Imense terenuri protejate din padurea amazoniana din Brazilia si zone rezervate pentru triburi indigene sunt vandute ilegal pe platforma Marketplace a retelei de socializare Facebook, arata o ancheta BBC.
Unele loturi de vanzare au dimensiuni impresionante, cat 1.000 de terenuri de fotbal, noteaza Digi24.ro.
Facebook sustine ca este pregatita sa lucreze alaturi de autoritatile locale, insa nu va lua masuri pe cont propriu pentru a opri vanzarile ilegale.
Despadurirea din padurea amazoniana
Multi vanzatori recunosc ca nu au titlu de proprietate pentru terenul oferit la vanzare, singurul document prin care poti dovedi dreptul de proprietate in Brazilia.
Amnistia este unul dintre factorii care incurajeaza vanzarile ilegale de terenuri. Mai multi vanzatori fac lobby pe langa politicieni pentru a-i ajuta sa detina in mod legal terenurile furate.
O strategie des folosita este despadurirea unui teren, apoi solicitarea catre politicieni sa ii revoce statutul de zona protejata, avand in vedere ca nu mai indeplineste scopul initial. Ulterior, hotii de pamanturi pot cumpara legal loturile de la guvern, devenind proprietari in acte.
Despadurirea in padurea amazoniana din Brazilia a atins maximul ultimilor 10 ani.
Mai puteti citi:
Gabriela Firea a postat o fotografie cu deputatii USRPLUS care au votat contra finantarii schitului de la Muntele Athos: "Vi-i las aici cu nume si chip"Rasturnare de situatie. Florinel Coman, despre permisul fals: "Am dat examen in... mai mult
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 11:14
Valoarea prejudiciilor rezultate din taierile ilegale de paduri doar pe raza catorva ocoale silvice din Muntii Apuseni, pe raza judetelor Alba si Cluj, este de peste 100 milioane de lei.
Dimensiunea oficiala a dezastrului din padurile Apusenilor este precizata intr-un document transmis de Garda Forestiera Cluj la solicitarea senatorului USR Mihai Gotiu. Documentul arata prejudiciul stabilit in cazul padurii taiate ilegal descoperite in urma controalelor, in perioada 2013 - 2019.
Controalele efectuate de ITRSV si, ulterior, de Garda Forestiera in padurile gestionate de ocoale private si de stat in localitati din judetele Alba si Cluj au constatat disparitia ilegala a unui volum de 570.000 de mc de lemn. Adica, aproximativ 95.000 de mc in fiecare an.
"Pentru a intelege mai exact dimensiunea hotiei, la un volum de 30 mc/transport (adica un TIR foarte bine incarcat), asta se traduce printr-o medie de aproximativ 3.100 de transporturi ilegale pe an. Altfel spus, in fiecare zi lucratoare, inclusiv sambata, timp de sase ani (!), din padurile din zona au plecat cel putin cate 10 TIR-uri pline cu lemne taiate ilegal!
Cum credeti ca ar fi putut fi posibila o activitate infractionala atat de ampla fara complicitatea unor autoritati locale, pornind de la primari pana la politisti, mai mici ori mai mari in grad? Cum sa-ti treaca pe ulita, zi dupa zi, in fiecare zi, cel putin zece TIR-uri cu lemne taiate ilegal, vreme de 6 (sase) ani si sa nu fie oprit fenomenul?", a... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:34
USR reclama, duminica, un "atac fara precedent in Parlament la adresa padurilor", afirmand ca "se incearca preluarea controlului absolut al pietei de lemn din Romania", prin introducerea unui amendament care ar elimina articolul antimonopol din Codul Silvic.
"Amendamentul Schweighofer la Codul Silvic, care a scos oamenii in strada, la proteste, in urma cu cinci ani, a revenit pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, in primele zile ale saptamanii viitoare, de Camera Deputatilor.
La propunerea Federatiei Silva (a sindicatelor din silvicultura) si, intr-o forma putin edulcorata, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea sa elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f), care limiteaza la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achizitionat si procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici.
In plus, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) propune eliminarea masurii anti-hotie, adoptata luna trecuta, in unanimitate, de Senat, la propunerea USR", a transmis, duminica, USR, printr-un comunicat de presa.
Sursa citata precizeaza ca amendamentele au fost depuse "pe firul scurt", la sfarsitul saptamanii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea taierilor ilegale de paduri, care ii au ca initiatori si co-initiatori pe mai multi parlamentari USR si pe reprezentanti ai altor partide.
"Modificarile toxice vor fi discutate in comisiile de specialitate... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 12:09
Raportul a fost realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima data in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si cu asistenta tehnica din partea Centrului Mondial pentru Monitorizarea Conservarii al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP-WCMC).
In raport se subliniaza ca incepand cu 1990, aproximativ 420 de milioane de hectare de paduri s-au pierdut ca urmare a conversiei padurilor in alte destinatii ale terenurilor, desi defrisarea a incetinit in ultimele trei decenii.
Criza COVID-19 a scos in evidenta importanta conservarii naturii si a utilizarii durabile, fortandu-ne sa recunoastem ca sanatatea umana depinde de sanatatea ecosistemului.
Protectia padurilor joaca un rol esential in acest sens, deoarece acestea includ cea mai mare parte a biodiversitatii terestre din lume. Dupa cum se arata in raport, padurile contin 60.000 de specii diferite de arbori, 80% din speciile amfibiene, 75% din speciile de pasari si 68% din toate mamiferele de pe Pamant.
Evaluarea resurselor forestiere globale 2020 a FAO, mentionata in raport, a aratat ca, in ciuda scaderii defrisarilor in ultimul deceniu, aproape 10 milioane de hectare de padure sunt pierdute anual ca urmare a conversiei padurilor in terenuri agricole si alte destinatii ale terenurilor.
"Defrisarea si degradarea padurilor continua intr-un ritm alarmant, contribuind in mod semnificativ la pierderea continua a biodiversitatii", au... mai mult
Sambata, 23 Mai 2020, ora 15:11
Autoritatile germane au lansat o noua platforma online menita sa ii ajute pe pompieri in lupta contra incendiilor de padure, in contextul perioadelor repetate de seceta indelungata care cresc riscul de izbucnire a focarelor, relateaza duminica agentia DPA.
Platforma online "Forest Fire Atlas" este o baza de date care "prezinta diverse informatii ce pot fi relevante pentru combaterea incendiilor forestiere intr-un mod de mare actualitate", a declarat Paul Becker, directorul Oficiului Federal de Cartografie si Geodezie, care a dezvoltat platforma.
Aceasta agentie se afla sub jurisdictia ministerului german de Interne si prelucreaza date privind suprafata Germaniei.
Atlasul colecteaza o serie intreaga de date disponibile public si le prezinta sub forma de harta. "Aceasta include amplasarea zonelor forestiere, situatia actuala din punct de vedere al incendiilor, dezvoltarea precipitatiilor si multe altele", a explicat Becker.
Potentialii utilizatori sunt autoritati federale si nationale, dar si departamente locale de pompieri.
"Scopul este de a oferi factorilor de decizie material bazat pe fapte pentru a-i ajuta in planificarea operationala", a adaugat Paul Becker.
Climatologii au avertizat ca Germania este amenintata de inca un an de seceta, dupa doi ani cu cantitati de precipitatii sub medie. ...citeste mai departe despre "Germania ia masuri ca sa fie cat mai bine pregatita pentru incendiile de padure" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 22:22
Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune ca la Ocolul Sighet a fost descoperita poate cea mai mare taiere ilegala din Romania din ultimii cinci ani, de pe o suprafata de 340 de hectare de padure fiind furati peste 100.000 de metri cubi. El a afirmat ca ii vrea "cu catuse la maini" pe cei care au furat din padurile Romaniei.
Costel Alexe a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca la sfarsitul saptamanii trecute a facut o vizita in Maramures, acesta fiind judetul cu cele mai mari taieri ilegale din Romania in 2018.
"Duminica am avut o vizita de lucru in judetul Maramures. Judetul Maramures in 2018 a fost judetul cu cele mai mari taieri ilegale din Romania, 110.000 de metri cubi au fost identificati de colegii de la garzile forestiere, cine stie ce cantitate nu a fost descoperita.
As vrea sa va spun ca in Maramures, la Ocolul Sighet, a fost descoperita poate cea mai mare taiere ilegala din Romania in ultimii cinci ani. Pe o suprafata de 340 de hectare, in adancul padurii, au fost furati 100.000 de metri cubi, o padure rasa de pe 340 de hectare, un prejudiciu adus statului roman de peste 12 milioane de lei si mai mari prejudicii aduse naturii si evident mediului inconjurator", a subliniat ministrul.
El a mai spus ca acolo nici cetatenii nu s-au sesizat, nici autoritatile, cazul fiind descoperit de Garda Forestiera Cluj, iar dosarul a fost trimis la Parchet.
"Acolo acea padure nu ar fi putut sa dispara peste noapte, pentru ca s-au facut taieri in mod... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 12:06
Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.
Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.
Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.
Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.
"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
O instanta din Berlin, Germania, a dat o decizie devastatoare pentru mediu: Tesla are voie sa defriseze o padure de 92 de hectare, ca sa poata construi pe acel teren o prima fabrica europeana a companiei, cunoscuta si drept "gigafabrica".
Instanta a respins astfel actiunea unor activisti de mediu, decizia fiind definitiva, potrivit Deutsche Welle. Terenul forestier se afla langa Berlin, in Gruenheide, in estul statului Brandenburg.
Activisti locali din doua organizatii - Green League din Brandenburg si Asociatia pentru Managementul Peisajului si Protectia Speciilor din Bavaria - au sustinut ca fabrica, care va produce baterii electrice si masini, ar putea afecta viata salbatica si aprovizionarea cu apa locala.
Elon Musk, fondatorul si directorul executiv al Tesla, a sustinut ca Gigafactory 4 (GF4) va folosi mult mai putina apa intr-o zi normala decat au sustinut activistii respectivi.
El a adaugat ca padurea, care a fost deja in parte defrisata, nu "era o padure naturala - a fost plantata special pentru a produce carton si, in plus, doar o mica parte din ea va fi folosita pentru GF4".
Tesla vrea sa defriseze 92 de hectare de padure pentru gigafabrica, care urmeaza sa se deschida in 2021. Aici ar urma sa fie angajati peste 10.000 de oameni si vor fi produse cel putin 500.000 de masini electrice in fiecare an.
A.D. ...citeste mai departe despre "Tesla a castigat in instanta dreptul de a distruge o padure ca sa construiasca o "gigafabrica" in Germania" pe... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2020, ora 12:45
Corpul de control al ministrului Mediului se va deplasa marti in padurea Baneasa, pentru a verifica legalitatea taierilor de copaci semnalate acolo, a anuntat, luni seara, ministrul de resort, Costel Alexe.
Totodata, miercuri, ministrul Mediului va merge personal in padurea Baneasa, cand va anunta si masurile ce urmeaza sa fie luate in acest caz.
"Miercuri dimineata o sa merg personal in padurea de la Baneasa, pentru ca vreau sa vad inca o data ce au constatat colegii mei din Garda Forestiera Bucuresti. Maine merge pe teren o echipa a Corpului de control al ministrului, ca sa ne asiguram ca nu a fost taiat niciun copac ilegal si, evident, masurile care vor fi luate cu aceste paduri vi le voi comunica miercuri", a spus Costel Alexe.
El a mentionat ca din cele 1.343 de hectare cat are padurea Baneasa, 63% din suprafata este proprietate privata, iar restul este a statului.
"Nu cred ca din pacate in Romania padurile fie din jurul oraselor, fie din tara dispar peste noapte. In cazul padurii Baneasa cred ca exploatarea e inceputa mai demult, pentru ca am primit si eu ca si dvs. foarte multe sesizari. Din 1.343 de hectare cat are astazi padurea Baneasa, 63% din suprafata ei este proprietate privata, doar 37% este proprietate publica a statului administrata de Romsilva.
Astazi, chiar daca proprietarii privati au obligatii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile orase, cum este si Bucurestiul,... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 22:56