Guvernul a abrogat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, prevederea legala care interzice privatizarea Companiei Nationale Loteria Romana. Masura a fost luata pentru a putea transfera compania Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
"Actiunile nominative ale Loteriei Romane sunt detinute in totalitate si in mod exclusiv de statul roman", este prevederea care a fost abrogata din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea companiei, anunta Profit.ro.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat ca prin aceasta modificare Compania Nationala 'Loteria Romana' va putea face parte din Fondurile suverane de dezvoltare si investitii.
El a explicat ca este necesara aceasta modificare inainte de "hotararea de guvern prin care se va crea, practic, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii".
"Pentru a se crea posibilitatea ca, la momentul infiintarii unor fonduri suverane, la capitalul social al acestora sa poata fi aportate actiunile detinute de statul roman la CN Loteria Romana SA, este necesara o interventie legislativa la nivel primar.
Tinand cont de faptul ca nu se mai justifica reglementarea la nivel de lege a participatiei statului la aceasta societate (intrucat calitatea de actionar este prevazuta in Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice), se propune abrogarea prevederilor corespunzatoare din OUG nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale "Loteria Romana" - SA, precum... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:14
Liderul Pro Romania, Victor Ponta, publica observatiile facute de Ministerul Justitiei la proiectul de ordonanta de urgenta privind administrarea participatiilor statului prin Fondul Suveran de Investitii.
Fostul premier spune ca Liviu Dragnea si Darius Valcov nu se multumesc sa scape de inchisoare cu ce au strans pana acum, ci "vor sa dea si 'marea lovitura' si sa vanda Hidroelectrica, portul Constanta, aeroportul Otopeni si ce mai prind in Fondul Jafului Suveran", iar problema cu Tudorel Toader e ca acesta e suficient de inteligent, spre deosebire de Eugen Teodorovici, si nu vrea sa semneze ceva ce il va duce 100 de ani in inchisoare.
"Dupa ce ca nu da ordonante sa il scape de proces, ministrul Toader Tudorel nici nu semneaza documentele pentru Fondul Jafului Suveran (niste miliarde de euro care trebuie furate din Romania)! Ia cititi mai jos pomelnicul de observatii facute de Ministerul Justitiei la noua ordonanta pe care Dragnea & Darius (cu mana 'curajosului' Orlando) vor sa o dea cu disperare!", scrie Ponta pe Facebook.
Victor Ponta precizeaza ca a fost 4 ani premier si nu a adoptat niciodata un act normativ cu care Ministerul Justitiei sa nu fie de acord, pentru ca asta inseamna stat de drept: ai dreptul sa iei decizii politice si administrative, dar nu ai voie sa incalci Constitutia si legile tarii doar pentru ca esti la putere.
"Deci 'bolnavul' Liviu Dragnea e foarte suparat ca Toader Tudorel nu da ordonante de urgenta care sa il scape de dosarul de la... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 11:57
Loteria Romana si Imprimeria sunt primele doua companii pe care statul propune sa fie include in Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare (FSID), reiese dintr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Pentru a se crea cadrul legal astfel incat CN Loteria Romana S.A. si C.N. Imprimeria S.A. sa poata intra in proprietatea privata a unui fond la data inregistrarii acestuia la Registrul Comertului, prin aportarea actiunilor statului la cele doua companii la capitalul social al fondului, este necesara o interventie legislativa la nivel primar. Intrarea celor doua companii in proprietatea privata a unui fond presupune o serie de demersuri premergatoare a caror durata este influentata in mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat.
Modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi facuta anterior infiintarii unui asemenea fond, tinand cont de perioada necesara pentru asigurarea conditiilor ca fondul sa devina functional si sa-si indeplineasca scopul de dezvoltare si finantare de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public-private, in vederea obtinerii de profit, estimata la circa 18 luni", prevede un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), publicat de MFP.
Citeste si: USR, despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii: Noaptea, ca hotii, PSD pregateste... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 10:07
Comisia economica, industrii si servicii din Senat a avizat, marti, favorabil proiectul de lege prin care este adoptata ordonanta de urgenta a Guvernului privind privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare.
Comisia a discutat si si-a dat votul pe amendamentele propuse de Silvia Dinica, senator USR si secretar al Comisiei. Unul dintre ele este cel privind proiectul sustenabil, care a fost redefinit drept "proiectul de investitii viabil care contribuie la dezvoltarea economica a tarii, care tine cont de impactul social si de cel asupra mediului si care asigura o dezvoltare viabila asupra generatiilor actuale si viitoare", informeaza Mediafax.
De asemenea, Comisia economica a Senatului a decis, ca urmare a unui amendament propus de Dinica, ca membrii unui fond suveran sa nu faca parte dintr-un partid politic. Ministerul Finantelor Publice nu a sustinut acest amendament.
Ordonanta de urgenta privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investitii a fost adoptata in 15 noiembrie de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a precizat ca va exista un capital de 9 miliarde de lei iar infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei.
Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.
Ponta a prezentat documente care arata ca Guvernul a adoptat OUG desi stia ca e... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 14:22
Guvern a adoptat, joi, ordonanta de urgenta privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, precizand ca va exista un capital de 9 miliarde de lei.
El a subliniat ca infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei. Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.
Totodata, companiile incluse in Fond vor fi decise ulterior.
"Fondurile Suverane vor contribui decisiv la dezvoltarea economiei Romaniei, prin asigurarea unor surse alternative de finantare pentru investitiile importante din infrastructura, industrie sau piete de capital.
Forma legala de organizare a acestor fonduri suverane este aceea de societati romanesti pe actiuni in conditiile de organizare si functionare pe care le vom stabili separat prin hotarari de guvern.
Fodurile vor fi administrate in sistem dualist, de catre un consiliu de supraveghere si un directorat. Membrii consiliului de supraveghere sunt desemnati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, pe timp de 5 ani", a mai spus ministrul de Finante.
La inceputul sedintei de guvern, premierul Viorica Dancila afirmase ca "este nevoie de acest instrument financiar pentru sustinerea dezvoltarii economice a Romaniei".
"Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes in alte tari aduce beneficii pe mai multe planuri prin... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 14:16
Asa cum ne-a obisnuit deja de aproape doi ani, PSD continua neabatut aplicarea Programului de Guvernare care in realitate are doar doua puncte: (1) cum sa bagam cat mai adanc mana in banii publici si (2) cum sa nu ajungem la puscarie dupa ce am facut asta.
In prezent, se deruleaza un episod - cheie din acest program: crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), cum altfel decat prin ordonanta de urgenta. Anuntul a fost facut chiar de Liviu Dragnea, care i-a convins pe cei de la ALDE sa accepte varianta propusa de el: Guvernul trebuie sa infiinteze, saptamana aceasta, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii.
Ce este FSDI si ce ar urma sa faca? Nota de fundamentare incepe cu o vaga referire la Fondul Suveran al Norvegiei, despre care se precizeaza ca, date fiind dimensiunile sale enorme, investeste in afara Norvegiei, in actiuni foarte lichide ale unor companii mari, listate pe diversele burse din lume. Comparatia incearca sa induca ideea ca FSDI ar fi similar cu Fondul Suveran al Norvegiei, creat de una dintre cele mai respectate tari din lume, laudata pentru un nivel de incredere foarte ridicat in autoritatile publice si coruptie practic zero. Doar ca, de fapt, in afara de cuvantul "fond", cele doua institutii ar fi cum nu se poate mai diferite.
Fondul Suveran al Norvegiei este un fond de investitii specializat care a fost creat pentru a tezauriza, spre folosul generatiilor viitoare, bogatia extraordinara adusa tarii in prezent de petrolul din... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 07:27
Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, luni seara, la TVR 1, ca i s-a "sugerat" ca Fondul Suveran de Investitii sa treaca prin ordonanta de urgenta, el exprimandu-si convingerea ca nici premierul Mihai Tudose nu va accepta acest lucru.
Grindeanu a spus ca este necesar ca acest fond, care urmeaza sa includa companii precum Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz, sa fie infiintat prin lege adoptata de Parlament.
"Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investitii sa fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat", a spus Grindeanu.
El a precizat ca este convins ca nici premierul Mihai Tudose nu va accepta ca Fondul Suveran de Investitii sa fie infiintat prin ordonanta de urgenta.
Grindeanu a subliniat ca el considera ca infiintarea acestui fond trebuie dezbatuta in Parlament, pentru ca este vorba despre "10-12 miliarde de euro".
"Vorbim de un patrimoniu al tuturor. Este vorba despre Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz", a explicat fostul premier.
Sorin Grindeanu a mai explicat ca proiectul pentru Fondul Suveran de Investitii trebuia sa plece de la Ministerul Economiei pe circuitul de avizare la celelalte ministere, ceea ce nu s-a intamplat, astfel ca nu a avut cum sa intre in sedinta de Guvern pentru a fi discutat.
Membrii Guvernului au discutat, in 30 iunie, in prima lectura, proiectul Fondului Suveran de Investitii, urmand ca el sa fie analizat in dezbatere publica si sa fie concretizat pana in septembrie in proiect de lege si trimis la Parlament.... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 22:52