Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti seara, dupa sedinta CEx, ca ordonanta de modificare a legilor justitiei nu are nicio legatura cu el, dar s-a uitat pe textul acesteia si crede ca este in regula si ca era necesara.
Intrebat despre reactia presedintelui Iohannis dupa adoptarea ordonantei, Liviu Dragnea a replicat: "Ce pot sa comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legatura are ordonanta aia cu mine?"
Intrebat de ce Sectia de anchetare a magistratilor a cerut dosarul Tel Drum de la DNA, Dragnea a raspuns: "Habar n-am. Nu lucrez la sectia respectiva".
"Ieri am discutat cu ministrul Justitiei pentru ca i-am cerut sa-mi explice si mie ce se intampla daca presedintele iresponsabil al Romaniei nu da curs propunerilor de astazi si se depasesc cele 45 de zile de interimat. Si a facut o analiza a unei decizii a CCR si ne-a spus variantele pe care le-ar putea urma PSD", a precizat liderul PSD, intrebat daca Toader i-a prezentat ieri draftul ordonantei.
In privinta faptului ca prin OUG s-a stabilit ca in 45 de zile sa fie numit seful DNA, Liviu Dragnea a spus: "Eu cred ca pesedintele Romaniei trebuie sa-si exercite prerogativele. (...) Dl Iohannis nu trebuie sa respecte si el legea, chiar daca membri ai familiei lui se zice ca merg noaptea la parchet sa dea declaratii?"
In privinta respectarii principiului transparentei la adoptarea acestei ordonante despre care nu s-a stiut ca este pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, Dragnea: "OUG de aia este... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 23:42
Comisia parlamentara speciala pentru pentru sistematizarea legislatiei in domeniul Justitiei a introdus, miercuri, un nou criteriu de eliberare din functie a judecatorilor si procurorilor, respectiv "neindeplinirea conditiei privind buna reputatie".
Comisia parlamentara pentruLegile Justitiei a adoptat, miercuri, OUG 92/2018, introducand un amendament care se refera la articolul 65 din legea de modificare a Statutului magistratilor.
Astfel, judecatorii si procurorii vor putea fi eliberati din functie "in urmatoarele cazuri: (...) i) neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si e) ori a conditiei privind buna reputatie, daca in acest ultim caz se apreciaza ca nu se impune mentinerea in functie".
Amendamentul a fost sustinut de PSD, ALDE si UNJR.
De asemenea, un alt amendament adoptat se refera la promovarea procurorilor la Parchetul Inaltei Curti.
"Pentru a fi promovati in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator, cel putin gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acest scop", prevede textul aprobat de comisia parlamentara.
La propunerea Forumului Judecatorilor a fost introdus in... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 17:22
Camera Deputatilor a votat marti atat legea de respingere a controversatei Ordonante de Urgenta 13, cat si legea de aprobare a Ordonantei 14, prin care prima a fost abrogata.
Votul a fost dat aproape in unanimitate, fiind inregistrate 291 de voturi "pentru" in primul caz si 292 in cel de-al doilea, informeaza Digi24.
De la vot a lipsit liderul PSD Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, care nu a fost deloc prezent astazi la Parlament, conform sursei citate.
Timp de 5 zile cele doua legi pot fi contestate la CCR, dupa care vor merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Marti dimineata, comisia Juridica a dat un aviz favorabil respingerii OUG 13. Unul dintre cei care au votat pentru respingere a fost insusi deputatul Florin Iordache, initiatorul controversatei ordonante.
In plenul Camerei Deputatilor au existat discutii aprinse. Deputatii PMP au contestat legea de respingere a OUG 13, sustinand ca nu se poate abroga un act normativ deja abrogat. Cu toate acestea, chiar si ei au votat, existand doar 3 abtineri de la vot.
La randul lor, PNL si USR au propus amendamente care sa clarifice toate aspectele si sa impiedice o eventuala contestare la CCR cu privire la posibila intrare in vigoare a OUG13. Majoritatea PSD-ALDE a respins, insa, amendamentele prin vot in plen.
Presedintele interimar al PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut de la tribuna Parlamentului sa Guvernul sa spuna ce intentioneaza sa faca in continuare in legatura cu... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 14:11
Ordonanta pe Justitie adoptata marti noaptea de Guvernul Grindeanu intoarce Romania la nivelul anului 1947, de aceea, guvernantii nu trebuie lasati "sa isi faca in continuare de cap" pentru ca pot oricand sa interzica orice, spune filosoful Mihai Sora.
"Nu in 1990 ne intoarcem, ci in 1947.
Ceea ce au facut guvernantii in aceasta noapte pot face oricand, in orice moment, cu orice lege, nu doar in Justitie. Daca acum pui lacat pe independenta Justitiei, maine poti interzice circulatia persoanelor, poti suprima Internetul, presa libera; poti inchide granitele, poti trimite oamenii in lagare, la munca silnica ori ii poti, pur si simplu, extermina.
Iar toate acestea in numele votului democratic care te-a adus la Putere, in numele 'democratiei', al poporului... In numele 'democratiei populare'.
Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil si isi dovedeste, iata, ciclicitatea implacabila. A fost noaptea mintii guvernantilor. Este prea mult si prea periculos pentru a-i lasa sa-si faca in continuare de cap!", a scris pe Facebook Mihai Sora.
1947 este anul in care regele Mihai a fost fortat sa abdice, in debutul instaurarii regimului comunist in Romania.
Mihai Sora este unul dintre liderii de opinie care au criticat consecvent ordonantele pe jJustitie. In plus, filosoful in varsta de 100 de ani a participat la ambele proteste mari organizate in ultimele doua duminici in Bucuresti.
Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM,... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 13:54
Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a declarat, miercuri, ca ordonanta de modificare a Codului Penal adoptata noaptea trecuta de Guvernul Grindeanu este "primul pas catre instaurarea unei dictaturi a faradelegii", iar procurorul general ar trebui sa ancheteze modul in care a fost initiata si adoptata.
"Acesta e actul prin care se face primul pas catre instaurarea unei dictaturi a faradelegii. Cer Guvernului sa o abroge in cele 10 zile pana la intrarea in vigoare, dupa care sa demisioneze. (...)
In nume personal, cer procurorului general sa ancheteze imprejurarile in care a fost emisa aceasta ordonanta de urgenta. Ea n-a iesit din senin, cineva a scris-o, a gandit-o. Pititi, s-au ascuns de ochii lumii ca sa emita un act al faradelegii. Trebuie sa aflam tot: cine a cerut-o, cine a planuit-o, cine a redactat-o. Sa se lamureasca daca s-a incalcat legea penala, daca s-au favorizat in mod deliberat oameni", a declarat deputatul PNL, prezent la Palatul Parlamentului, unde a inceput noua sesiune.
Totodata, Catalin Predoiu a tinut sa sublinieze ca "e un moment greu pentru democratia noastra, pentru interesele Romaniei".
"Fiecare trebuie sa isi faca datoria - noi, in Parlament, oamenii, in strada (...) Guvernul a zadarnicit anchete, a intrat pe teritoriul justitiei. Cerem guvernul sa abroge ordonanta imediat si sa demisioneze", a subliniat inca o data Catalin Predoiu.
Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 13:39
Decizia Guvernului Grindeanu de a adopta ordonanta de urgenta care da o amnistie mascata prin modificarea Codului Penal in sedinta de marti noaptea este o declaratie de razboi lansata la adresa Justitiei, iar daca populatia inghite asta, ne putem pregati pentru o noua dictatura, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
"In aceasta seara, puterea politca din Romania a declansat un razboi impotriva altei puteri din statul roman, puterea independenta justitiei. (...) Ce s-a intamplat in aceasta seara e o declaratie de razboi adresata nu numai justitiei din aceasta tara, ci si cetatenilor romani care au inteles sa manifesteze, sa se opuna. Acest act totalitar, discretionar, vine din bezna comunista de dinainte de 1989.
Nu stiu cum se poate raspunde la asa ceva. Acest robot bolnav pe care l-am vazut in seara asta (Florin Iordache, n.red.) nu a oferit nicio cale de dialog, niciun raspuns care sa deschida vreo perspectiva de dialog", a comentat jurnalistul.
Citeste si Guvernul da lovitura de gratie Justitiei: A modificat codurile penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?" LIVE
Cristian Tudor Popescu s-a aratat intrigat de faptul ca PSD a recurs totusi la ordonanta de urgenta, cu toate ca ministrul Justitiei delarase cu 24 de ore in urma ca se va merge in Parlament.
"Acum avem dictatul de marti, inca o marte neagra in istoria civilizatiei politico- juridico-cetatenesti din Romania. Avem a doua marte neagra, si poate mai neagra... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:52
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, sambata seara, la Antena 3, ca, in urma dezbaterilor de pana acum, vor fi facute unele modificari la ordonantele de gratiere si de modificare a Codurilor penale.
Astfel, Iordache sustine ca vor fi eliminate anumite prevederi din ordonante si, in consecinta, nu vor iesi din inchisoare criminalii si violatorii peste 60 de ani.
In plus, ministrul Justitiei a spus ca vor exista si masuri complementare - reinsertia celor care vor fi eliberati si, anul acesta, va incepe construirea a doua noi penitenciare, la Caracal si Berceni. Constructia acestora este estimata sa dureze cinci ani.
"Toti cei care au peste 60 de ani si in niciun caz, nici violatorii, nici criminalii si nici cei care au venit cu niste sanctiuni grave sunt exclusi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminata. Si noi, in cursul dezbaterilor, am constatat ca anumite prevederi... Deci, fara frica. Am plecat de la un proiect care a existat in Romania, ultima lege a gratierii a fost data in 2002. Nu e o solutie minune daca ies 3.000 din 28.000, trebuie sa venim cu alte masuri", a declarat Iordache, la Antena 3, citat de News.ro.
Ministrul Justitiei a adaugat ca a vorbit in acest sens si cu ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, pentru a gasi solutii ca angajatorilor sa le fie oferite facilitati daca angajeaza persoane eliberate din penitenciare.
"Proiectul pe care noi l-am inaintat va fi imbunatatit. Dar a-l respinge si a spune ca Romania nu... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 10:55
Ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu vor fi retrase, potrivit unor surse social democrate.
Luni, dupa consultarile publice pe care le va avea Ministerul Justitiei pe aceasta tema, ministrul Florin Iordache va decide forma in care masurile vor fi adoptate: prin OUG, prin angajarea raspunderii sau prin proiect de lege, au precizat sursele social-democrate.
Acestea au mai spus ca ministrul Florn Iordache are libertate deplina in ceea ce priveste adoptarea celor doua masuri - gratierea si modificarea codurilor penale.
Citeste si Ministrul Justitiei face dezbatere publica pe ordonante: Tine doar 2 ore, 3 minute pentru fiecare participant
De asemenea, potrivit surselor amintite, plafonul pentru abuzul in serviciu va ramane 200.000 de lei, perioada in care se poate depune plangerea vizand o fapta de abuz in serviciu va ramane tot trei luni si, la fel, pedepsele pentru abuz in serviciu raman scazute la intervalul propus in ordonanta pusa in dezbatere publica - intre sase luni si trei ani de inchisoare sau amenda.
"Vrem sa evitam transformarea unora in delatori de profesie. Daca doi fura impreuna, unul dintrei ei, ca sa scape, poate depune plangere dupa cinci luni. Nu, prietene, sa depuna imediat dupa ce a furat", au precizat sursele citate.
In urma cu doua saptamani, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea colectiva si proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale au fost postate pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 18:17
Fostul prim-ministru Dacian Ciolos a salutat raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana si a subliniat ca reformele in Justitie "nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state".
Insa fostul premier spune ca "o mana de politicieni" vrea sa submineze independenta Justitiei si a statului de drept. Ciolos a mai precizat ca a primit asigurari ca in curand se va renunta la MCV.
"Romania se straduieste de ani de zile sa arate ca este in masura sa-si asigure independenta Justitiei si statul de drept si cand, in sfarsit, acest lucru se intampla, o mana de politicieni incearca sa submineze aceasta realizare.
Anul trecut am facut pasi hotarati inainte pentru consolidarea progreselor in Justitie si pregatirea asumarii institutionale a acestui proces, iar directia corecta este punctata in raportul MCV.
De altfel, in 2016 am facut si demersuri diplomatice sustinute pentru a explica progresele obtinute si chiar am primit asigurari ca renuntarea la acest mecanism de monitorizare pe Justitie se apropie.
Reformele in Justitie nu sunt realizate pentru a face pe plac Comisiei Europene sau altor state, ci pentru ca Romania sa-si asigure, fara o monitorizare externa, o justitie care functioneaza independent si eficient, in interesul cetatenilor, pentru a consolida democratia si dezvoltarea economica a tarii. O justitie care sa se afle in afara unor interese de grup si imposibil de timorat de politicieni aflati vremelnic la putere", scrie pe... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 11:53