Guvernul a adoptat joi, in sedinta Executivului, cele doua ordonante care ii vizeaza pe angajatii din sectorul IT, precum si inca alte 4 categorii care pana anul acesta erau scutite de impozitul pe venit, precum si pe cei care lucrau cu jumatate de norma.
In ciuda criticilor dure atat din partea mediului de afaceri, cat si din partea sindicatelor, Executivul Dancila a mers inainte cu ceea ce numeste "masuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariati".
Potrivit ministrului de Finante Eugen Teodorovici, cele doua ordonante au si fost deja publicate in Monitorul Oficial.
Solutia pentru IT tine doar un an si angajatorii care au majorat salariile cu mai mult de 20% pierd
Prima ordonanta ii vizeaza pe angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, si salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat.
"Masura se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate.
Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Guvern.
In... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 22:08
Angajatorii din IT vor trebui sa creasca salariile brute cu 20%, fata de nivelul din luna decembrie 2017, pentru a beneficia de prevederile noului proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine Claudia Sofianu, partener EY Romania.
"Concret, masura (compensarea) este conditionata de majorarea de catre angajator a salariului brut lunar cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari. In principiu, s-ar rezolva astfel problema 'discriminarii' din punct de vedere fiscal a angajatilor din domeniul IT si cercetare-dezvoltare, ca urmare a diminuarii venitului lor net cu 7-8% in cazul pastrarii acelorasi costuri pentru angajator, in raport cu ceilalti angajati", se arata intr-un comunicat.
Potrivit acesteia, proiectul pare a aduce cu el niste 'provocari' din punct de vedere al implementarii, respectiv pare a institui o noua formalitate administrativa pentru angajatorii din domeniul IT si de cercetare-dezvoltare, intrucat atrage o raportare separata in cuprinsul Declaratiei 112.
"Facilitatea fiscala (compensarea) ar putea fi ceruta dupa data intrarii in vigoare si pana la 31 decembrie 2018, adica din nou un act normativ cu efect limitat. Evident se naste intrebarea 'si ce se va intampla in 2019?'.
Desi ramane de confirmat cu reprezentantii Ministerului de Finante, el pare a nu se aplica in cazul angajatorilor care au decis sa acorde bonusuri de compensare pana la stabilizarea lucrurilor si... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:08
Prim-ministrul Mihai Tudose a anuntat joi, in cadrul dezbaterilor din Parlament asupra motiunii de cenzura, ca Guvernul urmeaza sa dea o ordonanta de urgenta astfel incat angajatilor din sectorul IT sa nu le scada salariile.
"Singura problema care este reala, inca, in curs de rezolvare, saptamana viitoare, este cea cu angajatii din IT, care sunt scutiti de impozit. Pentru aceasta categorie vom da o ordonanta, care sa echilibreze lucrurile, astfel incat niciunui salariat din mediul IT (...) sa nu ii scada venitul", a declarat Mihai Tudose, citat de News.ro.
El a sustinut ca sectorul IT va fi "o prioritate strategica" in continuare. "Ne dorim sa contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda si cu veniturile persoanelor cu dizabilitati", a mai spus seful Guvernului.
Luna trecuta, deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a declarat ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
"O sa fie un ordin de ministru care o sa rectifice acest lucru (...) O sa vedeti", a spus deputatul PSD, in cadrul unei emisiuni la Digi24, fara sa dea mai multe detalii.
A fost pentru prima oara cand s-a vorbit despre o astfel de solutie, cu toate ca inca de la declansarea "revolutiei fiscale" specialistii si sindicatele din IT au semnalat faptul ca acest sector va avea de suferit din punct de vedere financiar.... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 12:33
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu astfel de profiluri (IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor) ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.
In aceeasi conferinta Pop a mai sustinut ca explozia industriei IT se datoreaza facilitatilor pe care statul roman le acorda firmelor si angajatilor din acest sector.
"Modificarile Codului Fiscal creeaza un avantaj in continuare pentru lucratorii din IT. In Romania a existat o explozie a acestei industrii. Si strategia de guvernare se duce in aceasta zona. Cand vom avea definitivata metodologia, vom discuta aplicat cum repartizam cele 62.000 de locuri pe care intentionam sa le finantam anul viitor pentru studiile de licenta. E o discutie deschisa si transparenta", a spus ministrul Liviu Pop.
Nu stim care sunt avantajele la care se refera Pop, de vreme ce chiar Guvernul din care face parte a recunoscut ca vor exista pierderi in IT de vreme ce aceasta categorie avea si pana acum 0% impozit pe venit. Premierul Mihai Tudose sustine ca situatia va fi corectata in Parlament, insa daca modificarile nu vor fi efectuate pana la finalul anului, ordonanta isi va produce efectele de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit
62.000 de locuri in facultati suportate de stat
Revenind la... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 16:05
Guvernul PSD-ALDE a modificat, prin ordonanta de urgenta si impotriva avertismentelor tuturor - de la sindicate la investitori, de la ambasadori la presedintele Klaus Iohannis - Codul Fiscal. La cateva zile dupa, timp in care Liviu Dragnea a anuntat ca s-a lucrat la modificari, ordonanta a fost publicata si in Monitorul Oficial, in alta forma decat cea prezentata de Executiv.
Acum, dupa ce practic "revolutia fiscala" a intrat in vigoare, specialistii incearca sa o descifreze si, cu cat deslusesc mai multe, cu atat descopera probleme mai mari. Pus fata in fata cu efectele acestor masuri, liderul PSD Liviu Dragnea sustine ca problemele identificate vor fi transate in momentul in care actul normativ va trece prin Parlament.
Printre acestea, scaderea veniturilor celor din IT si cercetare, dar si dubla taxare pentru cei care obtin venituri si din activitati independente.
"Eu am inteles ca orice chestiuni de genul asta - sunt una, doua sau trei chestiuni de genul asta - vor fi reglate in perioada imediat urmatoare prin discutii cu reprezentantii acestor categorii sociale, ca si la cei care lucreaza in cercetare si cei care lucreaza in IT", a precizat Dragnea luni seara, la Romania Tv.
Amintim ca unul dintre rezultate modificarilor suferite de ordonanta prin care a fost Modificat Codul Fiscal este ca acum actul normativ nu mai include facilitatea oferita salariatilor care obtin si castiguri din PFA, profesii liberale si alte activitati independente.
Observatia a... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 15:10
Analistul fiscal Adrian Benta sustine ca ordonanta de modificare a Codului Fiscal care tocmai a fost publicata in Monitorul Oficial prevede in continuare scutirea de impozit pentru IT-isti si cercetatori.
Astfel, nu se justifica declaratia deputatului PSD Ana Birchall, care vineri seara a spus ca se va da "un ordin de ministru", pentru ca salariile angajatilor din IT sa aiba in continuare rata zero de impozitare.
Analistul fiscal a spus, la Digi 24, ca OUG 79 prevede in continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucreaza in cercetare, dar ca exista o alta problema.
"In acest moment, impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% si el este scutit la plata, dar valoarea asigurarilor sociale introduse in brutul salariatului, ce se vor retine din salariu, este de 35%.
Adica acest 35% asigurari sociale produce un salariu net, in mana, mai mic, deoarece valoarea asigurarilor sociale este mai mare decat impozitul scutit la plata.
Si pentru programatori, si pentru cei ce lucreaza in cercetare avem aceeasi situatie valabila ca pentru orice salariat. Daca de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i mareste brutul, atunci salariul net, in mana, va fi mai mic.
In situatia punctuala a programatorilor, se impune o majorare mai mare decat majorarea de 20% valabila pentru ceilalti salariati. Eu am facut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmeaza sa o primeasca programatorii... mai mult
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 20:06
Deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a declarat vineri seara ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
"O sa fie un ordin de ministru care o sa rectifice acest lucru (...) O sa vedeti", a spus deputatul PSD, in cadrul unei emisiuni la Digi24, fara sa dea mai multe detalii.
Citeste Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. De acum poate fi atacata la CCR
Este pentru prima oara cand se vorbeste despre o astfel de solutie, cu toate ca inca de la declansarea "revolutiei fiscale" specialistii si sindicatele din IT au semnalat faptul ca acest sector va avea de suferit din punct de vedere financiar.
"Va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare", pentru ca in acest sector impozitul pe venit este zero, au declarat reprezentanti ai Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), citati de Adevarul.
De asemenea, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru cotidianul citat: "La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai exista element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul, ca sa mentina netul, isi creste costul total salarial, daca vrea, fie isi pastreaza costul total salarial, iarasi daca vrea, si scade netul".
Nemultumiti de schimbarile facute de Guvernul Tudose, circa 500 de... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 22:28