Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, care reuneste 45 de organizatii si membri asociati din mediul de afaceri, a criticat, joi, ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale adoptata de furis de Guvernul Grindeanu.
Oamenii de afaceri sustin ca actul normativ afecteaza progresul inregistrat de Romania in combaterea coruptiei si aduce atingere principiilor de buna guvernanta, stabilitate si predictibilitate a procesului de legiferare.
"Prevederile Ordonantei de Urgenta cuprind masuri care afecteaza progresul inregistrat de Romania in domeniul combaterii coruptiei. Reactiile reprezentantilor Comisiei Europene cu privire la impactul prevederilor Ordonantei de Urgenta recent aprobate releva potentialele efecte negative asupra rapoartelor de evaluare ale Romaniei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si totodata, transmit un semnal de neincredere cu privire la respectarea valorilor si principiilor europene", arata comunicatul coalitiei.
Oamenii de afaceri din coalitie critica, mai ales, modul netransparent de adoptare a ordonantei, iar efectele "sunt de natura a aduce atingere principiilor de buna guvernanta, stabilitate si predictibilitate a procesului de legiferare".
Coalitia cere Guvernului sa identifice "mecanismele si masurile care vor conduce la restabilirea increderii in dorinta si capacitatea executivului de a sprijini lupta anticoruptie si totodata, de a asigura transparenta decizionala si predictibilitate pentru cetateni si mediul de... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:50
Consiliul Investitorilor Straini a criticat, joi, ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern, prin care au fost modificate Codurile Penale, argumentand ca aceasta transmite un mesaj negativ investitorilor, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.
Consiliul Investitorilor Straini reprezinta interesele a 130 de corporatii strane care au investit in total in jur de 40 miliarde euro in Romania, adica aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe.
"FIC apreciaza ca modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potentialilor investitori, cat si organismelor financiare internationale, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.
Increderea investitorilor in calitatea mediului de afaceri din Romania ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, iar reconstruirea acestei increderi ar presupune un efort suplimentar si, de asemenea, un interval de timp foarte mare", a precizat consiliul, intr-un comunicat.
Investitorii din consiliu considera ca aplicarea principiilor statului de drept si ale economiei de piata si respectarea legilor "sunt ingrediente esentiale pentru un mediu favorabil dezvoltarii economice pe termen lung, care sa aduca prosperitate populatiei".
"FIC considera ca lupta impotriva coruptiei si reformele structurale trebuie sa ramana o prioritate constanta a fiecarui Guvern al Romaniei, dincolo de ciclurile electorale", mai arata... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 12:44
Investitorii straini in Romania se arata "neincrezatori", chiar "ingrijorati" de felul in care evolueaza lucrurile in Romania, dupa ce guvernul Grindeanu a modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament in miez de noapte.
Camera de Comert Americana in Romania a transmis printr-un comunicat, miercuri, ca e profund dezamagita fata de fundamentarea, procedura de adoptare, prevederile si efectele Ordonantei de Urgenta 13/2017 si ale proiectului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
"Adoptarea intr-un mod netransparent a acestor acte normative, in ciuda punctelor de vedere si recomandarilor exprimate de institutiile competente, decredibilizeaza executivul si transmit un puternic semnal de neincredere si nesiguranta atat in plan intern, cat si extern", se arata in comunicatul AmCham.
Potrivit acesteia, recentele decizii "anuleaza realizarile ultimilor ani si cresc riscul de tara al Romaniei".
"Este deosebit de ingrijorator pentru comunitatea de afaceri si societate in general ca acte normative cu asemenea implicatii" morale, care tin de societate si economice, cu efecte imediate si pe termen lung, "sunt adoptate de Guvern fara respectarea unor minime cerinte privind transparenta decizionala", avertizeaza Camera de Comert.
Aceasta mai sustine ca actele normative adoptate submineaza statul de drept si incalca principiile fundamentale ale transparentei, stabilitatii si predictibilitatii si indeparteaza Romania de valorile si... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:17