Judecatorul Derrick Watson din Hawaii a extins joi dimineata pe termen nedeterminat o decizie de blocare a noului ordin antiimigratie semnat de presedintele Donald Trump, care impiedica intrarea cetatenilor din sase tari predominant musulmane in SUA.
Magistratul federal a transformat un ordin de restrictie temporar intr-o interdictie preliminara.
Presedintele Donald Trump a semnat al doilea ordin pe 6 martie, dupa ce primul ordin a cauzat haos pe aeroporturile americane si a declansat proteste masive, iar implementarea sa a fost blocata de un judecator federal din statul Washington.
Casa Alba a insistat ca interdictia de calatorie este necesara pentru securitatea nationala.
Insa, Hawaii crede ca acest ordin executiv are la baza criterii religioase si incalca legea fundamentala a Statelor Unite.
Peste 130 de fosti oficiali si experti i-au scris lui Trump: Ordinul antimigratie afecteaza siguranta nationala si demnitatea SUA
Administratia Trump a anuntat in urma cu doua saptamani ca a facut apel impotriva suspendarii partiale a celui de-al doilea decret antiimigratie, care interzice temporar intrarea refugiatilor si cetatenilor din sase tari musulmane in SUA.
Printre tarile vizate de al doilea ordin executiv al liderului american se numara: Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen, transmite Reuters. ...citeste mai departe despre "O noua lovitura pentru Trump: Un judecator federal blocheaza pe termen nedeterminat implementarea ordinului antiimigranti"... mai mult
Joi, 30 Martie 2017, ora 09:55
Peste 130 de fosti oficiali si experti americani in politica externa au denuntat, intr-o scrisoare adresata presedintelui Donald Trump si administratiei sale, noul ordin executiv antimigratie semnat de acesta, estimand ca noua versiune vulnerabilizeaza in aceeasi masura ca si precedenta securitatea nationala si interesele Statelor Unite, transmite duminica AFP.
"Ordinul executiv va trimite musulmanilor, inclusiv celor care sunt victime sau care lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, un mesaj ce va intari campania de propaganda (...) afirmand in mod fals ca Statele Unite se afla in razboi cu islamul", scriu fostii responsabili.
"Dimpotriva, primirea de refugiati si calatori musulmani pune in lumina minciunile teroristilor si le contracareaza viziunea gresita", continua scrisoarea, datata vineri, 10 martie.
Printre cei 134 de semnatari, dintre care unii au servit in administratii atat democrate, cat si republicane, se numara fostul diplomat Nicholas Burns, fostul director al contraterorismului din Consiliul pentru Securitate Nationala, Richard Clarke, si ex-subsecretarul Pentagonului Michele Flournoy.
Scrisoarea a mai fost semnata, printre altii, de fosti membri ai administratiilor democrate, precum fostul secretar de stat Madeleine Albright, fostul ministru pentru securitate interna Janet Napolitano, fosta consiliera pentru securitate nationala Susan Rice sau ex-directorul Centrului national antiterorist, Matthew Olsen.
"Interdictii precum cele... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 12:18