in bazinul Rausorului, au fost afectate de taieri neconforme in trecut aproape 500 de hectare de paduri.
Efectele... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 14:45
World Wide Fund Romania avertizeaza ca sute de mii de hectare din padurile Romaniei pot fi taiate in orice moment, fara nicio consecinta legala.
"Foarte multe din padurile pe care le vedem din masina, pe marginea raurilor, pe dealuri sau in varful muntilor, in timp ce facem naveta sau calatorim nu sunt recunoscute oficial ca atare si nu sunt tratate ca fiind paduri.
Chiar daca arata precum si indeplinesc functiile unei paduri (dupa criterii de definire cu recunoastere internationala), in Romania nu sunt incadrate astfel in mod oficial si prin urmare nu sunt pazite, monitorizate, ingrijite, regenerate sau dupa caz, protejate", scriu cei de la WWF intr-un comunicat remis Ziare.com.
ONG-ul de mediu arata ca cel mai recent raport IFN ne spune ca tara noastra are circa 7.000.000 ha de padure la care se adauga alte aproximativ 800.000 ha cu arbori din afara padurii. Conform Institutului National de Statistica (INS), terenurile din fondul forestier national ocupa o suprafata de circa 6.500.000 ha. Asadar, comparand datele oferite de IFN cu cele de la INS, din cele sapte milioane de hectare de padure detinute de Romania, aproximativ 500.000 de ha de paduri nu sunt incluse efectiv in fondul forestier national.
Pentru acestea nu sunt aplicabile legile silvice, adica nu sunt stabilite teluri de gospodarire iar recoltarea si valorificarea lemnului sunt lasate "la latitudinea proprietarilor" indiferent de importanta lor ecologica si de serviciile de mediu pe care le ofera.... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 13:30
Greenpeace Romania a lansat aplicatia Forest Guardians, prin care orice cetatean poate identifica si semnala autoritatilor zonele in care se fac defrisari ilegale.
Utilizatorii pot monitoriza si semnala modificari aparute in coronamentul padurilor virgine din Romania prin comparatia imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp, potrivit unui comunicat remis de Greenpeace Romania.
"Greenpeace Romania actioneaza pentru identificarea si protejarea padurilor virgine si cvasivirgine, cele mai valoroase paduri ale tarii noastre si parte din istoria si identitatea noastra culturala. Aceste paduri, pe care le-am numit Tinutul Secular, sunt rezultatul a mii de ani de evolutie si sunt in pericol de a fi distruse din lipsa de responsabilitate fata de valoarea lor.
In ciuda eforturilor depuse de ONG-urile de mediu din Romania si a presiunii exercitate de societatea civila in ultimii ani, Ministerul Apelor si Padurilor, autoritatea responsabila de protejarea padurilor virgine, nu a efectuat un inventar al acestor paduri, deci nimeni nu stie cu exactitate cate si unde sunt. Cerem Ministerului Apelor si Padurilor sa identifice si sa protejeze padurile virgine si cvasivirgine din Romania!", declara Ciprian Galusca, coordonatorul campaniei de paduri a Greenpeace Romania.
ONG-ul de mediu arata ca un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale l-a avut in ultimii ani societatea civila: in 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 14:43
Autoritatile romane au identificat, anul trecut, 12.487 de cazuri de taieri ilegale la nivel national, ceea ce inseamna 34 de cazuri in medie pe zi, potrivit unui raport realizat de organizatia nonguvernamentala Greenpeace Romania.
Numarul de cazuri de anul trecut este cu 32% mai mare decat in anul anterior.
Cele mai multe taieri au fost identificate, la fel ca in 2016, in judetele Mures - 1.511 cazuri (12%), Brasov - 762 de cazuri (6%) si Olt - 730 de cazuri (6%).
Valoarea prejudiciului inregistrat ca urmare a taierilor ilegale de arbori se ridica la 41,5 milioane de lei la nivel national, in crestere cu 5,25% fata de anul anterior.
Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, inregistrandu-se 8.461 de infractiuni, cu 62,02% mai multe fata de anul anterior.
"Este important sa mentionam diferentele dintre cazuri, in unele situatii fiind vorba despre 1-2 metri cubi taiati ilegal/caz, iar in alte cazuri fiind sute sau chiar mii de metri cubi. De exemplu, in judetele Arges si Olt, desi s-a inregistrat un numar mare de cazuri, volumul mediu de lemn taiat ilegal/caz este de 3-4 metri cubi.
La polul opus se situeaza judetele Cluj, Maramures si Sibiu, care totalizeaza 53,97% din volumul de lemn taiat ilegal in 2017, la nivel national", a declarat Crisanta Lungu, coordonator regional al campaniei de paduri si biodiversitate, citata intr-un comunicat al ONG-ului, remis, joi.
Foto: Greenpeace
Un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 16:00
Lemnul taiat ileagal sau abuziv din padurile Romaniei ajunge in casele europenilor inclusiv ca mobilier Ikea, se arata intr-un reportaj realizat de postul France 2.
Parchet, mobila, dar si hartie, carton, tapet si chiar imbracaminte - lemnul din Romania este gasit in toata Europa, intr-o forma sau alta, arata jurnalistii francezi de la emisiunea Cash Investigation de pe France 2.
"Se spune ca lemnul este cald, ecologic si bun pentru planeta. Si totusi!", atrag atentia francezii, care au cumparat o comoda de la Ikea si i-au urmarit traseu pana inapoi in padurile din Romania, unde au descoperit exploatari ilegale si subcontractori dubiosi.
"Ce valoreaza cu adevarat angajamentele numarului unu mondial din domeniul mobilei pentru o lume mai verde si mai durabila?", se intreaba jurnalistii, adaugand ca inscriptiile de pe etichete, prezente peste tot pe produse, ar trebui sa fie garantia gestionarii responsabile a padurilor.
In materialul France 2 se arata ca firme care produc mobila, precum Ikea, primesc lemne taiate ilegal din padurile romanesti, cum ar fi cele din Muntii Tarcu, din judetul Caras-Severin.
Presedintele organizatiei de mediu Agent Green, Gabriel Paun, a fost ghidul celor de la France 2.
"Am lucrat cu jurnalistii francezi cam doi ani la realizarea acestui reportaj. Acolo (in Caras-Severin - n.red.) e centrul biodiversitatii din Romania, dar si centrul distrugerii. Ideea reportajului a fost simpla.
Am mers intr-o padure virgina, am urmarit... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 00:20
Magnatul israelian Beny Steinmetz detine 20 de hectare de teren in Snagov, printr-o structura opaca de proprietate care incepe cu un SRL din Bucuresti si se infunda intr-o companie offshore din Panama.
Firma offshore se numeste Lester Invest Group SA si a fost infiintata in iulie 2009. In acelasi an, a cumparat firma romaneasca Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafata de 20 de hectare de la Snagov, potrivit Rise Project.
Panama Papers: Pot fi afectate bancile din Romania? Ce spune consilierul lui Isarescu
Anterior, SRL-ul bucurestean apartinuse unui anume Traian Potcoava din comuna Vladeni, Brasov, si sub acest patronaj, inca din 2007, in plina bula imobiliara, incepuse sa cumpere terenuri de milioane la Snagov. In 2009, avea deja 20 de hectare, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase.
Compania offshore a fost infiintata la cererea grupului Onyx din Geneva, Elvetia, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, ...citeste mai departe despre "Panama Papers: Noi dezvaluiri despre afacerile din Romania - Magnatul israelian cu padure in Snagov" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 18:36
Datele Eurostat privind suprafata padurilor din Romania arata o evolutie bizara:
In 2015 Romania a raportat o suprafata pe care s-a angajat sa o impadureasca pana in anul 2035 - sau, realist vorbit, pana peste 62 de ani, daca ar fi sa se pastreze actualul ritm de impadurire.
Cifrele nu sunt fara relevanta: daca vor fi validate, ele ar putea fi luate in calcul pentru stabilirea stocului de masa lemnoasa.
In Programul national de impadurire adoptat in urma cu sase ani, Romania si-a propus cresterea cu 442.000 de hectare a suprafetelor forestiere acoperite cu arbori, in perioada 2010 - 2035.
O misiune imposibila - potrivit datelor statistice, la ritmul actual al impaduririlor artificiale sau naturale, pe de o parte, si al taierilor, pe de alta parte, care asigura o extindere cu numai 6.379 de hectare pe an, inseamna ca ar mai fi nevoie de aproape 62 de ani pentru a ne indeplini planul pe 25 de ani.
In 2010, cand a fost elaborat planul, mentionat in toate programele de ...citeste mai departe despre "Nu se vede de afara cat se fura inauntru: Am raportat la UE ca avem deja padurile pe care ne-am angajat sa le plantam pana in 2035" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 08:42