Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a constatat marti ca Statele Unite au incalcat regulile comerciale internationale prin impunerea unor tarife de mai multe miliarde de dolari Chinei, in razboiul comercial al presedintelui Donald Trump cu Beijingul, decizie care a nemultumit puternic Washingtonul, transmite Reuters.
Potrivit Washingtonului, tarifele impuse in urma cu doi ani pentru bunuri din China, in valoare de peste 200 de miliarde de dolari, au fost justificate pentru ca China obliga companiile sa transfere tehnologie si proprietate intelectuala.
O comisie a OMC formata din trei persoane a afirmat insa ca tarifele americane au incalcat reglementarile comerciale pentru ca au fost impuse numai Chinei si au fost peste nivelul maxim acceptat de SUA. Washingtonul nu a explicat inca adecvat de ce sunt justificate exceptiile, a conchis comisia.
"Acest raport al comisiei confirma ce afirma administratia Trump de patru ani: OMC este complet inadecvata pentru a opri practicile daunatoare ale Chinei in domeniul tehnologiei", a afirmat reprezentantul pentru Comert al SUA, Robert Lighthizer, intr-un comunicat.
Ministerul Comertului din China a afirmat ca Beijingul a sustinut sistemul comercial multilaterial si a respectat regulile si deciziile OMC, sperand ca Washingtonul va face acelasi lucru.
Statele Unite pot face apel impotriva hotararii de marti a OMC. Insa, acest lucru ar pune cazul intr-un vid legislativ, deoarece Washingtonul a blocat deja numirea... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:15
Edwin Vermulst, expert in dreptul comertului international si al UE: Trebuie o noua consultare privitoare la proiectul de tehnologia 5G in Romania. Nu e nici macar un singur criteriu tehnic in acest proiect. Criteriile sunt pur politiceFoto: facebook Huawei
Noul proiect de lege privind tehnologia 5G in Romania ar trebui supus unei noi dezbateri publice, pentru a vedea in ce masura modificarile facute de Ministerul Comunicatiilor ia in considerare numeroasele comentarii si critici care au fost formulate in consultarea publica initiala, considera renumitul avocat Edwin Vermulst, cu o vasta experienta in dreptul comertului inernational, implicat in numeroase proceduri de solutionare a litigiilor la Organizatia Mondiala a Comertului.
Intr-un interviu pentru B1.ro Edwin Vermulst, care practica dreptul comertului international din anul 1985 si este fondator al companiei VVGB Advocaten, a explicat faptul ca proiectul legislativ privind desfasurarea retelelor 5G in Romania stabileste criterii exclusiv politice pentru a decide acceptarea sau respingerea echipamentelor de la un anumit furnizor. Acestea vin in contradictie atat cu strategiile unificate stabilite la nivelul UE, cat si cu criteriile luate in considerare de alte state europene precum Germania, care se bazeaza in special pe o abordare tehnica, si nu pe o abordare politica.
Edwin Vermulst considera faptul ca prezenta in legislatia romaneasca a unor prevederi care exclud in mod discriminatoriu un furnizor de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:08
Donald Trump a amenintat marti ca SUA vor parasi Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pe care o critica deschis pentru ca ar acorda, potrivit lui, un tratament favorabil Chinei in detrimentul SUA, relateaza AFP.
"Vom pleca daca este necesar", a declarat presedintele american in fata angajatilor unei uzine chimice a societatii Shell, situata in Pennsylvania.
"Stim ca ne jecmanesc de ani de zile si asta nu se va mai intampla niciodata", a mai spus miliardarul republican.
Nu este pentru prima data ca presedintele american ameninta sa paraseasca organizatia mondiala pe care o considera, in timpul campaniei sale electorale, "caduca".
Vara trecuta, Trump a estimat ca OMC trateaza "foarte prost" SUA de ani de zile. El a dat asigurari ca daca organizatia "nu se reformeaza", Washingtonul "s-ar putea retrage".
La sfarsitul lui iulie, el a cerut reforme din partea OMC pentru ca aceasta sa nu mai acorde un tratament de favoare tarilor in curs de dezvoltare.
Administratia Trump reproseaza de multa vreme OMC, si unora dintre membrii sai precum China, ca abuzeaza de acest statut de tara in curs de dezvoltare, care permite intre altele intarzierea aplicarii anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare fara a se expune nemultumirilor membrilor organizatiei. mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:53
Tarile Uniunii Europene vor sa imbunatateasca modul in care functioneaza Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in contextul cresterii tensiunilor comerciale provocate de taxele vamale introduse de presedintele SUA, Donald Trump.
In perioada 28-29 iunie, liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta o gama variata de subiecte, inclusiv migratia si securitatea, dar si comertul, transmite Reuters.
Potrivit unei variante preliminare a comunicatului pregatit pentru acest summit, liderii UE vor cere Comisiei Europene, care supervizeaza politica comerciala a UE, sa vina cu propuneri care sa imbunatateasca modul in care OMC functioneaza in domenii cruciale, pentru a crea conditii echitabile de concurenta.
Printre domeniile cruciale, documentul mentioneaza noi reguli cu privire la subventii, negocieri si o viziune diferita cu privire la dezvoltare.
"In contextul cresterii tensiunilor comerciale, Consiliul European subliniaza importanta pastrarii si adancirii sistemului multilateral bazat pe reguli", se arata in documentul consultat de Reuters.
In prezent, OMC functioneaza pe baza consensului stabilit intre cele 164 de state membre si, in conditiile in care fiecare tara are drept de veto, fiecare noua initiativa risca sa devina o moneda de schimb intr-o negociere mai ampla.
Pana acum, putine initiative de reformare a OMC au avut succes si multe s-au blocat, precum cele care vizeaza reducerea subventiilor in agricultura, cresterea accesul pe piata,... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 10:16
Bahrainul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au fost reclamate la Organizatia Mondiala a Comertului (WTO) de catre guvernul de la Doha, pe tema embargoului total impus Qatarului.
Criza din Golful Persic a dus la suspendarea legaturilor diplomatice si a transporturilor catre Qatar, tara fiind aproape izolata de restul lumii arabe din regiune, aminteste CNN Money.
Guvernul de la Doha a reclamat la WTO faptul ca tarile vecine au incalcat principiile de baza ale acordurilor comerciale existente in privinta comertului cu bunuri si servicii, ca si anumite aspecte legate de proprietatea intelectuala.
Organizatia a confirmat primirea plangerii depuse de ministerul Economiei si Comertului din Qatar. Egiptul, desi se afla printre statele care au recurs la aceeasi masura dura impotriva Qatarului, nu face obiectul acestei plangeri.
Doha a trebuit sa recurga a diverse artificii comerciale internationale pentru a asigura rezervele necesare de alimente pentru consumul intern. Astfel, Qatarul a ajuns sa-si creeze propriile ferme si sa importe vaci pentru a alimenta piata locala cu lapte proaspat.
Oficialii qatarezi cer in prima faza o reluare a negocierilor cu tarile vecine in termen de 60 de zile, in caz contrar plangerea urmand sa fie solutionata prin intermediul comisiilor specializate ale Organizatiei Mondiale a Comertului.
Un prim raspuns a fost dat de ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, care sustine ca masura embargoului total este justificata, in... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 10:01
Brazilianul Roberto Azevedo a fost selectat in mod oficial pentru postul de director general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), a declarat miercuri presedintele comitetului de selectie, ambasadorul Pakistanului, Shahid Bashir.
Azevedo ii va succeda in functie francezului Pascal Lamy incepand cu data de 1 septembrie 2013 pentru un mandat de patru ani. Acesta va fi primul sud-american care va conduce OMC de la crearea sa in 1995, transmite AFP.
"Roberto Azevedo a fost in frunte la fiecare etapa a procesului de selectie", a declarat Shahid Bashir. Numirea oficiala a lui Azevedo va avea loc saptamana viitoare cu prilejul unei reuniuni a celor 159 de state membre ale OMC.
Procesul de selectie a noului director general al OMC a durat patru luni si a presupus trei runde de departajare. Un numar fara precedent de noua candidati au intrat in cursa, iar dupa doua runde de selectie au mai ramas doar doi candidati: Roberto Azevedo (Brazilia) si Herminio Blanco Mendoza (Mexic).
In varsta de 55 de ani Azevedo este reprezentantul Braziliei la OMC din 2008. Contracandidatul sau, Herminio Blanco, 62 de ani, a fost negociatorul sef al Mexicului pentru acordul istoric de liber schimb Alena semnat in 1994.
OMC a fost creata in 1995 in ideea de a avansa negocierile comerciale mondiale si a ridica barierele comerciale, care includ subventii, taxe excesive si reglementari.
Azevedo va prelua conducerea unei organizatii care incearca sa-si revina dupa esecul... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 17:42
Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a promulgat un set de documente privind aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Aprobarea de la Tbilisi este ultimul obstacol pe care a trebuit sa il depaseasca Rusia, care asteapta aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului de 18 ani.
Rusia, singura economie majora care nu face parte din OMC, incearca sa adere la organizatie din 1993.
Rusia va deveni membra cu drepturi depline la jumatatea anului 2012. Urmatorul pas care trebuie urmat este informarea parlamentului georgian privind continutul acestor documente.
Autoritatile georgiene au negat faptul ca asupra lor s-ar fi exercitat presiuni. In genere, dupa semnarea acordului, presedintele Saakasvili a calificat aceasta ca pe o victorie a diplomatiei georgiene.
Pentru a putea adera la OMC, candidatura Rusiei trebuie aprobata de toate statele membre ale acestui organism. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 13:01