Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.
"Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.
Misiunea OSCE a concluzionat ca "alegerile din 3 noiembrie au fost eficient si bine gestionate, in pofida numeroaselor provocari cauzate de pandemia de COVID-19"."Campania electorala a fost caracterizata de diviziuni profunde care uneori au impiedicat dezbaterile politice si au inclus acuzatii nefondate de frauda", a adaugat sursa citata.
In timp ce rezultatele scadeau in noaptea de marti spre miercuri, Donald Trump si-a revendicat prematur "marea victorie" in alegerile prezidentiale din SUA, acuzandu-i pe democrati ca au incercat sa-i fure victoria depunand voturi dupa inchiderea scrutinului.
"Aceste declaratii ale unui presedinte care candideaza pentru realegere submineaza increderea publicului in institutiile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:13
James Gilmore III, ambasadorul SUA la OSCE, afirma ca tara pe care o reprezinta este preocupata de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar din Romania.
Declaratia a fost facuta la cea mai mare conferinta din Europa dedicata drepturilor omului si democratiei, Reuniunea Anuala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) privind Implementarea Dimensiunii Umane (HDIM).
"In Romania, Statele Unite sunt preocupate de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar care afecteaza independenta sistemului judiciar si limiteaza statul de drept. Aceste modificari legislative ar putea ingreuna investigarea si urmarirea penala a infractiunilor, inclusiv coruptia si ar putea submina in continuare institutiile care respecta statul de drept si buna guvernare", a declarat James Gilmore III, ambasadorul SUA la OSCE la conferinta.
De asemenea, oficialul american a precizat ca independenta sistemului judiciar se deterioreaza in mai multe state OSCE, "care submineaza institutiile democratice si impiedica eforturile de prevenire a coruptiei si abuzurilor de putere politica".
Pe langa Romania, alte tari evocate de ambasadorul american au fost Rusia, Armenia, Ucraina, Republica Georgia, Azerbaijan, Polonia, Ungaria, Serbia sau Turcia. ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA la OSCE: Suntem preocupati de modificarile aduse legislatiei si sistemului judiciar din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 13:34
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost criticat de la varful OSCE, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, dupa ce le-a refuzat accesul unor jurnalisti critici la adresa sa in minister.
"Decizia Ministrului Justitiei din Romania de a nu reinnoi acreditarile jurnalistilor de la Pro TV si Realitatea TV din cauza intrebarilor sau stirilor critice ale acestora reprezinta o ingradire inacceptabila a libertatii presei. Acreditarile nu trebuie folosite ca un instrument de a controla stirile sau a sanctiona jurnalistii", sustine responsabilul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, intr-o declaratie facuta de la Viena.
Reactia OSCE vine dupa ce Tudorel Toader a refuzat sa prelungeasca acreditarile jurnalistilor ProTV si Realitatea TV, Ovidiu Oanta si Ionela Arcanu.
Toader si-a motivat gestul spunand ca acestia nu ar fi respectat regulile de conduita ale ministerului.
Citeste si: Toader a retras acreditarile pentru doi jurnalisti incomozi UPDATE Ministrul Justitiei a revenit asupra deciziei la interventia premierului
Decision by #Romania Justice Minister not to renew accreditation of @ProTVro & @realitatea journalists on basis of critical reporting or questions is an unacceptable restriction on media freedom. Accreditation must not be used as a tool to control content or sanction journalists.- OSCE media freedom (@OSCE_RFoM) March 26, 2019 ...citeste mai departe despre "Tudorel Toader a fost criticat de OSCE, dupa ce a refuzat sa acrediteze... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 17:45
Procesul electoral din Ungaria si resursele excesive ale partidelor de guvernamant au subminat capacitatea opozitiei de a concura intr-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminica, a anuntat luni Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), relateaza agentia MTI.
Douglas Wake, seful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat ca votantii ungari au avut de ales dintre mai multi candidati, dar "intimidarea si retorica xenofoba, favorizarea din partea mass-media si finantarea opaca a campaniei electorale" au impiedicat dezbaterile politice reale.
"Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunturi si reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coalitiei de guvernamant, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o baza echitabila.
Drepturile si libertatile fundamentale au fost respectate in general, dar au fost exercitate intr-un climat nefavorabil... Accesul la informatie, precum si libertatile de asociere si ale mass-media au fost restranse, inclusiv prin modificarile legislative recente.
Campania ostila a limitat spatiul pentru dezbateri substantiale si a diminuat capacitatea alegatorilor de a lua o decizie in cunostinta de cauza. De asemenea, televiziunea publica a favorizat in mod clar coalitia de guvernamant", a mai transmis reprezentantul OSCE.
Misiunea OSCE in Ungaria a avertizat in privinta "suprapunerii omniprezente intre informatiile prezentate de guvern si campaniile... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 19:15
Serviciile de informatii germane sustin ca Rusia ca s-ar fi aflat in spatele unui atac informatic impotriva OSCE, organizatie care monitorizeaza eforturile de pace in Ucraina, in timp ce Moscova acuza Casa Alba de "vanatoare de vrajitoare", pentru ca americanii au gasit-o responsabila pentru implicarea hackerilor in alegerile prezidentiale.
Anchetatorii germani au prezentat dovezi ca un cunoscut grup de hackeri rusi, despre care se crede ca ar avea legaturi cu Kremlinul, a atacat luna trecuta computerele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Anuntul a fost facut de Hans Georg Maasen, seful serviciului de informatii interne din Germania, BfV, citat de The Guardian.
Maasen a spus ca gruparea responsabila este APT28, un alt nume pentru Fancy Bear, care a fost implicata si in furtul de documente de pe serverele Partidului Democrat din SUA, in timpul campaniei prezidentiale, in efortul de a-l ajuta pe Donald Trump sa castige alegerile.
Trump accepta, in ...citeste mai departe despre "Serviciile secrete germane acuza Rusia de un nou atac informatic. Kremlinul vorbeste de o "vanatoare de vrajitoare"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 08:43
Drona de supraveghere a misiunii OSCE din Ucraina, care a fost doborata vineri intr-o zona controlata de separatisti, a reusit sa fotografieze un lansator de rachete de fabricatie rusa inainte sa fie distrusa.
Aparatul de zbor fara pilot se afla in misiune de recunoastere la 35 de kilometri de Donetk, cand a detectat un blindat echipat cu sistemul rusesc de rachete sol-aer 9K35 Strela-10, informeaza site-ul oficial al OSCE, ...citeste mai departe despre "Drona OSCE doborata in Ucraina a apucat sa-si fotografieze agresorul: un lansator de rachete rusesc" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Mai 2016, ora 21:44
Acordul de incetare a focului in estul Ucrainei a fost in general respectat in ultimele 12 ore, a declarat duminica ambasadorul Ertugrul Apakan, seful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) in Ucraina a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare (OSCE).
Apakan a precizat ca orasul Lugansk a fost bombardat duminica in jurul orei locale 01:45, iar mai multe episoade de incalcare a armistitiului au fost raportate in zona Debaltevo, informeaza TASS.
Potrivit sefului MSM, observatorii OSCE nu au reusit sa intre in Debalteve pentru a putea vedea care este situatia din zona. Apakan le-a cerut ambelor parti implicate in ...citeste mai departe despre "OSCE: Armistitiul din Ucraina a fost respectat in general. Unde au fost probleme" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Februarie 2015, ora 19:03
Presedintele Traian Basescu a aprobat in Consiliul European de la Bruxelles, participarea Romaniei la misiunea OSCE din Crimeea.
"In timp ce ma aflam in Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE. Deocamdata, viabil este OSCE, deja am aprobat participarea cu experti in intelligence si vom vedea mai departe cu ce vom putea contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru ca am probat ca suntem buni cunoscatori ai situatiei din Ucraina si avem si 400.000 de vorbitori de limba romana in Ucraina si 650 de kilometri de frontiera", a spus Basescu, citat de Mediafax.
Romania isi permite o pozitie echilibrata in privinta Rusiei
Seful statului a mai tinut sa arate ca in interventia avuta in cadrul Consiliului a subliniat faptul ca un mare avantaj al Romaniei este ca nu este dependenta de gazul rusesc, iar cei 20% pe care ii importam ii putem substitui in orice moment din alta parte.
"Am subliniat faptul ca Romania nu are contracte de armament, nu are interese economice majore in relatia cu Federatia Rusa, deci suntem o tara care putem avea oricand o pozitie echilibrata, si din punctul de vedere al independentei energetice, si al exportului de armament si din punct de vedere cultural, ceea ce nu e putin lucru", a mentionat el.
Romanii, a doua minoritate din Ucraina
Despre protejarea drepturilor minoritatilor, Traian Basescu a declarat ca, in discutia care a avut loc in prezenta premierului Ucrainei, i-a cerut in mod expres nu numai sa se stie ca... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 00:05
Presedintia Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) o vor detine Elvetia si Serbia in 2014 si 2015, au decis vineri cele 56 de state membre ale organizatiei, se arata intr-un comunicat OSCE.
Eamon Gilmore, vicepremier si ministru irlandez al afacerilor externe, a carui tara asigura in 2012 presedintia OSCE, s-a aratat multumit de faptul ca statele membre OSCE au acceptat propunerea comuna a Elvetiei si Serbiei referitoare la elaborarea unui pachet privind prioritatile OSCE pe o perioada de doi ani.
Presedintia succesiva este un nou model al OSCE, iar Elvetia si Serbia si-au exprimat dorinta de a coopera pentru a elabora un program comun privind prioritatile OSCE pe o perioada de doi ani.
Aceasta abordare inovativa va permite o mai buna planificare pe termen lung, a afirmat Eamon Gilmore, adaugand ca presedintiile succesive vor facilita consistenta politicilor viitoare ale OSCE, in contextul in care in 2015 se vor aniversa 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.
Presedintia irlandeza impreuna cu fosta presedintie lituaniana si cea viitoare, detinuta de Ucraina (troica OSCE), va colabora cu Elvetia si Serbia pentru a planifica viitoarele prioritati ale organizatiei.
Decizia a fost luata printr-o procedura cu usile inchise, care s-a incheiat fara nici o obiectie din partea nici unei tari. Presedintia anuala a OSCE este decisa in unanimitate de cele 56 de state membre. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 16:50