Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa adopte vineri dupa-amiaza o rezolutie care va aproba acordul americano-rus de incetare a ostilitatilor in Siria si va cere aplicarea sa de catre toate partile implicate, potrivit unor surse diplomatice.
Adoptarea acestui document, propus de Washington si Moscova, va coincide cu audierea in Consiliu a mediatorului ONU Staffan de Mistura care va face prin videoconferinta o prezentare a eforturilor pe care le-a depus pentru oprirea luptelor din Siria si relansarea negocierilor de pace, scrie AFP.
Acord de incetare a focului in Siria: Prima miscare a lui Assad si ce spune Opozitia
Rezolutia, a carei copie a fost obtinuta de AFP, "sprijina pe deplin" acordul de incetare a focului americano-rus care este prevazut sa intre in vigoare sambata la orele 00.00 in Siria (vineri, 22.00 GMT).
Ea reclama ca "toate partile carora li se aplica incetarea ostilitatilor sa o respecte" si ii indeamna pe membrii Grupului international de sprijin pentru ...citeste mai departe despre "In sfarsit, pace in Siria? Rezolutia pe care o va adopta ONU" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 07:42
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate vineri o rezolutie privind negocieri de pace in Siria intre putere si opozitie "de la inceputul lunii ianuarie".
Documentul ii cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, "sa reuneasca reprezentanti ai guvernului sirian si ai opozitiei pentru a demara negocieri oficiale cu privire la un proces urgent de tranzitie politica, cu obiectivul ca aceste discutii sa fie lansate la inceputul lui ianuarie 2016".
Razboiul din Siria: SUA si Rusia isi dau mana pentru o rezolutie la ONU (Video)
In rezolutie, Consiliul "confirma sprijinul pentru Comunicatul de la Geneva", din iunie 2012, asupra unei tranzitii politice in Siria si "aproba declaratiile de la Viena".
Textul reia toate elementele foii de parcurs puse la punct de marile puteri cu prilejul reuniunilor din octombrie si noiembrie de la Viena.
A treia reuniune a procesului de la Viena a avut loc vineri intr-un mare hotel de la New York in prezenta ministrilor de externe ...citeste mai departe despre "Se termina razboiul in Siria? ONU a adoptat in unanimitate un plan de pace. Soarta lui Bashar Al-Assad, incerta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 10:50
Ministrii de Externe din UE au aprobat luni ca inca 19 persoane apropiate Rusiei sa intre pe lista neagra a sanctiunilor.
Cu toate acestea, noua masura nu va fi implementata pe loc, ci se asteapta sa se vada concluziile de la negocierile de pace de la Minsk, ce vor avea loc miercuri, 11 februarie, intre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei si Frantei.
"Sanctiunile de astazi sunt asumate, insa implementarea lor va depinde de situatia din teren. Vom vedea cum stau lucrurile dupa negocierile de la Minsk si apoi vom face o evaluare", a declarat ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, citat de The Telegraph.
Eforturi disperate pentru gasirea de solutii pentru Ucraina: Urmeaza intalniri cruciale
De cealalta parte, Rusia a reactionat dur. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ca nimeni nu ar trebui sa indrazneasca sa ii dea ultimatumuri lui Vladimir Putin.
"Deja am spus tot ce se putea spune despre tonul acestor negocieri. Nimeni nu a vorbit ...citeste mai departe despre "UE a pregatit noi sanctiuni pentru Rusia. Kremlinul, replica acida: Nimeni nu-i da ultimatumuri lui Putin" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 15:01
O delegatia a Ministerului Agriculturii face "cartile" la Bruxelles pentru fermierii romani, unde au loc ultimele negocieri legate de Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020. Pe lista subiectelor "ramase inca deschise" pentru discutii se numara: plafonarea subventiilor si ratele de cofinantare din bugetul national a subventiilor.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a participat ieri la Consiliul Ministrilor, unde s-au purtat discutii cu privire la temele care au ramas inca in dezbatere legate de Noua PAC: Pilonul I - degresivitatea platilor directe (plafonarea) si din Pilonul II - ratele de cofinantare.
Romania sustine cresterea cofinantarii comunitare de la 75% la 85% aplicata in zonele mai putin dezvoltate avand in vedere impactul pozitiv asupra bugetului national. In ce priveste degresivitatea platilor directe - un procent de reducere de 5% pentru sumele de peste 150.000 euro, se arata intr-un comunicat de presa MADR.
Practic, Romania sustine plafonarea subventiilor pentru fermierii care primesc mai mult 150.000 de euro.
Totusi, potrivit unor surse apropiate negocierilor, in proportie de 99% cartile sunt deja facute, iar Bruxelles nu aproba limitarea sau diminuarea subventiei pentru marii fermieri.
Una din cele mai importante modificari pe care o aduce Noua Politica Agricola Comuna se refera la modul de distribuire a banilor europeni. Daca pana acum, Comisia Europeana era cea care hotara pe ce se cheltuie banii alocati pentru fiecare tara,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 13:40
Negociatorii Uniunii Europene au anuntat miercuri ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
In prezent, circa 80% dintre plati sunt alocate pentru 20% dintre cele mai mari exploatatii, intrucat mai multe state europene leaga inca suma alocarilor de nivelurile de productie atinse la inceputul anilor 2000, un mod de calcul care favorizeaza marile exploatatii intensive, transmite Reuters.
Potrivit reformei, multe din marile ferme europene, in special cele din Franta, Spania si Italia, vor pierde pana la 30% din subventiile pe care le primesc in prezent pentru a permite o alocare mai echitabila a subventiilor in cadrul UE. In plus, cotele UE la productia de zahar vor lua sfarsit incepand din luna octombrie 2017, a declarat un oficial UE implicat in discutii.
Sistemul vechi de 45 de ani al cotelor de productie si preturilor minime la sfecla de zahar au fost criticate pentru crearea unor deficiente artificiale in aprovizionarea cu zahar a Europei si limitarea exporturilor UE din cauza prevederilor referitoare la subventiile incorecte.
"Avem un acord de principiu cu privire la reforma PAC intre negociatori, acord care trebuie confirmat de Parlamentul European si guvernele europene", a declarat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Acesta a adaugat ca nu se asteapta la... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:50
Rata anuala de absorbtie pentru sumele alocate subventiilor pentru fermieri a ajuns la 98%. Noua Politica Agricola Comuna vine cu schimbari in acest sistem: sunt introduse subventii pentru ecologizare, a declarat Gheorghe Dorel Benu, director general APIA intr-un interviu acordat Business24.
Seful APIA a vorbit si despre problemele pe care le-a intampinat agentia in acordarea de subventii pentru agricultori, dar si sumele de bani pe care ar trebui sa le ia in calcul fermierii din 2014.
Care este in prezent situatia subventiilor acordate de APIA?
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit incepand cu anul 2007, si pana in prezent 4,8 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricola, 1,5 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si 4,4 miliarde de euro sprijin financiar de la bugetul national.
Rata anuala de absorbtie este de peste 98%, daca raportam sumele platite de catre Agentie fermierilor la plafoanele financiare alocate schemelor si masurilor de sprijin din cele doua fonduri.
In ciuda dificultatilor privind absorbtia fondurilor europene, consideram ca fermierii romani sunt interesati de accesarea finantarii destinate agriculturii, dar si de faptul ca banii primiti de acestia prin APIA au contribuit la dezvoltarea in special a mediului rural si la un progres al economiei in aceasta perioada dificila din punct de vedere... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 10:35
Ministrii europeni ai agriculturii au reusit sa ajunga, marti seara, la un acord asupra reformei Politicii Agricole Comune (PAC), dupa doua zile de negocieri.
Acordul a fost adoptat de 25 dintre statele UE, exceptie facand Slovenia si Slovacia, relateaza AFP.
Dar intelegerea reflecta numai pozitia Consiliului de ministrii ai UE si problema va trebui discutata de Comisie cu Parlamentul European, care a aprobat la randul sau propriul proiect de reforma pe data de 13 martie.
Irlanda, care asigura presedintia semestriala a UE, spera sa obtina un compromis pana in luna iunie a acestui an, pentru ca aplicarea reformei PAC sa inceapa in anul 2015.
La capatul a doua zile de negocieri, ministrii europeni ai agriculturii au convenit ca 30% din ajutoarele directe oferite agricultorilor sa fie conditionate de respectarea unor masuri ecologice.
Reprezentantii statelor UE nu au dat curs solicitarii Comisiei, care dorea o reechilibrare a ajutoarelor pentru agricultori printr-o plata uniforma la hectar incepand cu anul 2019 (principiul "convergentei interne").
In prezent, circa 80% din ajutoare sunt alocate marilor exploatatii. Avand puncte de vedere divergente, ei au stabilit in final ca ajutoarele sa fie corelate cu anumite productii pentru a sustine unele sectoare in dificultate, cum este cazul cresterii bovinelor de lapte si productia de fructe si legume. Germania s-a opus acestei masuri, in schimb Franta, principala beneficiara a PAC, a sustinut-o.
Bugetul... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 11:10
Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, critica propunerile comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos, privind reforma Politicii Agricole Comune, sustinand ca acestea vor crea mai multa birocratie si vor dezavantaja marile ferme.
"Va trebui sa purtam multe discutii. Una dintre principalele noastre cerinte consta in simplificarea procedurilor (...) In prezent, fermierii trebuie sa completeze 18 formulare", a declarat ministrul Ilse Aigner, intr-un interviu pentru DPA.
"Nu avem nevoie de un nou monstru birocratic, ci de o politica agricola orientata spre viitor", a mai precizat Aigner, referindu-se la propunerea comisarului de asociere a sprijinului pentru fermieri cu masuri de ecologizare, in caz contrar aplicandu-se penalizari.
Cum se va proceda in cazul in care un fermier nu respecta regulile de ecologizare, "primeste subventii cu 30% mai putin, nu primeste nimic sau penalizarea este in functie de gravitatea neregulilor?", s-a intrebat Ilse Aigner.
Propunerile lui Ciolos au fost criticate si in Danemarca
Ministrul german nu este de acord nici cu propunerea ca micile ferme sa fie scutite de aceasta prevedere, de care ar beneficia in special micile exploatatii agricole din Romania, Bulgaria sau Polonia cu doua sau trei hectare de teren.
"Nu este in spiritul protejarii mediului ca toate fermele mici sa fie scutite. Dat fiind ca fermele din statele est-europene sunt mult mai mici decat cele din Germania inseamna ca zone intregi din aceste tari... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:51
Comisia Europeana a prezentat miercuri un proiect de reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013, ce are in centru o reorientare si o reechilibrare a modului de acordare a subventiilor, dar bugetul ramane cam la acelasi nivel - de 55 de miliarde de euro pe an pana in 2020, informeaza NewsIn.Criticii politicii agricole comune (PAC) cerusera Comisiei sa profite de cresterea pretului la alimente si sa taie din subventiile pe care blocul european le plateste fermierilor. Comisia a respins insa aceste propuneri, invocand volatilitatea pietei, precaritatea resurselor si schimbarile climatice.
Executivul european recomanda, in schimb, o reorientare a cheltuielilor catre contracararea amenintarilor cu care se confrunta agricultorii.Obiectivul acestui proiect este sporirea competitivitatii, a durabilitatii si a stabilitatii agriculturii peste tot in Europa, pentru a garanta cetatenilor europeni o alimentatie sanatoasa si de calitate, pentru a proteja mediul si pentru a dezvolta zonele rurale, arata un comunicat al Comisiei Europene."Comisia Europeana propune un nou parteneriat intre Europa si fermieri, pentru a raspunde provocarilor legate de securitatea alimentara, utilizarea durabila a resurselor naturale si crestere. Urmatoarele decenii vor fi esentiale pentru a pune bazele unei agriculturi viguroase, care sa poata face fata schimbarilor climatice si concurentei internationale, raspunzand in acelasi timp asteptarilor cetatenilor. Europa are nevoie... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 18:08