Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS) a publicat recent raportul final de investigatie referitor la un incident grav ce a avut loc in 13 octombrie 2016, la ora 21:16, pe aeroportul International "Henri Coanda" din Bucuresti.
In incident a fost implicat un avion de tip ATR al TAROM care se pregatea sa decoleze cu 38 de pasageri si patru membri ai echipajului spre Iasi. Dupa imbarcarea pasagerilor, efectuarea rulajului si alinierea la pista, aeronava a inceput rulajul pentru decolare dar, dupa scurt timp, echipajul a intrerupt decolarea ca urmare a sesizarii unor vibratii la una dintre roti (roata de bot).
Dupa intreruperea decolarii aeronava a degajat pista pe la capatul acesteia si s-a intors pe platforma la pozitia de parcare. Ulterior, s-a procedat la controlul amanuntit al pistei de si au fost gasite elemente metalice si cioburi de sticla care au fost identificate ca fiind resturi de balize marginale. S-a constatat lipsa unor balize, toate de pe latura de sud a pistei.
Potrivit raportului AIAS, "incidentul grav s-a produs ca urmare a alinierii si a rulajului pentru decolare pe linia balizajului luminos marginal dreapta al pistei". Cu alte cuvinte echipajul a aliniat gresit aeronava pe pista, pe linia balizajului si nu pe cea din centrul caii de rulare.
Traseul urmat de aeronava pe pista de decolare. Foto: aias.gov.ro
Urmarea a fost distrugerea a sase elemente metalice si de sticla (balize luminoase de la marginea... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 22:30
Romania ar putea pierde finantarea de 1,4 miliarde de lei oferita de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala pentru constructia Magistralei 6 de metrou pana la Aeroportul International "Henri Coanda", avertizeaza consultantul japonez angajat de Metrorex pentru a superviza proiectul si Ministerul de Externe.
Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, declara recent ca realizarea tronsonului dintre statia Tokyo, situata in apropierea complexului comercial Baneasa, si Aeroportul "Henri Coanda" nu se justifica economic, in contextul in care urmeaza sa fie construit un nou terminal, iar trenul pana la Otopeni a fost dat in functiune de CFR.
Japonezii de la Padeco, angajati de Metrorex sa supervizeze acest proiect, avertizeaza ca renuntarea la sectiunea dintre statiile Tokyo si Aeroportul Otopeni ar putea duce la pierderea finantarii acordate de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala acum mai bine de zece ani. In plus, banii nu pot fi transferati catre alte proiecte, iar decizia "va avea impact asupra relatiei cu Japonia", avertizeaza cei de la Padeco intr-o scrisoare care a ajuns la Ministerul Transporturilor noteaza Digi24.
Ministerul de Externe a transmis ca japonezii au facut cunoscut faptul ca refuza orice modificare suplimentara a termenilor proiectului si este gata sa retraga fondurile pentru a le directiona catre proiecte din alte tari. Mai mult, daca japonezii retrag imprumutul, Romania pierde taxele de angajament platite anual pentru mentinerea... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:56
Realizarile in materie de infrastructura ale anului 2020 se incheie cu o serie de inaugurari mult asteptate, precum metroul din Drumul Taberei si trenul de la Gara de Nord pana la Aeroportul "Henri Coanda", dar si deschiderea a 60 de kilometri de autostrada si lansarea unor licitatii importante.
Metroul din Drumul Taberei
Magistrala 5 de metrou, sectiunea Eroilor - Drumul Taberei, a fost inaugurata marti, 15 septembrie 2020, la noua ani de la debutul lucrarilor. Cea mai recenta magistrala de metrou are zece statii (Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara si Eroilor 2) si un depou. Lungimea liniei este de 6,871 kilometri, iar durata de deplasare este de aproximativ 12 minute.
Magistrala M5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, a fost finantata integral din fonduri externe nerambursabile (85%) si de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat este de aproape 3,2 miliarde de lei. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct.
In prezent, pe noua linie circula trenuri de metrou vechi, model Bombardier, iar peste doi ani si jumatate vor circula trenurile marca Alstom, producatorul cu care Metrorex a semnat contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri, in valoare de peste 103 milioane de euro.
Dupa inaugurarea acestei magistrale, Capitala a ajuns la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 07:36
Trei operatori feroviari vor avea trenuri pe linia Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Receptia investitiei va avea loc vineri, 4 decembrie.
Pe aceasta ruta vor circula trei operatori, unul de stat si doi privati. Mai precis, CFR Calatori, Transferoviar Calatori si Regio Trans sunt companiile care vor opera linia ferata de la gara la aeroport, potrivit Digi24.
CFR Calatori va opera aceasta linie cu Sagetile Albastre, in timp ce transportatorii privati vor introduce garnituri vechi de 40 de ani.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anuntat ca vineri, 4 decembrie, va avea loc receptia lucrarilor terminate la calea ferata care uneste Gara de Nord din Bucuresti cu Aeroportul Otopeni.
"In baza ultimelor discutii pe care le-am avut cu CFR Infrastructura pot sa va spun ca vineri dimineata se va realiza receptia la terminarea lucrarilor pentru tot ceea ce s-a realizat pe linia de cale ferata Gara de Nord-Otopeni", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor, la Radio Romania Actualitati.
Klaus Iohannis, Ludovic Orban si Lucian Bode au testat in 21 septembrie trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode declara, tot in septembrie, ca linia de cale ferata ar putea fi data in folosinta in 12 decembrie, odata cu noul mers al trenurilor. El spunea ca distanta dintre Gara de Nord si Aeroport va fi parcursa in 15-17 minute.
Citeste si: Oficial: 6,33 miliarde de lei alocati pentru metroul spre... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 13:21
Sase localitati din Ilfov au intrat sambata seara, 21 noeimbrie 2020, in carantina zonala. Printre acestea este si orasul Otopeni, in care se afla cel mai mare aeroport international din tara.
Oficialitatile au dat asigurari ca atat pe DN1 cat si traficul spre Aeroportul Henri Coanda nu va fi restrictionat.
Prefectul judetului Ilfov, Daniel Zamfir a precizat ca pe DN1 nu vor fi echipaje de politie care sa controleze soferii, asa ca cei aflati in tranzit isi vor putea continua drumul ca si pana acum.
"Se permite tranzitarea localitatilor carantinate. In Otopeni, DN1 nu va fi restrictionat in ceea ce priveste circulatia, oamenii vor putea tranzita Otopeniul, fara a avea posibilitatea de a intra in localitate pe strazile adiacente, pe care vor fi instituite filtre de verificare", a spus prefectul, conform Stirile Protv.
Prefectul a mai spus ca toate persoanele care merg sau vin de la aeroport nu vor avea probleme in trafic.
"Nu vor fi probleme. Cei care merg la aeroport isi poate justifica scopul calatoriei cu biletul de calatorie sau cu o declaratie pe propria raspundere. La fel si cei care vin de la aeroport", a precizat Daniel Zamfir.
In ceea ce priveste persoanele care vin din aeroport si spun ca nu mai au asupra lor biletul de calatorie cu avionul, prefectul a precizat ca se va analiza de la caz la caz. "Daca o persoana care vine din aeroport nu prezinta biletul de calatorie si nu are asupra sa nici declaratia, se analizeaza situatia. Se va verifica... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 11:25
Ministerul Transporturilor si Metrorex au semnat miercuri, 4 noiembrie, contractul de finantare pentru proiectul Magistralei 6 de metrou catre Aeroportul Henri Coanda - Otopeni.
Investitia ar trebui sa fie finalizata pana la 15 noiembrie 2026.
Magistrala 1 Mai - Aeroportul Henri Coanda - Otopeni va avea 14.2 kilometri si va cuprinde 12 statii, potrivit unui comunicat Metrorex, citat in adevarul.ro.
Obiectivul contractului este finantarea nerambursabila de catre AM POIM. Valoarea totala este de 6.333.594.004,58 de lei, din care valoarea totala eligibila este de 2.776.820.282 de lei.
Finantarea nerambursabila este de 2.360.297.239,70 de lei, fiind acordata din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare, valoare echivalenta cu 85% din valoarea totala eligibila aprobata. ...citeste mai departe despre "Oficial: 6,33 miliarde de lei alocati pentru metroul spre Aeroportul Otopeni. Cand trebuie terminata investitia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 21:17
Presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban si ministrul Transporturilor, Lucian Bode au testat luni, 21 septembrie, trenul pe ruta Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda. Presedintele Iohannis a precizat ca aceasta este prima linie de cale ferata construita de la zero in Romania dupa 1984.
Update:
Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
-Iata ca planul de relansare economica incepe sa isi arate si partea practica. Pentru a sublinia importanta dezvoltarii infrastructurii feroviare, am participat la un nou test pe singura linie de cale ferata construita din 1984 incoace, dupa cum a spus ministrul Transporturilor.
-Noi dorim sa dezvoltam Aeroportul International, dar e nevoie sa poti sa ajungi in aeroport in conditii foarte bune, in conditii predictibile. De aceea, legatura de la Gara de Nord la aeroport este esentiala.
-Romania are nevoie de o dezvoltare economica sustenabila, puternica si pentru asta este nevoie de infrastructura de transport, iar pentru a putea realiza aceasta infrastructura de transport avem o sansa enorma, acum in anii care urmeaza, cand putem sa folosim banii europeni care ne sunt pusi la dispozitie.
-Trebuie sa recunoastem ca bani europeni am avut si pana acum, doar vointa politica pana acum a fost putina. Daca ne gandim doar ca din 2016 pana in 2019 s-a realizat din aceasta linie 11% si, in niciun an de cand a venit guvernului liberal, s-a realizat practic tot restul, linia este ca si realizata,... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:35
Un avion al Tarom care urma sa decoleze de pe Aeroportul Henri Coanda spre Succeava a ramas la sol, dupa ce o pasagera a inceput sa tuseasca puternic.
Pasagerii s-au temut ca femeia ar putea sa fie infectata cu coronavirus. In aceasta situatie, pilotul aeronavei a decis sa nu mai decoleze, a transmis Realitatea Plus.
"Pasagera care a avut un acces de tuse in avion nu este bolnava de coronavirus. Aceasta a fost debarcata si a fost supusa unui examen medical. Si s-a stabilit ca nu are boala.
Si ceilalti 29 de pasageri au fost debarcati. Mai multi dintre ei veneau dintr-o tara aflata pe lista galbena, asa ca au avut emotii.
Pentru confortul lor psihic, urmeaza sa fie reimbarcati in alta aeronava", a declarat purtatorul de cuvant al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), Valentin Iordache, pentru Realitatea Plus.
Potrivit Mediafax, pasagera a completat o declaratie pe propria raspundere ca va intra in autoizolare pentru 14 zile cand va ajunge la Suceava.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "Decolarea unui avion de pe Otopeni a fost anulata, dupa ce o pasagera a inceput sa tuseasca" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 20:52
Lucian Bode, propus pentru revenirea in functia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a declarat miercuri, in Parlament, in timpul audierilor din comisiile de specialitate, ca Guvernul a aprobat toti banii necesari exproprierilor pentru un nou terminal la Aeroportul Otopeni.
"Dupa cum stiti, prin poarta de intrare principala, prin Aeroportul Otopeni a mai intrat in Romania o Romanie. Vorbim despre 16 milioane de oameni care au tranzitat sau au ajuns anul trecut in Otopeni.
Modernizarea cu un nou terminal este un obiectiv major. Si in acest sens, prin decizia Guvernului am alocat intrega suma necesara pentru exproprieri (in cadrul acestui proiect - n. red.). Vorbim despre 358 de milioane de lei", a declarat Bode.
Reprezentantii CNAB anuntau inca din primavara lui 2018 ca este nevoie de un nou terminal, in conditiile in care, la acel moment, numarul pasagerilor care tranzitau aeroportul abia ajunsese la putin peste 14 milioane (nu la 16 milioane, asa cum se intampla acum).
Si tot de pe atunci CNAB sustinea ca nu mai exista teren disponibil pentru un nou terminal. In consecinta, se astepta exproprierea unei suprafete, in 2018 sau 2019.
Ramane sa vedem in cat timp se vor face exproprierile si cand se va trece in etapele urmatoare ale proiectului. ...citeste mai departe despre "Bode: Prin Otopeni trece anual o Romanie intreaga! Dam bani, facem exproprieri, construim un nou terminal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 19:47