Noua Comisie Europeana (CE) si-a propus ca una dintre prioritatile mandatului sau sa fie lupta impotriva schimbarilor climatice si a degradarii mediului.
Astfel, Pactul ecologic european (The European Green Deal) stabileste actiunile menite sa transforme Europa in primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050.
Poate insa Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere climatic?
Pentru a raspunde acestei provocari, Europa are nevoie de o noua strategie de dezvoltare, in virtutea careia sa devina prima economie din lume care sa aiba un impact neutru asupra climei pana in anul 2050, comparativ cu nivelurile din 1990.
Acest proces de transformare a economiei Uniunii Europene (UE) in vederea unui viitor mai sustenabil trebuie sa se realizeze treptat, prin actiuni concrete din partea tuturor sectoarelor economiei, in special energia, transporturile, agricultura, cladirile si sectoarele industriale, de exemplu cele ale cimentului, siderurgiei, TIC (tehnologia informatiei si a comunicatiilor), textilelor si produselor chimice.
Un mare accent se pune pe decarbonizarea sectorului energetic, tinand cont de faptul ca productia si utilizarea energiei in sectoarele economice genereaza mai mult de 75% din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE.
In consecinta, sectorul energetic va trebui sa inceapa eliminarea treptata a carbunelui, iar sursele de energie regenerabila sa joace un rol esential.
In paralel,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 11:36
Presedintele Comisiei Europene,Ursula von der Leyen, a prezentat, miercuri, Parlamentului European, "Pactul ecologic european", un plan prin care propune statelor membre UE sa elimine emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050 iar Europa sa devina un continent neutru din punct de vedere climatic.
Pactul ecologic european acopera toate sectoarele economiei, in special transporturile, energia, agricultura, cladirile si sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor si produselor chimice.
Pentru a deveni, pana in 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, in termen de 100 de zile de la preluarea mandatului, primul "act legislativ european privind clima". Pentru a atinge obiectivele in materie de clima si mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de actiune privind strategia industriala si economia circulara, Strategia "de la ferma la consumator" pentru o alimentatie durabila si propuneri pentru o Europa lipsita de poluare.
"Vor incepe neintarziat lucrarile in vederea majorarii obiectivelor Europei in materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realista de indeplinire a obiectivului pentru 2050", precizeaza CE intr-un comunicat.
Potrivit programului publicat de Executivul de la Bruxelles, actualele politici europene vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 60% pana in 2050. Pana in vara anului viitor, Comisia si-a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 17:20