Prima luna a Presedintiei Romane a Uniunii Europene se apropie de final, iar presa din Belgia face un scurt bilant, insa nu al reusitelor, ci al paradoxurilor observate in acest mandat.
Publicatia belgiana Mondiaal Nieuws deschide editia online de luni cu un articol intitutlat "7 lucruri absurde despre Presedintia Romana a UE".
"Coeziunea, o valoare comuna europeana - acesta este motto-ul ales de Guvernul Romaniei pentru urmatoarele 6 luni. In acelasi timp, abia poate sa asigure coeziune in interiorul sau si incearca sa forteze o amnistie generala.
Guvernul Romaniei a ales coeziunea ca motto al presedintiei europene, dar face tot ce poate sa se asigure ca inclusiv frauda cu fondurile care ar trebui sa asigure aceasta coeziune ramane nepedepsita", isi incep belgienii articolul.
Ei prezinta pozitiile exprimate de liderii UE, amintind ca Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, s-a aratat circumspect in ce priveste capacitatea Guvernului Romaniei de a pune deoparte interesele personale pentru binele comun european.
E amintit si discursul tinut in limba romana de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, jurnalistii sesizand ca acesta nici nu s-a mai adresat guvernantilor, ci direct cetatenilor si activistilor romani.
"Depinde doar de voi daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. Celor care isi imagineaza ca in Uniunea Europeana e un semn de putere sa actionezi in afara regulilor convenite si sa... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 16:25
SUA sustin in continuare lupta impotriva coruptiei din Romania si transmit mesaje ferme oficialitatilor de la Bucuresti sa nu se impotriveasca deciziei populare ca tara noastra sa fie parte componenta a civilizatiei si culturii occidentale.
Matthew Boyse (foto) este noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene. Acesta, aflat in prima lui vizita in Romania din aceasta pozitie, a avut intalniri cu oficialii de la Bucuresti.
"Ma aflu aici pentru a lucra in ce priveste relatia dintre SUA si Romania. Vreau sa duc mai departe munca facuta de predecesorul meu si vreau sa intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, cand tara dumneavoastra a devenit o putere la Marea Neagra si are un rol mult mai important decat cel avut in urma cu doar doua luni", a declarat Matthew Boyse, marti, la o intalnire cu presa.
Noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA este inlocuitorul lui Brian Hoyt Yee, care a demisionat in ianuarie 2018.
Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.
Spre deosebire de declaratiile anterioare, diplomatii americani nu au mai facut referiri la Romania ca la un exemplu in ce priveste dezvoltarea statului de drept si nici remarci pozitive la eforturile autoritatilor romane de a limita coruptia.
Se observa o schimbare de ton care confirma si ea deteriorarea democratiei sub guvernarea PSD-ALDE.
Matthew Boyse: "Suntem atenti la tot ce se intampla!"
Boyse a... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:52
Protestatarii anticoruptie din Piata Victoriei i-au impresionat pe jurnalistii de la agentia Reuters, care ii compara cu cei de acum aproape 30 de ani, de la Revolutie, si ii numesc "urmatoarea generatie de protestatari".
"Isi afiseaza cu mandrie steagul, dupa aproape doua saptamani de proteste in toata tara", incepe reportajul video al celor de la Reuters, realizat in fata Guvernului, duminica seara.
"Miile de manifestanti anticoruptie din Piata Victoriei, din Bucuresti, cer cu totii demisia Guvernului lor", continua materialul.
Reporterul agentiei britanice ii descrie apoi pe protestatari.
"Aceasta este urmatoarea generatie de protestatari ai Romaniei. Parintii lor au ajutat la incheierea regimului comunist al lui Ceausescu, iar acum, fara nici macar un lider, spera sa puna capat coruptiei din tara", spune acesta.
Reuters difuzeaza imagini cu momentul in care protestatarii au folosit lanternele si telefoanele mobile pentru a crea imaginea unui tricolor urias si noteaza ca numarul urias de manifestanti se coordoneaza cu ajutorul retelelor sociale, precum Facebook.
Este dat si exemplul unui grup de protestatari care s-au intalnit inca de cand a fost adoptata ordonanta 13, care ulterior a fost abrogata, iar ministrul Justitiei, Florin Iordache, a demisionat. Numarul de protestatari a scazut in timpul saptamanii, insa in weeekend au revenit pe strazi zeci de mii de manifestanti.
"Multi romani se confrunta cu coruptia in viata de zi cu zi. Noua generatie... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 17:56
Guvernul Romaniei se afla intr-o misiune extrem de riscanta: sa conceapa o cale acceptabila din punct de vedere juridic si politic de a elimina pedepsele unor tipuri de coruptie, scrie Gregory Katz de la Associated Press.
Mai intai, Guvernul a incercat aceasta schimbare prin ordonanta de urgenta, fara o dezbatere publica. Acest lucru a luat o intorsatura foarte proasta, declansand demonstratii in Capitala si in alte orase mari, care au determinat Guvernul sa dea inapoi.
Pozitia Executivului de stanga, care a preluat puterea in urma cu doua luni, s-a surpat atat de repede, incat conducatorii au fost nevoiti sa spuna luni ca nu vor demisiona, in contextul in care protestele au continuat. Premierul a anuntat ca o noua propunere va fi prezentata in Parlament.
Citeste si:
Avertismentul Directiei Juridice a CSM: Cum ar putea intra in vigoare ordonanta 13Mai are de gand Guvernul sa schimbe Codurile Penale? Ministerul Justitiei da balbe si mesaje contradictorii. Iordache: Care-i problema?
Exista o cale legala si politica prin care Guvernul sa-si atinga obiectivul de a relaxa prevederile cu privire la coruptie referitoare la functionari? Potrivit unor experti, Parlamentul poate sa adopte o asemenea lege - iar ea poate intra in vigoare daca presedintele o promulga -, insa sarcina politica de a obtine sustinerea ei este mai delicata.
Laura Stefan de la Expert Forum, un grup de reflectie in domeniul politicilor publice din Bucuresti, apreciaza ca Guvernul a comis o... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 20:37
Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a transmis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, in care sustine necesitatea ordonantelor de modificare a codurilor penale si a gratierii.
"Am luat nota de declaratia comuna facuta astazi cu privire la lupta impotriva coruptiei in Romania.
Doresc, de la bun inceput, sa subliniez ca lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc si sunt in totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastra privind raportul Comisiei de Cooperare si Verificare care reprezinta si pentru Uniunea Europeana si pentru noi o tema de maxim interes", se arata in scrisoarea premierului, remisa Ziare.com, care "argumenteaza contextul si ratiunile adoptarii acestor modificari legislative".
Mesaj ferm de la Comisia Europeana, dupa ordonanta Iordache: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata
Iata si reactia Doinei Pana la mesajul Comisiei Europene
In ce priveste ordonanta gratierii, Sorin Grindeanu explica:
"Va informez ca exista deja o procedura in cadrul CEDO care se refera la o decizie pilot privind supraaglomerarea din inchisorile romane si conditiile precare de detentie, situatie care poate conduce la o penalizare semnificativa a Romaniei (cca 80 milioane EUR pe an - conform calculelor estimative intocmite de ministrul de justitie din fostul guvern) ".
Premierul explica si de ce s-a stabilit plafonul de 200.000 de lei... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 22:33
Ideea ca Executivul a incetinit lupta anticoruptie este o "fumigena" lansata de actuala opozitie parlamentara, sustine vicepresedintele PSD Doina Pana, in plin scandal privind modificarea codurilor penale prin ordonanta de urgenta.
"Lupta impotriva coruptiei in Romania avanseaza. Este o fumigena uriasa lansata pe piata de cei care nu se pot impaca cu gandul ca de fapt au pierdut alegerile din 11 decembrie", a spus Pana, la RFI Romania.
Vicepresedintele PSD spune ca reactiile din sistemul judiciar sunt "exacerbate": "In legislatia romaneasca, modificarea legilor in ce priveste justitia nu trebuie sa aiba aviz CSM, ci un punct de vedere, care exista deja. Legile nu le face CSM-ul si nu le fac judecatorii sau procurorii, ei aplica legea. Legile le face Parlamentul sau Guvernul".
Comisia Europeana a transmis miercuri intr-o declaratie comuna a presedintelui CE, Jean-Claude Juncker si a prim-vicepresedintelui Frans Timmermans privind situatia din Romania, ca "lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania".
Iata ce a spus Doina Pana, marti seara, despre ordonanta gratierii
Citeste mai multe despre Doina Pana, vicepresedinte PSD: Legile nu le fac judecatorii si procurorii, pe RFI Romania.
Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 20:36
Adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si a proiectului ordonantei de urgenta privind gratierea continua sa faca valuri in presa externa, iar una dintre cele mai cunoscute institutii de presa ale lumii a avut o initiativa inedita.
The New York Times le transmite un mesaj, in limba romana si in engleza, celor care au avut de-a face cu coruptia in tara noastra.
"Ai experimentat coruptia in Romania? Spune-ne povestea ta", titreaza publicatia.
"Noul guvern al Romaniei se confrunta cu intensificarea unei miscari de protest impotriva unor masuri considerate permisive fata de coruptie. The New York Times vrea sa colecteze marturii din partea romanilor care au simtit efectele coruptiei.
In ce fel coruptia va afecteaza viata? Ati fost victima sau martor la fapte de coruptie la servici sau in timpul liber, la medic, in educatie sau in alte domenii? Este posibil sa va folosim marturiile intr-un articol viitor", este detaliat demersul lor, mai jos.
Pe langa informatii precum nume si prenume, varsta, profilurile de retele sociale, celor care vor sa raspunda li se cere sa raspunda in cel mult 500 de cuvinte unei intrebari: "Ati fost victima sau martor la fapte de coruptie? Povestiti-ne experienta personala".
Citeste si:
Presa externa despre modificarea Codurilor Penale: O lovitura pentru lupta de ani de zile impotriva coruptiei din Romania
Cum ne vad strainii? In Romania exista, de azi, un tip acceptabil de coruptie - Washington Post... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 20:31
Presa externa relateaza inca de marti noaptea despre adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale, pentru dezincriminarea abuzului in serviciu.
Agentia Associated Press, citata de Washington Post, New York Times, Fox News, Houston Chronicle, Daily Mail, New Jersey Herald, Colorado Springs Gazette, Lebanon Express, Star Tribune si KHQ, noteaza ca decizia anuntata marti seara de ministrul Justitiei, Florin Iordache, reprezinta o lovitura pentru lupta de ani de zile de combatere a coruptiei in Romania.
LIVE Proteste masive in toata tara dupa ce Guvernul a ingenunchiat Justitia
Apel din Parlamentul European, jurnalisti si profesori universitari straini: Romania are nevoie de atentia UE si sustinerea lui Juncker
Sursa citata aminteste declaratiile ministrului Iordache de marti seara, dar si faptul ca zeci de mii de romani au protestat fata de ordonante in ultimele saptamani si s-au adunat din nou, dupa anuntul Guvernului.
AP o citeza pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, care spune ca "masura va face ca lupta anticoruptie sa fie irelevanta".
Iata ce a mai spus Kovesi despre actele normative adoptate marti
De asemenea, agentia externa de presa aminteste ca DNA si Parchetul General au criticat dur modificarile codurilor penale, precizand ca, astfel, zeci de politicieni vor scapa de inchisoare, odata cu dezincriminarea abuzului in serviciu.
Reuters scrie ca decizia anuntata marti seara de Guvern este "cel mai mare pas... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 00:47
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".
Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.
"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.
Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.
De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.
Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53