Noul pachet de fonduri europene 2014-2020 le da mari sperante oamenilor de afaceri aflati in cautarea unor surse "ieftine" de dezvoltare a afacerilor. Totusi, pentru ca lucrurile sa functioneze mai bine decat in actualul exercitiu bugetar, oamenii de afaceri spera ca autoritatile sa simplifice "hatisul" birocratic cu care trebuie sa se "lupte" pentru a obtine finantarea.
"Daca se vor indeplinii modificarile introduse in noul pachet legislativ pentru perioada 2014-2020, atunci va fi un pas spre deblocarea fondurilor. Ele pana acum blocau accesarea fondurilor oricarei persoane care dorea sa dezvolte un proiect", a declarat Lucretia Voinescu.
In 2014 - 2020 Romania are alocata, pentru Politica de Coeziune, suma de 21,825 miliarde de euro, suma care va fi indexata cu inflatia de-a lungul celor sapte ani.
Solicitarile oamenilor din piata
Existenta unui tripartit intre Comunitatea Europeana, Ministerul Fondurilor Europene si sistemul bancar, ar usura foarte mult atragerea fondurilor europene.
"Este o procedura ingrozitoare care cade pe spatele celui care desfasoara toata activitatea. Ca si investitor nu poti sa faci fata hatisului de hartii. Daca s-ar gasi o forma in asa fel incat o serie de formalitatii sa fie simplificate pentru utilizator si el sa se concentreze numai pe derularea afacerii in sine, ar fi un pas foarte mare", sustine vicepresedintele UGIR.
Existenta unor acorduri intre Ministerul Fondurilor Europene si banci ar fi o alta solutie benefica... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:23
Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile. Ministerul Fondurilor Europene se va transforma intr-un portal de oferte, insa masura nu o sa aduca o dublare a absorbtie asa cum isi doreste ministrul Teodorovici pentru ca, efectele se vor vedea mai mult in urmatorul exercitiu bugetar, sustin consultantii din domeniu contactati de Business24.
Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:
- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;
- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;
- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro.
Pentru aceste proceduri, beneficiarii trebuie sa publice anuntul de cerere de oferta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene fara a suporta niciun cost.
Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative.
Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene M27, subliniaza ca si pana acum, pragurile de achizitii obligau beneficiarii sa publice intr-un ziar local sau regional anuntul de cerere de oferta.
"Este o obligatie in plus care, teoretic, ar putea sa transparentizeze procesul de achizitii. Ramane sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:50
Autoritatile de la Bucuresti isi aduna toate fortele pentru a accesa 6,5 miliarde de euro pana la finalul anului. Obiectivul este unul aproape imposibil de indeplinit, iar disperarea autoritatilor conduce la solutii greu de inteles: dau 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din aparatul de stat, apoi alte 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat.
Autoritatile de la Bucuresti "se lauda" in prezent cu o rata de absorbtie de 19%. Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge la aproximativ 3,7 miliarde de euro.
Cele mai mari probleme sunt legate de birocratia stufoasa sau lipsa de pregatire a personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene, spun deopotriva consultatii si beneficiarii fondurilor europene.
"Sunt multe explicatii pentru rata scazuta de absorbtie pentru POS CCE. Sunt chestiuni ce tin de modul in care au fost pregatite structurile administrative sa gestioneze un astfel de program (n. Red. POS CCE)", a declarat pentru Business24 la sfarsitul lunii iunie, Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene.
Pentru pregatirea personalului autoritatile au cheltuit 6 milioane de euro prin doua proiecte finantate prin Programul Operational Asistenta Tehnica. In total, peste 4.600 de persoane din aparatul de stat ar fi trebuit sa beneficieze de cursuri de specializare in domeniul accesarii fondurilor europene. Totusi, rezultatele intarzie sa apara si atunci... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 14:20
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Leonard Orban si-a deschis firma de consultanta pe fonduri europene, bazandu-se pe exeperienta acumulata ca ministru al Afacerilor Europene. Intr-un interviu acordat Business24, Orban vorbeste despre strategiile firmei sale si despre perspectivele Romaniei de a absorbi fonduri europene.
Orban spune ca a investit "cateva zeci de mii de euro", iar obiectul de activitate a companiei este, pe de o parte, consultanta pentru acordarea fondurilor europene, iar pe de alta parte, sustinerea afacerilor europene.
"In principal, ne dorim, pe zona afacerilor europene sa reprezentam mai bine interesele companiilor care opereaza in Romania in procesul decizional atat la nivel national cat si la nivel european (...) Este vorba si de lobby in sensul in care prezentam, atat institutiilor nationale, cat si celor europene, punctele de vedere legate de diferite dosare", a declarat Leonard Orban.
Fostul ministru mizeaza pe acest segment afacerilor europene, spunand ca noua companie va fi un promotor al acestei nise.
Ati pus bazele unei firme de consultanta in domeniul fondurilor europene. Asta dovedeste ca aveti semnale ca lucrurile vor functiona. Ce asteptari aveti de la aceasta companie?
Avem doua dimensiuni ale activitatii: afaceri si fonduri europene. Am deschis aceasta companie impreuna cu avocatul Gabriel Biris, deci suntem doi parteneri in ideea de a raspunde, pe de o parte, unei nevoi reale existente in domeniul fondurilor europene si, pe de alta parte, sa dezvoltam... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:43
Corectiile financiare aplicate de Comisia Europeana pe cele cinci programe operationale se ridica la cateva sute de milioane de euro. In cazul POSDRU, Romania pierde 75 de milioane de euro, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
"Deocamdata nu le stim nici pe cele de pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde, la o prima evaluare, corectiile sunt de 75 milioane de euro, dar mai exista un numar de cereri de rambursare care nu au fost procesate si numai dupa procesarea acestora vom sti exact care este suma finala pentru ca este vorba de aplicarea unui procent de 25%", a spus Orban, citat de Agerpres.
Cu toate acestea, ministrul Afacerilor Europene crede ca nivelul corectiilor financiare aplicate de catre Comisia Europeana pentru cele cinci programe operationale se ridica, in total, la cateva sute de milioane de euro.
Romania nu va pierde, insa, banii din corectiile aplicate. Orban a subliniat ca negociaza cu CE posibilitatea realocarii acelor fonduri catre programele fara probleme.
Intrucat platile de la UE sunt sistate, ministrul a precizat ca singura solutie pentru asigurarea platilor interne catre beneficiari este transferul de bani:
"Singura solutie este sa se identifice sume de bani care sa fie transferate ministerului Muncii si Ministerului Educatiei si sa fie facute platile interne catre beneficiari. Eu sper sa fie identificate solutii", a afirmat Orban.
De cealalta parte, consultantii... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 12:19
Romania ocupa primul loc din Uniunea Europeana dupa numarul fraudelor pe fonduri europene. Desi valoarea fraudelor nu ajunge la nivelul celor din alte tari, tara noastra a ajuns din nou in funtea unui clasament negativ.
Romania inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda din UE, 225, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).
Leonard Orban: Sunt multe sesizari, insa doar o parte din ele se confirma
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene a declarat pentru Business24 ca multe din aceste cazuri sunt respinse de instantele din Romania, iar sumele despre care se vorbeste sunt mai mici decat cele din alte state.
"Nu este corect sa spunem ca Romania este primul loc in topul tarilor care deturneaza fonduri europene. Este vorba de numarul de cazuri. Din numarul de cazuri sesizate cam 80% nu se confirma deci, in niciun caz, nu vorbim de sumele deturnate.
In ceea ce priveste numarul de cazuri, este adevarat ca in Romania sunt institutii care sesizeaza mai des, avand in vedere situatia mai specifica, dar multe din aceste sesizari nu se confirma. Inseamna ca sunt multe sesizari, dar pe de alta parte, doar o parte dintre ele se confirma si in niciun caz in ceea ce priveste sumele. Acestea sunt sensibil mai mici comparativ cu alte state membre", a declarat Leonard Orban.
Potrivit ministrului de resort, Romania a ajuns in aceasta pozitie din cauza unor cazuri de frauda... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:44
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a participat, joi, la prima reuniune a Comitetului Interinstitutional pentru elaborarea Acordului de Parteneriat (CIAP) pentru programarea fondurilor europene in perioada 2014 - 2020.
CIAP, care este un for consultativ la nivel national, organizat sub coordonarea Ministerului Afacerilor Europene, a fost constituit in baza memorandumului intitulat "Aprobarea actiunilor si documentelor privind pregatirea accesarii si implementarii fondurilor europene in perioada 2014- 2020", aprobat de Guvern la 13 iunie, potrivit unui comunicat al MAEur.
"Dispunem de o bogata experienta in gestionarea fondurilor europene atat din perioada de preaderare la Uniunea Europeana, cat si din actualul exercitiu bugetar multianual 2007 - 2013. De aceea, sustinem un parteneriat intre principalii actori implicati in acest proces, cu sprijinul carora sa conturam prioritatile de dezvoltare a Romaniei si domeniile care vor beneficia de finantari europene in intervalul 2014 - 2020. Totodata, dorim ca, in acest cadru, sa identificam cele mai eficiente variante de arhitectura institutionala a sistemului de management pentru fondurile structurale si de coeziune", a declarat Leonard Orban.
CIAP va avea ca sectiuni o serie de comitete consultative (coordonate de autoritati publice centrale in colaborare cu MAEur), care vor face propuneri referitoare la stabilirea si prioritizarea interventiilor la nivel sectorial si regional.
Forul va fi format din aproximativ 50 de... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 17:27
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinta legata de fondurile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020, ca la nivelul institutiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai multi bani europeni.
"Birocratia la noi e mai stufoasa si cerintele sunt mai mari decat prevederile legislatiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie sa se faca, dar am constatat ca demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis sa continui acest proces si sa spun ca vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management sa-si puna pe site informatii complete despre modul cum se proceseaza cererile de finantare", a spus Orban.
Ministrul a aratat ca se impune o crestere a rigurozitatii la fiecare nivel din institutiile statului, pentru ca in prezent sunt situatii cand banii europeni sunt blocati la beneficiari si ei practic "nu circula".
"Avem sume blocate la beneficiari si sunt blocati bani pentru un numar de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare in ce priveste refinantarea si retragerea banilor si daca ele nu se respecta trebuie sa decidem pana unde se continua proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii de neconcordanta va putea veni un moment in care trebuie ca statul sa decida retragerea refinantarii.
El a spus ca exista riscul retragerii unor bani daca nu se iau decizii... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:31