Guvernul se reuneste miercuri in sedinta si urmeaza sa adopte ordonanta de urgenta cu privire la masurile pentru bugetul pe 2021.
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca ordonanta privind masurile pentru bugetul din 2021 va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, printre aceste masuri mentionand ajutoare de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanta, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea masurilor active pana in 30 iunie 2021.
"Va fi o ordonanta care va fi pusa in transparenta si va fi aprobata in sedinta de Guvern de miercuri. Se prelungesc masurile active pana la 30 iunie 2021. (...). Munca flexibila este o masura care cred ca se va permanentiza in Romania. In continuare sunt acele masuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea ca Agro IMM Invest o sa fie aprobat in sedinta urmatoare de Guvern, sper sa fie gata cu toate avizele. Este o masura pe care o asteapta cei din sectorul agricol, cu garantii de pana la 1 miliard de lei", a spus Citu, la Palatul Victoria.
El a adaugat ca va fi aprobata si promovata schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, "o masura care este foarte mult asteptata", schema care are un buget de 500 de milioane de euro.
"Continua si in 2021 voucherele de vacanta in valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului romanesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continua sistemul de vouchere si va pot spune ca pana in martie cei din... mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2020, ora 08:31
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, joi seara, de ce romanii platesc cel mai scump gaz din Europa: "Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care practic a plafonat pretul la producator", a spus Popescu.
"Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care, practic, a plafonat pretul la producator. Acel 68 de lei, la vremea aceea, era 68 de lei cu mult sub pretul pietelor regionale, iar pretul la consumatorul casnic si la consumatorul industrial a ramas cel putin la acelasi nivel. La industrial chiar a crescut. Practic, aceasta diferenta de pret s-a dus in buzunarul furnizorilor", a spus Popescu intr-o emisiune la B1TV.
Potrivit ministrului, profitul s-a mutat de la producatori la furnizori nu numai in privinta gazelor naturale, ci si la energia electrica, companiile de stat Hidroelectrica si Nuclearelectrica fiind afectate.
"A fost o golanie facuta pe fata de Dragnea si de PSD la acea vreme. Cred ca domnul Valcov era creierul, pentru ca la acea vreme dumnealui era creierul economic al PSD. O golanie pe care noi, cei care am preluat guvernarea in 4 noiembrie, ne-am asumat ca o abrogam si am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeana pentru ca acea OUG 114 ne-a adus si intr-un infringement cu Comisia Europeana si am promis si ne tinem de cuvant: liberalizarea pretului la gaze naturale incepand cu data de 1 iulie si a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2021", a spus ministrul.
Ministrul Economiei a... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 22:44
Senatul a adoptat, miercuri, ordonanta care prevede amanarea platii ratelor la banci cu amendamente importante. Astfel, ordonanta modificata prevede ca plata poate fi suspendata pana la 31 decembrie, ca pot cere amanare si restantierii si ca nu se aplica dobanda la dobanda.
Ordonanta de urgenta care prevede amanarea platii ratelor a fost adoptata de Senat cu modificari substantiale.
Astfel, potrivit ordonantei romanii vor putea cere amanarea platii ratelor la credite chiar daca au restante. Ei vor putea amana platile pana la sfarsitul anului si nu vor mai plati dobanda la dobanda. Ordonanta de Urgenta modificata in Parlament mai prevede ca nu este nevoie ca solicitantii sa faca dovada ca au fost afectati economic de criza COVID-19.
De altfel, liderul PSD Marcel Ciolacu anuntase inca de saptamana trecuta ca ordonanta va fi amendata de social-democrati si aliniata proiectului de lege depus de acestia.
"La Parlament cred ca ma pricep cel mai bine. Ordonantele de urgenta ale domnului Orban au venit in Parlament. Le vom modifica tot in sensul legilor pe care le-am convenit cu celelate forte politice si le vom trimite la promulgare. Ar fi in noaptea mintii ca domnul Orban sa atace si ordonantele date de catre dansul", a spus Marcel Ciolacu.
Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat impotriva. Acesta urmeaza sa fie dezbatut si votat si in Camera Deputatilor.
Citeste si Romanii pot cere suspendarea platii ratelor. Normele de aplicare a... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 18:03
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, vineri, ca, daca este nevoie, va fi prelungita perioada pentru cererile de suspendare a ratelor si dupa perioada starii de urgenta. El a mai spus ca normele de aplicare la ordonanta care suspenda plata ratelor la credite pe o perioada de noua luni vor fi anuntate luni sau joia viitoare.
Florin Citu a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook ca aceasta ordonanta este unica in Europa, referindu-se la toti debitorii si la toate tipurile de credit.
"In primul rand aceasta ordonanta este unica in Europa pentru ca se refera la toti debitorii, persoane fizice si persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am facut nicio discriminare. In al doilea rand vreau sa repet faptul ca se aplica suspendarea pe o perioada de pana la noua luni, deci intre 1 si 9 luni. Sunt mai multe tari care o fac de o luna, trei luni samd", a spus ministrul Finantelor.
El a mai anuntat ca normele de aplicare vor fi anuntate luni sau joia viitoare si ca daca este nevoie va fi prelungita perioada pentru cererile de suspendare si dupa starea de urgenta.
"Normele de aplicare vom veni cu ele foarte rapid, luni sper, in sedinta de guvern, daca nu, joi ca sa le avem si sa putem sa pornim. Am vazut ca lumea este ingrijorata de faptul ca mai sunt doua sau trei saptamani pana la sfarsitul perioadei starii de urgenta. Va spun de ce acum ca daca este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare si dupa perioada... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:50
Valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai ar putea fi prelungita prin intermediul unui proiect de ordonanta de urgenta, a anuntat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
"Lucram la un proiect de Ordonanta de Urgenta in asa fel incat sa prelungim valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut. Le prelungim pana la sfarsitul anului acesta, ori pe 12 luni, in asa fel incat cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanta sa le poata folosi in continuare pentru ca este normal ca dupa trecerea acestei crize sa repornim economia, iar turismul trebuie sa functioneze", a aratat Virgil Popescu potrivit unei postari de pagina de Facebook a Ministerului Turismului.
Premierul Ludovic Orban a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca voucherele de vacanta vor fi mentinute, in bugetul de stat pe 2020, la nivelul lui 2019, adaugand ca unul dintre obiectivele Guvernului va fi si de a creste fluxul de turisti straini care vin in Romania.
Voucherele si cardurile de vacanta sunt utilizate de companii private si institutii publice, ca beneficiu al angajatilor, deductibil pentru firmele private. Acestia le pot folosi pentru a achizitiona servicii de cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice pentru destinatii in Romania. Tichetele pot fi folosite si pentru a cumpara bilete de avion si de tren. Conditia este ca aceste servicii sa faca... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 15:23
Plafonarea administrativa a preturilor energetice prin OUG 114/2018 a contribuit la scaderea cu circa 24% a profitului net cumulat al celor mai mari producatori de electricitate si gaze naturale, in 2019 fata de 2018, pana la 3,7 miliarde de lei (inclusiv cota de profit din aceasta activitate a OMV Petrom, SNP).
Toate cele mai mai mari sapte companii energetice romanesti (inclusiv distribuitorul Electrica, unde statul are 49% din actiuni) au obtinut un profit net total de peste 8,6 miliarde de lei, mai mic cu peste 600 de milioane de lei in 2019 fata de 2018, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Fara pofitul Hidroelectrica, estimat la peste 1,7 miliarde de lei de Curs de Guvernare, totalul rezultatelor nete ale companiilor energetice a scazut cu 6%, pana la 6,26 de miliarde de lei.
Scaderea profitului total s-a realizat in ciuda eforturilor companiilor de a profita de importurile mai ieftine fata de preturile de pe piata autohtona ramasa libera dupa OUG 114.
Astfel, se remarca scaderea de profit de peste 29% a Transgaz (TGN), operatorul monopolului de transport prin magistralele nationale de gaze naturale, dar si cea de 11% a profitului net total al OMV Petrom (SNP). Scaderi de profit sunt previzibile si la Hidroelectrica (-12%) si Electrica (-6%).
Suferintele si solutiile pietei
Rapoartele cu rezultatele preliminare pe 2019 contin informatii privind efectele OUG 114, ca si unele referitoare la felul in care companiile... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 12:11
Ordonanta de urgenta privind accesul pacientilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privati, a fost publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial.
OUG nr. 25/2020 modifica doua acte normative importante:
a) Legea nr. 95/2006 privind sanatatea;
b) OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Unele modificari sunt tehnice, altele pot fi discutabile, iar altele privesc un public larg. Sa parcurgem modificarile considerate de noi ca fiind relevante.
1) Se defineste mai exact notiunea de "derulare a unui program national de sanatate" ca fiind acele programe ce asigura tratamente specific pentru boli cu impact major asupra sanatatii publice.
2) Furnizorii privati de servicii medicale pot participa la implementarea programelor nationale de sanatate cu decontarea sumelor de la buget.
3) In cazul in care furnizorii privati de servicii medicale participa la un program national de sanatate cu decontarea unor sume de la buget, acestia nu au dreptul sa solicite de la pacienti sume suplimentare fata de cele decontate.
4) Spitalele private pot organiza servicii medicale private de urgenta. Lista spitalelor private ce asigura servicii medicale de urgenta va fi aprobata prin hotarare de guvern.
5) Se suspenda coplata serviciilor medicale cand pacientii opteaza pentru furnizori privati de servicii medicale, pana la data de 1 aprilie 2021.
6) Se reglementeaza conditiile prin care un furnizor de... mai mult
Luni, 17 Februarie 2020, ora 10:25
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat joi, in sedinta de guvern, ca depune un proiect de ordonanta de urgenta, prin care sa fie amanata cresterea alocatiilor, dupa ce legea a fost votata in Parlament si promulgata de Klaus Iohannis.
"Propunerea e de a introduce ordonanta de urgenta pe ordinea de zi cu propunerea ca termenul sa se proroge pana la 1 august", a Alexandru.
Ludovic Orban a anuntat ca aproba introducerea OUG pe ordinea de zi si ca este necesara pentru ca nu sunt bani la buget, dand de inteles ca alternativa ar fi cresterea taxelor si impozitelor.
"Din 2008 cresterile alocatiilor de copii au fost realizate la initiativa PNL. In 2015, prima oara, dupa ce timp de 7 ani nu fusesera crescute, si apoi in 2019. Aparitia acestui proiect de lege, aparitia intempestiva prin care tot in 2019, cand noi am reusit cresterea alocatiilor pentru copii prin dezbarerea la Legea Bugetului de stat, ne-a creat o problema foarte mare.
Efortul bugetar necesar pentru a sustine o a doua dublare, practic, in 2019, a alocatiilor e de peste 6 miliarde de lei. Sigur ca ne dorim cresterea alocatiilor si le vom ceste. De altfel, au si crescut de la 1 ianuarie datorita unui proiect de lege initiat tot de noi", a spus Orban, referindu-se la crestrea alocatiilor cu rata inflatiei, lege adoptata anul trecut de Parlament.
"Practic, si daca am vrea, nu putem, pentru ca intrarea eventuala in vigoare a acestui proiect de lege e ulterioara intrarii in vigoare a Legii Bugetului.... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 15:17
Seful Cancelariei primului ministru, Ionel Danca, a anuntat, luni, ca Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care sa permita intrarea in vigoare a prevederilor cuprinse in proiectul de lege care corecta unele prevederi din OUG 114 si pe care Executivul si-a asumat raspunderea.
Printre acestea se numara inghetarea indemnizatiilor pentru demnitari, incetarea detasarilor din sectorul privat in institutiile de stat si suspendarea aplicarii prevederilor Codului Administrativ pentru alesii locali pana la 1 ianuarie 2021. De asemenea, a fost inghetata valoarea punctului de amenda.
Danca a declarat, luni, la finalul sedintei de guvern, ca Executivul a fost nevoit sa ia masuri dupa ce PSD a atacat la Curtea Constitutionala angajarea raspunderii pe un proiect de lege care corecta prevederile OUG 114.
"Guvernul a trebuit din nou sa ia masuri pentru a repara ceea ce a stricat PSD-ul intre Craciun si Revelion in Parlament. Dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pentru un proiect de lege pentru corectarea prevederilor nocive ale OUG 114 pentru economie si pentru adoptarea unor masuri necesare in vederea stabilirii echilibrului bugetar pentru anul 2020, PSD, intr-un gest iresponsabil, a atacat la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si impiedica intrarea in vigoare unor masuri necesare pentru echilibrarea bugetului si pentru incurajarea economiei", a declarat Danca.
El a spus ca Guvernul a adoptat luni o ordonanta de urgenta care sa permita intrarea in vigoare a... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 21:12