Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Tokyo a estimat costul masurilor anti-COVID-19 la aproximativ 100 miliarde yeni japonezi (960 milioane dolari), in plus fata de 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari) costuri suplimentare estimate in legatura cu amanarea jocurilor, spun surse apropiate situatiei, citate de publicatia The Japan Times.
Jocurile Olimpice vor avea loc in perioada 23 iulie - 8 august anul viitor, urmate de Jocurile Paralimpice in perioada 24 august - 5 septembrie.
Comitetul de organizare de la Tokyo, Guvernul metropolitan din Tokyo si guvernul central urmeaza sa prezinte miercuri un raport interimar cu privire la noile masuri de combatere a coronavirusului, dupa ce au organizat mai multe intalniri pe aceasta tema inca din septembrie, au spus sursele.
Amanarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice pentru un an va duce la cresterea pretului total al evenimentului cu aproximativ 200 miliarde yeni, potrivit surselor, iar cele trei parti vor stabili cat va suporta fiecare parte din aceste costuri suplimentare.
Ce implica costurile suplimentare
Costurile pentru combaterea COVID-19 vor include instalarea infrastructurii de ingrijire a sanatatii, inclusiv un sistem de testare si achizitionarea echipamentului necesar pentru prevenirea infectiei.
Costurile suplimentare de functionare generate de amanarea cu un an a Jocurilor Olimpice sunt de asteptat sa includa cheltuielile legate de securizarea jocurilor, inchirierea... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 05:00
Confuzia si "amprentele" pentru piste false sunt doar doua dintre caracteristicile operatiunii de spionaj cibernetic Olympic Destroyer, demarata cu putin timp inainte de inceperea Jocurilor Olimpice de Iarna 2018 de la Pyeongchang din Coreea de Sud.
Competitia a intrat in vizorul atacatorilor informatici, care au reusit sa paralizeze sistemele IT, reteaua Wi-Fi si sa blocheze site-ul competitiei.
Cum au reusit cei din spatele atacului sa bulverseze un intreg sistem integrat si cum au fost pusi in dilema expertii in securitate cibernetica, ne-au explicat chiar acestia din urma.
Concurentul nedorit de la Jocurile Olimpice
Activitatea "viermelui" Olympic Destroyer incepe sa-si faca simtita prezenta inaintea Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud, din iarna anului trecut. Astfel, ca urmare a derularii acestei amenintari avansate, sunt afectati organizatorii, furnizorii si partenerii competitiei de la Pyeongchang.
In prima faza, indiciile disponibile la acel moment au indicat ipoteze contradictorii in ceea ce priveste originea atacului si au creat confuzie in randul comunitatii de securitate cibernetica, in luna februarie 2018.
Doar cateva indicii rare si complexe descoperite de expertii de la Kaspersky ar fi dus spre grupul Lazarus, un atacator care are legatura cu Coreea de Nord.
Cu toate acestea, in luna martie 2018, compania a confirmat ca era vorba de un indiciu fals foarte bine elaborat si convingator. Prin urmare, putin probabil ca Lazarus sa fi fost... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 10:30
Nu va fi vorba doar despre sport la Jocurile Olimpice de iarna din acest an. Coreea de Sud se foloseste de prilejul gazduirii evenimentului pentru a prezenta lumii unele dintre cele mai avansate tehnologii ale momentului.
Tara in care au luat nastere companii precum LG, Samsung si Hyundai, a zecea economie a lumii si ocupanta locului cinci in topul celor mai mari exportatori la nivel global, Coreea de Sud promite sa ofere cele mai high-tech JO de pana acum.
Vizitatorii sunt intampinati de roboti multilingvi si se pot deplasa prin friguroasa statiune Pyeongchang cu autobuze autonome prevazute cu ecrane in loc de geamuri. Tehnologii de ultima ora vor face posibila imersiunea totala a spectatorului prin intermediul smartphone-urilor si al tabletelor.
Olimpiada alba de la Pyeongchang este transmisa live in realitate virtuala de camere Intel care vor filma la 360 de grade, iar cu ajutorul tehnologiei "time slice" a operatorului sud-coreean de telefonie mobila KT Corp fanii sporturilor de iarna pot sa priveasca evenimentele din orice unghi doresc.
De asemenea, pot urmari o cursa de bob, de exemplu, din perspectiva concurentului, cu ajutorul unei camere instalate pe casca acestuia.
In cazul transmisiei competitiilor de schi poate fi folosita tehnologia "ghost skier", care compara in timp real evolutia unui schior cu cea precedenta, oferind informatii vitale greu de observat cu ochiul liber.
Interviurile acordate pe partii sunt proiectate ca holograme,... mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 08:22
Schimbarile climatice care vor interveni in urmatoarele decenii risca sa reduca numarul oraselor care pot gazdui Jocurile Olimpice de vara la doar cateva locur mai friguroase
Un studiu recent arata ca, pana in 2085, numarul oraselor gazda din emisfera nordica s-ar putea reduce la 33, doar 8 dintre acestea fiind situate in afara Europei, ca urmare a incalzirii globale, informeaza IB Times.
"Schimbarile climatice pot influenta dezvoltarea sporturilor olimpice", afirma Kirk Smith, co-autor al studiului. Acesta a dat exemplul posibilitatii anularii unei curse de maraton din cadrul intrecerilor olimpice.
"Daca tot investesti miliarde de dolari in gazduirea unui eveniment, vei dori sa ai certitudinea ca nu esti nevoit sa anulezi totul in ultimul ceas", a explicat Smith.
Emisfera nordica gazduieste aproximativ 90% din populatia globului, dar, pana in prezent, cercetatorii nu si-au facut griji decat pentru alegerea oraselor gazda pentru Jocurile Olimpice de iarna, acestea trebuind sa aiba potentialul de a genera indeajuns de multa zapada si de a oferi temperaturi indeajuns de reci pentru desfasurarea probelor.
Acum insa, iata ca si orasele care vor dori sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine. Doar 33 de orase din emisfera nordica ar mai putea fi gazda unei Olimpiade de vara, in 2085.
25 dintre acestea sunt situate in Europa de Vest, in zonele mai friguroase, in timp ce metropole importante precum Istanbul, Paris,... mai mult
Marti, 16 August 2016, ora 18:08
Din ce in ce mai multe voci ale adeptilor stabilirii unui singur oras gazda al Jocurilor Olimpice se fac auzite, iar acestia invoca nu doar traditia antica, ci si argumente economice.
Cu un numar din ce in ce mai mare de orase care se plang de costurile ridicate ale infrastructurii necesare organizarii Jocurilor Olimpice, adeptii variantei unui singur oras olimpic cred ca au sanse sa se faca auziti in interiorul Comitetului International Olimpic (CIO), relateaza portalul International Business Times.
Costuri exagerate
Din goana dupa o expunere mediatica cat mai mare, guvernele statelor si autoritatile unor metropole celebre nu ezita sa se inscrie in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vara sau de iarna.
Nu intotdeauna sperantele lor de a dezvolta rapid infrastructura zonei si avantajele economice se dovedesc pe masura asteptarilor.
Mai ales ca, in unele cazuri, costurile reale depasesc bugetul initial, arhitectii se intrec in solutii fanteziste si costisitoare, iar riscurile de securitate mai scot alte zeci de milioane de dolari din buget.
Au patit-o rusii la Soci, la ultima editie a Olimpiadei de Iarna, cand bugetul de 40 de miliarde de dolari s-a dovedit extravagant, dar insuficient pentru a asigura conditiile superioare de cazare obisnuite in cazul unei manifestari de o asemenea anvergura.
Mai nou, inclusiv autoritatile din Rio de Janeiro, oras gazda al Olimpiadei de vara de anul viitor, observa ca bugetul initial de 2 miliarde alocat... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 16:30
1Tokyo va fi gazda Jocurilor Olimpice de vara din 2020, potrivit votului dat sambata la Buenos Aires de membrii Comitetului international olimpic, victoria fiind obtinuta in al doilea tur de scrutin, dupa ce la prima runda de vot a fost eliminata a treia candidatura, cea a Madridului.
Practic, acest vot a fost repetat, in primul tur Istanbul si Madrid fiind la egalitate pe locul 2-3, dupa Tokyo. La revotare, Istanbul a obtinut 49 de sufragii, iar Madrid, numai 45.
In turul doi, si ultimul, de scrutin, capitala Japoniei a castigat, la a 3-a candidatura, dupa ce a mai gazduit JO din 1964.
Dupa anuntarea capitalei nipone, Tokyo, drept gazda a Jocurilor Olimpice de vara din 2020, ziaristii prezenti la Buenos Aires, unde se desfasoara in aceste zile lucrarile celei de-a 125-a Sesiuni a Comitetului international olimpic, au aflat si cum s-a votat pentru a se ajunge la acest rezultat: Tokyo a obtinut 60 de sufragii, iar Istanbul - 36.
A treia candidatura, a Madridului, a fost votata de 26 de membri ai CIO in primul tur de scrutin, tot atatea cate au fost si pentru Istanbul in aceasta faza, fiind necesar un balotaj, castigat de Istanbul, cu 49-45.
Orasul de pe Bosfor, aflat la a 5-a incercare, a pierdut, insa, la diferenta apreciabila in al doilea tur de scrutin, avand doar consolarea ca se a reusit sa ajunga pentru prima oara in finala.
In acest fel, Japonia organizeaza, prin orasele sale, pentru a 3-a oara Jocurile Olimpice, dupa cele de vara de la Tokyo,... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 10:21
Organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din anul 2022 in statiunile elvetiene St Morritz si Davos ar genera intre 3,7 si 4 miliarde de franci elvetieni (3,3 miliarde euro), conform unui studiu prezentat marti de Comitetul de candidatura elvetian.
Cercetatori din cadrul unui institut si doua inalte scoli, care au realizat acest studiu pentru comitetul de candidatura au ajuns la aceste estimari bazandu-se pe "cheltuielile legate de candidatura, costurile de gestionare, investitiile si beneficiile suplimentare pentru turism".
Potrivit calculelor, pregatirea si organizarea Jocurilor ar genera 1,5 milioane nopti de cazare suplimentare, din care o treime sau jumatate in cantonul Grisons, unde se gasesc cele doua cunoscute statiuni de iarna, si ar produce locuri de munca pentru 12.000 - 15.000 de persoane pe an, pana in 2022.
Acelasi studiu adauga ca "la nivel fiscal, Elvetia ar fi de asemenea marea beneficiara", cu aproximativ 330 milioane euro din impozitele suplimentare generate de reteta Jocurilor.
Proiectul de candidatura, pentru care guvernul federal elvetian a promis deja garantii financiare, trebuie sa mai primeasca acordul populatiei din cantonul Grisons si ale celor doua comunitati din St Moritz si Davos, votul fiind programat pe 3 martie.
Conform unui sondaj publicat duminica de ziarul SonntagsBlick, proiectul de candidatura este sustinut de o majoritate fragila (54,6 la suta).
Orasul care va gazdui Jocurile Olimpice de iarna din 2022 va fi ales in... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 17:40
Jocurile Olimpice de la Londra, care incep vineri noapte, reprezinta ultima speranta pentru economia Marii Britanii, care se adanceste tot mai mult in recesiune.
Insa englezii sunt impartiti in ceea ce priveste avantajele organizarii unui eveniment de amploare, luand in considerare somajul in crestere, care a ajuns la 8,3%, scaderea PIB-ului cu 0,7% din al doilea trimestru al anului si ploile din ultimele luni, care au afectat agricultura si alte sectoare, noteaza cotidianul Denver Post.
Marea Britanie se afunda tot mai mult in recesiune
Costurile JO s-au ridicat la 13 miliarde de dolari, de doua ori mai mult decat era planificat initial, potrivit oficialilor englezi.
"Sunt prea multi bani, iar aceasta tara este un dezastru, din punct de vedere financiar. Suntem in recesiune, iar noi pompam sume uriase in Jocurile Olimpice", a declarat bancherul Brian Johnson.
Citeste mai multe despre Olimpiada, un pariu castigator pentru Marea Britanie? pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 19:50
Cu doar cateva luni inaintea startului Jocurilor Olimpice, Londra este nevoita sa faca fata cerintelor ridicate impuse de organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Care sunt dezavantajele pe care le intampina orasul organizator al Jocurilor Olimpice 2012?
Singurul oras care a organizat Jocurile Olimpice si a avut un feedback pozitiv in ultimii 30 de ani a fost Barcelona. Va reusi Londra sa ii calce pe urme?
In 2005, cand orasul a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice contextul economic si social mondial era altul. Acceptul Comitetului ca Londra sa organizeze evenimentului a venit inaintea atacurilor teroriste, inaintea crizei finaciare, inainte de a cunoaste cerintele foarte stricte impuse de Comitelului Olimpic International, scrie Businessinsider.
Jocurilor Olimpice, fiasco economic pentru alti organizatori
In multe din cazuri, organizarea Jocurilor Olimpice a adus adevarate dezastre financiare. Spre exemplu, bugetul Greciei pentru organizarea evenimentului s-a ridicat la 11 miliarde de dolari, aproape dublandu-se fata de estimarile initiale. In plus, multe din unitatile de cazare construite pentru a acoperi cererea ridicata din perioada Jocurilor Olimpice sunt in prezent inutile.
Economistii: Organizarea JO nu este o investitie inspirata pentru Londra
Economistii englezi angajati sa verifice cat de avantajos este din punct de vedere economic pentru Londra sa organizeze Jocurile Olimpice au ajuns la concluzia ca nu a fost o... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 18:57