Ministerul Sanatatii, condus de Alexandru Rafila (PSD), vrea ca pacientii care doresc sa primeasca servicii medicale de la un anumit medic sa plateasca o taxa.
Propunerea care prevede introducerea noii taxe apare in proiectul strategiei nationale de sanatate pentru perioada 2023-2030, pusa in dezbatere publica pe site-ul ministerului, informeaza G4Media.
Noua taxa, numita coplata, ar urma sa fie platita de pacientii care au asigurari de sanatate.
Proiectul prevede introducerea treptata a taxei, la inceput doar in anumite regiuni, in cadrul unui proiect-pilot.
"Strategia vizeaza pilotarea furnizarii anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care ofera serviciile de sanatate solicitate, in baza unei coplati reglementate legal si suportate de beneficiar si a posibilitatii programarii transparente a serviciului respectiv in sistemul electronic de programari", se arata in nota de fundamentare a strategiei.
Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor si asigurarea unor servicii de urgenta de catre medicii de familie, dar nu sunt date niciun fel de informatii privind modul in care vor fi atinse aceste obiective. ...citeste mai departe despre "Taxa noua in Sanatate. Sunt vizati pacientii care aleg sa fie consultati de un anumit medic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 21:43
Dr Wargha Enayati, medic cardiolog: „Perioada aceasta grea lasa urme adanci asupra varstnicilor si bolnavilor cronici care nu isi gasesc locul in niciun spital de stat in acest moment sau in centre de ingrijire seniori. E nevoie de sprijin din partea sistemului privat pentru a degreva sistemul de stat de pacientii cronici care nu au unde sa mearga! In cadrul centrului integrat pentru varstnici avem Spitalul de Recuperare si Geriatrie cu servicii de spitalizare continua si de zi ce pot fi decontate si prin CNAS iar alaturi de centrul rezidental pentru seniori a fost creat astfel un ecosistem dedicat pacientilor cronici si varstnicilor care sa le acopere intr-un mediu sigur si profesionist absolut toate nevoile medicale si de ingrijire”.
Atunci când vorbim despre seniori, nevoia familiei de a îi ști în siguranță trece de multe ori granițele, investiția în sistemul medical internațional fiind considerată soluția pentru a ști că cei dragi sunt pe mâini bune. Totuși, de aproape un an, persoanele în vârstă se pot bucura de servicii medicale comparabile cu cele mai înalte standarde europene, chiar la noi în țară. Enayati Medical City, primul oraș medical din România, pune la dispoziția grupei de vârstă vulnerabile singurul centru complet de îngrijire și tratament pentru vârstnici din România.
Lipsa de încredere a pacienților în sistemul sanitar românesc a determinat de-a lungul timpului fenomenul numit turism medical. Cu toate că un... mai mult
Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 17:37
Profilul bolnavului de COVID-19 s-a schimbat substantial, avertizeaza medicii infectionisti din Iasi. Dupa opt luni de observare a pandemiei, simptome precum lipsa gustului, a mirosului sau temperatura nu mai sunt relevante. Din ce in ce mai multe cazuri de fosti pacienti, declarati negativi, se reintorc cu boala in spital.
"Ca o modificare a ceea ce inseamna simptomatologia bolii, la inceputul pandemiei pierderea gustului si a mirosului erau un semn cardinal si de debut. In prezent, aceastea lipsesc in cele mai multe cazuri, sau apar tarziu, dupa 7-10 zile de la confirmarea cu boala", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, infectionist, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, pentru Ziarul de Iasi.
Aceasta a adaugat ca si febra de peste 37,5 grade nu mai este un criteriu imperativ in punerea diagnosticului. Mai exact, au fost pacienti care, desi nu au prezentat febra, au avut mialgii, dureri musculare foarte puternice, cu o durata de cateva zile, si in cele din urma s-au dovedit pozitivi.
Dupa cum sustin infectionistii, in ultima perioada s-a remarcat faptul ca formele medii de boala, chiar daca nu se agraveaza, se prelungesc. "Asta inseamna ca se negativeaza dupa 3-4 saptamani, sau chiar mai mult. Daca la inceputul pandemiei sustineam ca acest lucru se putea intampla la cei care aveau comorbiditati, in momentul de fata astfel de situatii se intalnesc la pacienti care au forme medii, si care nu au nicio boala asociata. Si asta inclusiv la tineri.", a atras... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 11:21
Presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anuntat joi, 29 octombrie, ca Uniunea Europeana va mobiliza 220 de milioane de euro pentru finantarea transferurilor de pacienti cu COVID-19 dintr-o tara in alta, pentru a sustine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de al doilea val al pandemiei, informeaza AFP.
Pentru a facilita aceste transferuri, statele "trebuie sa impartaseasca date exacte si in timp real" la nivel european "pentru o mai buna coordonare", a declarat sefa executivului european in cadrul unei conferinte de presa dupa incheierea unei videoconferinte despre coordonarea raspunsului UE la pandemia de COVID-19, cu participarea celor 27 de state membre.
"Raspandirea virusului va coplesi sistemele noastre de sanatate daca nu actionam urgent", a avertizat Ursula von der Leyen.
Oficialul european a mai informat ca UE va lucra pentru validarea rapida, la nivelul Uniunii, a testelor rapide de antigen si ca CE este in discutii cu patru companii pentru a asigura potentiale vaccinuri, dupa ce a incheiat deja intelegeri privind oferte de furnizare cu alte trei companii (AstraZeneca, Sanofi si Johnson & Johnson), potrivit Reuters.
Von der Leyen a mentionat discutii cu Moderna, CureVac si un parteneriat intre Pfizer si BionTech. Reuters a informat in septembrie ca UE este in discutii cu Novavax.
Totodata, presedinta CE a dat asigurari ca viitoarele vaccinuri vor fi disponibile pentru toate statele "in acelasi timp si in... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 07:10
Autoritatile au raportat miercuri, 28 octombrie, 5.343 de cazuri noi si 107 decese, in 24 de ore. La ATI sunt 861 de pacienti internati.
In Romania, de la inceputul pandemiei, au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
159.855 de pacienti au fost declarati vindecati.
In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 (COVID - 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestarii pacientilor care erau deja pozitivi, 777 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Rata imensa de infectare in Cluj. Peste 4 la mia de locuitori, in ultimele 14 zile. In Bucuresti este 3,81.
A murit un copil mai mic de 9 ani
Pana astazi, 6.681 de persoane diagnosticate cu infectie cu COVID-19 au decedat.
In intervalul 27.10.2020 (10:00) - 28.10.2020 (10:00) au fost raportate 107 decese (60 barbati si 47 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 0-9 ani, 2 la categoria de varsta 30-39 de ani, 7 decese au fost inregistrate la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 13:18
Ministrul Sanatatii Nelu Tataru a aprobat miercuri, 28 octombrie, un ordin privind regulile de tratare a pacientilor de coronavirus.
Conform documentului, pacientul pozitiv SARS-COV-2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestiva. Daca retestarea totusi se petrece, un rezultat pozitiv in perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o noua infectie, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestiva.
Pentru triajul simptomaticilor, conform definitiei de caz, in UPU/CPU, avand in vedere necesitatea de a descongestiona cat mai rapid, dar si in siguranta, aceste zone s-a creat cadrul legal pentru utilizarea testelor de detectie a antigenelor SARS CoV-2.
Concomitent cu testul rapid se va face si recoltare pentru RT-PCR. Pacientii cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolati imediat in zonele Covid; pacientii cu rezultat negativ la testul rapid vor fi mentinuti in zona tampon daca prezinta simptome care necesita spitalizare; daca nu necesita spitalizare, acestia vor fi lasasi la domiciliu pana la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomanda la acest moment utilizarea testelor rapide.
Pana la confirmarea infectiei cu o boala infectocontagioasa, persoanele care prezinta semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, se izoleaza la domiciliu... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 13:14
Numarul mare de decese cauzate de noul coronavirus raportat de autoritati marti, 27 octombrie 2020, este urmare a cresterii cifrelor legate de persoanele infectate, spun specialistii.
Medicii explica faptul ca la Terapie Intensiva ajung persoane in stare tot mai grava si nu toti supravietuiesc.
"Din pacate, numarul de cazuri din ATI era prevezibil. Sunt tot mai multi pacienti infectati, este clar ca vom avea mai multi pacienti care vor avea nevoie de ingrijire in sectiile de Terapie Intensiva. In ATI se observa o progresie a numarului cazurilor. Un pacient petrece mult timp in ATI, aproximativ 10-14 zile. Astfel, intra mai multi pacienti decat ies, astfel ca este o disponabilitate redusa a paturilor ATI", a transmis Dr. Valeriu Gheorghita, medic infectionist la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central din Capitala.
Referitor la numarul mare de decese, medicul a mai spus ca doar jumatate dintre cei intubati si ventilati mecanic au sanse de supravietuire.
"Legat de decese, riscul de deces este mai mare la pacientii din ATI. Un pacient intubat si ventilat are o rata estimata de supravietuire de 50%. Depinde si de comorbiditati. Adica unul din doi pacienti supravietuieste. Daca vom avea un numat mare de infectari noi, vom avea un numar mare de persoane la ATI si un numar mare de decese", a mai spus medicul.
Marti, 27 octombrie, autoritatile din Romania au raportat 104 morti la 24 de ore si 4.724 de cazuri noi. In ATI erau internati 824 de persoane.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 14:39
Doctorul Alexandru Cezar Andritoiu, de la Spitalul Militar din Craiova, spune ca exista multe forme atipice de Covid-19 si ca ar trebui ca autoritatile sa schimbe definitia de caz existenta. Altfel, multi pacienti nu pot fi depistati ca sunt infectati.
Doctorul este de parere ca autoritatile ar trebui sa elaboreze un Registru National in care sa fie trecute inclusiv formele atipice pentru a putea fi ajutati toti pacientii. "Definitia de caz folosita in prezent este o aiureala!", a spus medicul militar, potrivit Adevarul.ro.
Medicul a facut publice doua fotografii cu plamanii infectati ai unei femei care nu prezenta comorbiditati, nu avea simptome specifice Covid-19, iar saturatia in oxigen era foarte buna.
"Forme atipice de Covid-19. Toti medicii care se confrunta cu patologia Covid-19 ar trebui sa se gandeasca la aceasta boala si in cazul unui pacient cu simptome "ciudate" aparute in plina stare de sanatate! Unii ma vor intreba ce inteleg prin simptome ciudate! Medicii inteleg ce spun!
Astazi am depistat un caz de Covid 19 la o pacienta relativ tanara, fara febra, fara tuse...fara niciun simptom considerat tipic sau sugestiv pentru Covid-19! Faptul ca am folosit ecografia pulmonara ce mi-a relevat modificari sugestive, m-a convins de necesitatea unui examen CT pulmonar. Examinarea tomografica a fost concludenta. Ulterior, a urmat si confirmarea serologica.
Simptomele pacientei erau doar astenie marcata, ameteli, somnolenta. Saturatia in oxigen 98%! Fara... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 14:36
Raportul privind situatia cazurilor de coronavirus transmis marti (30 iunie) de Grupul de Comunicare Strategica prezinta in premiera si numarul persoanelor asimptomatice, externate la 10 zile.
Este vorba despre 1.091 de persoane asimptomatice.
"Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.141 au fost externate, dintre care 19.050 pacienti vindecati si 1.091 pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare. Iar la Terapie Intensiva mai sunt 205 de pacienti", se arata in raport.
Totodata, GCS a mai transmis ca in ultimele 24 de ore au fost inregistrate alte 388 noi cazuri de imbolnavire. ...citeste mai departe despre "GCS anunta pentru prima data numarul pacientilor asimptomatici externati la 10 zile. Sunt peste 1.000 de persoane" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 13:45