Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, ca o posibila ordonanta de urgenta data de Guvern pentru modificarea Codurilor Penale ar fi neconstitutionala.
"Asta pur si simplu nu se poate. S-a mai incercat. Exista practica Curtii Constitutionale a Romaniei, care le-a declarat neconstitutionale. Guvernul nu poate legifera prin ordonanta de urgenta pe o speta care se afla in procedura in Parlament. Deci nu se poate", a sustinut, joi, seful statului, aflat la Consiliul European de iarna.
Presedintele face referire la o decizie CCR mai veche. Atunci Guvernul Boc a vrut sa dea OUG pentru a modifica Legea Educatiei, in timp ce aceasta se afla in procedura parlamentara avansata.
Toader sustine ca nu e aceeasi situatie din 2010
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, joi, ca o eventuala OUG pe Codurile Penale nu contravine deciziei CCR privind modificarea legilor in timp ce se afla deja in procedura parlamentara, situatiile nefiind similare, iar concluzia sa a fost ca "unii spun ce stiu, iar altii stiu ce spun".
In ceea ce priveste justificarea urgentei unui act normativ pe aceasta tema, el a precizat ca urgenta era de anul trecut si este "si mai urgenta astazi".
El a explicat contextul in care a fost emisa decizia CCR care arata ca nu se poate da OUG pe o lege aflata deja in Parlament:
"Era undeva in vara lui 2010, cand Parlamentul elaborase, dezbatuse proiectul de lege pentru noua Lege a Educatiei. Trecusera de Camera Deputatilor,... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:55
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale anuntata de Viorica Dancila, Tudorel Toader si Liviu Dragnea ar fi o fortare a coalitiei de guvernare de a duce la bun sfarsit masurile controversate, spune deputatul USR Stelian Ion.
"PSD e un partid de penali. De astazi nu voi mai face nicio diferenta intre ei! Toti pesedistii sunt la fel. Daca nu sunt infractori cu acte in regula, sunt complici ai infractorilor pentru ca ii ajuta pe infractori si promoveaza o societate bazata pe abuzuri si furturi. Au demostrat-o azi la CEx, in unanimitate.
Tot ceea ce au facut de 2 ani de zile este in sprijinul infractorilor. Astazi au decis in forul lor superior, IN UNANIMITATE, la solicitarea 'unui coleg', ca Guvernul sa dea ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a celui de procedura penala", a scris pe Facebook Stelian Ion, sustinand ca se recurge la aceasta masura pentru ca PSD-ALDE a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor.
Stelian Ion sustine ca ordonanta este neconstitutionala, avand in vedere ca legile sunt deja in procedura parlamentara.
"Dragnea, Tariceanu si gastile lor de derbedei nu mai au rabdare. Sa dai OUG pe niste legi care sunt in procedura parlamentara e o ticalosie fara margini. Evident ca e neconstitutional! Evident ca nu exista nicio situatie exceptionala care sa justifice emiterea unei ordonante de urgenta in locul adoptarii prin lege! Dar nu va mai conta, pentru ca, odata publicata ordonanta de urgenta de modificare a... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 18:58
Nimic nu impiedica Guvernul Romaniei sa modifice in zilele urmatoare Codurile Penale prin ordonanta de urgenta, cata vreme Parlamentul este pana pe 19 iulie in sesiune extraordinara. "Guvernul poate face orice", spune Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor.
Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.
Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program. Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".
Contactat de Ziare.com, Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale, ne-a explicat cum stau lucrurile la ora actuala... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 14:32
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, considera ca "trebuie sa se grabeasca procedura" privind adoptarea modificarilor aduse Codurilor Penale, insa liderul PSD a respins ideea ca Guvernul va da ordonanta de urgenta in acest sens.
Intrebat daca este exclusa in acest moment aceasta procedura, el a raspuns: "Da".
"Voi ati spus. Eu stiu exact ce am vorbit vineri seara. Am fost acolo cu totii si am spus si spun in continuare ca trebuie sa se grabeasca procedurile (de adoptare a modificarilor aduse Codurilor Penale - n.red.), pentru ca s-a intarziat foarte mult. O sa facem o sesiune extraordinara, dar nu putem face o sesiune extraordinara toata vara. Si atunci o sa cer astazi, si eu, si domnul Tariceanu celor din comisie (Comisia Iordache - n.red.) sa inchida odata Codul Penal, sa mearga la votul final, dupa care intra in circuitul obisnuit", a spus liderul social democratilor, luni, in Parlament.
Jurnalistii au insistat cu intrebarea, amintindu-i lui Liviu Dragnea de declaratia de vineri, dupa CEx, cand a dat de inteles ca va trece Codurile, dar si alte legi importante prin ordonanta de urgenta.
"Maniera pe care eu am avut-o de a avea o abordare procedural corecta in Parlament s-a dovedit ca a fost una gresita, pentru ca in Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea in proceduri normale, dezbateri si promulgare. Orice lege e atacata, retrimisa, doar-doar sa nu se mai puna in practica, sa dea jos Guvernul si sa distruga PSD si majoritatea parlamentara",... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 15:21
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a exclus, luni, varianta unei posibile OUG pentru modificarea Codurilor Penale.
Acesta a transmis ca "trebuie urmata calea parlamentara" si ca nici asumarea raspunderii Guvernului pe modificarea legislatiei penale nu va avea loc.
"Nu am discutat de niciun fel de ordonanta pe modificarea Codurilor. Scoateti din discutie. Va spun oficial vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare. Nici pe asumarea raspunderii. Mergem pe calea dezbaterii parlamentare", a sustinut Tariceanu.
Acesta a precizat ca la de sedinta Coalitiei de luni, cu Liviu Dragnea si Viorica Dancila, nu s-a discutat despre modificarea Codurilor.
"Ministrul Justitiei elaboreaza un document pe care MAE si Ministerul pe Afaceri Europene sa il comunice partenerilor europeni. Acest document vizeaza o prezentare in rezumat a modificarilor care urmeaza sa fie adoptate pe Codul de Procedura Penala si Codul Penal", a spus el.
Liderul ALDE considera ca este nevoie de o informare corecta, obiectiva a ceea ce se urmareste in Parlament, pentru ca a vazut o serie de stiri false cu privire "la anumite asa zise modificari care ar urma sa se faca".
Amintim ca vicepresedintele PSD Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a anuntat, vineri, ca in aceasta saptamana juristii partidului vor analiza posibilitatea ca modificarea Codurilor Penale sa se faca prin OUG.
Citeste si:
Ciolos avertizeaza Guvernul ca ar fi "o greseala fatala" sa dea OUG pentru... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:54
Romanii vor iesi duminica in strada, dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat vineri de inteles ca modificarile la Codurile Penale nu vor fi trecute prin Parlament, sustinand ca asta a fost greseala sa mare.
Organizatorii manifestatiei afirma ca "dublul infractor", facand referire la Liviu Dragnea, vrea sa reinvie OUG 13.
Protestul va incepe la ora 18:00, in Piata Victoriei, locul in care romanii protesteaza de mai bine de un an de zile fata de atacurile coalitiei de guvernare la adresa Justitiei.
"SOLIDARITATE! Hai in strada! Aceiasi actori, acelasi tupeu de borfas!
Dupa 600.000 de oameni in strada in 2017 si alte zeci si sute de mii iesiti anul acesta, dublul infractor doreste sa "reinvie" fatidica OUG 13. (Daca lucrurile se precipita, astazi sau maine, suntem pregatiti oricand).
Ce vrea Dragnea acum:
* Impunerea unui prag de 200.000 de euro si scaderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cat este in prezent, la 1 - 5 ani. Codul penal va intra in dezbaterea comisiei speciale condusa de nimeni altul decat obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonantei de Urgenta 13", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.
Decizia... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 07:05
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26
Zeci de mii de oameni au iesit in strada marti noaptea, revoltati ca Guvernul a anuntat ca a modificat prin ordonanta de urgenta codurile penal si de procedura penala. Insa la acel moment romanii nu stiau nici a zecea parte din tacticile si tertipurile miselesti la care au apelat principalii actori implicati.
Si asta in primul rand pentru ca jurnalistii acreditati la Guvern, care au acoperit conferinta de presa in care Florin Iordache a anuntat lovitura de gratie data Justitiei, au fost inchisi in Palatul Victoria, asta desi premierul Grindeanu si ministrii sai au fugit la casele lor, inainte ca usile guvernului sa fie sigilate.
Jurnalistul Sergiu Voicu de la Digi24 a reusit sa intre in direct in jurul orei 02:00, la 4 ore dupa conferinta lui Iordache, si a povestit ce s-a intamplat.
Voicu a povestit ca a mers la Guvern stiind ca la ora 19:45 va avea loc o sedinta cu 3 puncte pe ordinea de zi, legate de buget si de strategia fiscala.
Sedinta a inceput, premierul Grindeanu a prezentat ordinea de zi cu cele 3 acte normative, dupa care a intrebat ministrii daca au ceva de adaugat.
Atunci ministrul Transporturilor a luat cuvantul si a vorbit despre hotararea de guvern ce a trebuit adoptata pentru ca studentii sa poata circula gratuit cu trenul de la 1 februarie.
Dupa ce a terminat, a luat cuvantul ministrul Justitiei, Florin Iordache, care a anuntat ca mai are el 3 acte normative si a inceput sa le citeasca. Acestea erau proiectele pentru modificarea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 03:03