Începând cu data de 20 decembrie intră în aplicare ordinul ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 și Ordinul 163/2021, prin care unitățile care produc și vând produse alimentare au obligația de a afișa la punctele de vânzare informații detaliate despre produsele comercializate. Aceste informații fac referire la gramaj, alergeni, valori nutriționale și ingrediente.
În cazul valorilor nutriționale, informațiile trebuie să fie cât mai specifice. Mai exact, toți comercianții au obligația de a afișa valoarea energetică a produselor și cantitățile de acizi grași saturați, grăsimi, glucide, zaharuri, proteine și sare. În funcție de caz, este nevoie și de o declarație prin care să se indice faptul că prezența conținutului de sare se datorează exclusiv prezenței în mod natural a sodiului.
Cât despre ingrediente, trebuie specificate informații cu privire la tipul și cantitatea ce depășește 20 g a tuturor ingredientelor aflate în compoziția produselor finite, cât și aditivii prezenți.
Aceste informații trebuie să fie vizibile pentru consumatori, atât în cazul comenzilor din restaurant, precum și pentru cele online: aplicații mobile, website-uri proprii, website-uri ale companiilor partenere, etc. Dacă un produs este oferit spre vânzare în mai multe locuri în cadrul aceleiași unități, informațiile trebuie afișate la fiecare loc în parte. Cerințele au în vedere informarea consumatorilor cu privire la alimentele... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2022, ora 16:52
Oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au introdus in dezbatere publica un ordin care vizeaza comercializarea painii si a produselor de panificatie de tip vrac in Romania.
Proiectul legislativ a fost conceput de Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) si a intrat in procedura de dezbatere publica miercuri, 4 octombrie.
Proiectul, odata intrat in vigoare, ar urma sa modifice radical procedura legala de comercializare a produselor de panificatie in Romania.
Ordinul priveste "painea si produsele de panificatie care nu se prezinta, la
comercializare, intr-un ambalaj de protectie sanitara".
"Operatorul economic ce comercializeaza produsul are obligatia de a furniza aceste produse prin intermediul "vanzarii asistate", respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul catre consumator. Se interzice comercializarea painii si a produselor de panificatie nepreambalate prin "autoservire", catre fiecare consumator", se arata in proiectul legislativ.
In acelasi timp, proiectul prevede ca, la comercializarea in vrac a painii si a produselor de panificatie, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea neta/bucata;
- pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
- pretul... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:34
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la inceputul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializeaza legume si fructe, 78% dintre acestia fiind sanctionati.
S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se incadrau in prevederile legale.
ANPC a verificat, de la inceputul lunii aprilie, operatorii economici care comercializeaza legume si fructe proaspete in lanturi de magazine de tip hipermarket si supermarket, depozite si piete en-gros.
"Au fost controlati 678 operatori economici, dintre care la un numar de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare. A fost verificata cantitatea de 487 de tone de fructe si legume proaspete din care 60 tone (12%) nu se incadrau in prevederile legale", a transmis, vineri, ANPC.
Ca urmare a deficientelor constatate, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe si legume, in valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman.
De asemenea, s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 135 tone fructe si legume in valoare de 204.852 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.
Au fost aplicate 608 sanctiuni contraventionale, dintre care 260 avertismente si 348 amenzi contraventionale, in valoare de 1.723.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Ce probleme s-au constatat
Inspectorii au depistat fructe si legume... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 11:19
ANPC a castigat pe fond procesul cu Raiffeisen Bank, in cazul controalelor facute la creditele in franci elvetieni.
Instanta a respins ca neintemeiata solicitarea bancii de anulare a procesului verbal de contraventie prin care, in urma unui control vizand creditele in franci elvetieni, a fost amendata cu 50.000 de lei pentru practici incorecte.
"Respinge plangerea ca neintemeiata. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti", se arata in decizia instantei ca urmare a solicitarii bancii de anulare a procesului verbal de contraventie.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a apreciat ca decizia era fireasca tinand cont de documente si de fapte si i-a felicitat pe juristii institutiei.
"Avand in vedere atat documentele probatorii, cat si situatia de fapt, decizia reprezinta doar normalitatea. Tebuie felicitati si juristii din cadrul ANPC care au sustinut cauza in fata instantei", a declarat Anghel, care, dupa cotrolul la Raiffeisen Bank, afirma ca bancile trebuie sa-si modifice atitudinea si abordarea in raport cu clientii, iar, acolo unde exista probleme, si modul de calcul in contractele in derulare.
Banca a solicitat anularea procesului verbal de contraventie prin care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru ca ar fi incalcat Legea 363/2007, pentru creditele in franci elvetieni acordate... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:07
Noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Marius Pravu, sustine ca de pe etichetele produselor din aluat decongelat lipseste cu desavarsire o informatie care i-ar fi foarte utila consumatorului. Este vorba despre data la care a fost congelat aluatul folosit la obtinerea produselor coapte in magazin.
Romanii cumpara de ani buni produse de panificatie si patiserie fara sa stie prea multe despre compozitia acestora si despre modul in care au fost ele obtinute. ANPC a incercat de mai multe ori sa vina in sprijinul consumatorului, dar legile pe care le-a creat pentru a-l proteja sunt interpretabile si nu ajuta atat cat ar trebui.
Primul pas l-a facut Autoritatea in 2013 cand a adoptat Ordinul 183/2016. Acesta le da dreptul tuturor consumatorilor sa stie daca produsul pe care il aleg de pe raft a fost sau nu obtinut din aluat decongelat.
Mai exact, articolul 3 din ordin impune ca "operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate (...) au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea 'produs/din produs decongelat'".
Ordinul n-a stabilit, insa, si un mod unitar de afisare a acestor informatii, asa ca fiecare comerciant la... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 07:38
Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.
Si asta din cauza ca nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.
Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.
De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.
Astfel, am incercat sa aflam daca institutiile avizate si-au desemnat membrii pentru cele doua comisii si unde s-a produs blocajul.
Toate drumurile arata ca Legea s-a blocat la ANPC
Ministerului Muncii ne-a raspuns ca, la nivelul institutiei, au fost constituite cele doua comisii. "Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.
Care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea? Pentru a afla aceste raspunsuri, Ministerul Muncii ne-a indrumat catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Si Ministerul de Finante ne-a informat ca "s-au emis ordine... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 06:53
Peste 70% dintre clientii cu credite garantate cu ipoteca acordate in perioada 2006 - 2010 ar trebui sa plateasca dobanzi mai mari decat platesc in prezent, arata un comunicat al Raiffesen Bank, in cazul in care institutia financiara ar aplica prevederile unui recent ordin al ANPC.
"Ordinul, asa cum a fost formulat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) solicita sa incetam practica "de a nu informa in prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar".
In opinia noastra, toate costurile aferente contractului de credit sunt deja cuprinse in clauzele contractuale. Prin urmare, cerinta cuprinsa in ordin este indeplinita", precizeaza comunicatul.
Banca anunta ca va solicita in instanta suspendarea ordinului si respectiv anularea amenzii aplicate de ANPC, deoarece considera sanctiunea neintemeiata.
"De asemenea, deoarece in spatiul public au fost vehiculate interpretari potrivit carora ANPC ne-ar fi cerut sa modificam dobanzile in anumite contracte de credit, va informam ca, in eventualitatea improbabila in care ordinul ar fi interpretat in sensul aducerii dobanzilor din anumite contracte la valoarea procentuala din contractul initial, peste 70% dintre clientii cu credite garantate cu ipoteca acordate in perioada 2006 - 2010 ar trebui sa plateasca dobanzi mai mari decat platesc astazi.
Consideram ca este putin probabil ca Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa intentioneze ca un numar semnificativ... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 17:24
ANPC a publicat in noaptea de miercuri spre joi raportul intocmit in urma controalelor efectuate la banci dupa circa 50 de reclamatii primite din toata tara, insa numele bancilor amendate nu au fost date publicitatii.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Bogdan Pandelica, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), a explicat ca sunt procese pe rol, acesta fiind si motivul pentru care numele bancilor care au incalcat legea nu au fost mentionate in raport.
"In astfel de situatii sunt ordine incheiate de ANPC, sunt procese pe rol care sunt in instanta. In momentul in care se incheie, vor fi date publicitatii", a explicat presedintele ANPC.
El a tinut sa sublinieze ca nu generalizeaza, pentru ca exista si banci care respecta drepturile consumatorilor, asa ca oamenii nu trebuie sa isi piarda increderea in sistemul bancar.
In context, Bogdan Pandelica a spus ca in urma controalelor, care sunt anevoioase, au fost date "amenzi de peste 2 milioane de lei". Cele mai multe controale au vizat lipsa de informare si clauzele abuzive din contracte.
"Banca impune garantii suplimentare, promovarea dobanzii 0 unde consumatorii s-au trezit ca trebuie sa plateasca 50% din valoarea creditelor. Am scanat intreaga piata", a enumerat presedintele ANPC la postul de televiziune citat.
O sinteza a raportului ANPC privind rezultatele controalelor efectuate incepand din 2015 a fost publicata azi-noapte de Ministerul Economiei, dupa ce premierul... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:07
Consiliul Patronatelor Bancare din Romania reclama timpul relativ scurt de dezbatere publica acordat de ANPC privind proiectul de ordin privind afisarea comisionalelor in suma absoluta la retragerile de numerar de la bancomate, precum si faptul ca nu au fost consultate anterior publicarii acestuia.
"Orice masura menita a satisface acest obiectiv, inclusiv aceasta initiativa recenta a ANPC, va fi sprijinita de catre CPBR cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata. Astfel, in ceea ce priveste proiectul de Ordin al ANPC, CPBR considera ca ar fi trebuit initiat un proces consultativ mai amplu, care sa cuprinda si reprezentanti ai comunitatii bancare inca dinaintea publicarii proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational ce tin de asemenea initiativa si a evita astfel posibile reveniri asupra formei initiale", se arata intr-o pozitie transmisa de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).
Proiectul a fost publicat marti de ANPC
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat marti un proiect de ordin prin care bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care un client doreste sa le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate in suma exacta, nu procentual.
"Prestatorii de servicii care efectueaza operatiuni de plata prin intermediul cardurilor de debit si a... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 10:45