Ministrii de finante din zona euro, reuniti joi in Luxemburg, au ajuns la un acord privind un ajutor de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul olandez Jeroen Dijselbloem, presedintele eurogrupului.
Pentru a evita intrarea in insolventa in iulie, cand ajung la scadenta unele datorii externe, Grecia ar fi avut nevoie urgenta doar de sapte miliarde de euro.
La reuniune a participat si directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a anuntat ca va cere consiliului de administratie al Fondului sa aprobe participarea la cel de-al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza France Presse.
Creditorii internationali ai Greciei aveau pana acum pozitii diferite fata de al treilea pachet de salvare, desi guvernul de la Atena a implementat mai multe masuri de reforma in cei sapte ani de la impactul crizei financiare. FMI considera ca mai trebuie sterse o parte din datoriile Greciei. Joi, comisarul european pentru economie Pierre Moscovici a declarat, potrivit AFP: "Am reusit sa gasim un acord global care va permite Greciei sa lase in urma o perioada atat de dificila".
Pe 22 mai, ministrii de finante din zona euro nu au reusit sa adopte un punct de vedere comun si au amanat pentru iunie decizia privind o noua transa de imprumut catre Grecia.
Citeste si:
Grecii au reinceput sa retraga miliarde de euro din banci, de teama unei noi crize... citeste mai departe despre... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:36
Premierul grec Lucas Papademos va efectua o vizita la Bruxelles pentru a obtine aprobarea finala pentru al doilea pachet de salvare alocat tarii sale.
Vizita intervine in conditiile in care Grecia continua reducerile de cheltuieli cerute in schimbul unui credit international de inca 130 de miliarde de euro.
Parlamentul grec a aprobat marti seara noi reduceri de salarii si pensii, in cadrul masurilor de economisire promise in schimbul pachetului international de salvare.
Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu inca 3,2 miliarde de euro.
Printre noile masuri votate cu 202 voturi pentru si 80 impotriva se numara scaderea salariului minim pe economie cu 22% si cu 32% pentru cei cu varsta sub 25 de ani.
Propunerile au generat un val de nemultumire in tara, unde rata somajului in randul tinerilor a ajuns la aproape 50%.
Al doilea pachet de salvare este insotit si de un proces de stergere partiala a datoriilor Greciei, aprobat anterior de Parlament. Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.
Ministrul grec de finante Evangelos Venizelos a spus ca lista cu creditorii privati care vor sa ia parte la actiune va fi anuntata in noua martie, iar operatiunea in sine va avea loc in 12 martie.
Grecia are nevoie de banii europeni pana in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 14:50
Mai mult de 12 ore au discutat liderii europeni inainte de a anunta noul pachet financiar destinat Greciei, in valoare de 130 de miliarde de euro. La randul lor, bancile au acceptat sa taie mai mult de jumatate din datoria incercatului stat, reprezentand practic peste 107 de miliarde de euro.
Foarte multi bani investiti in salvarea unei tari pe care cei mai multi analisti o vad oricum in afara zonei euro, mai devreme sau mai tarziu, si chiar in faliment.
Pentru orice european pare incredibil sa se investeasca atat de mult sa salvezi o tara al carei PIB este de doar 250 de miliarde, o pondere redusa in cadrul Uniunii Europene. Insa nu exista alternativa pentru Grecia, este de parere analistul Ionel Blanculescu, care trebuia sa fie salvata prin orice de la faliment.
"Pe Grecia s-a pariat foarte mult de multi ani. Aceste pariuri, care sunt de exemplu instrumente derivate, se realizeaza pe niste platforme de tranzactionare internationale. In momentul in care se oficializeaza incapacitatea de plata, apare un declansator al acestor tranzactii internationale, care duce la pierderi de mii de miliarde de euro la nivelul Uniuni Europene", a spus analistul.
Pierderi pentru banci, fonduri de investitii, asigurari, pentru toti cei care de-a lungul timpului au pariat pe astfel de instrumente, a adaugat Ionel Blaculescu.
Fiind vorba de multi bani, dar si de o monitorizare mai eficienta din partea organismelor internationale, noul acord ar trebui sa aiba efecte de durata.... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:02
Supravegherea Greciei de catre creditorii sai va fi consolidata in schimbul planului de salvare menit sa permita Atenei sa evite falimentul, a anuntat marti dimineata comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, in cadrul unei conferinte de presa.
"Planul de salvare a Greciei se bazeaza pe o conditie stricta: el prevede consolidarea supravegherii Greciei si impunerea unei prezente permanente a misiunii Comisiei Europene la fata locului", menita sa ajute Grecia sa-si modernizeze aparatul de stat, a declarat Rehn, citat de AFP.
El s-a exprimat la finalul unei reuniuni a Eurogrupului, in cursul careia ministrii de Finante din zona euro au aprobat un important plan de salvare in favoarea Atenei.
La randul sau, "Troica isi va spori in mod semnificativ prezenta" in Grecia, a precizat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.
Troica, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, organizeaza in mod regulat misiuni de inspectie in tarile care au beneficiat de un program de ajutor international. De verdictul acestora depinde varsarea transelor ajutorului.
In cadrul reuniunii Eurogrupului, ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager, a vrut mai mult. El a pledat pentru o supraveghere "permanenta" a Greciei de catre UE si FMI, pentru a controla mai bine progresul reformelor si implementarea masurilor de austeritate.
Zona euro a decis de asemenea sa infiinteze un cont blocat in care va fi virata o parte din... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 09:16
Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare al Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.
"Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala", a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.
Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria Greciei, afirma o sursa europeana.
Cu ajutorul acestui pachet, Grecia urmeaza sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment.
Atena a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro).
Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:30
Ministrii de finante din zona euro se intalnesc luni pentru a decide daca Grecia a depus suficiente eforturi pentru a primi un nou pachet de salvare, relateaza BBC News.
Atena are nevoie de 130 de miliarde de euro pentru a evita sa intre in incapacitate de plata la mijlocul lunii martie, cand trebuie sa achite o serie de datorii.
Duminica, premierul elen Lucas Papademos a plecat la Bruxelles, pentru a incerca sa incheie un acord.
Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a declarat ca Statele Unite incurajeaza FMI sa sustina pachetul de salvare, dar nu este clar cu cat va contribui Fondul.
Planul de salvare include si anularea a 100 de miliarde de euro datorii, in conditiile in care creditorii privati accepta reducerea cu 70% a ceea ce le datoreaza Atena.
Dupa cinci ani consecutivi de recesiune, Grecia are o datorie de peste 160% din PIB.
In octombrie, liderii din zona euro si FMI au cerut Atenei sa isi reduca datoria la cel mul 120% din PIB pana in 2020.
Runde succesive de masuri de austeritate nu au reusit sa readuca cresterea economica si au dus la ciocniri intre manifestanti si politie.
Masurile adoptate recent de Parlament prevad reduceri in valoare totala de 3,3 miliarde de euro ale salariilor si pensiilor, precum si ale cheltuielilor cu apararea si asistenta medicala.
Duminica, mii de persoane au protestat la Atena fata de noile masuri.
Unii ministri de finante din zona euro pun sub semnul intrebarii angajamentul Greciei,... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 09:14
Grecia va primi 8 miliarde euro in luna noiembrie de la FMI si UE dupa ce rapoartele misiunii comune la Atena a reprezentantilor Comisiei Europene, FMI si BCE, care s-a incheiat marti, vor fi avizate de catre ministrii Finantelor din zona euro si Consiliul Director al FMI, potrivit Mediafax.
"Odata ce Eurogroup si Consiliul Director al FMI vor aproba concluziile celei de-a cincea evaluari, urmatoarea transa de 8 miliarde euro (5,8 miliarde euro din partea statelor membre si 2,2 miliarde euro de la FMI) va deveni disponibila, cel mai probabil, la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un comunicat transmis marti de delegatia CE, FMI si BCE.
Transa de 8 miliarde euro face parte din programul de finantare de 110 miliarde euro convenit in mai 2010.
Inspectorii CE, FMI si BCE au aratat ca Grecia va rata tinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesara "implementarea decisiva" a masurilor de austeritate.
Pentru atingerea obiectivelor din 2013-2014, creditorii externi ai Greciei considera ca vor fi necesare masuri suplimentare.
De asemenea, institutiile financiare internationale anticipeaza ca recesiunea va fi mai severa decat estimau in luna iunie, iar revenirea economiei ar putea avea loc numai incepand din anul 2013.
Oficialii CE, FMI si BCE au criticat procesul de implementare a reformelor convenite de Grecia cu institutiile financiare internationale, calificandu-l drept "neuniform".
mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 16:09
Grecia trebuie sa faca eforturi mai mari pentru solutionarea cvrizei intrucat FMI si partenerii sai europeni nu sunt inca pregatiti sa discute cel de-al doilea pachet de salvare a Greciei, potrivit directorului FMI, Christine Lagarde.
Guvernul elen a luat masuri importante de reducere a deficitului bugetar, care sunt insa insuficiente, a afirmat Lagarde in prima intalnire oficiala cu presa din Washington de la preluarea mandatului de director general cu o saptamana in urma.
"Dupa parerea mea, nu suntem la etapa discutarii termenilor si conditiilor, duratei si volumului, si nimic nu ar trebui luat ca atare. Grecia a muncit mult pentru reducerea deficitelor si pentru consolidarea fiscala, in cuantum de circa 5 puncte procentuale din PIB, ceea ce este un succes semnificativ. Stim cu totii insa ca nu este suficient, ca mai trebuie lucrat", a aratat ea.
Noul sef al FMI a afirmat ca o solutie la problemele Greciei "este in lucru" si trebuie discutata in interiorul tarii, dar si intre Fond, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana.
Moneda euro s-a depreciat pe pietele asiatice in urma comentariilor lui Lagarde, coborand la un nou minim al ultimelor patru luni fata de dolarul SUA si la un nou minim istoric in raport cu francul elvetian.
Pietele de capital au suferit corectii in intreaga lume pentru cea de-a doua sedinta consecutiv, din cauza temerilor ca efectele de contagiune ale crizei din Grecia ar putea forta alte tari din zona euro sa apeleze la sprijin financiar... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 11:18
Grecia este aproape de incheierea unui acord cu UE si FMI pentru un imprumut suplimentar de 50-60 miliarde euro pentru acoperirea deficitului de finantare din urmatorii doi ani, angajandu-se in schimb la privatizari "curajoase", scriu miercuri ziarele elene, preluate de Reuters, citat de Mediafax.Grecia, cu o datorie publica de circa 143% din PIB (328,5 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, se confrunta cu costuri de imprumut prohibitive si nu va reusi sa revina pe pietele financiare anul viitor, asa cum prevede acordul incheiat cu un an in urma cu institutiile financiare internationale pentru un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro.
Astfel, tara va avea nevoie de un "plan B" pentru a acoperi datoriile ajunse la maturitate in 2012.
Oficialitatile de la Atena au dezmintit marti zvonurile ca negociaza un nou acord de finantare externa, de 60 miliarde euro, cu UE si FMI.
Costurile de imprumut ale statului elen au facut un nou salt, din cauza temerilor ca guvernul ar putea fi nevoti sa restructureze datoria fara o noua runda de sprijin de la UE.
Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, a declarat ca nu s-a ajuns la o decizie privind cuantumul sau forma unui eventual nou imprumut catre Grecia, dar ca restructurarea datoriilor iese din discutie.
"Grecia urmeaza sa semneze un nou memorandum cu troika (UE, FMI, BCE) pentru a-si asigura finantarea cu circa 60 miliarde euro, pe langa cele 110 miliarde euro care sunt deja platite in transe", potrivit... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 11:45