Un numar de 10.000 de intreprinderi sociale pot fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii acestui tip de institutii, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de munca si rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatile locale, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii intreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de institutii vor putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, pentru ca numarul lor sa ajunga chiar la 40.000-50.000 pana la finalul lui 2016, potrivit Agerpres.
In Marea Britanie exista mai mult de 700.000 de intreprinderi sociale infiintate in ultimii ani, care au reusit sa rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta comunitatile locale, si in special cele legate de infiintarea de noi locuri de munca.
"Intreprinderile sociale beneficiaza de numeroase facilitati fiscale, angajand totodata persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonati de parinti sau varstnici", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, crearea de locuri de munca pentru persoanele defavorizate inseamna si scoaterea acestora din sfera asistentei sociale.
"Prin infiintarea intreprinderilor... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:31
Dupa ce la inceputul lunii iunie senatorii au respins un proiect de lege prin care se urmarea trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie, "asediul" a fost reluat, pe final de sesiune parlamentara, printr-un alt demers legislativ al unui grup de deputati.
Noul proiect prevede preluarea sau chiar dublarea la Camere a unor functii indeplinite deja de Registrul Comertului, ceea ce ar duce la dublarea costurilor si timpului pierdut cu procedurile birocratice pentru inregistrarea unei firme in Romania, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Afla mai multe detalii despre proiectul de lege, dar si despre consecintele pe care adoptarea sa le-ar avea asupra firmelor, din interviul acordat de Ovidiu Nicolaescu pentru Ziare.com. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 18:25
Peste 85% dintre reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) considera inoportuna aplicarea impozitului forfetar, conform sondajului realizat Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
"Potrivit studiului, 66% dintre respondenti au sustinut ca impozitul forfetar ar trebui aplicat doar asupra unor domenii de activitate economica, in timp ce 17% dintre cei chestionati au pledat pentru aplicarea lui pentru o anumita perioada de timp, restul de 17% considerand ca impozitul nu ar trebui aplicat in cazul contribuabililor inregistrati ca platitori de TVA si/sau accize.
In ceea ce priveste regimul aplicarii impozitului forfetar, 83% dintre agentii economici considera ca masura ar trebui sa fie obligatorie, in timp ce 17% se pronunta in favoarea unui regim optional", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Studiul mai arata, totodata, ca 83% dintre respondenti considera ca impozitul forfetar ar trebui aplicat in cazul pensiunilor, in timp ce hotelurile, restaurantele si barurile sunt mentionate de 67% dintre respondenti.
Spalatoriile auto si saloanele de infrumusetare au intrat in vizorul a 50% dintre respondenti, iar atelierele de croitorie si cele de incaltaminte au fost mentionate de 17% dintre persoanele chestionate.
"Ca metoda de stabilire a impozitului forfetar, 67% dintre respondenti se pronunta in favoarea stabilirii unui prag minim, la... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 14:14
O treime dintre IMM-urile chestionate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania sustin ca au avut o relatie foarte rea cu ANAF in ultimele 12 luni, iar 20% au avut blocari de conturi sau executari silite, a declarat marti Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
"Aceste controale excesive nu servesc decat faptului ca pentru moment se obtin niste bani la bugetul statului si niste controlori se imbogatesc. Pe termen lung creste procentul firmelor care mor, se reduce numarul locurilor de munca. E o chestiune care nu serveste interesului national. Fiecare ministru trage acum ca nu stie daca mai e ministru peste cateva luni. Ati vazut ca ti ministrii de finante.
Pe ala nu ii intereseaza sustenabilitatea, pentru ca el la anul probabil nu mai este. El acum sa gaseasca mai muti bani sa plateasca promisiunile fara acoperire care se fac de catre partidele politice si dupa aia vom vedea. Poate la anul nici nu mai este la guvernare", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.
El sustine ca angajatii ANAF au o tinta in ceea ce priveste volumul amenzilor si ca atunci cand vin in control nu urmaresc decat atingerea acestui scop.
"In orice domeniu trebuie sa existe motivare. Totusi, noua ni se pare ca atata timp cat controlorul este cointeresat sa stabileasca penalitati cat mai mari ca sa isi creasca veniturile, este clar ca acest control este excesiv. In alte tari, controlorii sunt platiti foarte bine fara sa fie procente din amenzi... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 17:45
Romania are nevoie in acest an de masuri de sustinere a investitiilor, acestea fiind motorul cresterii economice, in conditiile in care in ultimii ani initiativele Guvernului au vizat in primul rand mentinerea stabilitatii macroeconomice, considera Consiliul IMM-urilor Private.
"Pana acum sprijinul de la FMI si celelalte institutii a rezolvat o problema foarte importanta a Romaniei, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomica si a fluxurilor financiare, chiar daca s-a facut cu pretul scaderii salariilor. Nu exista o alta solutie. Mesajul catre FMI trebuie sa fie acum sustinerea procesului investitional, fara afectarea echilibrelor macroeconomice", a declarat, marti, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
El a mentionat ca un avans al PIB-ului de 2% pe an nu este suficient pentru a recupera decalajul dintre Romania si celelalte state din Uniunea Europeana. In opinia sa, Romania are nevoie de un ritm dublu sau triplu al cresterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeana pentru a recupera decalajul fata de acestea.
In vederea stimularii investitiilor, CNIPMMR a transmis Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate in urma realizarii unui sondaj in randul a circa 300 de firme mici si mijlocii.
Reprezentantii firmelor mici si mijlocii cer initierea unei noi legi pentru IMM-uri, care sa asigure cresterea treptata de la 0,4%... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 15:22
Zilele trecute, TVA-ul de 24% a "implinit" un an. Menit sa aduca bani la stat, taxa a facut prapad in mediul de afaceri si in buzunarele romanului de rand. Companiile s-au infundat in datorii si singura salvare la care spera este revenirea la TVA-ul de 19%. Grecia si alte state din Europa care vor aplica TVA-ul de 24% ca masura de austeritate ar putea sa se foloseasca de situatia din Romania ca studiu de caz.
Dupa doar un an de la cresterea cu 5% a taxei pe valoare adaugata, 9 din 10 companii cer revenirea la vechea structura de calcul.
"Cresterea TVA-ului a decapitalizat extrem de multe companii, care se zbat pentru supravietuire in acest moment, iar revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relanseze activitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"TVA-ul la 24% ne-a adus in coada clasamentului european la cresterea PIB-ului".
Situatia tragica din mediul de afaceri a fost scoasa la iveala de un studiu realizat de CNIPMMR in perioada 23 iunie - 4 iulie in randul a peste 1.700 de companii.
Sondajul a fost facut cu scopul extragerii principalelor modificari ale Codului Fiscal vazute ca fiind necesare de catre companii.
Dintre firmele intervievate, 62% doresc si reducerea TVA-ului pana la 5% pentru produsele alimentare.
Ce schimbari mai vor firmele in Codul Fiscal
In legatura cu plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, care acum este de 35.000 de euro, 42,8% din... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:14