Numarul creditelor de refinantare s-a dublat intr-un an, ca urmare a modificarii comisionului de rambursare anticipata a creditelor.
Aplicarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, a avut ca efect renegocierea contractelor in conditii mai favorabile clientilor, iar 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi, reiese din datele Consiliului Concurentei.
"Scopul urmarit prin introducerea in Ordonanta a dispozitiilor referitoare la eliminarea sau, dupa caz, reducerea comisionului de rambursare anticipata la toate creditele destinate consumatorilor persoane fizice a fost cresterea corecta a concurentei intre banci, ca urmare a cresterii gradului de mobilitate a clientilor", potrivit studiului Consiliului Concurentei intitulat "Mediul Concurential romanesc-evolutii in sectoare esentiale".
Si volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei s-a dublat, ajungand la 2.169 de milioane lei, de la 1.027, dupa aplicarea OUG. Volumul creditelor refinantate in valuta, in perioada iunie 2010 - mai 2011, a fost de 338 milioane euro.
Legea pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost promulgata in decembrie, iar principalele prevederi s-au referit la eliminarea comisionului de rambursare anticipata si calcularea dobanzii la toate creditele noi in functie de Euribor/Robor plus marja. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:34
Victoria ARB a fost morala, clientii bancilor sunt castigatorii, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, care a declarat luni ca, in ceea ce priveste OUG 50/2010, comunitatea bancara a iesit invingatoare din punct de vedere moral, scrie NewsIn."In ceea ce priveste OUG 50/2010, noi am iesit invingatori din punct de vedere moral. Castigatorii de fapt sunt clientii care au beneficiat de reducerea comisionului de rambursare anticipata a creditului, in conditiile in care legea nu ne mai impunea acest lucru pentru creditele in stoc.
Avem peste 20 de comisii de specialitate in care conducatorii activitatii speciale se intalnesc si discuta, dialogheaza si se realizeaza un schimb de experienta.
Noi am spus intotdeauna ca suntem o asociatie de lobby, deschisa colaborarii", a mentionat Ghetea.
Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, cu modificarile cerute de Comisia Europeana, astfel ca aceasta nu se aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 13:57
Ordonanta 50/2010 a creat multe dezbateri si transparenta, precum si libertatea clientilor de a se muta de la o banca la alta, dar nu putea sa reduca dobanzile in mod administrativ, a declarat miercuri vicepresedintele executiv pe retail al BCR, Oana Petrescu, informeaza NewsIn. "Ordonanta a creat foarte multa dezbatere publica, o parte din ea benefica. Ce nu si-a dorit ordonanta si ce nu poate sa faca un act de legislatie este sa reduca in mod administrativ dobanzile.
Ce putea sa faca si a facut, iar acesta este un lucru pozitiv, este faptul ca a creat transparenta si, in plus fata de aceasta, a creat libertatea clientilor de a se muta de la o banca la alta. Practic, acum clientii pot sa decida cu ce banca vor sa faca banking si sa procedeze in consecinta", a spus Oana Petrescu.Reprezentantul BCR a declarat ca banca ofera conditii de refinantare clientilor care doresc acest lucru.
"Pentru clientii care isi doresc sa se refinanteze sau care isi doresc conditii speciale noi discutam cu ei, discutam cu fiecare in parte.
Dorim sa luam in considerare totalitatea relatiei cu clientul atunci cand luam decizii. daca un client a fost bun platnic si a platit corect, daca vedem ca are salariul la noi, toate lucrurile acestea conteaza si va asigur ca pentru toti acesti clienti am gasit solutii foarte bune si i-am convins sa nu plece si au fost multumiti. Exista o parte dintre clienti pe care nu am reusit sa-i multumim", a spus Oana Petrescu.
Oficialul BCR a declarat ca increderea... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:59
BCR anuleaza actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana la data de 21 iunie 2010, care au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de populatie, si revine la aplicarea unei dobanzi de referinta interna, raportata la indici independenti, potrivit Mediafax."In conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca Comerciala Romana a decis denuntarea actului aditional de aliniere la prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobanda de referinta interna BCR (administrata/revizuibila semestrial/variabila) semnate inainte de 21.06.2010.
Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Oficialii BCR au mentionat ca denuntarea actelor aditionale inseamna incetarea efectelor acestora.
"In beneficiul transparentei si al clientilor sai, BCR va aplica, insa, principiile OUG 50/2010 si la contractele de credit pentru consumatori semnate inainte de 21.06.2010, cu dobanda de referinta interna BCR (administrata, revizuibila semestrial, variabila).
Astfel, rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni.
Pentru orice modificare a nivelului de dobanda datorita variatiei indicilor de referinta,... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:48
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat sambata la Realitatea TV ca modificarea OUG 50/2010 nu a reprezentat o conditie pentru acordarea celei de-a saptea transe de imprumut, aceasta fiind o cerinta a Comisei Europeane care a dorit respectarea prevederilor directivei europene, potrivit Newsin. "Ordonata 50 nu era conditie pentru aprobarea acestei transe.
Fondul Monetar International (FMI) a intrat in jocul acesta pentru ca, la un moment dat, seful delegatiei si-ar fi exprimat un punct de vedere potrivit caruia exista o directiva a Uniunii Europene, iar aceasta directiva nu este respectata in legislatia romaneasca (...)
Nu FMI si-a exprimat nemultumirea, ci Comisia Europeana care a vrut ca directiva sa fie implementata in legislatia romaneasca exact asa cum este ea, nu sa fie interpretata dupa ureche la noi si sa facem o prevedere populista dintr-o lege", a spus Adrian Vasilescu.
Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu modificarile cerute de Comisia Europeana, astfel ca aceasta nu se aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.
Presedintele Traian Basescu a semnat la sfarsitul anului trecut decretul de promulgare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori.
Prin OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru... mai mult
Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 23:06
Presedintele Traian Basescu a semnat marti decretul de promulgare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit NewsIn.Curtea Constitutionala a respins marti sesizarea PNL asupra OUG 50, declarand legea constitutionala.Camera Deputatilor a adoptat pe 23 decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri. Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.
El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare.Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara".In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 23:20
"3-4 banci din Romania au facut profit din volumul de creditare. Erau pe locul 8 ca valoare a activelor in 2006 si in 3 ani de zile au ajuns pe locul 2, fiindca inselau clientii si prejudiciau ceilalti bancheri. 50% din venituri sunt dobanzi din comisioane care trebuiau sa fie ascunse. Statul premiaza aceste banci care au inselat clientii", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in anul 2011?Comisia de buget-finante a votat ca majoritatea prevederilor din OUG 50 sa fie aplicate doar creditelor noi. Cum comentati?
Amendamentul era previzibil pentru ca FMI a fost convins de catre lobby-ul bancar.
Este o serie intreaga de chestiuni de ordin conceptual in contrarietate cu Constitutia.
E un cadou nesperat pe care l-au primit 3-4 banci, care au facut tot felul de artificii pentru a nu aplica aceasta ordonanta.
Peste 30 de banci care au implementat aceasta OUG 50 au fost transformate in victime.
Ele vor trebui sa revina la blockstart-uri, sa cheme peste 4 milioane de oameni sa semneze actele aditionale, iar daca nu vin, sa le trimita prin posta.
Din perspectiva clientilor, lucrurile sunt cat se poate de triste.
Aceasta ordonanta nu rezolva problemele contractelor pe care le au acesti 800.000 de debitori care nu-si mai pot plati ratele, insa le face mai transparente.
Astfel, oamenii au vazut ca in contracte se ascund tot felul de costuri sub diferite denumiri care nu ar trebui sa apara.
Raman insa o serie de... mai mult
Marti, 28 Decembrie 2010, ora 00:47
Camera Deputatilor a adoptat, joi, OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 "impotriva" si 12 abtineri, informeaza NewsIn.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat inca de miercuri, pe articole, OUG 50 in forma modificata de comisia de buget-finante.
Camera Deputatilor este forul decizional pe acest act normativ.
Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera, deputatul PDL Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.
El a mai precizat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare, instituindu-se ca banca sa poata refinanta creditele, in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare.
Deputatul PDL a mai afirmat ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a mentionat ca exista "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara".
In ceea ce priveste actele aditionale, Nitu a sustinut ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare, insa cele care au fost incheiate conform OUG raman in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.
In ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni,... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 09:52
Comisia de Buget-Finante a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind ca Ordonanta nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR-urile nu intra sub incidenta actului, informeaza Mediafax.Vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante, deputatul PDL Adrian Nitu, cel care a condus lucrarile comisiei in absenta deputatilor din opozitie a precizat ca raportul suplimentar prevede faptul ca OUG 50 nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata care sunt zero.
El a adaugat ca in Raport a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancii de a refinanta, fara costuri, creditele, stabilindu-se ca banca sa poata refinanta un credit, in urma analizei clientului, negociind posibilitatile de refinantare.
Nitu a mai spus ca CAR-urile nu intra sub incidenta OUG 50, fiind institutii financiare nebancare, dar a precizat ca, totuusi, vor exista "mici prevderi", ca "pentru orice istitutie financiara nebancara".
Intrebat ce stabileste raportul suplimentar referitor la actele aditionale, Nitu a spus ca s-a decis ca toate contractele care au fost semnate sa ramana in vigoare, iar cele care au fost intrate in vigoare conform legii sa ramana in vigoare, cu exceptia data de situatia in care sunt atacate fie de client, fie de banca, caz in care urmeaza sa se renegocieze contractul.
Nitu a mai spus ca nu a fost vorba de... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 00:46