Consolidarea economica a zonei euro va fi doar rezultatul unui efort comun depus de statele membre si Banca Centrala Europeana.
Impasul de acum poate fi depasit numai printr-o presiune constanta a statelor din zona euro care sa ii trezeasca pe liderii marcanti ai Europei inainte de 2017, sustin fostii oficiali din fruntea Comisiei pentru economie si politici monetare, respectiv ai Comitetului de bugete din cadrul Parlamentului European, Olli Rehn si Jean Arthuis.
"In acel moment politica fiscala comuna va fi parte a tratatelor interne ale Uniunii, iar bugetul de executie pe 2014-2020 va fi revizuit. Europa pare sa se apropie de un punct al schimbarilor majore, luand in calcul referendumul prin care Marea Britanie isi va renegocia statutul de membru UE, iar Germania si Franta se vor confrunta cu agitatia data de alegerile generale. Momentul actual pare cel mai propice pentru asumarea responsabilitatii unor reforme reale", se exprima acestia intr-o scrisoare deschisa publicata in Financial Times.
Cei doi acuza lipsa de perspectiva a principalilor actori politici si economici din zona euro, considerandu-i responsabili de atingerea unui prag deflationist periculos si de nerespectarea planului de reforme structurale asumat cu cativa ani in urma:
"Anestezia euro"
Aerul nonsalant cu care Franta isi prezinta bugetul pe 2015, in care deja au fost operate trei modificari ale obiectivelor de reducere a deficitului, ar fi fost greu de imaginat pana la aparitia monedei... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:26
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:40
Criza datoriilor suverane din zona euro "omoara" redresarea economica a Marii Britanii, a afirmat ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un articol citat de CNBC.
Osborne a aratat ca zona euro "se apropie de momentul adevarului", iar deciziile care vor fi luate in lunile urmatoare vor determina viitorul uniunii monetare in urmatorul deceniu. "Redresarea noastra, confruntata deja cu factori adversi, de la pretul mare al petrolului la povara datoriilor mostenita din anii de boom economic, este omorata de criza care ne sta in prag", a declarat Osborne pentru Sunday Telegraph.
Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.
Spania a cerut sambata, oficial, un ajutor financiar european pentru recapitalizarea si restructurarea sectroului bancar, iar ministrii de Finante din zona euro au convenit sa ii acorde fonduri de pana la 100 de miliarde de euro.
Mai mult, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Pactul bugetar european acceptat de 25 dintre cele 27 de state UE nu este suficient pentru depasirea crizei economice.
David Cameron a declarat ca pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient", in timp ce Angela Merkel sustine ca pactul este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 18:03
Germania respinge cu vehementa ideea infiintarii unei uniuni bancare europene considerand ca este o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii sale. Analistii economici sustin ca un astfel de proiect este sortit esecului, pentru ca nemtii nu vor sa plateasca datoriile generate de economiile aflate in dificultate.
Mai multi lideri ai partidului liberal german FDP, aliat de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, dar si reprezentanti ai conservatorilor din CDU sunt impotriva ideii unei uniunii bancare europene, considerand ca ar fi o noua posibilitate pentru "sifonarea" solvabilitatii Germaniei.
Supravegherea...supraveghetorului
O astfel de uniune, promovata de Comisia Europeana (CE) si Banca Centrala Europeana (BCE), ar consta in supravegherea centralizata a bancilor si un mecanism comun de garantare a depozitelor de economii.
Analistul Ilie Serbanescu sustine ca aceasta miscare are doua scopuri. Primul, este cel al preluarii de catre Germania a garantiilor celorlalte state. Al doilea scop, sustine analistul, este destabilizarea Germaniei.
El sustine ca sunt asociati, cu aceasta initiativa si reprezentanti din afara Uniunii Europene, in special Statele Unite ale Americii. "SUA si-a trimis emisar pentru ca acest lucru sa fie acceptat, prin emisiuni de bonduri,ori prin masuri precum recapitalizarea bancilor direct, nu prin intermediul statului.", sustine Ilie Serbanescu.
Analistul este de parere ca un mecanism comun de garantare a... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 18:01
Presedintele Bancii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasa ideea de a modifica statutul Bancii Centrale Europene (BCE) sau pactul bugetar si de a crea datorii.
Intr-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung, Jens Weidmann i-a reamintit, de asemenea, Greciei de respectarea obligatiilor sale, in caz contrar existand riscul suspendarii acordarii de ajutoare financiare.
"O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasa", a afirmat Jens Weidmann, intrebat in legatura cu propunerea presedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE sa ia masuri de sustinere a economiei sau sa imprumute direct statele.
"Locurile de munca si cresterea economica sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrala este cel mai bine plasata pentru a contribui la stabilitatea monedei europene", a declarat presedintele Bancii Centrale germane in interviu.
In materie de inflatie, "trebuie asteptat programul final al guvernului" lui Francois Hollande, care va sosi marti la Berlin, a spus Weidmann. Insa "este clar ca trebuie refuzata revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european", a adaugat acesta.
"Exista un obicei european conform caruia acordurile semnate se respecta", a subliniat presedintele Bancii Centrale germane.
Cu privire la proiectele de stimulare a cresterii economice cu pretul indatorarii, dl Weidman a declarat: "Noul cuvant cheie este "cresterea", stiu. Insa fiecare intelege... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 15:59
Tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, incurajeaza inegalitatea de tratament intre tarile mari si cele mici din UE si nu are prevederi privind surmontarea impasului recesiunii economice, potrivit unui studiu al GeoPOL.
O consecinta a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in Uniunea Europeana si zona monetara UE este "o Europa a austeritatii si inegalitatii", care "contravine idealului care a stimulat edificarea Uniunii Europene: o Europa democratica si prospera", se arata in raportul Institutului de Analiza, Strategie si Prognoza GeoPOL.
Pe de alta parte, fara acest document vulnerabilitatea zonei euro ar fi sporit, "cu consecinte grave asupra pilonului economic al UE".
Subtextul tratatului sugereaza clar ca "decalajele economice structurale existente intre statele din zona euro n-au fost inca recuperate, ci dimpotriva: in vreme ce Germania si alte cateva state membre si-au diminuat sistematic dezechilibrele bugetare prin cresterea nivelului competitivitatii si reformarea sectorului corporatist, Italia, Grecia, Spania si Portugalia n-au reusit aceasta performanta.
Mai mult decat atat, in ultimele tari costul cu forta de munca a crescut mai repede decat nivelul productivitatii. La dezechilibrele bugetare s-au adaugat dezechilibrele de cont curent, combinatie nociva finantata de catre bancile statelor cu economii puternice", de unde aparitia a doua zone euro, "una a Nordului, prospera, dar ponderata in privinta cheltuielilor bugetare... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 15:23
Inasprirea politicii fiscale in Europa este un mod gresit de a rezolva criza datoriei si poate duce laun rezultat total opus, a opinat cunoscutul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, profesor la Universitatea Columbia.
"Inasprirea politicii financiare este o greseala. Europa nu-si va mai recastiga increderea, se va ajunge la un rezultat absolut opus", a subliniat el, intr-un interviu acordat joi Bloomberg Tv.
"Tarile din zona euro au semnat un pact de sinucidere colectiva, pariind pe economisirea mijloacelor bugetare.Acest lucru va duce la colapsul economiilor lor", a evidentiat analistul american.
Caderea economiilor Europei, care in acest moment au nevoie de sprijin in vederea cresterii, s-ar putea dovedi "foarte grava", spune Stiglitz, atragand atentia ca "liderii europeni par incapabili sa inteleaga ceea ce este necesar de facut" in situatia data.
Totodata, mai spune el, anul 2012 va fi unul "foarte dificil" pentru tarile din Europa, iar situatia din Lumea Veche va afecta si economia americana. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:56
Liderii europeni s-ar putea intelege asupra planului fiscal pus la cale in decembrie, care, daca va fi implementat, ar putea impinge Europa intr-o depresiune economica, potrivit specialistilor.
Pentru a intelege de ce s-ar putea intampla acest lucru, este important sa intelegem cum reactionau in fata crizei tarile afectate, inainte de a adopta moneda unica europeana.
De exemplu, Franta, care si-a pierdut, recent, ratingul maxim AAA din partea agentiei Standard & Poor's, ar fi reactionat la scaderea substantiala a exporturilor, in anii 1990, prin reducerea ratelor dobanzii de catre banca centrala.
In plus, scaderea veniturilor ar fi condus automat la diminuarea veniturilor din taxe si impozite si la majorarea transferuri bugetare. Guvernul ar fi putut raspunde la acesti "stabilizatori automati" prin cresterea cheltuielilor, scaderea taxelor si impozitelor, ceea ce ar fi condus la un deficit fiscal mai mare.
Citeste mai multe despre Pactul fiscal ar putea conduce la depresiune economica pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 21:23
Guvernul ceh a decis miercuri sa organizeze un referendum legat de aderarea la pactul fiscal al Uniunii Europene.
Radek John, liderul celui mai mic partid de la guvernare, a spus ca s-a decis ca cetatenii sa fie cei care iau decizia pe tema pactului hotarat la Bruxelles luna trecuta pentru a se ajunge la o disciplina fiscala mai stricta.
John, al carui partid sustinea un referendum, a spus ca membrii formatiunii au dus "negocieri foarte dure".
Anuntul vine dupa ce presedintele Vaclav Klaus a amenintat ca va refuza sa aprobe pactul.
Partidul conservator al ministrului de externe Karel Schwarzenberg, care sustine pactul, nu a reusit sa faca fata cererilor de referendum.
Pactul prevede mai ales obligatia de a respecta regula bugetului echilibrat si de a nu bloca incercarile Comisiei Europene de a actiona impotriva celor care incalca regulile bugetare din zona euro
Din start, Marea Britanie a decis sa nu participe la acord, iar celelalte 26 de state membre il negociaza. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 18:58