Ministrul roman al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a discutat miercuri cu omoloaga lui irlandeza, Lucinda Creighton, posibilitatea ca experti din Irlanda sa vina la Bucuresti pentru a sprijini Romania in imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, a informat MAEur, printr-un comunicat.
Orban s-a intalnit miercuri, la Bucuresti, cu ministrul de stat irlandez pentru afaceri europene, Lucinda Creighton, la intrevedere participand si secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Luminita Odobescu, a precizat sursa citata.
"O atentie deosebita a fost acordata procesului de accesare a fondurilor europene, domeniu in care Republica Irlanda reprezinta un exemplu de succes. S-a discutat inclusiv despre posibilitatea ca experti irlandezi sa vina la Bucuresti pentru a sprijini nemijlocit eforturile Romaniei de a creste rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune", se arata in comunicatul MAEur.
Discutiile s-au axat pe prioritatile viitoarei presedintii irlandeze a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2013, precum si pe aspecte referitoare la asigurarea unor alocari consistente pentru politica de coeziune in exercitiul bugetar 2014-2020 si la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
In context, ministrul Orban a salutat decizia autoritatilor de la Dublin de a ridica restrictiile referitoare la accesul lucratorilor romani pe piata muncii din Irlanda, exprimandu-si convingerea ca aceasta masura va avea efecte... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:17
Romania risca sa piarda atat fonduri din finantarea europeana, cat si pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Oficialul roman va fi nominalizat pentru o pozitie in cadrul Curtii de Conturi a Uniunii Europene. In cazul in care Parlamentul European aproba, Orban ar putea renunta, de la 1 ianuarie 2013, la functia de ministru din cadrul Guvernului.
Leonard Orban vrea sa plece la Curtea Europeana de Conturi
Orban a fost numit in aceasta functie in octombrie 2011, avand ca principala sarcina coordonarea programelor de absorbtie a fondurilor europene.
Tinta anuntata de ministrul Afacerilor Europene pentru anul 2012 a fost sa atinga un nivel de absorbtie de 20% din totalul fondurilor europene, deci aproximativ trei miliarde de euro.
Care este situatia in prezent?
Orban ar putea parasi functia de ministru inainte de a-si atinge obiectivele pentru anul 2012. Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.
In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.
Nivelul de finantare acordat prin POSDRU este depasit de Programul Operational Regional unde, cele 3.143 de proiecte aprobate au primit peste 5,76 miliarde de lei de UE.
Pe locul trei se gaseste POS Mediu cu 334 proiecte finantate cu 3,35 miliarde de lei .... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:20
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca pentru viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 este esential ca Romania sa construiasca un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, cu exigenta si rigurozitate maxima.
"Este esential sa construim un sistem de management si control al fondurilor europene extrem de eficient, in care exigenta si rigurozitatea sa fie maxime", a afirmat ministrul Orban, cu ocazia reuniunii de joi a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).
Orban: Va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata
Orban a evidentiat ca pornind de la experienta acumulata pana in prezent "va fi necesar sa se creeze o structura institutionala adecvata, care sa garanteze atat o reglementare unitara a activitatilor, cat si respectarea acestora".
De asemenea, ministrul Orban a pledat din nou pentru cresterea capacitatii administrative prin selectionarea unor experti cat mai competenti si asigurarea unui sistem de salarizare unitara si motivanta.
Comitetul Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) s-a reunit joi pentru prima data in formula completa, a discutat unele dintre aspectele majore ale procesului de programare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 si a decis calendarul actiunilor sale pana in luna aprilie 2013, mentioneaza sursa citata.
Creat in baza unui memorandum aprobat... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 10:12
Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa. Totusi, jucatorii din piata sustin ca nu sunt motive de ingrijorare fiindca in cazul in care se sisteaza finantarea, partea de bani care venea de la UE trebuie asigurata de la bugetul de stat al Romaniei.
In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice. Evident, autoritatile de la noi s-au miscat precum melcul, iar Comisia Europeana va veni sa ne traga de urechi. In acest sens, oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe.
Auditul CE nu va influenta gardul de cerere pentru fonduri europene
Chiar si asa, firmele de consultanta pe probleme de fonduri europene nu se tem de un eventual efect de domino cauzat de aceste probleme. Cristoiu Emanuela, general manager la Magna Business Solutions, a declarat pentru Business24 ca Romania nu se afla la prima abatere la capitolul fonduri europene si ca actualele probleme nu vor avea capacitatea sa influenteze prea mult mersul acestui business, chiar daca aceste inadvertente transmit un mesaj negativ catre cei care viseaza la accesarea de fonduri... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:01
Sub amenintarea unei decizii care ar conduce la intreruperea platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de 3,7 miliarde de euro, expertii Golden Mind & Spirit propun solutii pentru accelelarea absorbtiei fondurilor europene.
Centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare se afla pe lista solutiilor gandite de expertii de la Golden Mind & Spirit.
De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementari. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspuns la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.
Transparenta proceselor, pe lista recomandarilor
Alte recomandari in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de anuntarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.
In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 18:00
Ministerul Afacerilor Europene va organiza luni o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar care are ca obiectiv identificarea unor solutii viabile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene, dar si implicarea institutiilor financiare in pregatirea viitorului exercitiu bugetar.
"Ministerul Afacerilor Europene organizeaza luni, 20 februarie 2012, o intalnire cu reprezentanti ai mediului bancar din Romania avand ca obiectiv atat identificarea unor solutii viabile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene in actuala perioada de programare a Uniunii Europene, 2007-2013, cat si implicarea institutiilor financiar-bancare in pregatirea viitorului exercitiu bugetar, 2014-2020", spun reprezentantii ministerului.
Reuniunea are loc la Centrul Infoeuropa (Calea Victoriei nr 88), incepand de la ora 12.00. mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 13:15
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinta legata de fondurile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020, ca la nivelul institutiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai multi bani europeni.
"Birocratia la noi e mai stufoasa si cerintele sunt mai mari decat prevederile legislatiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie sa se faca, dar am constatat ca demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis sa continui acest proces si sa spun ca vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management sa-si puna pe site informatii complete despre modul cum se proceseaza cererile de finantare", a spus Orban.
Ministrul a aratat ca se impune o crestere a rigurozitatii la fiecare nivel din institutiile statului, pentru ca in prezent sunt situatii cand banii europeni sunt blocati la beneficiari si ei practic "nu circula".
"Avem sume blocate la beneficiari si sunt blocati bani pentru un numar de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare in ce priveste refinantarea si retragerea banilor si daca ele nu se respecta trebuie sa decidem pana unde se continua proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii de neconcordanta va putea veni un moment in care trebuie ca statul sa decida retragerea refinantarii.
El a spus ca exista riscul retragerii unor bani daca nu se iau decizii... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:31
La doua luni de la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban nu regreta ca a preluat postul si este multumit de sustinerea politica pe care o obtine, din partea Guvernului.
Cand vine vorba despre rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, ministrul o explica prin capacitatea administrativa insuficienta, personalul nepregatit, birocratia prea stufoasa, insuficienta implicare a sectorului bancar, dar si pe incapacitatea de a lua decizii la nivelul administratiilor locale.
Exista si solutii pentru toate aceste probleme, acestea tinand de simplificarea procedurilor de gestiune a fondurilor comunitare, transparentizarea lor si introducerea unei rigurozitati crescute in domeniu, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Citeste mai multe despre De ce suntem codasi la fonduri europene pe ziare.com. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 15:04
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban s-a intalnit marti cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu care a discutat in principal despre modalitati concrete de accelerare a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, potrivit unui comunicat.
In cursul reuniunii, parte a dialogului permanent al ministrului afacerilor europene cu mediul de afaceri din tara, membrii AOAR au formulat o serie de propuneri vizand cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
"Apreciez interesul deosebit al oamenilor de afaceri pentru folosirea fondurilor europene in scopul sporirii competitivitatii economiei romanesti, pentru a asigura o crestere durabila. Consider ca un dialog structurat cu reprezentantii mediului de afaceri ne permite sa luam pulsul beneficiarilor privati privind relatia cu structurile responsabile de gestionarea programelor operationale.
In acest fel, vom putea sa identificam masuri cu caracter orizontal, care sa vina in sprijinul beneficiarilor, facilitandu-le activitatea la nivel de proiect. Prin urmare, sunt convins ca astfel de discutii sunt reciproc avantajoase", a afirmat ministrul Leonard Orban.
"AOAR sustine consecvent ideea adoptarii de catre guvern a unor masuri menite sa duca la cresterea competitivitatii firmelor cu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:06