Magazine din Kuwait au retras de pe rafturi produsele frantuzesti, in semn de protest fata de folosirea caricaturilor cu profestul Mahomed intr-o sala de clasa, de catre un profesor care a fost ulterior decapitat de un adolescent rus de origine cecena. In Arabia Saudita, un hashtag care cere boicotarea magazinelor Carrefour a fost al doilea cel mai folosit in cursul zilei de duminica, transmite Reuters.
Ministerul de Externe francez a anuntat ca au aparut apeluri pentru boicotarea produselor frantuzesti, mai ales cele alimentare, in mai multe tari din Orientul Mijlociu, precum si apeluri pentru organizarea de demonstratii impotriva Frantei din cauza caricaturilor.
Musulmanii considera ca orice desen cu profetul Mahomed este o blasfemie.
"Aceste apeluri pentru boicot sunt lipsite de fundament si ar trebui oprite imediat, precum si toate atacurile impotriva tarii noastre, care sunt promovate de o minoritate radicala", a aratat ministerul.
Institutia a mai cerut autoritatilor sa vorbeasca impotriva acestor boicoturi, pentru a ajuta companiile franceze sa asigure siguranta cetatenilor francezi.
In Kuwait, Uniunea Societatilor Cooperatiste de Consum, neguvernamentala, care reuneste peste 70 de magazine, a emis pe 23 octombrie o directiva pentru boicot.
Mai multe astfel de magazine, vizitate duminica de reporteri ai Reuters, au golit rafturile de produse precum cele pentru par si de infrumusetare fabricate de companii franceze.
Ministrul de Externe din... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 08:09
Uniunea Europeana a criticat marti planul presedintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian si s-a declarat preocupata in special de dorinta Israelului de a anexa Valea Iordanului, relateaza AFP si Reuters.
"Initiativa americana, asa cum a fost prezentata la 28 ianuarie, se indeparteaza de parametrii conveniti la nivel international", si-a exprimat regretul seful diplomatiei europene, Josep Borrell, citat intr-un comunicat.
Borrell este asteptat la Washington la 7 februarie, relateaza AFP si Reuters.
"UE reaminteste atasamentul sau fata de o solutie negociata fondata pe coexistenta a doua state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri echivalente, conform a ceea ce ar putea fi convenit intre parti, cu un stat Israel si un stat Palestina independent, democratic, unit, suveran si viabil, existand alaturi in pace, securitate si recunoastere reciproca", a afirmat el.
"Pentru a construi o pace justa si durabila, chestiunile nerezolvate legate de statutul final trebuie reglate prin negocieri directe intre cele doua parti", a insistat responsabilul european.
"Aceasta include in special chestiunile legate de frontiere, de statutul Ierusalimului, de securitate si de chestiunea refugiatilor", a subliniat el.
"Uniunea Europeana face apel la cele doua parti sa se angajeze din nou (in negocieri - n.r.) si sa se abtina de la orice actiune unilaterala contrara Dreptului international care ar putea exacerba... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 17:00
Planul de pace in Orientul Mijlociu al administratiei Trump va fi "istoric", apreciaza premierul israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu si rivalul sau Benny Gantz, care se pregatesc sa plece la Washington pentru a discuta despre aceasta initiativa americana, relateaza AFP.
Presedintele american Donald Trump anunta joi ca planul sau de pace, a carui prezentare a fost amanata in numeroase randuri, urmeaza sa fie dezvaluit pana marti, cand il primeste pe Netanyahu la Casa Alba.
Insa un oficial israelian de rang inalt a declarat sambata seara pentru AFP ca o prima intalnire Trump-Netanyahu este prevazuta inca de luni si ca ea va fi urmata de o a doua intalnire a doua zi.
"Am sperante bune ca ne aflam in pragul unui moment istoric pentru statul nostru", a declarat Netanyahu, citat sambata intr-un comunicat, referindu-se la planul de pace american.
"O oportunitate de acest fel se intampla o singura data in istorie, iar noi nu o putem rata (...). Am speranta buna ca suntem in pragul unui moment istoric pentru statul nostru", a repetat el.
"In prezent, noi avem la Casa Alba cel mai mare prieten pe care Israelul l-a avut vreodata si, deci, cea mai mare oportunitate pe care am avut-o vreodata", a adaugat Netanyahu referindu-se la acest plan - deja respins de Palestina, care considera administratia Trump prea proisraeliana.
Statele Unite au prezentat in iunie marile linii economice ale planului lor, care prevede investitii internationale in valoare de aproximativ... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 12:19
Implicarea mai solida a NATO in Orientul Mijlociu, ceruta de presedintele Trump si acceptata rapid de alianta, se refera cel mai probabil la politica de parteneriate a aliantei, in niciun caz la interventii militare, spune expertul in securitate nationala Hari Bucur-Marcu, in opinia caruia mesajul clar transmis miercuri de Statele Unite este ca "nu au de gand sa fie ele singure jandarmul in regiune".
"Lumea civilizata trebuie sa dea un semnal clar si unit regimului iranian: campania voastra de teroare, crime si haos nu va mai fi tolerata. Nu i se va permite sa continue. Astazi voi cere NATO sa se implice mult mai mult in procesul din Orientul Mijlociu", a declarat miercuri, la Casa Alba, presedintele american Donald Trump. Iar reactia aliantei nu a intarziat. In foarte scurt timp, secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat ca NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu.
Ce presupune aceasta decizie, ce implicatii are pentru Romania si la ce evolutii ne putem astepta in continuare ne spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur-Marcu, doctor in stiinte militare, fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, direct implicat in relatia Armatei Romaniei cu NATO.
Cum sa interpretam afirmatia ca "NATO va contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu"? La ce sa ne asteptam in continuare?
In primul rand, reactia secretarului general al NATO e de natura sa confirme faptul ca SUA au... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 09:54
NATO examineaza 'diferite optiuni' privind o implicare suplimentara in Orientul Mijlociu, in special un rol sporit in formarea fortelor locale, a declarat joi secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg a convenit miercuri, intr-o convorbire telefonica cu presedintele american Donald Trump, ca Aliatii ar putea 'contribui mai mult la stabilitatea regionala' in Orientul Mijlociu, asa cum a cerut liderul de la Casa Alba, potrivit unui comunicat al organizatiei emis in aceeasi zi.
'Cred cu fermitate ca cel mai bun mod de a combate terorismul international nu este intotdeauna sa fie desfasurate trupe NATO pentru operatiuni de lupta de anvergura', a declarat joi Stoltenberg pentru presa, citat de AFP.
'Uneori, este ceea ce trebuie sa facem, dar cea mai buna cale este de a permite fortelor locale sa combata ele insele terorismul', a adaugat norvegianul.
'Este exact ceea ce facem in Afganistan, ceea ce facem in Irak si, bineinteles, putem examina daca putem face mai mult in acest gen de activitati', a mai spus secretarul general al Aliantei.
'Putem, de asemenea, sa facem alte lucruri', a continuat el, fara a dori 'sa speculeze' mai mult. 'Examinam diferite optiuni. Aceasta necesita un adevarat proces decizional in cadrul NATO' si al celor 29 de state membre, a mentionat Stoltenberg, adaugand ca 'trebuie sa discutam cu tarile din regiune'.
NATO si-a suspendat sambata operatiunile de instruire a armatei irakiene, iar marti a anuntat ca o... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 20:16
Alianta Nord-Atlantica accepta solicitarea presedintelui SUA, Donald Trump, de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu, anunta NATO, intr-un comunicat postat pe site-ul propriu.
"Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a discutat telefonic, miercuri, cu presedintele SUA, Donald Trump, pe tema evolutiilor din Orientul Mijlociu. Au discutat despre situatia din regiune si despre rolul NATO", anunta Alianta Nord-Atlantica.
"Presedintele SUA i-a cerut secretarului general ca NATO sa se implice mai mult in Orientul Mijlociu. Au convenit ca NATO ar putea contribui mai mult la stabilitatea regionala si la combaterea terorismului. De asemenea, au stabilit sa mentina contactele stranse pe aceasta tema", precizeaza Alianta Nord-Atlantica.
In contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Iran, Donald Trump a anuntat miercuri ca va cere Aliantei Nord-Atlantice sa se implice mai mult in procesul de pace din Orientul Mijlociu. ...citeste mai departe despre "NATO accepta solicitarea SUA de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 21:50
Statele Unite vor trimite inca aproximativ 3.000-3.500 de militari in Orientul Mijlociu, ca urmare a amenintarilor sporite la adresa trupelor americane din zona, in urma uciderii generalului iranian Qassem Soleimani, au declarat vineri oficiali de la Washington, in timp ce secretarul american al Apararii, Mark Esper, a decis sa-si anuleze concediul pe care si-l programase pentru luna ianuarie, relateaza agentiile Reuters si AFP.
Potrivit respectivilor oficiali, care s-au exprimat sub conditia anonimatului, noii militari provin din Divizia a 82-a aeropurtata. Alti circa 750 de militari americani au fost deja trimisi saptamana aceasta in Kuweit. In perioada scursa din luna mai 2018, SUA au suplimentat cu circa 14.000 efectivele trupelor dislocate in Orientul Mijlociu.
Iranul a promis razbunare ''la momentul si locul potrivit'' dupa uciderea intr-un raid pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, cel mai proeminent comandant militar iranian si arhitect al influentei sporite a Iranului in Orientul Mijlociu.
Oficiali americani au mai declarat agentiei Reuters ca secretarul apararii, Mark Esper, si-a anulat concediul pe care intentiona sa-l ia mai tarziu in cursul lunii ianuarie.
Comandant al Fortei Al-Quds, insarcinat cu operatiunile externe ale Gardienilor Revolutiei si reprezentant in regiune al ayatollahului Ali Khamenei, generalul Soleimani a murit vineri dimineata in urma unui raid executat de aviatia americana cu o drona asupra convoiului sau pe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 22:25
SUA vor trimite inca 1.000 de militari in Orientul Mijlociu ca raspuns la "comportamentul ostil al fortelor iraniene si al gruparilor intermediare", a anuntat luni Patrick Shanahan, ministrul interimar al Apararii.
Decizia va mari cel mai probabil tensiunile dintre cele doua tari. Saptamana trecuta Washingtonul a dat vina pe Iran pentru atacuri asupra a doua petroliere, la un an dupa ce presedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear semnat in 2015 cu Iranul.
Citeste si Tensiuni in crestere in zona Golfului Persic: Apeluri la calm, dupa ce Trump a acuzat Iranul de atacurile asupra a doua petroliere
"Am autorizat aproximativ inca 1.000 de militari cu obiective defensive pentru a gestiona amenintarile aeriene, navale si la sol din Orientul Mijlociu", a afirmat Shanahan, intr-un comunicat citat de The Guardian.
"Atacurile iraniene recente au validat informatiile credibile pe care le-am primit cu privire la un comportament ostil al fortelor iraniene si al gruparilor lor intermediare care ameninta Statele Unite si interesele noastre din regiune", a precizat el.
Shanahan a adaugat: "Statele Unite nu cauta un conflict cu Iranul. Masura de astazi a fost luata pentru securitatea si bunastarea militarilor nostri care lucreaza in regiune si pentru a ne apara interesele nationale".
Iranul a comunicat, luni, ca va incepe in curand sa incalce limitele privind rezervele de uraniu imbogatit din acordul nuclear.
Acordul, care a fost intermediat de... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 08:51
Compania franceza de cai ferate SNCF se gandeste la o eventuala repunere pe sine a celebrului tren Orient Express, transmite AFP.
Grupul feroviar controlat de statul francez va expune, incepand de miercuri, sapte din cele mai frumoase vagoane de tren ale sale din anii 1920, dupa o restaurare meticuloasa care a durat patru ani. In realitate, doar trei vagoane de tip restaurant ce vor fi expuse la Gara de Est din Paris au apartinut trenului Orient-Expres, care a circulat intre 1883 si 1977 intre Paris si Istanbul via Viena mai intai si ulterior prin Venetia. Celelalte patru vagoane de tip salon expuse sunt si mai spectaculoase, chiar daca nu au ajuns pana pe malul Bosforului. Materialul rulant utilizat de Compania Internationala de Vagoane de Dormit era interschimbabil intre diferite trenuri.
"Compania nu utiliza vagoane salon pentru Orient Express. Acestea erau rezervate pentru calatorii mai scurte precum Trenul albastru spre Coasta de Azur", explica Arthur Mettetal, responsabil cu patrimoniul la SNCF.
Insa, tocmai intr-unul din aceste vagoane salon de tip Pullman a fost filmat celebrul film "Crima din Orient-Express" in anul 1973, dupa romanul Agathei Christie. "Brusc acest vagon a devenit "stilul Orient Express" in imaginarul colectiv, cu incrustatii, buchete de flori, bar si pian. De fapt, cinematograful a fost cel care a creat aceasta imagine", subliniaza Arthur Mettetal.
SNCF a preluat marca Orient Express de la Compania Internationala de Vagoane de Dormit,... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 09:59