O ordonanta de urgenta nu poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania, aceasta este in primul rand un act fiscal si printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la modificarile OUG 114, precizand ca este un punct de vedere personal.
"Inca nu stiu exact cum va arata maine dupa sedinta de Guvern acest document. Ceeea ce pot sa va spun este ca nu am cum sa cred ca o ordonanta de urgenta poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania. O ordonanta de urgenta este in primul rand un act fiscal. Guvernul gestioneaza fiscalitatea, politica fiscala si are tot dreptul sa fiscalizeze in aceasta tara si normal ca are tot dreptul sa introduca impozite pentru banci, bineinteles respectand legitatile economice. Pentru ca acesta este un lucru important. Dar aceasta nu inseamna ca printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populatie", a spus Adrian Vasilescu, precizand ca este un punct de vedere personal.
El a oferit exemplul unui credit care are o dobanda de 8% si a explicat componentele acesteia. Astfel, patru parti reprezinta operatiunile bancii, doua parti reprezinta apararea de riscul de creditare, o parte o reprezinta costul finantarii si o parte costul capitalului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:29
Abrogarea infractiunii de abuz in serviciu anuntata voalat de Liviu Dragnea ar arunca in aer sute de dosare aflate pe rolul instantelor. 53% din dosarele DNA privesc frauda si coruptie in achizitii publice, dosare deschise pentru aceasta infractiune. Prejudicii de sute de milioane de euro raman nerecuperate.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a spus, in prima reactie dupa condamnarea in prima instanta ca greseala sa a fost sa treaca prin Parlament modificarile la Legile Justitiei si Codurile Penale. El a spus ca aceasta procedura este una greoaie, dand de inteles ca este posibil sa emita o ordonanta de urgenta.
Liderul PSD a facut trimitere directa la Codul Penal si la infractiunea de abuz in serviciu. Reactia a venit la o zi dupa ce Inalta Curte l-a condamnat la 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu.
"Imi cer iertare miilor de romani care unii stau in puscarie pe un articol neconstitutional, altii sunt tarati in tribunale pe baza aceluiasi articol sovietic si altii sunt tarati pe la DNA si alte mii sau zeci de mii nici nu stiu ca au dosare. Imi cer iertare ca s-a lungit atat de mult elaborarea Codului Penal. Probabil ca nu o sa ma ierte," a declarat Dragnea.
Razboiul declaratiilor
Liviu Dragnea a reluat vineri ceea ce premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au spus in declaratiile date dupa anuntarea sentintei liderului PSD, ca decizia de condamnare a lui Dragnea s-a dat fara a tine cont de deciziile CCR. Referirea se... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2018, ora 22:40
Dupa ce mai mult de jumatate de milion de oameni au protestat duminica seara pe strazile din Romania, presa externa trage un semnal de alarma in ce priveste o alta mare problema pentru tara noastra, in contextul acestei crize - cea a lipsei de incredere in randul investitorilor straini.
"O alta tara a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori", a titrat CNBC, in articolul sau, scris de Silvia Amaro.
Sursa citata aminteste ca, desi seful Guvernului care are doar o luna in functie a anuntat duminica abrogarea ordonantei de modificare a Codurilor Penale, protestatarii nu au plecat acasa, spunand ca si-au pierdut increderea in guvernanti.
Atat oficialii Uniunii Europene, cat si investitorii de pe continent si-au exprimat ingrijorarile din pricina situatiei din tara noastra si ordonantelor anuntate de Guvern, inclusiv cea a gratierii.
"Guvernul din Romania si-a schimbat planurile, insa evenimentele arata clar ca procesul reducerii coruptiei in Romania este inca departe de a se fi terminat", a spus Arko Sen, director la Bank of America Merrill Lynch.
Acesta crede ca evenimentele recente se adauga la "tendinta in general negativa in profilul de risc de credit in Romania din ultimii ani".
In ciuda pasului inapoi al Guvernului, unii analisti cred ca PSD va folosi majoritatea parlamentara pentru a diminua verificarile institutiilor anticoruptie.
"Determinarea guvernului condus de PSD de a merge inainte (...), fara sa-i pese de nemultumirea larg... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 20:48
DNA a stabilit, miercuri, ca aplicarea OUG Iordache in cazul abuzului in serviciu favorizeaza persoanele trimise deja in judecata si pe cele care vor savarsi pe viitor astfel de fapte.
Prin intrarea in vigoare a OUG, multe dosare aflate in lucru la procurorii anticoruptie vor fi clasate, iar procesele penale vor inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare in astfel de cazuri, a stabilit DNA, dupa ce a analizat in Colegiul director riscurile punerii in aplicare a ordonantei de urgenta adoptate marti noapte de Guvern, in absenta avizului Consiliului Superior al Magistraturii.
"In plus, de aceste prevederi vor avea de profitat si persoane deja acuzate/trimise in judecata pentru abuz in serviciu. Avand in vedere ca aceste prevederi intra in sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar si pentru scurt timp, ii va avantaja pe cei deja anchetati sau trimisi in judecata", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.
DNA arata ca prin dezincriminare, asa cum este ea reglementata de OUG, va fi afectata instrumentarea unui mare numar din cele 2.151 de dosare penale aflate in lucru la DNA avand ca obiect infractiunea respective, iar in unele situatii o parte din aceste cauze se vor clasa.
Ca urmare a aceleiasi masuri, intr-un numar semnificativ de dosare aflate deja in curs de judecare pe rolul instantelor, procesul penal va inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare.
Potrivit DNA, prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la introducerea... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:59
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a explicat, miercuri, de ce OUG privind gratierea prevedea ca dispozitiile sale se aplica "numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", adica azi, ziua in care presedintele Klaus Iohannis a prezidat sedinta de guvern.
"Nu trebuia sa intre pe ordinea de zi. Era normal sa apara data de 18, pentru ca astazi a fost prezentata de catre ministrul Justitiei mie si celorlalti colegi.
Asta era forma de astazi prezentata, nu a intrat. (...) A fost o propunere din partea ministrului Justitiei sa fie din data de astazi.
Daca era pe ordinea de zi, cu toata opozitia dlui Iohannis, ar fi intrat in discutia Guvernului", a spus Grindeanu, la Antena 3.
In textul OUG postat pe site-ul Ministerului Justitiei, doua articole ridica semne de intrebare asupra momentului cand proiectul ar fi trebuit sa fie adoptat.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat in fata presei si anterior i-a spus si presedintelui Klaus Iohannis ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri. Insa in proiect scrie "dispozitiile prezentei ordonate de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".
Premierul a precizat ca ar fi vorba despre "in jur de 3.000 de persoane" care ar urma sa iasa din inchisoare ca urmare a aplicarii OUG.
Totodata, Grindeanu a subliniat ca gratierea isi justifica urgenta pentru ca ar urma sa rezolve "in parte suprapopularea" din inchisori, pentru care se asteapta noi... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 15:55
Veniturile obtinute de catre persoane fizice din jocuri de noroc tip slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice cazinourilor si cluburilor de poker nu vor mai fi impozitate de Guvern, cu argumentul ca autoritatile nu pot afla castigul acestora.
In prezent, veniturile obtinute de persoanele fizice din jocuri de noroc sunt considerate venituri impozabile si cuprind castigurile realizate ca urmare a participarii la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, iar Codul Fiscal nu cuprinde reglementari care sa excluda din sfera impozabila veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc.
Cu argumentul "dificultatilor intampinate" in aplicarea reglementarilor actuale referitoare la determinarea castigului obtinut de fiecare participant persoana fizica la anumite tipuri de jocuri de noroc, Guvernul se pregateste sa elimine din sfera impozabila a veniturilor realizate din jocuri de noroc de tipul slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc on-line, precum si jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker.
Modificarea va fi operata de Guvern prin ordonanta de urgenta
"Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a identificat o serie de neajunsuri in aplicarea prevederilor fiscale in cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat ca este dificila... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 15:10
Persoanele fizice autorizate (PFA) vor avea dreptul sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care au fost autorizate, masura care a fost introdusa de Guvern prin modificarea legislatiei, confirmand informatiile transmise anterior de MEDIAFAX.Legislatia in vigoare stabileste ca o persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane.
"Persoana fizica autorizata isi poate desfasura activitatea individual si independent sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca", se arata in ordonanta de urgenta prin care Executivul a modificat OU 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate.
Actul normativ mai stabileste ca persoana fizica nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Agentia MEDIAFAX a anuntat recent ca Guvernul a pregatit o ordonanta de urgenta care va permite persoanelor fizice autorizate sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane.
Ordonanta este argumentata prin necesitatea luarii in regim de urgenta a unor masuri de stimulare a mediului de afaceri si marirea ritmului de crestere economica prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat si plata contributiilor aferente. mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:23
Presedintia a transmis luni Parlamentului cererea de reexaminare a legii privind aprobarea OUG 248/2000 pentru modificarea OUG 64/1998 privind acordarea unor facilitati la plata pretului actiunilor si la plata unor obligatii bugetare, in scopul privatizarii SC 'Petromidia' - S.A. Constanta, potrivit Newsin. Potrivit unui comunicat de presa remis NewsIn, legea transmisa spre promulgare are ca obiect aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 248/2000 prin care se acordau Societatii Comerciale 'Petromidia' - S.A. Constanta facilitati la plata unor obligatii bugetare si a altor obligatii catre Ministerul Finantelor.
Aceasta reglementare avea ca scop transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni reprezentand 69,991% din capitalul social al S.C. 'Petromidia' - S.A. Constanta catre investitorul cu care Fondul Proprietatii de Stat a negociat si a incheiat contractul de vanzare-cumparare a actiunilor respective.
"Deoarece Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 248/2000 si-a produs deja efectele juridice prin semnarea contractului de privatizare a S.C. 'Petromidia' - S.A. Constanta, consideram ca aprobarea acesteia prin lege nu mai este oportuna.
Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, in sensul respingerii Ordonantei de urgenta nr. 248/2000, tinand cont de motivele invocate", motiveaza Presedintia. mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:52
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care efectuarea planurilor urbanistice zonale derogatorii prin subventionarea lor de catre investitorii direct interesati este limitata doar pentru anumite scopuri si pentru suprafete foarte mari, informeaza Newsin.Elena Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca modificarea Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul a fost aprobata de catre Guvern in sedinta de miercuri, fapt ce constituie un prim pas in limitarea abuzului de planuri urbanistice zonale, abuz ce a prejudiciat interesul public.
"Planul de urbanism zonal ajunsese in ultima perioada un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice documentatiile generale de urbanism in functie de interesul pe care il avea.
Acum eliminam practicile urbanismului derogatoriu care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit, o dezvoltare care nu respecta nici macar prevederile legii actuale", a apreciat Udrea.
Concret, ministrul a apreciat ca abuzul de PUZ-uri a fost determinat de subventionarea de catre investitori a efectuarii acestuia, fapt ce a condus automat la ignorarea interesului comunitatilor.
"Limitam aceasta posibilitate la cateva cazuri care sa reprezinte intr-adevar investitii importante care sa duca la dezvoltarea economica a localitatilor, cand se solicita planuri de urbanism pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:51