Banca Nationala a Romaniei a respins tranzactia prin care OTP Bank Romania urma sa preia Banca Romaneasca, desi Consiliul Concurentei daduse deja avizul inca de la finalul anului trecut.
Este pentru prima data cand BNR se opune unei tranzactii agreate intre parti in procesul de consolidare inceput dupa criza, scrie Profit.ro.
Decizia poate fi contestata de OTP doar intr-o procedura cu Banca Nationala, aducand lamuriri in fata Consiliului de Administratie al BNR.
La inceputul lunii martie, Sandor Csanyi, directorul executiv al grupului OTP declara intr-o conferinta la Budapesta, ca "are o presimtire rea" in legatura cu decizia finala. Acelasi lucru l-a spus si Laszlo Wolf, directorul general adjunct.
Achizitia ar fi crescut semnificativ cota de piata a OTP Bank in Romania, la circa 3,7%, ceea ce ar fi dus institutia de credit in jurul locului 8 in piata, fata de locul 11 la finele lui 2016.
National Bank of Greece si OTP Bank au semnat, in 27 iulie 2017, acordul definitiv pentru vanzarea pachetului integral de actiuni detinut de greci la Banca Romaneasca la un pret convenit de 72 de milioane de euro.
NBG preciza la acea vreme ca ca va incasa 650 de milioane de euro. In aceasta suma erau incluse si imprumuturile acordate subsidiarei din Romania.
Banca Romaneasca avea datorii totale de 2,3 miliarde de lei catre grupul NBG la finele lui 2016, sume ce ar fi trebuit sa fie platite de cumparatorul afacerii din Romania.
OTP Bank Romania este subsidiara a... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 17:41
Consiliul Concurentei a anuntat luni ca a autorizat operatiunea prin care OTP Bank Romania a achizitionat Banca Romaneasca. OTP devine astfel al 8-lea mare jucator de pe piata bancara interna.
"Autoritatea de concurenta a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice. Analiza Consiliului Concurentei a condus la concluzia ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata nationala sau pe o parte a acesteia", potrivit Consiliului Concurentei.
Decizia urmeaza sa fie publicata pe site-ul Consiliului Concurentei.
Pana la preluare, Banca Romaneasca era membra a Grupului National Bank of Greece. Era a 14-a cea mai mare banca din Romania, in baza afacerilor facute in 2016.
Citeste si:
E oficial: OTP cumpara Banca Romaneasca. Ce inseamna pentru clientiMaghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania ...citeste mai departe despre "Preluarea Bancii Romanesti de catre OTP a fost autorizata de Consiliul Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 15:55
Banca Nationala a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank Romania pentru achizitionarea pachetului sau de actiuni detinute la Banca Romaneasca, in valoare de 99,28%, finalizarea tranzactiei urmand sa aiba loc la inceputul anului viitor, a anuntat divizia din Romania a OTP Bank, intr-un comunicat de presa.
Tranzactia implica actiunile Bancii Romanesti (BROM) detinute de Banca Nationala a Greciei, precum si achizitia portofoliului suplimentar din Romania apartinand altor subsidiare ale acesteia.
Informatii despre tranzactie au aparut in presa inca de saptamana trecuta.
"Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. OTP Bank Romania doreste sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF.
Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina", mentioneaza OPT Bank Romania.
In privinta valorii tranzactiei, oficialii bancii nu au dezvaluit detalii, finalizarea acesteia fiind supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere.
"Reprezentantii National Bank of Greece si ai OTP Bank Romania au semnat acordul privind achizitionarea Bancii Romanesti. Partile nu doresc sa dezvaluie detaliile financiare ale tranzactiei.
Finalizarea tranzactiei este supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere.... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 10:05
OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Bancii Romanesti, de la National Bank of Greece (NBG), continuand seria de achizitii in Europa Centrala si de Est, au declarat vineri doua persoane apropiate situatiei, citate de Reuters.
"Este un acord. Divizia NBG va fi vanduta catre OTP", a spus o sursa din Atena.
Conducerea OTP a anuntat anterior public ca este interesata de preluarea Bancii Romanesti, ca si a altor banci din regiune, pentru extinderea prezentei in Europa Centrala.
NBG vrea sa vanda active in Balcani, inclusiv operatiunile din Romania, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene, a declarat in aceasta luna directorul general Leonidas Fragiadakis.
"Acest eveniment de fuziune-achizitie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cota de 3,6% pe piata din Romania, fata de o tinta a conducerii de 5%. Pretul ar putea fi acelasi cu cel din Croatia", a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.
OTP a cumparat Splitska Banka de la Societe Generale, la un pret apropiat de valoarea contabila.
OTP, care va obtine reteaua Bancii Romanesti de circa 110 sucursale, ar urma sa restituie si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.
In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a spus ca NBG va vinde si operatiunile din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul acordului cu autoritatile de reglementare.
OTP ar putea fi intersata si de preluarea diviziei din Serbia a NBG, Vojvodanska Banka.
Banca din... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 15:39
Curtea de Apel a dat o decizie finala, miercuri, in cadrul litigiului dintre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si OTP Bank, astfel ca banca maghiara este obligata sa elimine din contractele de credit clauzele de dobanda stabilite in mod unilateral, acestea fiind considerate a fi abuzive.
In replica, joi, oficialii OTP Bank spun ca respectivele clauze au fost eliminate inca din 2010 pentru majoritatea clientilor, ca urmare a implementarii ordonantei de urgenta 50/2010, astfel ca se mai regasesc in doar 400 de contracte, in timp ce 7.600 de contracte au fost modificate de actele aditionale emise la acel moment.
In plus, banca sustine ca, in prezent, toate contractele sunt conforme.
Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive
"Pentru o informare corecta si completa, precizam faptul ca procesul a fost demarat initial pentru cei aproximativ 400 de clienti care au refuzat semnarea actelor ...citeste mai departe despre "Reactia OTP Bank dupa ce a pierdut definitiv procesul cu ANPC legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:22
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a castigat, miercuri, procesul cu OTP Bank privind clauzele abuzive din contractele de credit. Decizia este definitiva.
"Prima hotarare definitiva dupa modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de credit a fost pronuntata astazi 10.02.2016 o data istorica cu siguranta. Felicitari echipei ANPC", a scris pe Facebook Paul Anghel, directorul general al Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana la ANPC.
Decizia a fost publicata pe portalul Just.ro si reprezinta solutionarea apelului formulat de OTP Bank la decizia Tribunalului Bucuresti data anul trecut in favoarea clientilor.
"Respinge apelul declarat de apelanta intervenienta ca neavenit. (...) Respinge apelul declarat de apelanta parata ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 10.02.2016", se arata in decizia Curtii de Apel.
Ca urmare, clauza de dobanda stabilita in mod unilateral de catre ...citeste mai departe despre "Decizie definitiva: Protectia Consumatorilor a castigat procesul cu OTP Bank legat de clauzele abuzive" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 15:40
Sapte clienti ai OTP Bank cu credite in franci au obtinut in instanta, in luna noiembrie, inghetarea cursului la nivelul contractarii creditului.
La inceput, procesul a fost unul colectiv, insa apoi a fost disjuns, arata un comunicat remis Ziare.com de catre avocatul Cuculis Adrian, care i-a reprezentat pe reclamanti.
Unul dintre clienti a obtinut plata ratei la un curs foarte mic fata de cel actual, anume putin peste 2 lei/franc, in conditiile in care, in prezent, cotatia monedei din Tara Cantoanelor e de peste doua ori mai mare.
Tribunalul Bucuresti a dat 7 sentinte in favoarea clientilor, insa deciziile nu sunt definitive si pot fi atacate cu apel.
Decizie definitiva: Un roman a obtinut inghetarea cursului pentru un credit in franci elvetieni
Iata ce a spus instanta in aceste cazuri: "Admite, in parte, ...citeste mai departe despre "Curs inghetat pentru plata ratelor la creditele in franci: 7 romani au castigat procesul cu OTP Bank" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 17:56
OTP Bank a mai pierdut un proces referitor la creditele in franci, instanta obligand banca sa incaseze ratele la cursul stabilit la incheierea contractului.
Sentinta a fost pronuntata, miercuri, de Tribunalul Bucuresti, informeaza un comunicat remis joi Ziare.com.
Instanta a obligat OTP Romania si OTP Ungaria sa incaseze ratele unui credit in franci elvetieni, apartinand unor clienti ai avocatului Avram Codrut, la cursul de 2,3090 lei/CHF, valabil la momentul semnarii contractului si sa restituie toate sumele achitate in plus rezultate din diferenta de curs valutar, la care se adauga dobanda legala.
De asemenea, bancile sunt obligate la plata cheltuielilor de judecata efectuate de catre reclamanti.
Victorie pentru cei cu credite la OTP Bank: ...citeste mai departe despre "OTP Bank a pierdut un proces referitor la creditele in franci: Rata va fi achitata la cursul initial" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 12:45
Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, Romania si Serbia, dar nu in Grecia, transmite presa maghiara.
Anuntul a fost facut, vineri, de adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, in contextul crizei elene, potrivit MTI si portfolio.hu.
BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene
BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)
In alta ordine de idei, el a explicat ca situatia din Ucraina nu este foarte promitatoare si costurile de risc ar urma sa creasca si in viitor, dar pana la sfarsitul anului OTP se asteapta la o stabilizare a operatiunilor din regiune.
Rezultate financiare
Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in ...citeste mai departe despre "Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 16:46