Pactul bugetar european sau tratatul fiscal semnat si de Romania a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, dupa ce a fost ratificat de Finlanda. Principalul scop al tratatului este asigurarea unei mai bune discipline fiscale, in zona euro, cu ajutorul "regulii de aur".
Finlanda a fost cel de-al 12-lea stat din zona euro care a ratificat tratatul, indeplind astfel conditia esentiala pentru intrarea sa in vigoare. In luna martie, pactul bugetar european a fost semnat de 25 de tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania.
Astfel, statul roman va trebui sa indeplineasca toate conditiile si masurile prevazute, inclusiv regula de aur. Aceasta presupune limitarea deficitelor si impune bugete nationale echilibrate pentru a preveni o ascensiune a crizei, conform comunicatului oficial, postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.
Bugetele nationale ale statelor membre participante sa fie echilibrate sau excedentare, iar conditia esentiala pentru ca acest scopul sa fie atins este ca deficitul structural anual sa nu depaseasca 0,5% din PIB. O alta conditie este ca tarile sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB.
In caz contrar, statele care nu au respectat aceasta regula vor suporta sanctiuni financiare care pot ajunge pana la 0,1 din PIB. In cazul in care tara sanctionata face parte din zona euro, banii vor ajunge la Mecanismul European de Stabilitate. Daca statul nu a adoptat inca moneda unica europeana, suma achitata va intra in bugetul general al... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 12:15
Bundestagul, Camera inferioara a Parlamentului german, a aprobat vineri cu o larga majoritate Mecanismul European de Stabilitate (MES) si Pactul bugetar, transmite AFP.
Cancelarul german, Angela Merkel, a obtinut fara probleme majoritatea de doua treimi ceruta pentru adoptarea celor doua documente care printre altele prevad acordarea de ajutor tarilor din zona euro aflate in dificultate.
Textele urmeaza sa fie supuse votului in Bundesrat, Camera in care sunt reprezentate landurile federale.
Liderii europeni au convenit la summitul UE infiintarea unui mecanism care permite recapitalizarea directa a bancilor. mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 11:29
Mai mult de jumatate din electoratul irlandez, chemat sa se pronunte prin referendum, la 31 mai, asupra pactului bugetar european, este in prezent favorabil acestuia.
Ancheta arata ca 53% dintre irlandezi ar vota "da" la referendum, o crestere de sase procente in raport cu precedenta, publicata de acelasi jurnal in urma cu doua saptamani.
Pe de alta parte, 31% s-ar pronunta impotriva, iar 16% sunt in continuare nehotarati, conform sondajului realizat, de luni pana miercuri, pe un esantion de 1.000 de persoane.
Fine Gael, partidul premierului irlandez Enda Kenny, precum si laburistii, partenerii din coalitia guvernamentala de la Dublin, sustin acordul european, la fel ca si Fianna Fail, principala formatiune a opozitiei.
Noul pact bugetar european introduce "regula de aur" a echilibrului finantelor publice, sub amenintarea unor sanctiuni ce intra in vigoare automat.
La sfarsitul lui 2010, Irlanda, pe marginea prapastiei din cauza falimentului sectorului sau bancar, a fost nevoita sa semneze un plan de urgenta in valoare de 85 de miliarde euro cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, ce a impus masuri severe de austeritate. mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 10:30
Parlamentul ungar a adoptat luni seara cu o majoritate zdrobitoare rezolutia care va permite Budapestei sa se alature noului Pact fiscal al Uniunii Europene.
Rezolutia a fost prezentata de ministrul de Externe al Guvernului conservator, Janos Martonyi, si a fost adoptata cu 304 voturi exprimate de deputatii partidului Fidesz si ai celui mai important partid socialist de opozitie, MSZP.
Partidul de extrema dreapta Jobbik a votat impotriva rezolutiei (42 de voturi), in timp ce Verzii din cadrul LMP s-au abtinut (15 voturi).
La sfarsitul lui ianuarie, 25 din cei 27 de lideri ai UE s-au pronuntat in favoarea unui nou Pact pentru intarirea disciplinei bugetare in zona euro, asa-numitul "compact fiscal", care urmeaza sa oblige fiecare tara in parte sa inscrie in legile sale o "regula de aur" a echilibrului bugetar, a carei nerespectare o va expune in mod automat unor sanctiuni.
Pactul urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013
Premierul ungar Viktor Orban a respins, initial, aderarea Ungariei la acest Pact, dar ulterior, in urma unor ezitari, el si-a exprimat acordul, argumentand ca masurile cele mai stricte ar viza Ungaria abia dupa adoptarea monedei unice.
De asemenea, Orban le-a spus parlamentarilor ca "toate punctele Pactului" sunt acceptabile pentru Ungaria si ca nu exista niciun obstacol ca aceasta tara sa nu se alature noului acord. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:10
Lideri europeni urmeaza sa adopte luni noul pact bugetar menit sa consolideze disciplina financiara comuna vizand rezolvarea crizei datoriei cu care se confrunta in special zona euro.
Cerut de Germania ca semn al solidaritatii financiare, proiectul de document stipuleaza in esenta introducerea "regulii de aur" privind echilibrul contabil, mod de aplicare, mecanisme de corectie, sanctiuni, eventualitatea inscrierii deficitului in Constitutia fiecarei tari.
Tarile semnatare se angajeaza astfel sa dispuna de "bugete echilibrate" sau "excedentare".
Proiectul de document ar urma sa fie semnat de 26 din cele 27 de state membre, fara Marea Britanie.
Tarile europene au ajuns la 13 ianuarie la un acord asupra liniei generale a noului pact bugetar. De la sfarsitul lunii decembrie au loc discutii tehnice pentru finalizarea textului privind noul pact bugetar, decis cu ocazia celui mai recent summit european.
Schimburile de idei s-au realizat la nivel de functionari cu rang inalt din tarile membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, care a refuzat semnarea acestui pact. mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 16:48
Ministri de Finante din zona euro se vor reuni luni, prima oara in acest an, pentru stabilirea unor detalii ale masurilor anticriza, cu speranta ca ce a fost mai greu a trecut, chiar daca Grecia continua sa fie in pericol de faliment.
In pofida retrogradarii de catre Standard&Poor's a noua state din zona euro, pietele financiare nu au reactionat, iar state cu economii considerate fragile precum Spania si Italia au reusit sa se imprumute in aceasta saptamana la dobanzi in scadere puternica.
"Am incredere ca euro se va comporta mai bine in 2012", a estimat in aceasta saptamana presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a salutat progresele realizate la nivelul Europei in privinta a doua probleme profunde, lipsa disciplinei bugetare si a reformelor structurale.
AFP se intreaba insa daca zona euro a depasit cu adevarat varful crizei, sau este vorba doar despre o perioada de acalmie, datorita imprumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE bancilor europene, care le permit sa cumpere din nou obligatiuni suverane.
Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro va fi urmata, luni seara, de o reuniune la nivelul reprezentantilor de profil din toate statele membre, iar discutiile vor continua si marti.
Grecia ramane o problema in pofida atmosferei mai calme de pe pietele financiare si nu este exclus ca UE sa ii ceara noi economii bugetare.
Autoritatile de la Atena trebuie sa incheie un acord urgent cu creditorii privati pentru... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:30
Ratificarea pactului bugetar privind inasprirea disciplinei in zona euro va fi una dintre conditiile pentru ca un stat sa poata beneficia de ajutorul acordat in cadrul Mecanismului Permanent de Stabilitate, conform celei mai recente forme a proiectului.
"Ajutorul in cadrul Mecanismului Permanent de Stabilitate va fi conditionat de ratificarea tratatului", potrivit proiectului.
Prin conditionarea ratificarii pactului bugetar de accesul la fondul permanent de stabilitate, europenii au dat curs unei solicitari a Germaniei.
Cancelarul Angela Merkel este la originea proiectului de tratat al carui principiu a fost stabilit pe 9 decembrie.
Aceasta conditie nu a figurat pana acum in versiunile textului. Proiectul va fi prezentat ministrilor europeni ai Finantelor care se vor reuni incepand de luni la Bruxelles. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 22:17
Guvernanta in zona euro ar trebui intarita prin "modificari limitate" aduse tratatului european, este de parere ministrul german de finante, Wolfgang Schauble.
"Ne trebuie modificari limitate ale Tratatului pentru a avea cele mai eficiente mecanismele de control ale angajamentelor asumate, o politica bugetara comuna si o crestere a competitivitatii diferitelor economii", a declarat oficialul german precizand ca nu doreste "un nou Tratat".
Germania solicita o modificare a Tratatelor europene care sa prevada posibilitatea de a depune plangeri la Curtea Europeana de Justitie impotriva statelor care incalca regulile disciplinei bugetare sau chiar punerea lor sub tutela in cazul incalcarii repetate a acestor reguli.
"De ce avem dreptul sa depunem o plangere la Curtea europeana de Justitie pentru incalcarea dreptului european dar nu si pentru incalcarea Pactului de stabilitate?", acesta din urma fiind destinat evitarii deficitelor bugetare prea mari, se intreaba ministrul german.
Membru al partidului conservator CDU, Schauble a mai declarat ca formatiunea sa politica va cere alegerea presedintelui Comisiei europene prin vot universal, considerand ca "aceasta va fi o adevarata revolutie". mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:33