Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare si taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numara printre masurile ce vor fi incluse intr-o Ordonanta de Guvern ce urmeaza a fi discutata luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale.
Astfel, in ceea ce priveste acciza la tigarete, aceasta se va majora, incepand din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de tigarete, la 503,97 lei/1.000 de tigarete.
"Avem in vedere introducerea masurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directiva europeana. Trebuie adoptata pana la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei in 4 luni", au precizat sursele citate.
Prin OUG mentionata se are in vedere si reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora.
"Toate ministerele vor trebui sa isi refaca Hotararea de Guvern de organizare si functionare. De la data publicarii in Monitorul Oficial a OUG, vor avea termen sa vina cu HG pentru reducerea schemei cam in 30 de zile", au mai spus sursele.
Ele au subliniat ca, in prezent, exista o normativa ce reglementeaza doar functiile publice, si prevede ca functiile de conducere sa reprezinte maximum 12% din posturile de executie, minimum 25 de posturi pentru o directie etc, si aceasta va fi extinsa la toate institutiile, deoarece exista cazuri de director cu trei subordonati.
Posturile vacante din... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 10:23
O ordonanta de urgenta nu poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania, aceasta este in primul rand un act fiscal si printr-un act fiscal nu se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la modificarile OUG 114, precizand ca este un punct de vedere personal.
"Inca nu stiu exact cum va arata maine dupa sedinta de Guvern acest document. Ceeea ce pot sa va spun este ca nu am cum sa cred ca o ordonanta de urgenta poate sa contribuie la ieftinirea creditului in Romania. O ordonanta de urgenta este in primul rand un act fiscal. Guvernul gestioneaza fiscalitatea, politica fiscala si are tot dreptul sa fiscalizeze in aceasta tara si normal ca are tot dreptul sa introduca impozite pentru banci, bineinteles respectand legitatile economice. Pentru ca acesta este un lucru important. Dar aceasta nu inseamna ca printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobanzilor la creditele pe care le dau bancile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populatie", a spus Adrian Vasilescu, precizand ca este un punct de vedere personal.
El a oferit exemplul unui credit care are o dobanda de 8% si a explicat componentele acesteia. Astfel, patru parti reprezinta operatiunile bancii, doua parti reprezinta apararea de riscul de creditare, o parte o reprezinta costul finantarii si o parte costul capitalului.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:29
Asociatia Analistilor Financiari Certificati (CFA) avertizeaza ca modificarile propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, aflat la baza economiei romanesti, si pun in pericol dreptul romanilor la un trai decent la batranete.
Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, modificarile recente anuntate de Guvern in ceea ce priveste fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, elimina ceea ce este, pentru majoritatea romanilor, singurul instrument de economisire si sansa la un trai decent la varsta pensiei.
"Prin masurile anuntate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piata, avand in vedere cerinte de capital marite si pana la de 20 de ori, in conditiile in care veniturile din administrare vor scadea de asemenea dramatic. Posibilitatea de a retrage contributiile virate dupa primii cinci ani este de asemenea un 'mar otravit'. Sub aparenta beneficiilor unei lichiditati imediate, se afecteaza stabilitatea financiara pe termen lung a milioane de romani, iar statul isi creeaza premisele de a reintregi contributiile la pilonul de stat, fara a garanta pensiile viitoare. In conditiile in care evolutiile demografice sunt ingrijoratoare, o astfel de masura este pur si simplu un atac la bunastarea pe termen lung a romanilor. In plus, se va alimenta si mai mult spirala inflationista in care ne aflam deja, si care va 'musca' serios atat din veniturile curente cat si din economiile de-o viata ale... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 10:50
Abrogarea infractiunii de abuz in serviciu anuntata voalat de Liviu Dragnea ar arunca in aer sute de dosare aflate pe rolul instantelor. 53% din dosarele DNA privesc frauda si coruptie in achizitii publice, dosare deschise pentru aceasta infractiune. Prejudicii de sute de milioane de euro raman nerecuperate.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a spus, in prima reactie dupa condamnarea in prima instanta ca greseala sa a fost sa treaca prin Parlament modificarile la Legile Justitiei si Codurile Penale. El a spus ca aceasta procedura este una greoaie, dand de inteles ca este posibil sa emita o ordonanta de urgenta.
Liderul PSD a facut trimitere directa la Codul Penal si la infractiunea de abuz in serviciu. Reactia a venit la o zi dupa ce Inalta Curte l-a condamnat la 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu.
"Imi cer iertare miilor de romani care unii stau in puscarie pe un articol neconstitutional, altii sunt tarati in tribunale pe baza aceluiasi articol sovietic si altii sunt tarati pe la DNA si alte mii sau zeci de mii nici nu stiu ca au dosare. Imi cer iertare ca s-a lungit atat de mult elaborarea Codului Penal. Probabil ca nu o sa ma ierte," a declarat Dragnea.
Razboiul declaratiilor
Liviu Dragnea a reluat vineri ceea ce premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au spus in declaratiile date dupa anuntarea sentintei liderului PSD, ca decizia de condamnare a lui Dragnea s-a dat fara a tine cont de deciziile CCR. Referirea se... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2018, ora 22:40
Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, in plenul Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura ca a inteles "emotia si supararea" provocate de ordonanta de urgenta 13 privind justitia.
El a spus ca Guvernul nu va mai initia astfel de acte, urmand sa fie un Cabinet "al dialogului si al consultarii publice".
"Am inteles pe deplin toata emotia si supararea pe care OUG 13 le-au generat. O parte insemnata a acestei tari ne-a transmis democratic ca nu identifica binele general in acea ordonanta", a afirmat premierul.
Grindeanu a dat asigurari ca "nu va mai accepta nicio initiativa de acest gen in Guvern". Primul ministru afirma ca modificarea Codurilor Penale va trebui facuta in Parlament, alaturi de senatori, deputati si specialisti din domeniu.
"Incepand de astazi, acest Guvern va fi exclusiv unul al dialogului si al consultarii publice", a afirmat premierul.
Grindeanu a mai declarat ca desi motiunea de cenzura depusa de liberali reprezinta un drept constitutional, ea nu mai are obiect.
"Avem un buget care aduce prosperitate si dezvoltare romanilor. Avem toate parghiile necesare pentru a implementa programul de guvernare pe care romanii in decembrie l-au votat intr-o proportie covarsitoare.
Astazi, avem ocazia sa ne vedem din nou si asta la o luna de la investirea actualului Guvern. Opozitia a depus o motiune de cenzura. Este dreptul constitutional al colegilor nostri sa faca acest lucru. E greu, totusi, sa nu remarc ca aceasta motiune nu-si mai... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 13:52
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus marti seara ca vrea ca Guvernul PSD-ALDE sa decida in aceasta saptamana, "intr-un fel sau altul", in privinta ordonantelor privind gratierea si modificarea codurilor penale.
"Va asigur ca, daca o sa avem ceva adoptat de la Guvern pe tema asta, o sa comentez. Ce astept eu si toti care au votat asteapta - sa decida. Ori ia o decizie ca nu decid nimic, ori sa decida.
In tot acest baraj de comunicare nu mai putem sa discutam. Rugamintea mea este decida acest lucru intr-un fel sau altul. Sa decida lucrurile in care cred ei, nu in care cred altii. Trebuie sa inteleaga ca reprezinta un guvern legitim.
(...) Vreau sa aiba puterea de a lua decizii, nu impins de la spate. As dori ca saptamana viitoare sa nu mai vorbim despre a fi sau a nu fi. Sa decida saptamana asta, intr-un fel sau altul", le-a spus Liviu Dragnea jurnalistilor.
Acesta a subliniat ca vrea sa vada intai ordonantele ca sa inteleaga "de ce a iesit lumea in strada", dupa ce, pe 22 ianuarie, imediat dupa prima seara de proteste, a vorbit despre "o noua mineriada, o manifestatie neautorizata impotriva guvernului Romaniei, impotriva ordinii constitutionale si impotriva votului popular din 11 decembrie".
"Nu sunt sigur ca forma aia este cea care va intra vreodata in guvern. Ma abtin sa comentez, pentru ca s-ar putea sa comentez ceva care s-ar putea sa nu existe deloc.
Sunt suparat ca este o perioada de timp de o saptamana, doua saptamani, in care in loc sa comunicam... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 19:11
Guvernul Grindeanu merge inainte cu gratierea si modificarea codurilor penale, dupa cum a anuntat luni ministrul Florin Iordache, dupa dezbaterea publica ce a avut loc la Ministerul Justitiei. Necunoscut insa este modul in care vor fi trecute aceste initiative legislative.
Varianta ca ambele sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta a cam fost abandonata, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a intervenit in sedinta de Guvern in care ar fi urmat sa se intample acest lucru si apoi zeci de mii de oameni au iesit in strada in ultimele saptamani pentru a apara Justitia.
Urmeaza insa miercuri o noua sedinta de Guvern, unde ministrul Iordache a promis ca va veni cu "acte coerente" pentru a "rezolva" problema. Si surse apropiate situatiei au declarat, pentru Ziare.com, ca rezolvarea ar fi fost gasita.
Astfel, se pare ca Guvernul va duce gratierea in Parlament, prin proiect de lege, unde calculele politice arata ca are oricum sanse sa treaca, avand in vedere majoritatea comfortabila de care se bucura PSD.
In schimb, modificarile la codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului, ar urma sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta.
Invataturile lui Dragnea catre ministrul Iordache
Iar un semnal in acest sens a venit marti chiar de la seful PSD, Liviu Dragnea, pe holurile Inaltei Curti de Casatie si... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:27
Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta privind tarifele RCA, motivul de nemultumire al transportatorilor din ultimele saptamani. Astfel, pretul asigurarii va fi inghetat pentru sase luni si va exista un tarif de referinta.
Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, in cadrul unei declaratii de presa.
Pretul de referinta va fi calculat insa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care are la dispozitie 30 de zile pentru a stabili nivelul acestui prag maxim.
Iolu a precizat ca ordonanta cuprinde solicitarile transportatorilor din ultimele zile si a fost aprobata in forma anuntata tot miercuri de prim-ministrul Dacian Ciolos.
Acesta a facut anuntul privind inghetarea tarifelor RCA chiar la inceputul sedintei de Guvern. El a tinut sa precizeze ca nu e vina Guvernului ca s-a ajuns aici si a mentionat ca ASF este institutia care trebuia sa ia masuri astfel incat sa rezolve problemele semnalate de transportatori.
"Dupa cum ...citeste mai departe despre "Pretul RCA ingheata pentru sase luni - Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 17:59
Practica folosirii ordonantelor de urgenta afecteaza increderea comunitatii de afaceri si atractivitatea mediului investitional, considera oamenii de afaceri, care spun ca 100 de astfel de acte pe an este un numar mult prea mare si cer ca propunerile legislative sa fie puse in dezbatere sase luni.
"Avem de-a face cu un numar incredibil de mare de ordonante de urgenta. Este o problema in Romania. Este clar ca 100 de ordonante de urgenta in medie nu pot asigura un mediu de afaceri functional", a declarat miercuri vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.
Presedintele Romanian Business Leaders, Mihai Marcu, a explicat ca lipsa de predictibilitate determina dificultati la nivelul companiilor, puse in situatia de a nu putea face predictii bugetare.
"Exista o parte a mediului de afaceri care nu mai poate sa taca, sa asiste fara nicio reactie la masurile luate de Guvern. Se vorbeste zilele astea despre buget, ca va creste TVA, cota unica, despre noi taxe locale, pe constructii si multe altele si noi in timpul asta facem niste bugete. Ne vedem cu directorii financiari, cu managerii de spitale (Marcu este si directorul general al operatorului de servicii medicale privat Medlife, n.r.) si ma intreaba cum fac bugele si nu stiu ce sa raspund. Noi avem credite la banci pe zece ani, dar predictibilitatea mediului de afaceri este pe un an", a aratat Marcu.
Proiectele legislative ar trebui sa treaca prin dezbatere publica cel putin sase luni... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:01