Sarbatorile reprezinta mereu un motiv de a darui energie pozitiva, de a ne aduna impreuna cu familia si prietenii in jurul mesei.
In saptamana patimilor, va propunem sa lasam de-o parte grijile si stresul zilnic si sa ne bucuram de lucrurile simple. Decorarea mesei poate fi un prilej de a ne pune imaginatia la treaba si de a experimenta idei noi. Iata cateva idei de a realiza un decor neconventional, sugerate pentru cititorii Ziare.com de arhitectul Miruna Pavoni.
1. Servete vs servetele
Intr-un mise-en-place formal, servetele de panza de in sau bumbac vor fi intotdeauna o alegere rafinata. In cazul optarii pentru un cadru mai relaxat, informal, acestea pot fi inlocuite cu servetele de hartie.
Elemente ludice pot fi integrate cu succes in ambele situatii din modul de impaturire a acestora si integrarea diverselor elemente: flori, oua vopsite sau incondeiate, panglici sau biletele cu numele invitatilor.
Foto: Etsy
2. Oua aurite
Anul acesta se poarta finisajele ...citeste mai departe despre "Cinci idei pentru decorarea mesei de Paste (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Aprilie 2016, ora 12:19
Legenda spune ca ouale rosii sunt de origine pagana, ca inceputurile ar fi undeva prin Persia antica sau in Egipt. Ca si in numeroase alte traditii, crestinii au preluat multe din cutumele si chiar invataturile unor inaintasi necunoscuti.
Istoria n-are insa dovezi clare despre vopsirea si impodobirea oualor, decat de pe la inceputul mileniului trecut. Astfel, la 1200, regele Edward I al Angliei a platit cu 18 monezi din argint cumpararea si ornamentarea cu frunze de aur a 450 de oua, care au fost distribuite familiei regale si altor aristocrati. S-a raspandit vestea ca cine va primi un asemena ou se va imbogati.
Fireste, oua ornamentate cu aur nu-si putea permite decat curtea, dar obiceiul de a vopsi oua exista deja in popor. Probabil ca a sosit din Franta, unde crestiunii isi ofereau intre ei oua de Paste vopsite sau chiar incondeiate.
Cu timpul, cutuma s-a raspandit in toata Europa de vest, iar mai tarziu a ajuns treptat si in estul continentului.
Se pare ca ultima zona ...citeste mai departe despre "Povestea oualor de Paste transformate in bijuterii de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 08:38
De ce ciocnim ouale de Paste si de ce le vopsim inainte? Ca "asa se face" sau pentru ca avem in minte o explicatie clara? De ce taiem mielul? De unde vin aceste obiceiuri? Care a fost semnificatia lor initiala?
Daniela Dumbrava, istoric in cadrul Institutului de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane, spune, pentru Ziare.com, ca vopsitul oualelor vine din Persia, din vremuri imemoriale, iar primul ou vopsit de care se stie era unul de strut, in Cartagina.
"Cartagina ne aduce efectiv proba primului ou incondeiat, mai precis descoperirea Oului de strut punic, sec. IV-III i.Hr. Dar, din nou, nu stim exact daca astazi oul incondeiat din zona sud-est europeana trebuie sa ne duca cu gandul la Cartagina. Crestinismul pare ca ar fi mostenit traditia aceasta din Persia pre-islamica, la fel cum si taierea mieilor pare sa fie mai curand un reflex din Vechiul Testament", arata Daniela Dumbrava.
De fiecare data cand vine Pastele, ne aruncam in toate aceste pregatiri despre ale ...citeste mai departe despre "De ce spargem oua de Paste? Interviu cu istoricul Daniela Dumbrava" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 22:17
Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumos mestesugite vor putea fi tocmite si targuite de vineri, 11 aprilie, pana duminica, 13 aprilie, la Targul de Florii de la Muzeul National al Taranului Roman (MNTR).
"Olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare, din toate zonele tarii, se vor aduna in curtea Muzeului de la Sosea, la Targul de Florii", informeaza MNTR .
La targ vor fi prezenti cu oua incondeiate, pentru prima data, mesterii suceveni Elena Torac si Irinel Parasca. Din Basarabia vin mesterii Natalia Cangea, cu impletituri, Ruslan Scutelnic, cu ceramica si Ludmila Girlovan, cu lucruri cusute cu margele.
De asemenea, oaspetii vor putea targui de-ale gurii: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kurtös kalacs, mere din Maramures, halvita, miere de albine si laptisor de matca, polen si propolis, ierburi de leac, palinca de Bihor si dulceata.
Duminica, 13 aprilie, de la 10,30 la 11,30 si de la 12,00 la 13,00, cei prezenti vor putea participa la Atelierul de Creativitate, in care BluParty si Irina Latis vor organiza Cosite Urbane, un atelier de impletit cosite de par, dedicat mamelor si fiicelor. Costul unui atelier este de 25 de lei pentru o pereche, mama si fiica.
Accesul in Targul de Florii de la MNTR se va putea face contra cost, pretul biletelor... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 11:17
Ouale incondeiate nu reprezinta o afacere pentru toti cei care vin cu astfel de opere de arta la targuri. Multi oameni se detaseaza de stres si de responsabilitatile obisnuite in aceste zile, cand au libertatea de a se exprima exact asa cum simt.
Un exemplu este Andra Barbos, care in fiecare an, de Paste, incondeiaza oua traditionale si le vinde, dar nu pentru bani, ci din placere. Andra este de profesie event manager, dar in aceasta perioada este unul dintre artizanii targurilor de Paste.
"Cred ca la inceput a fost curiozitate si fascinatie pentru tehnica in sine. Este mai complicat sa intelegi ce inseamna incondeierea dintr-un filmulet sau dintr-un text. De aceea, cand am incercat personal, am fost pur si simplu fascinata. Si asa a inceput pasiunea", povesteste Andra Barbos despre inceputurile sale in arta incondeierii oualor.
Ce tip de vopsele folositi la incondeiatul oualor? Ce instrumente folositi pentru a picta ouale? Care este mai exact procedeul?
Dupa realizarea modelului cu ceara, ouale se vopsesc cu vopsea pentru oua obisnuita. In mod traditional, culorile folosite sunt fie alb si rosu, fie galben, rosu si o nuanta mai inchisa, dar mie imi place sa experimentez si am incercat si cu alte culori precum albastru, violet, verde.
Instrumentul folosit pentru incondeiere se numeste chisita (chishitza) si practic cu acesta se deseneaza folosind ceara de albine naturala incalzita intr-un recipient special.
Procedeul cuprinde cateva etape, si anume:... mai mult
Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00
Casa de Cultura Belgo-Romana "Arthis" organizeaza, duminica, La Bruxelles, a saptea editie a Festivalului "Primavara romaneasca la Bruxelles", eveniment dedicat culturii si traditiilor romanesti, bogatiei si frumusetii patrimoniului romanesc.
Editia de anul acesta a manifestarii va fi organizata sub semnul concursului international de muzica Eurovision si al muzicii pop din tarile est-europene.
Atractia festivalului va fi trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la concursul Eurovision din acest an. Aceasta va interpreta si melodia "Zaleilah" , cu care se va prezenta in finala concursului Eurovision in 26 mai, la Baku.
Pe scena vor urca si reprezentantii Republicii Moldova (Pasha Parfeny), Greciei (Eleftheria Eleftheriou) si Belarusului (Litesound) la editia 2012 a concursului Eurovision.
Vor mai avea reprezentatii grupul de muzica traditionala romaneasca Balkanica, cantautorul belgo-roman Quentin, formatia Hotar (Mihai Imbarus, Alex Simescu) si Raffaele, participant la Festivalul International 'Cerbul de Aur' in 2009.
Publicul va putea vizita standurile cu oua incondeiate, icoane pe sticla si creatii artistice contemporane - portelanuri, colaje, pictura, acuarele, bijuterii, sticlarie, sculpturi si miniaturi din sticla, ceramica - si va putea degusta produse culinare traditionale de Pasti si vinuri romanesti. Va fi organizata si o expozitie de pictura naiva a artistului Ioan Maric. mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 19:00
Comerciantii au iesit cu produse traditionale in intampinarea Pastelui. Daca iti doresti sa cumperi produse traditionale sau vrei sa te insipiri din arta incondeierii oualor, ai d eunde alege: de la traditionalele targuri din cadrul muzeelor pana la revenirea tarabelor pe unde se poate. Amplasarea meselor cu marfuri pe trotuare, in special la iesirile din statiile de metrou, este de departe cea mai statornica traditie din Bucuresti cand se apropie cate o sarbatoare. Astfel, pe unde trece in drum spre casa sau serviciu, fiecare are ce vedea in dreapta si-n stanga, mai ales ca mersul ii va fi cu siguranta incetinit dupa ocuparea unei bune parti a trotuarului.
Trecatorii sunt imbiati cu marfa cu conotatie pascala, dar si cu alte lucruri care le-ar putea trezi interesul daca tot fac niste cumparaturi.
La Piata Romana, alaturi de oua din lemn pictate, lumanari colorate in forma de oua, cosulete cu iepurasi si pui artificiali, care stau pe un strat improvizat de iarba si flori, icoane si ingerasi din ceramica, se gasesc si ciorapi de dama, portofele, betisoare parfumate, musamale, esarfe, bijuterii si nelipsitele pietre semipretioase si cristale, intr-un amestec foarte colorat.
Dar si aici mai exista cate un demers artistic, fiind oferite, de exemplu, si mici tablouri si felicitari cu pictura pe panza, cu motive de primavara.
Un targ improvizat este si in Piata Revolutiei, iar in Parcul Cismigiu, Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti din cadrul... mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 23:43