Grupul petrolier american Chevron intentioneaza sa inceapa "in doua-trei saptamani" lucrarile pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a declarat, marti, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat in vizita in zona in care ar urma sa fie executate lucrarile si unde sute de persoane se opun acestui proiect.
"Ne asteptam ca explorarile la Pungesti sa inceapa in doua-trei saptamani", a declarat directorul Chevron pentru Romania, Tom Holst.
Grupul american si-a intrerupt de mai multe ori activitatile pentru explorarea gazelor de sist la Pungesti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul Romaniei si a opozitiei activistilor ecologisti.
Marti, Chevron a organizat o deplasare a jurnalistilor la Pungesti, unde ar urma sa fie forat primul put de explorare a gazelor de sist din Romania. Cu toate acestea, sute de opozanti, supravegheati indeaproape de jandarmi, au reusit sa se apropie de zona de foraj strigand 'Nu, gazelor de sist'.
Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulica, tehnica de extractie a gazelor de sist. Desi aceasta metoda este permisa in SUA, ea este interzisa in Franta. Insa, Tom Holst a dat asigurari ca grupul Chevron va respecta normele de mediu.
"Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a insistat Tom Holst, adaugand ca orice decizie cu privire la o eventuala extragere prin intermediul metodei de fracturare... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 18:13
Comisia Europeana a adoptat miercuri o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist in Europa cu conditia respectarii "principiilor comune" minime, in special a normelor sanitare si a celor pentru protectia mediului.
In pofida recomandarilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.
"Gazele de sist suscita sperante in unele regiuni ale Europei, dar si preocupari. Comisia raspunde solicitarilor formuland principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze in scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesara", a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.
Recomandarile Bruxellesului sunt "total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi", a reactionat organizatia Prientenii Pamantului, denuntand "lipsa de curaj" a Uniunii Europene, care "nu a luat masuri concrete in acest domeniu".
"O locatie pentru exploatarea gazelor de sist nu va putea fi selectata decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica nu antreneaza eliberarea directa a substantelor poluante in panzele freatice", recomanda CE.
De asemenea, statele vor trebui sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt construite... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:46
Compania americana Chevron a inceput, in acest an, explorarea gazelor de sist in Romania, iar subiectul a starnit o dezbatere de amploare nationala, care a impartit Romania in doua tabere: cei care-si doresc independenta energetica si cei care considera ca exploatarile vor afecta negativ mediul inconjurator.
Chevron, a doua mare companie petroliera americana, a castigat in 2010 concesiunea a trei perimetre in judetul Constanta si a preluat un altul in judetul Vaslui, unde si-a exprimat intentia de a extrage gaze de sist. Acestea sunt de fapt tot gaze naturale, dar aflate in roci mult mai dure, iar extractia lor necesita explozii pentru a degaja rocile respective. Fisurile astfel rezultate se umplu cu apa, nisip si alte substante pentru a le tine deschise si a putea extrage resursele de gaze de acolo.
Inca de la finele anului trecut se prefigura un iures pe aceasta tema. Mai multe localitati din Constanta au organizat referendumuri, iar localnicii si organizatiile de mediu au fost vehemente impotriva acestor activitati petroliere.
Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie
Incet, incet, Chevron a primit toate autorizatiile de care avea nevoie, deci, legal, a primit unda verde pentru a da drumul lucrarilor.
In paralel, autoritatile au inceput o campanie de informare a cetatenilor cu privire la beneficiile gazelor de sist, marsand pe ideea principala potrivit careia aceste resurse ar fi suficiente pentru a asigura independenta energetica a tarii... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:30
Conducerea locala din comuna Puiesti, judetul Vaslui, vrea sa organizeze un referendum pe tema gazelor de sist, avand in vedere ca Chevron a obtinut un certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde in zona.
Primarul comunei, Costel Moraru, a facut acest anunt in timpul dezbaterii organizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) pentru acordul de mediu firmei petroliere, la care au participat foarte multi rezidenti.
El a mentionat ca o hotarare in acest sens se va lua in cadrul ultimei sedinte a Consiliului Local, pe 30 decembrie.
"Apreciez numarul mare de locuitori prezent la dezbatere si, chiar daca intrebarile lor s-au abatut de la subiect, eu sunt in asentimentul lor. Eu zic ca nu se va ajunge ca la Pungesti si sper sa nu se ajunga ca acolo. Cred ca se va lua in considerare rezultatul referendumului pe care il vom ...citeste mai departe despre "O alta comuna din Vaslui vrea referendum pe gazele de sist: Sa nu ajungem ca cei din Pungesti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 10:49
Chevron va continua campania de informare a localnicilor din comunele Pungesti, Bacesti si Puiesti din judetul Vaslui cu privire la explorarea gazelor de sist, se arata intr-un comunicat al companiei americane.
"Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania continua sesiunile de informare in comunitatile locale Pungesti, Bacesti si Puiesti, pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune face parte din programul de informare pe care Chevron l-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013 si care a mai cuprins intalniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunitatilor si consultari publice', se arata in comunicat.
Oficialii companiei sustin ca "forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania'.
In comunicat se mai arata ca Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor de explorare in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013.
"Gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale. Operatiunile de explorare si dezvoltare a... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:20
Un numar de 11 tari europene au identificat zone potentiale cu gaze de sist, iar o parte dintre ele au demarat lucrari de explorare, printre acestea aflandu-se Austria, Bulgaria, Germania si Ungaria, noteaza portalul infogazedesist.eu, proiect lansat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in cadrul unei campanii de informare si dezbatere publica privind gazele de sist.
Potrivit informatiilor citate, in prezent, Austria are in derulare activitati de explorare a gazelor de sist, iar in acest sens compania OMV cerceteaza un bazin langa Viena.
In Bulgaria, exista interdictii prin moratoriu privind aplicarea metodei "fracking" (fracturare hidraulica, n.r.), insa explorarea este in plina desfasurare in zona Novi Pazar, concesiune Chevron, precum si in alte cinci perimetre.
Desi are un potential enorm, evaluat la 5,1 trilioane metri cubi gaze de sist, Franta nu a autorizat explorari din cauza presiunilor celor din Green Party care l-au determinat pe presedintele Hollande sa mentina interdictia, in pofida rezultatelor studiului guvernamental "Raportul Gallois" care avizeaza utilizarea fracturarii hidraulice.
Pe de alta parte, Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos, unde sunt planificate sa fie executate zece sonde de explorare.
Datele publicate pe infogazedesist.eu arata faptul ca Ungaria a forat, in anul 2009, prima sonda in Bazinul Mako (Mako Trough), iar lucrarile au fost realizate de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 12:09
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va organiza dezbateri publice pentru a analiza avantajele si riscurile exploatarii gazelor de sist, prima dintre aceste dezbateri urmand sa aiba loc la inceputul lunii iunie la Bucuresti, a anuntat sambata ministrul de resort Rovana Plumb, invitata la emisiunea Income Magazine de la postul TV Antena 3.
"Vom organiza dezbateri publice. Vom incepe prin organizarea unei dezbateri publice la Bucuresti, in prima decada a lunii iunie, cu specialisti, cu experti si, bineinteles cu organizatii neguvernamentale, pentru a putea explica in mod cat se poate de stiintific care sunt avantajele si dezavantajele", a spus Rovana Plumb.
Aceasta a reiterat ca trebuie facuta o departajare clara intre explorare, care va dura minimum cinci ani, si exploatare.
"Trebuie sa facem o departajare clara intre procesul de explorare, unde vom vedea daca tara noastra dispune sau nu de resurse si unde nu exista niciun risc de mediu, si componenta de exploatare, care presupune risc de mediu. Perioada de explorare va dura minimum cinci ani, timp in care este posibil sa apara si alte tehnologii de exploatare mai prietenoase cu mediul. Din informatiile pe care le avem, exista in procedura de analiza alte doua noi tehnologii, care sunt prietenoase cu mediul, si care asigura totodata si protectia cetatenilor care locuiesc in apropierea zonelor de exploatare", a precizat Rovana Plumb, subliniind ca riscurile de mediu sunt asociate tehnologiei de fracturare... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 15:26
Romania are o pozitie unitara cu cea a statelor europene in privinta explorarii gazelor de sist, discutiile privind exploatarea lor urmand sa fie reluate dupa rezultatele etapelor de explorare, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Am discutat cu mai multi colegi din Uniunea Europeana, cu state precum Polonia, Belgia. Toate au o pozitie unitara in privinta gazelor de sist, care se refera la posibilitatea explorarilor, pentru a sti care este miezul discutiilor. Si in Romania se discuta in acelasi mod.
Guvernul este dispus sa accepte explorarile. Dureaza o perioada. Este posibil ca in aceasta perioada tehnologiile sa se imbunatateasca pentru a evita mai tarziu efectele exploatarilor. Daca vorbim de explorare, cred ca este nevoie sa o facem, nu afecteaza nici mediul, nici viata. Este de datoria noastra sa stim daca continuam dezbaterea si in ce mod", a afirmat Varujan Vosganian.
Activitatea de prospectare a zacamintelor de gaze de sist va ocoli ariile protejate, se va derula la o distanta de cel putin un kilometru de tarmul Marii Negre si nu va avea loc in orase sau zone locuite, se mentioneaza intr-un document informativ pus, recent, la dispozitia AGERPRES de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Totodata, operatiunile de explorare ce urmeaza prospectiunilor nu vor implica utilizarea procedeului fracturarii hidraulice.
In plus, la initativa Guvernului se vor organiza dezbateri publice, in care... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:17
Romania se afla printre cele mai bine plasate foste tari comuniste din Europa care viseaza sa scape de dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care descoperirea noilor depozite de gaze de sist face ca solutia sa se afle la o aruncatura de bat.
Concernul american Chevron doreste sa inceapa forarea pentru exploatarea gazului de sist in apropierea orasului Barlad, in timp ce mai multe organizatii neguvernamentale au organizat proteste - inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdictie nationala a exploatarii gazelor de sist, comenteaza joi agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu de la Bucuresti.
Analistii economici, continua Reuters, sunt de parere ca depozitele de gaz de sist, adaugate la rezervele de gaze conventionale, ar putea transforma Romania intr-o tara cu dependenta zero de resursele energetice externe.
Moratoriul actual asupra exploatarii gazelor de sist ar putea fi ridicat, dupa scrutin, adauga Reuters, care mentioneaza ca Uniunea Social Liberala (USL), a premierului de stanga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, inca nu si-a clarificat pozitia privind exploatarea gazelor de sist.
Si alte formatiuni politice au manifestat retinere in a-si dezvalui intentiile cu privire la acest subiect, de teama sa nu piarda sprijinul electoratului in plina campanie pentru alegeri.
"In cele din urma va trebui luata o decizie. Noi speram ca aceasta decizie nu va fi una care sa consolideze aceasta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:48