Numarul cazurilor noi, raportate vineri, 14 august 2020, la nivel national este de 1.415, iar cel al deceselor este de 44. Se observa o scadere sensibila a numarului infectarilor, insa pericolul nu a trecut.
Potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica, Capiatala are cele mai multe cazuri noi confirmate. Aici au fost inregistrate 172 de cazuri la 24 de ore, ridicand raportul total la 8.123. Cu o zi in urma, Bucurestiul inregistra acelasi numar de cazuri noi, 172.
Judetelul Prahova a inregistrat, vineri, 14 august 2020, un numar de 78 de cazuri noi, cu un raport total de 2.974 de infectii. Joi, numarul cazurilor noi raportate de DSP Prahova era de 88.
Argesul este un alt judet afectat de coronavirus. Aici au fost raportate vineri 68 de cazuri noi de COVID-19, urcand raportul total la 4.380. Cu o zi in urma, 80 de cazuri erau inregistrate in acest judet.
Judetul Ilfov a raportat vineri 36 de cazuri noi, cu un raport total de 1.660 de cazuri. Cu o zi in urma, numarul infectiilor raportate era de 70 de cazuri, cu 61 mai multe fata de ziua precedenta, miercuri, cand erau raportate doar noua cazuri.
Cele mai putine cazuri au fost rapofrtate vineri in Calarasi: doar doua, iar numarul total este de 381 de infectii.
Citeste si:
Judetele cele mai afectate de coronavirus. Explozie de cazuri in Ilfov. Prahova si Arges raman in top
Coronavirus Romania. Noi date alarmante: 1.415 cazuri noi si 44 de decese, in 24 de ore. La Terapie Intensiva sunt... mai mult
Vineri, 14 August 2020, ora 13:27
Am tot vazut in ultimii ani diversi angajatori experimentand cu ziua sau saptamana de lucru mai scurta, cu rezultate mixte, iar ideea nascuta din dorinta de a promova echilibrul intre viata profesionala si cea privata, dar si de a imbunatati productivitatea salariatilor continua sa castige adepti.
Cel mai recent este cazul firmei de consultanta Rheingans Digital Enabler din Bielefeld, Germania, care este dispusa sa-si lase angajatii sa lucreze doar cinci ore pe zi, dar cu cateva conditii, noteaza Business Insider.
Directorul executiv al companiei, Lasse Rheingans, spune ca a decis sa scurteze programul de lucru pentru a putea petrece mai mult timp cu copiii sai. Insa vrea sa se asigure ca afacerea va merge la fel de bine in continuare, asa ca angajatii trebuie sa fie la randul lor dispusi sa renunte la telefon in timpul programului si sa se abtina de la discutii marunte.
De asemenea, acestia nu au voie sa-si verifice email-ul decat de doua ori pe zi, iar intalnirile nu dureaza mai mult de 15 minute.
Strategia implementata de Rheingans pentru ca angajatii sai sa faca aceeasi munca intr-un interval mai scurt pare sa aiba sanse de reusita, daca ne uitam la cateva studii recente.
De pilda, un studiu din 2017 al Universitatii din Texas - Austin a aratat ca atunci cand subiectii s-au aflat in aceeasi incapere cu un iPhone - paradoxal, chiar daca acesta era inchis si nici macar nu era al lor - nivelul inteligentei, memoria si atentia au cunoscut un declin. Se pare... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 08:34
Preocuparea pentru eficienta afacerii si pentru productivitate sporeste atentia angajatorilor cu privire la retentia salariatilor.
In acest context, dincolo de imbunatatirea experientei pe care angajatii o au in relatia cu angajatorul lor, respectarea cu strictete a drepturilor prevazute de legislatie nu poate fi neglijata.
Angajatorii care nu respecta aceste drepturi risca sanctiuni din partea autoritatilor si, poate chiar mai important, sa isi piarda angajatii.
Din punctul de vedere al prevederilor legale, sunt aspecte sensibile, care pot lasa loc la interpretari subiective. Unul dintre ele este cel legat de tratamentul orelor suplimentare.
Prestarea de ore suplimentare este reglementata destul de clar in legislatia romaneasca, insa incadrarea timpului petrecut la locul de munca peste program ca ore suplimentare lasa loc la interpretari.
Cand are angajatul dreptul de a obtine beneficii din orele suplimentare?
Cum te asiguri, ca angajator, ca angajatul este corect informat referitor la drepturile pe care le are de a obtine beneficii din orele suplimentare, dar si cu privire la cazurile in care statul la locul de munca dupa finalul programului nu il indreptateste la compensatii?
Angajatul are dreptul sa solicite compensatii daca angajatorul i-a cerut expres sa ramana peste program sau daca a acceptat tacit pe motiv ca trebuie finalizat un proiect in regim de urgenta si angajatului i-ar fi fost imposibil sa indeplineasca aceasta sarcina in timpul normal... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 10:30
Compania aeriana australiana Qantas Airways Ltd. a anuntat joi ca va efectua zboruri experimentale pe rutele Sydney-Londra si Sydney-New York pentru a vedea cum se comporta corpul uman la un zbor non stop de 20 de ore, inainte de a demara cursele comerciale cu pasageri, transmite Bloomberg.
Qantas a precizat ca simularile referitoare la cele mai lungi zboruri directe realizate vreodata vor incepe in luna octombrie cu avioane Boeing Dreamliner. Aceste avioane vor transporta aproximativ 40 de pasageri, membri ai echipajului, angajati ai Qantas si o echipa de cercetatori care vor efectua diferite verificari si evaluari medicale ale pasagerilor. Cercetatorii vor analiza impactul somnului, consumului de alimente si bauturi, al iluminatului si miscarilor asupra sanatatii si bunastarii pasagerilor. De asemenea, cercetatorii vor analiza si pilotii, care vor purta tot timpul un dispozitiv care va permite masurarea encefalogramei pentru a determina cele mai bune modele de lucru si odihna.
"Zborurile pe distante foarte lungi ridica multe intrebari cu privire la confortul si bunastarea pasagerilor. Aceste teste ne vor oferi date valoare care ne vor ajuta sa raspundem la aceste intrebari", a declarat directorul general de la Qantas, Alan Joyce care a calificat aceste zboruri pe distante foarte lungi drept "ultima frontiera" in aviatie.
Qantas si-a propus sa demareze zborurile comerciale pe rutele Sydney-Londra si Sydney-New York in 2022. Astfel de zboruri non-stop ar dura... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:13
Incepand de miercuri, Uber majoreaza tarifele practicate la orele de varf in Bucuresti. Compania sustine ca astfel incurajeaza cat mai multi soferi sa preia curse la acele ore.
Comparativ, rivala Uber, Bolt (fosta Taxify), reduce cu 15% tarifele la orele de varf in Capitala, arata Profit.ro.
Orele de varf stabilite de Uber:
Luni - Vineri intre orele 07:00-10:00;
Luni - Joi intre orele 16:00-19:00;
Vineri intre orele 13:00-19:00;
Astfel, pentru cursele UberX, tariful ajunge la 1,56 lei/km si 0,26 lei/minut de la 1,3 lei/km si 0,22 lei/minut.
In plus, costul minim pentru a cursa devine 12 lei, in loc de 10 lei, cum este in mod normal.
Pentru cursele UberSelect sau UberGreen, tariful creste de la 1,65 lei/km si 0,28 lei/minut la 1,98 lei/km si 0,34 lei/minut, iar costul minime va fi de 14,4 lei, spre deosebire de 12 lei.
Luni, si Bolt a anuntat schimbari la tarifele de la orele de varf. Spre deosebire de cele de la Uber, acestea scad cu 15%.
O cursa obisnuita costa 1,3 lei/km plus 0,22 lei/minut, iar minimul cursei este de 9 lei.
Cursele superioare au un tarif de baza de 1,65 lei/km plus 0,28 lei/min, costul minim al cursei fiind de 12 lei.
Citeste si:
Uber a fost interzis in Cluj - ce a facut compania, dupa decizia instanteiUber se va lista la New York, cu o capitalizare de 120 miliarde de dolariUber da 20 de milioane de dolari ca sa inchida un proces care dureaza de 6 aniUber ajunge si la Iasi. Iata care sunt tarifeleUber si Taxify, date in... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 13:43
Munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele libere se va compensa numai cu timp liber, cu exceptia anumitor salariati din domeniul apararii, sigurantei si ordinii publice sau personalului cu statut special, potrivit datelor publicate joi seara de Ministerul Finantelor Publice.
Conform Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2019 si proiectia acesteia pe anii 2020-2022, in perioada 2019-2021, institutiile si autoritatile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, cu anumite exceptii in cazul sportivilor si colectivelor tehnice, studentilor, elevilor si profesorilor.
De asemenea, in aceeasi perioada, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea in rezerva.
Documentul MFP mai prevede ca, in perioada 2019-2021, institutiile si autoritatile publice nu vor acorda personalului bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa reglementate de Legea 165/2018.
Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1,02 miliarde de lei, reprezentand o crestere de 5,5% fata de 2018, o inflatie medie anuala de 2,8% si un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) si 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor publicate, joi, de MFP.
Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Potrivit estimarilor... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 22:55
Ecaterina Andronescu a anuntat cateva dintre schimbarile pe care urmeaza sa le faca in sistemul de invatamant in noul sau mandat la Ministerul Educatiei.
Astfel, elevii incepand cu clasa a III-a care pierd ritmul la invatatura probabil vor avea ore suplimentare la scoala pentru recuperare, incepand cu semestrul II al acestui an scolar.
"Elevii, incepand de la clasa a III-a, cei care pierd ritmul cu cei care pastreaza ritmul cu programa scolara, vor avea, probabil, doua-trei ore suplimentare la clasa pentru recuperarea, remedierea cunoasterii pe care ar trebui sa o acumuleze si nu au facut-o. Cred ca toti cei care se afla in aceasta situatie si se indeparteaza de majoritatea clasei, toti trebuie sa participe. (...) Va trebui sa incepem acest lucru chiar din semestrul II, din ianuarie, din februarie. Este o masura de urgenta pentru ca trebuie sa corectam aceste lucruri", a declarat Andronescu, joi seara, la Romania TV, citata de Agerpres.
Ministrul a explicat ca unii elevi pierd ritmul incepand cu clasa a III-a, iar pana in clasa a VIII-a diferentele se accentueaza.
55.000 de profesori vor intra intr-un proiect de formare profesionala
O alta schimbare ii vizeaza pe profesori. Ministerul urmeaza sa demareze un proiect prin care 55.000 de profesori vor fi formati profesional sub mai multe aspecte, cel al disciplinei de la clasa, dar si sub cel al predarii digitale.
"Avem deja un proiect in care 55.000 de profesori vor intra (...) intr-un proces de formare... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:19
Din nou subiect de dezbateri - in mass media, in managementul companiilor si, in unele state, ale administratiei publice, - programul de lucru de 8 ore a ridicat in istorie vocile sindicatelor si lucratorii in strada timp de o suta de ani: de la revolutia industriala si pana sa fie obiect al Conventiei Organizatiei Mondiale a Muncii (agentie a ONU), si inca zeci de ani ca sa fie ratificata de 50 de state pe glob. Adica un om nu mai poate fi obligat sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi (sau un anumit numar de ore pe saptamana, respectiv 48 ore in Romania).
Robert Owen a inaintat, in 1810, conceptul de 8 ore de lucru pe zi, si, in 1817, ideea de "8 ore munca, 8 de recreere si 8 de odihna". Concept dezvoltat din ideile sale socialiste si aplicat cu succes in afacerile sale, a imbunatatit conditia lucratorilor si a ridicat nivelul de trai al acestora.
In contextul acelei perioade, cand omul muncea intre 10 si 16 ore pe zi, cand lucrau inclusiv copiii, iata, un antreprenor, un angajator, a pus aceasta problema.
In zilele noastre, un stat ca Suedia, care are 21% din economie in sectorul public, experimenteaza trecerea la 6 ore de lucru, incurajand mass media sa globalizeze o noua speranta pentru omul nou, care isi doreste timp liber.
Cum toate beneficiile de pe lumea aceasta au un cost, pe care trebuie sa intelegem cum il platim, sa facem calcule asupra implicatiilor scaderii numarului de ore de lucru pe zi:
Care sunt domeniile de activitate in care intr-adevar este... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 12:35
Un proverb spune ca "noaptea este un sfetnic bun", iar stiinta a dovedit adevarul din spatele acestor cuvinte: somnul este esential pentru sanatatea noastra si a intelege nevoia unui somn de calitate, suficient ca timp, mecanismele sale si consecintele lipsei de somn reprezinta primul pas in evaluarea cantitatii si calitatii somnului fiecaruia dintre noi.
Somnul inseamna putere, pentru ca influenteaza tot restul vietii noastre, din orele de dupa somn si "investim" o treime din viata noastra, in acest fel.
Care sunt cele mai frecvente mituri legate de somn
- "Pierdere de vreme, imi ajung ore putine de somn" - de fapt, este trist ca am ajuns sa consideram somnul o pierdere de vreme, un timp atat de valoros de altfel pentru sanatatea noastra fizica si mentala.
- "Ma adaptez usor la orice ritm de somn" - faptul ca putem functiona fara destul somn este doar o dovada ca incercam sa ne "adaptam" unui stil de viata nesanatos si sa il justificam.
"Dorm mai mult in weekend" - in fapt, schimbarea programului de somn duce la "confuzionarea" ceasului biologic, cu multe consecinte pentru sanatatea fizica, psihica si calitatea vietii.
De ce avem nevoie sa dormim?
Somnul este produs de acumularea de produsi de degradare in creier, in timpul zilei, cum este adenozina, acumulare care duce la senzatia imperioasa de somn (ce poate fi blocata artificial prin consumul de cafea) iar mentinerea somnului, in timpul noptii, se face prin secretia melatonina. Practic, in timpul... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 12:00