Grecia nu a renuntat la planul sau de a renegocia datoria pentru ca sa se poata descurca din punct de vedere financiar, a precizat, luni, un oficial de la Atena, in contextul discutiilor dintre eleni si partenerii europeni care au loc la Bruxelles.
"Guvernul nu a abandonat ideea de a face ca datoria tarii sa devina sustenabila", a explicat Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finante, arata Reuters.
Datoria publica a Greciei a ajuns, anul trecut, la un nivel urias, de 177% din produsul intern brut.
Noul premier Alexis Tsipras a promis, in timpul campaniei electorale, ca va cere partenerilor europeni sa stearga o parte din restantele tarii.
Insa acest aspect a trecut in planul secund in ultimele saptamani, de vreme ce Grecia se lupta sa faca rost de bani si sa ajunga la un acord privind un plan de reforme.
"Solutiile sunt cunoscute, fie ni se va acorda o stergere a datoriilor, fie ni se va ...citeste mai departe despre "Grecii tin cu dintii de ideile lor: Nu renuntam! Vrem in continuare o stergere a datoriilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 14:57
Datoria statului elen a ajuns la 303,5 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, de la 280,3 miliarde de euro, valoarea inregistrata la finalul primului trimestru din 2012, a anuntat, vineri, Ministerul de Finante de la Atena.
Creditorii privati ai Greciei au luat parte in martie la cea mai mare restructurare a unei datorii de stat, fiind nevoiti sa accepte stergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante, datoria Greciei a atins un maxim record in decembrie, de 367,9 miliarde de euro. La inceputul anului 2010, datoria statului era de la 310,4 miliarde de euro.
Grecia se confrunta cu o criza financiara severa de la sfarsitul anului 2009 si este dependenta de ajutorul financiar de la statele zonei euro si FMI. In schimbul a doua pachete financiare, insumand 240 de miliarde de euro, statul elen s-a angajat sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a aduce datoria la un nivel sustenabil si pentru a permite tarii sa se imprumute din nou de pe piata financiara.
Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor
Grecia reuseste sa imprumute de pe piete cea mai mare suma din ultimii doi ani
FMI: Datoria publica a Greciei ajunge in 2013 la nivelul record de 171% din PIB mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 16:30
Fondul Monetar International (FMI) va contribui la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, cu 18 miliarde de euro, in timp ce la precedentul program financiar, de 110 miliarde de euro, a asigurat 30 de miliarde de euro.
Suma de 18 miliarde de euro reprezinta 14% din pachetul financiar actual, in timp ce in 2010 angajamentul Fondului a avut o pondere de 27% in pachetul total, potrivit Bloomberg.
"FMI incearca sa pastreze un echilibru dificil intre a ramane implicat in pachetul de salvare a Greciei si limitarea propriei expuneri", a spus Eswar Prasad, fost oficial FMI si cercetator la organizatia nonprofit Brookings Institution dinWashington.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat ca intentioneaza sa recomande board-ului aprobarea unui ajutor financiar de 28 miliarde de euro pentru Grecia. Suma include insa 9,8 miliarde de euro din contributia la pachetul financiar anterior, de 110 miliarde de euro.
Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, care se imprumuta prin vanzari de obligatiuni pentru a obtine banii destinati Greciei, va trebui sa asigure restul fondurilor, de 112 miliarde de euro.
Grecia a anuntat vineri ca a reusit sa obtina acordul a suficienti creditori privati pentru a derula cea mai mare restructurare de datorie suverana din istorie.
Reducerea datoriilor catre investitorii privati ce detineau obligatuni ale statului elen a fost o conditie pentru avizarea de catre liderii europeni a celui... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 14:00
Pietele financiare estimeaza ca Grecia va intra din nou in incetare de plati (default) in viitor, scrie Financial Times (FT),citand preturile la care sunt tranzactionate pe piata gri noile obligatiuni care urmeaza sa fie emise in cadrul restructurarii datoriei statului elen catre creditorii privati.
Pe piata gri sunt tranzactionate obligatiuni care tehnic inca nu exista, in perioada de la anuntarea termenilor financiari pana la emiterea propriu-zisa a acestora.
Obligatiunile pe care Grecia urmeaza sa le emita pentru a le da investitorilor se tranzactionau pe aceasta piata la preturi de 17-28 eurocenti pe euro, un nivel extrem de scazut, potrivit unor cotatii obtinute de FT.
In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, creditorii privati trebuie sa accepte pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.
Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, un investitor va primi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala. Noile obligatiuni elene vor avea maturiati de 11-30 de ani, cu scadente in perioada 2023-2042.
Investitorii privati au acceptat preschimbarea datoriei
Autoritatile de la Atena au anuntat, vineri, ca... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 10:11
Grecia ar putea avea nevoie de un al treilea plan de ajutor international, in valoare de 50 de miliarde de euro, in 2015, potrivit Der Spiegel.
Troica de creditori - UE, BCE si FMI - ar fi scris in versiunea preliminara a ultimului lor raport ca este putin probabil ca Grecia sa se poata intoarce pe pietele de capital in 2015.
Nevoile sale de finantare externa pentru perioada 2015-2020 ar putea atinge 50 de miliarde de euro.
Insa, potrivit Der Spiegel, acest pasaj a fost retras din raport, la cererea guvernului german.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat partial al doilea program de salvare a Greciei de 130 miliarde euro, respectiv 58 miliarde euro pentru restructurarea datoriilor catre creditori privati si recapitalizarea bancilor elene, la care se adauga 35 miliarde euro ca sursa temporara de finantare.
Astfel, s-a revenit, joi, la un plan anterior de impartire in doua a programului de sustinere financiara, urmand ca fondurile destinate direct Guvernului de la Atena sa fie aprobate ulterior, in functie de succesul restructurarii datoriilor catre creditorii privati, relateaza Financial Times.
Ministrii au aprobat 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.
Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 09:47
Grecia ar trebui sa inceteze sa mai caute tapi ispasitori in strainatate pentru propriile probleme si ar trebui sa munceasca mai mult pentru a iesi din actuala situatie economica dificila, a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.
"Sper ca grecii sa se concentreze asupra reconstructiei tarii in loc sa dea vina pentru problemele lor pe tapi ispasitori din afara", a spus Reading, intr-un interviu pentru cotidianul austriac Kurier, preluat de AFP.
Aprobarea celui de-al doilea pachet de imprumuturi externe pentru Grecia, in valoare de 130 de miliarde de euro, a fost amanata de mai multe ori, oficialii europeni fiind nemultumiti ca statul elen nu a implementat masurile de austeritate convenite.
"Solidaritatea nu este gratuita. Grecia trebuie sa aiba propria contributie. Sper ca ministrii de Finante sa ajunga la o intelegere pentru pachetul de ajutor. Dar cu anumite conditii. Banii nu ar trebui aruncati intr-o prapastie fara fund", a spus Reading.
Guvernul elen a adoptat noi masuri de austeritate pentru anul acesta, masura ceruta de liderii europeni pentru aprobarea ajutorului extern de 130 de miliarde de euro.
Ministrii de Finante din uniunea monetara se vor intalni luni, pentru a discuta pachetul financiar, al doilea dupa ce in 2010 au aprobat imprumuturi de 110 miliarde de euro pentru statul elen. mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:19
Statele Unite au anuntat, duminica, ca sustin ideea unui nou imprumut de la Fondul Monetar International pentru Grecia, salutand acordul incheiat intre clasa politica greaca si Uniunea Europeana pentru noi reforme economice in aceasta tara.
"Salutam programul de reforme economice convenit intre primul ministru grec si partidele de coalitie, si afirmarea publica a sprijinului din partea principalelor economii europene", a declarat secretarul american al Trezoreriei Timothy Geithner intr-un comunicat.
"Este un ansamblu foarte solid si foarte dificil de reforme ce merita sprijinul comunitatii internationale si al FMI. Statele Unite incurajeaza FMI sa sprijine acest acord", a adaugat el.
Partenerii Greciei din cadrul zonei euro, dintre care ministrii de finante se vor intalni luni la Bruxelles, ar trebui sa se puna de acord asupra unei solutii pentru ca Atena sa evite insolvabilitatea.
FMI, care a acordat Atenei in mai 2010 un imprumut de 30 de miliarde de euro, in cadrul unui plan de salvare international de 110 miliarde de euro, a ramas mut in ultimele luni asupra chestiunii unui nou imprumut, aminteste AFP. Statele sale membre sunt divizate asupra oportunitatii de a finanta in continuare o tara ce nu si-a indeplinit toate angajamentele.
Statele Unite, primii actionari ai Fondului, au suficiente drepturi de vot in cadrul institutiei de la Washington pentru a bloca singure orice decizie.
Potrivit Wall Street Journal, FMI intentioneaza sa contribuie cu un nou... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 08:59
Grecia va avea nevoie de mai multi bani pentru a depasi criza economica, apreciaza Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, in opinia caruia actualul pachet de finantare este insuficient, conform NewsIn.Intr-o scrisoare adresata liderilor Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, Schaeuble a subliniat ca este nevoie de un nou pachet de salvare. El a sugerat si ca Atena are nevoie de mai mult timp pentru a-si plati datoriile.UE ?i FMI au acordat anul trecut un imprumut de 110 miliarde de euro Greciei.
"Situatia este dificila (...). O intoarcere a Greciei pe pietele de capital in 2012, asa cum presupunea actualul program, pare mai mult decat nerealista. Ceea ce inseamna ca volumul actualului program este insuficient pentru a acoperi nevoile financiare ale Greciei", a scris ministrul german."In aceste conditii, consider ca este necesar sa convenim asupra unui nou pachet pentru Grecia", a adaugat el.Povara unui nou pachet de salvare ar fi impartita intre contribuabili si investitori privati, a explicat oficialul.El a precizat ca cea mai buna metoda ar fi un swap cu obligatiuni, ce ar oferi tarii "timpul necesar pentru a implementa complet reformele necesare si a recastiga increderea pietelor".La sfarsitul saptamanii trecute, ministrii europeni de finante si Fondul Monetar International au anuntat ca urmatoarea transa din pachetul de salvare de 110 miliarde euro va fi platita, probabil in iulie.Exista informatii si ca un nou acord de imprumut este in... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 14:45
Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa asigure Greciei un ajutor financiar suplimentar daca statul elen cere acest lucru, a declarat, joi, directorul departamentului european al Fondului, Antonio Borges, citat de Reuters, anunta Mediafax.Intrebat daca ar putea exista un nou pachet financiar pentru a ajuta Grecia sa duca la capat programul de recuperare fiscala anuntat, Borges a afirmat ca Fondul este deschis acestei posibilitati.
"Grecia trebuie sa adopte initiativa, insa pana acum nu ne-a abordat. FMI este pregatit sa ofere sprijin suplimentar, aceasta fiind politica institutiei", a afirmat el.
Programul de ajutor financiar conditionat de masuri de austeritate a fost, probabil, cel mai bun lucru care se putea intampla Greciei, chiar daca persista indoiala ca obiectivele ar fi prea ambitioase, a adaugat Borges.
FMI va decide in iunie daca guvernul de la Atena va primi o transa de 12 miliarde de euro, parte a pachetului de ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro primit de Atena anul trecut, la care participa si Uniunea Europeana. mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 17:04