Victoria ARB a fost morala, clientii bancilor sunt castigatorii, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, care a declarat luni ca, in ceea ce priveste OUG 50/2010, comunitatea bancara a iesit invingatoare din punct de vedere moral, scrie NewsIn."In ceea ce priveste OUG 50/2010, noi am iesit invingatori din punct de vedere moral. Castigatorii de fapt sunt clientii care au beneficiat de reducerea comisionului de rambursare anticipata a creditului, in conditiile in care legea nu ne mai impunea acest lucru pentru creditele in stoc.
Avem peste 20 de comisii de specialitate in care conducatorii activitatii speciale se intalnesc si discuta, dialogheaza si se realizeaza un schimb de experienta.
Noi am spus intotdeauna ca suntem o asociatie de lobby, deschisa colaborarii", a mentionat Ghetea.
Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, cu modificarile cerute de Comisia Europeana, astfel ca aceasta nu se aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti. mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 13:57
Presedintele Volksbank Romania, Johann Lurf, a declarat miercuri ca pierderile provocate de OUG 50 privind creditele pentru populatie se ridica la 10 milioane de euro, conform NewsIn."Este greu sa evaluam pierderile din OUG 50. O estimare ar fi de 10 milioane de euro daca ne gindim la toate eforturile interne si externe, pe langa cheltuielile financiare directe", a spus Johann Lurf.El a refuzat sa ofere amanunte cu privire la procesul intentat statului si a declarat ca acesta este un proces de invatare.In ceea ce priveste procesele cu clientii nemultumiti ai bancii, vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru, a declarat ca numarul acestora a inceput sa scada si ca s-a ajuns la 3%.
"Eu pot sa va spun ca sunt tot mai putine litigii, pentru ca noi continuam sa negociem cu clientii si sa gasim cai amiabile de a rezolva conflictul. Ar trebui sa vedem cati dintre cei 75.000 clienti nemultumiti au avut o problema cu OUG 50 si cati dintre ei mai au inca o problema. Acum sunt undeva sub 3%", a spus Cojocaru. mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 13:45
Volksbank Romania a solicitat in instanta despagubiri de la Guvern si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pentru daunele provocate de OUG 50/2010 privind creditele populatiei, indicand o suma initial determinabila de aproximativ un milion de euro, potrivit unor surse oficiale, relateaza Mediafax. "In cadrul procesului in care a solicitat anularea Ordonantei 50/2010, Volksbank a solicitat despagubiri Guvernului pentru pagubele inregistrate ca urmare a promovarii si aprobarii actului normativ. Executivul a primit foarte rau aceasta cerere, mai ales ca ordonanta a fost modificata in Parlament in sensul cerut de bancile comerciale, iar legea a fost promulgata de presedintele Basescu", au declarat declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Reprezentantii Volksbank Romania au confirmat informatia, dar nu au dorit sa ofere alte detalii.
Banca a cerut in septembrie anul trecut printr-o actiune in contencios administrativ suspendarea Ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea ca neintemeiata.
Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucuresti si tot in contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, in cadrul careia a formulat si pretentiile impotriva statului roman.
Banca este reprezentata in instanta de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Potrivit unor surse judiciare, suma inscrisa in cererea de chemare in judecata nu reprezinta valoarea finala a... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 18:00
Impactul negativ pentru Raiffeisen Bank al OUG 50 privind creditele pentru populatie este mai mic de 10 milioane de euro, a declarat marti presedintele si directorul general al bancii, Steven van Groningen, informeaza NewsIn. "Pierderile uriase care erau vehiculate in sistemul bancar erau bazate pe o anumita interpretare. Acum trebuie sa spun ca impactul negativ pentru Raiffeisen Bank este de sub 10 milioane de euro", a spus Steven van Groningen.El a explicat ca vechea dobanda interna folosita de banci exprima mai fidel costul si riscul din piata fata modul actual de calcul al dobanzii.Seful Raiffeisen Bank mai sustine ca Euribor nu reflecta situatia reala la nivel de cost, Euribor nefiind foarte transparent pentru costul real pentru o banca din Romania, pentru ca la acesta ar trebui adaugat riscul de tara. mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 15:39
Ordonanta 50/2010 a creat multe dezbateri si transparenta, precum si libertatea clientilor de a se muta de la o banca la alta, dar nu putea sa reduca dobanzile in mod administrativ, a declarat miercuri vicepresedintele executiv pe retail al BCR, Oana Petrescu, informeaza NewsIn. "Ordonanta a creat foarte multa dezbatere publica, o parte din ea benefica. Ce nu si-a dorit ordonanta si ce nu poate sa faca un act de legislatie este sa reduca in mod administrativ dobanzile.
Ce putea sa faca si a facut, iar acesta este un lucru pozitiv, este faptul ca a creat transparenta si, in plus fata de aceasta, a creat libertatea clientilor de a se muta de la o banca la alta. Practic, acum clientii pot sa decida cu ce banca vor sa faca banking si sa procedeze in consecinta", a spus Oana Petrescu.Reprezentantul BCR a declarat ca banca ofera conditii de refinantare clientilor care doresc acest lucru.
"Pentru clientii care isi doresc sa se refinanteze sau care isi doresc conditii speciale noi discutam cu ei, discutam cu fiecare in parte.
Dorim sa luam in considerare totalitatea relatiei cu clientul atunci cand luam decizii. daca un client a fost bun platnic si a platit corect, daca vedem ca are salariul la noi, toate lucrurile acestea conteaza si va asigur ca pentru toti acesti clienti am gasit solutii foarte bune si i-am convins sa nu plece si au fost multumiti. Exista o parte dintre clienti pe care nu am reusit sa-i multumim", a spus Oana Petrescu.
Oficialul BCR a declarat ca increderea... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 22:59
BCR anuleaza actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana la data de 21 iunie 2010, care au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de populatie, si revine la aplicarea unei dobanzi de referinta interna, raportata la indici independenti, potrivit Mediafax."In conformitate cu prevederile legale in vigoare, Banca Comerciala Romana a decis denuntarea actului aditional de aliniere la prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 a contractelor de credit pentru consumatori cu dobanda de referinta interna BCR (administrata/revizuibila semestrial/variabila) semnate inainte de 21.06.2010.
Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Oficialii BCR au mentionat ca denuntarea actelor aditionale inseamna incetarea efectelor acestora.
"In beneficiul transparentei si al clientilor sai, BCR va aplica, insa, principiile OUG 50/2010 si la contractele de credit pentru consumatori semnate inainte de 21.06.2010, cu dobanda de referinta interna BCR (administrata, revizuibila semestrial, variabila).
Astfel, rata dobanzii va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta independenti ROBOR la 6 luni/EURIBOR la 6 luni/LIBOR la 6 luni.
Pentru orice modificare a nivelului de dobanda datorita variatiei indicilor de referinta,... mai mult
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 14:48
"Sunt legi in Romania care spun ca bancile nu trebuie sa aplice comisioane abuzive si cu toate astea se aplica. Daca o banca face suma comisioanelor si vede ca ii ies 1 milion de euro, iar ea plateste o amenda de 10.000 lei pe care oricum o contesta in instanta si se judeca vreo 20 de ani cu ANPC-ul, atunci merita. Este un business (…) Romania va ramane in continuare un paradis financiar al bancilor", a declarat senatorul Iulian Urban, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Au inceput bancile sa transparentizeze costurile la credite dupa toate disputele pe seama Ordonantei 50?
Nu am remarcat o imbunatatire a acestor raporturi.
Singurul lucru benefic a fost faptul ca bancile au intrat intr-o disputa, insa doar de fatada, pentru a-si lua clientii unele altora pe motivul refinantarii creditelor.
La acest moment, piata bancara din Romania functioneaza ca un monolit care demonstreaza ca industria bancara romaneasca stie sa-si apere interesele.
Acestea reusesc sa ramana unite pentru ca gasesc in lumea politica tot felul de politicieni slabi de inger sau slabi de buzunar.
E un lucru remarcabil sa reusesti sa infrangi un intreg guvern.
Asta demonstreaza ca ne meritam pe deplin soarta pentru ca, pana la urma, nu i-a pus nimeni pe acei baieti sa semneze niste amendamente care le-au fost servite de catre banci.
OUG 50 creeaza un haos din punct de vedere juridic pentru ca ea a abrogat niste texte de lege foarte "interesante".
A fost un test pe care Guvernul l-a picat... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:28
Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI, publicata pe site-ul institutiei de la Washington, confirma ca modificarea OUG 50 a fost o preconditie pentru acordarea transei din imprumut programata pentru mijlocul lunii ianuarie.Amendarea ordonantei privind contractele de credit, astfel incat sa imbunatateasca transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor asigurand in acelasi timp stabilitatea sistemului financiar, este una dintre cele cinci preconditii ale acordarii transei de imprumut, potrivit documentului publicat pe site-ul Fondului Monetar International (FMI).
"Ca preconditie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura ca Ordonanta 50 din 2010 va imbunatati transparenta si protectia drepturilor consumatorilor, asigurand, totodata, stabilitatea sistemului financiar. In acelasi timp, ne vom asigura ca Banca Nationala este singura institutie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor", se arata in scrisoare.
Scrisoarea nu mai face nicio precizare privind conformitatea OUG 50 cu prevederile Directivei 48/2008 a Comisiei Europene, mentionata in documentul aparut in noiembrie.
Modificarea OUG 50 ca preconditie pentru eliberarea transei figura si in scrisoarea suplimentara obtinuta de MEDIAFAX in luna noiembrie a anului trecut, dupa misiunea FMI la Bucuresti. Informatiile nu au fost insa confirmate oficial, iar presedintele Traian Basescu a declarat, pe 25 noiembrie, ca modificarea OUG 50 nu este o preconditie de acordare a... mai mult
Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 12:26
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat sambata la Realitatea TV ca modificarea OUG 50/2010 nu a reprezentat o conditie pentru acordarea celei de-a saptea transe de imprumut, aceasta fiind o cerinta a Comisei Europeane care a dorit respectarea prevederilor directivei europene, potrivit Newsin. "Ordonata 50 nu era conditie pentru aprobarea acestei transe.
Fondul Monetar International (FMI) a intrat in jocul acesta pentru ca, la un moment dat, seful delegatiei si-ar fi exprimat un punct de vedere potrivit caruia exista o directiva a Uniunii Europene, iar aceasta directiva nu este respectata in legislatia romaneasca (...)
Nu FMI si-a exprimat nemultumirea, ci Comisia Europeana care a vrut ca directiva sa fie implementata in legislatia romaneasca exact asa cum este ea, nu sa fie interpretata dupa ureche la noi si sa facem o prevedere populista dintr-o lege", a spus Adrian Vasilescu.
Parlamentul a adoptat la finalul lunii decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu modificarile cerute de Comisia Europeana, astfel ca aceasta nu se aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.
Presedintele Traian Basescu a semnat la sfarsitul anului trecut decretul de promulgare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori.
Prin OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru... mai mult
Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 23:06