Ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
OUG nr. 25/2020 modifica doua acte normative importante:
a) Legea nr. 95/2006 privind sanatatea;
b) OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Unele modificari sunt tehnice, altele pot fi discutabile, iar altele privesc un public larg. Sa parcurgem modificarile considerate de noi ca fiind relevante.
1) Se defineste mai exact notiunea de "derulare a unui program national de sanatate" ca fiind acele programe ce asigura tratamente specific pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice.
2) Furnizorii privati de servicii medicale pot participa la implementarea programelor nationale de sanatate cu decontarea sumelor de la buget.
3) In cazul in care furnizorii privati de servicii medicale participa la un program national de sanatate cu decontarea unor sume de la buget, acestia nu au dreptul sa solicite de la pacienti sume suplimentare fata de cele decontate.
4) Spitalele private pot organiza servicii medicale private de urgenta. Lista spitalelor private ce asigura servicii medicale de urgenta va fi aprobata prin hotarare de guvern.
5) Se suspenda coplata serviciilor medicale cand pacientii opteaza pentru furnizori privati de servicii medicale, pana la data de 1 aprilie 2021.
6) Se reglementeaza conditiile prin care un furnizor de... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 10:25
Ordinul pentru aprobarea procedurii de acordare a bonificatiei pentru plata cu anticipatie a sumelor reprezentand contributia individuala de asigurari sociale de sanatate a fost publicat in Monitorul Oficial.
Acesta se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat venituri extrasalariale aflate in sfera contributiei la sanatate pentru perioada anilor 2014 - 2016 inclusiv.
Potrivit legislatiei in vigoare in perioada amintita, termenul de plata la contributia de sanatate a fost 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere. Desigur, deciziile de impunere au fost emise foarte tarziu in perioada anilor 2018 - 2019, fapt ce a condus la dificultati financiare asupra acestor categorii de persoane.
Prin OUG nr. 31 din 23 mai 2019, s-a modificat scadenta platii contributiei in sensul ca aceasta a devenit 120 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei ordonante cu acordarea unei bonificatii de 10%.
In mod similar, pentru deciziile de impunere emise ulterior adoptarii ordonantei, termenul de plata al contributiei la sanatate este 120 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, iar daca plata se efectueaza in termen de 60 de zile se acorda o bonificatie de 10%.
OMFP nr. 2806/2019 stabileste procedura efectiva de acordare a bonificatiei, astfel organele fiscale competente identifica lista persoanelor ce au dreptul la aceasta bonificatie prin utilizarea softului de evidenta.
Aceasta lista cuprinde:
a) datele de identificare ale persoanei fizice;
b) numarul... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 11:43
Ministerul Sanatatii nu ia in considerare in acest moment renuntarea la plafonarea, la nivelul lunii decembrie 2018, a sporurilor salariale ale angajatilor din sanatate, deoarece plafonarea este inclusa in Ordonanta 114, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la finalul intalnirii cu liderii sindicali care au protestat in fata institutiei de resort.
"In acest moment nu e posibil sa se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonantei 114 cand vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (...) Nu discutam despre plafonarea sporurilor. Este ordonanta 114, care spune foarte clar ca sporurile se acorda, in limita celor acordate in decembrie 2018", a declarat ministrul.
Sorina Pintea a recunoscut insa ca majorarile veniturilor angajatilor din sanatate au fost mai mici din cauza plafonarii acestor sporuri salariale.
"Pe de alta parte, plafonarea sporurilor la nivelul decembrie 2018 a dus, intr-adevar, la o majorare mai mica decat cea asteptata, dar nu este vorba de scaderi. 100 de lei (cresterea salariala inregistrata de unele asistente medicale, considerata prea mica de acestea, n.red) este o majorare salariala, nu este o scadere.
Din punctul meu de vedere e foarte clar, in lege scrie ca de la 1 ianuarie se creste cu un anumit procent, erau niste calcule foarte simplu de facut. Pe de alta parte mi s-au aratat si mie niste fluturasi, si aici nu ma refer la asistenti medicali si medici, pentru ca e o categorie... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:31
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, marti, ca majorarea capitalului impusa fondurilor private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piata din Romania este negociabila.
Asta, insa, in masura in care administratorii ajung la o intelegere cu Executivul privind sprijinirea investitiilor sale prioritare.
"Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile in masura in care se va ajunge la o intelegere cu Guvernul privind investitiile fondurilor in proiectele importante pentru Romania, in sanatate, energie, infrastructura si sectorul IMM-urilor", a declarat ministrul Teodorovici pentru profit.ro.
Amintim ca, potrivit OUG 114 sau "ordonantei lacomiei", administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa majoreze capitalul social cu cel putin 3,7 miliarde de lei pana la sfarsitul lui 2019, din care jumatate din suma pana la 30 iunie.
De altfel, actionarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii s-au aflat, marti, in Bucuresti, pentru a avea discutii cu autoritatile despre OUG 114.
Cele doua parti vor mai avea o intrevedere la finalul lunii martie, timp in care administratorii se vor gandi in ce proiecte de parteneriat public-privat sau proiecte de infrastructura sunt dispusi sa investeasca, potrivit unor surse oficiale citate de profit.ro.
Intalnirea a fost confirmata de ministrul Finantelor, care a explicat solicitarile adresate de Guvern administratorilor: o analiza comparata a capitalizarii propriilor... mai mult
Marti, 05 Martie 2019, ora 16:31
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, in plenul Camerei Deputatilor.
Biroul Permanent a decis, miercuri, la solicitarea grupului parlamentar al USR, sa fie chemat la "Ora Guvernului" ministrul de Finante, pentru a explica efectele OUG 114. Dezbaterea va incepe de la ora 16:00.
Si premierul Viorica Dancila a fost chemat in Camera Deputatilor, la "Ora prim-ministrului", pe data de 4 martie, a anuntat marti liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.
"PNL declara razboi total impotriva 'ordonantei lacomiei' Guvernului Dancila si o cheama pe Viorica Dancila la audieri in Parlament la 'Ora prim-ministrului'. Am inregistrat astazi (marti - n.red.) solicitarea ca prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, sa vina la audieri in plenul Camerei Deputatilor, tocmai pentru ca dorim sa purtam o dezbatere fundamentata care sa conduca la oprirea Ordonantei 114.
Sunt mai multe formule prin care se poate ajunge la inlaturarea OUG 114 si a efectelor acesteia. O solutie si cea mai la indemana ar fi ca prim-ministrul, secondat de autorii morali ai acestei ordonante, domnii Dragnea si Valcov, sa decida emiterea unei ordonante de urgenta care sa anuleze 'ordonanta lacomiei'.
Asta ar insemna vointa politica din partea Guvernului care a decis emiterea acestei OUG, deci sperantele sunt mici. A doua varianta pe care putem sa o generam in urma audierii premierului in plenul Camerei ar fi ca aceasta ordonanta sa treaca in procedura de urgenta prin dezbatere si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 07:14
Reprezentantii Consiliului National al Federatiei SANITAS vor organiza un miting la Bucuresti, pe 3 aprilie, generat de nemultumirile celor peste 100.000 de membri de sindicat fata de conditiile salariale, informeaza un comunicat transmis marti de SANITAS.
Liderii SANITAS reprezentand membri din toate judetele tarii s-au intalnit, marti, pentru a analiza situatia acordarii drepturilor salariale raportat la reglementarile Legii 153/2017 si ale OUG 114/2018.
Reprezentantii SANITAS considera ca OUG 114 afecteaza grav salariile angajatilor din sanatate si din asistenta sociala.
" (...) legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de asteptare, iar OUG 114/2018 a produs o grava afectare a evolutiei firesti a veniturilor salariatilor din sanatate si asistenta sociala, (...) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii si au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitara si discriminatorie, (...) ianuarie 2019 nu a adus cresteri reale de venituri salariatilor care, conform Legii 153/2017, urmau sa beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de cresteri in martie 2018, limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri", se precizeaza in comunicatul SANITAS.
Sindicalistii critica si lipsa de reactie a responsabililor guvernamentali la solicitarile repetate de a organiza dezbateri si consultari cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementarilor salariale si identificarea de solutii... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:25
Federatia Solidaritatea Sanitara atrage atentia ca legea salarizarii si modificarile aduse prin OUG 114/2018 pun in pericol posibilitatea de asigurare a continuitatii asistentei medicale.
Sindicalistii sustin ca sistemul este atacat simultan din mai multe directii, respectiv reducerea diferitor sporuri si blocarea tarifului orar al garzilor.
"Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol il constituie protestele spontane ale salariatilor care se desfasoara in aceasta perioada in diferite spitale din tara, ele avand ca tema principala scaderea veniturilor determinata in primul rand de reducerea drastica a recompenselor salariale menite sa cointereseze salariatii in asigurarea continuitatii asistentei medicale.
Aceasta este principala nemultumire a salariatilor de la spitalele din Tulcea, Neamt, Pascani, Sighetu Marmatiei si a celor din spitalele in care estimam ca se vor ivi in continuare proteste spontane", au transmis, miercuri, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara.
OUG 114 taie si in Sanatate - Medicii si asistentele pierd pana la o mie de lei pe luna
Cum si cat se reduc sporurile
Potrivit acestora, continuitatea asistentei medicale este atacata din mai multe directii simultan. In primul rand, este vorba despre reducerea sporului pentru activitatea desfasurata in zilele de sarbatori legale si cele de repaus saptamanal.
"Introducerea indemnizatiei de hrana in suma sporurilor si specificul unitatilor publice de sanatate (majoritatea sectiilor... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 13:46
Federatia "Solidaritatea Sanitara" solicita introducerea indemnizatiei de hrana in salariul de baza si reaminteste Guvernului ca dreptul la sporul de 100% raportat la salariul de baza actual, pentru lucrul in zilele libere legale, si dreptul la sporurile pentru conditii de munca acordate cel putin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariatilor, solicitandu-i sa asigure respectarea lor.
"In buna traditie a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile in favoarea salariatilor, Federatia 'Solidaritatea Sanitara' ofera Guvernului si solutia necesara pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizatiei de hrana in salariul de baza", se spune intr-un comunicat al sindicatului.
Federatia mentioneaza ca Legea 153/2017 (Legea Olguta Vasilescu) a fortat, in mod ilogic, introducerea indemnizatiei de hrana in categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (incepand cu 2019), adica la categoria de cheltuieli de natura salariala ce nu pot depasi 30% din suma salariilor de baza. Totodata, aceeasi lege a incercat sa anuleze garantia pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acorda salariatilor in privinta dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de baza actual pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala.
Conform sursei citate, efectele negative asupra drepturilor salariatilor au fost accentuate de masurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 12:54
Federatia Sanitas anunta ca, miercuri, a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca pana la clarificarea situatiei create de proiectul de OUG anuntat de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"Nu vom mai permite ca buna noastra credinta sa fie rasplatita cu aroganta, desconsiderare si dezinteres", au transmis sindicalistii care anunta ca vor face toate demersurile legale pentru a proteja interesele lucratorilor pe care-i reprezinta.
"Proiectul de OUG aflat astazi pe masa Consiliului Economic si Social blocheaza evolutia legala a veniturilor din sistemul sanitar si cel de asistenta sociala. Astfel, art. 34 al proiectului de act normativ aduce o noua discriminare pentru colegii care deja au fost nedreptatiti prin neacordarea cresterilor salariale la nivelul anului 2022.
Blocarea cuantumului sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 inseamna o noua amagire, mai ales pentru salariatii care vor beneficia de cresterea cu 25% din diferenta dintre salariul de baza actual si cel din 2022, incepand cu 1 ianuarie 2019", au transmis, miercuri, reprezentantii Federatiei Sanitas.
Potrivit acestora, pentru lucratorii din unitatile de asistenta sociala carora nu li s-au putut acorda sporurile in 2018, dar care aveau sperante justificate pentru acordarea acestora incepand cu 1 ianuarie 2019, "acest act normativ desfiinteaza orice posibilitate legala de intrare in normalitate".
"In acelasi timp, documentul in discutie nu permite raportarea sporurilor... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:04